Digital Marketing Maturity

Digital Marketing Maturity

Wij zijn specialisten
in het verbeteren van
online marketing
prestaties

Partner van

VIA
RESULTAATGERICHTE

Digital Marketing Maturity

Het optimaal benutten van de beschikbare digitale marketingmogelijkheden is een belangrijke stap op weg naar succesvoller ondernemen. Het zorgt voor een completere customer journey en vergroot de efficiency en daarmee het rendement van een bedrijf.

De daarvoor benodigde digitale transformatie is echter niet eenvoudig en omvat vele facetten. Het Digital Marketing Maturity Model daagt je uit om alle knelpunten die zorgen voor belemmering op het gebied van digitale marketing in kaart te brengen.

EEN GROTE IMPACT

Waarom DMMM?

Bij digitale marketing moet je ervoor zorgen dat je op het juiste moment de juiste boodschap aan de juiste persoon presenteert. Daartoe staan diverse middelen tot je beschikking, zoals bijvoorbeeld je social-mediakanalen. Het uitrollen van versnipperde en willekeurige digitale marketing geeft echter geen optimaal resultaat.

Beter is het om te kiezen voor een persoonlijke benadering van potentiële klanten. Een eerste stap die daarbij gezet moet worden is te kijken hoe jouw onderneming er digitaal gezien voor staat, dit kan via het Digital Marketing Maturity Model.

Wat is het digitale marketing maturity model?


Het model verdeelt het digitale proces van je bedrijf in drie verschillende takken: Organisational Maturity, Digital Marketing Maturity en Technical Maturity. In het model komt elk onderdeel aan bod verdeeld over de vier score fasen: Nascent, Developing, Mature en Best in Class.

Een belangrijke graadmeter daarbij is hoe de digitale mogelijkheden en internetkanalen worden ingezet en of deze allemaal ten volle worden benut. Vragen die een bedrijf zich daarbij moet stellen zijn bijvoorbeeld of er gebruik wordt gemaakt van een marketingkalender en of er voldoende wordt geleerd van de klanten en hun feedback.

Uit de vier fasen blijkt hoe hoog je scoort in elke tak. Je maakt hierdoor kennis met de positie van je bedrijf in het digitale proces, je belangrijke positieve punten en je knelpunten op lange termijn. Zorg ervoor dat je deze knelpunten vervolgens uiteenzet als kwartaaldoelen.

Organisational Maturity

Bewustwording, betrokkenheid en prioriteiten zijn hier belangrijk. Het kennisniveau van de werknemers in je bedrijf, hoever digitale marketing als leidraad wordt gezien en in hoeverre de processen op dit moment al data gestuurd zijn staan voorop. In deze tak kijk je of er gebruik wordt gemaakt van evaluatiemomenten en interne rapportages en of deze voldoende prioriteit hebben.

Digital Marketing Maturity

De tweede tak is de evaluatie van de strategische maturiteit op het gebied van digitale marketing. Hier kijken we naar hoe er gebruik wordt gemaakt van begrotingen en een marketingkalender, leren we van de klant zijn feedback? Verder kijken we naar de inzet van alle digitale mogelijkheden en in hoeverre deze worden benut.

Technical Maturity

Bij technical maturity we naar de technische maturiteit op het gebied van online marketing. Op welke manier wordt de techniek benaderd? Wordt dit gedaan vanuit alle lagen van de organisatie? In de derde tak rapporteren we de grote stappen die zijn behaald en kijken we naar de eventuele valkuilen, of de webdeveloper kundig genoeg is, of het huidige platform klaar is voor de toekomst en hoe de ontwikkeling is tot technische integraties.

1. Nascent fase

In deze fase ben je je bewust van het nut van digitale marketing en is de basis op orde. Het begin is gemaakt, maar er ontbreekt nog een degelijke strategie. De kanalen, rapportages en technieken worden niet volledig benut. In deze fase kan je inspelen op de aansturing van je marketingmedewerkers en kan je advies vragen aan een extern marketingbureau.

2. Developing fase

In de developing fase heb je een duidelijk beeld van wie je klant is en waarom de klant het product of dienst aanschaft. De focus van marketing kan hier op productniveau liggen, waardoor er alleen vanuit het product gecommuniceerd wordt. De uitdaging in deze fase is om alle elementen goed op elkaar af te stemmen: de marketeers, designers, ontwikkelaars, externe bureaus en de doelstellingen. Door een goede samenwerking kan je verkeerde beslissingen vermijden.

3. Mature fase

In deze fase wordt de online marketing door de hele organisatie gedragen en is er een duidelijk beeld. De focus ligt hier op de klant en waarom de klant je product of dienst afneemt. Je budgetten worden bepaald op basis van groeipotentieel in de markt en kunnen flexibel ingezet en bijgestuurd worden op basis van je KPI- resultaten. Vergeet in deze fase niet om bij specialistische vraagstukken een expert in te schakelen.

4. Best in class fase

In de vierde en laatste fase wordt de digitale marketing als integraal onderdeel van je strategische doelstellingen gezien. Je blinkt enorm uit ten opzichte van je concurrenten. Verder zijn alle campagnes volledig data driven en qua technologie loop je voor op het testen van nieuwe initiatieven. Je streeft naar een zo hoog mogelijke winst en klanttevredenheid. Deze manier van werken vergt veel kennis, tijd en geld.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

DRIVEN BY PERFORMANCE

Digital marketing maturity via Envoker

Door middel van een grondige analyse van de drie takken en vier fases creëren wij vervolgens voor elk kwartaal nieuwe doelstellingen. Wat doen we goed? Wat kan er beter? Deze nieuwe kwartaaldoelstellingen geven ons de juiste trap in de sturing en verdere ontwikkeling van je platform en online marketingkanalen. Dit helpt ons om samen met jou steeds een stukje dichter te komen bij die 'stip op de horizon'.

 

Voor het bereiken van digital marketing maturity moeten dus allerlei afwegingen worden gemaakt en de juiste tools worden ingezet. Daarbij dien je de resultaten van je strategie voortdurend te meten, zodat je doeltreffende wijzigingen kunt aanbrengen. Om daarmee de beste resultaten te bereiken zijn specialistische vaardigheden vereist. Een online marketing bureau kan je daarbij helpen.

Laten we samenwerken

Onze online marketing skills voor jouw bedrijf laten werken?

Léon Maljaars

Recente artikelen

Haal meer rendement uit je campagnes door je kwaliteitsscore te verbeteren!
Haal meer rendement uit je campagnes door je kwaliteitsscore te verbeteren!

Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert in Google gebeurt er van alles achter de schermen. In minder dan een seconde heeft Google een rij met zoekresultaten klaar, waarvan de ...

Lees verder
Maak kennis met Twan, Lucas, Vera en Lisa
Maak kennis met Twan, Lucas, Vera en Lisa

Het komende half jaar hebben we weer vier nieuwe trainees die hun stage uitvoeren bij Envoker. Elk van hen zal meewerken aan een vraagstuk over een online marketing project. Va ...

Lees verder
Duplicate content: Wat betekent dit voor de vindbaarheid van mijn website?
Duplicate content: Wat betekent dit voor de vindbaarheid van mijn website?

Duplicate content, wanneer zoekmachines, zoals Google of Bing, meerdere URL’s met dezelfde content indexeren, blijft voor veel bedrijven die zich bezighouden met zoekmachine ...

Lees verder
Onze klanten

Wij werken ook voor

SCROLL