A/B Testen

A/B Testen

Wij zijn specialisten
in het verbeteren van
online marketing
prestaties

Partner van:

IAB
Resultaatgericht

A/B Testen

Als je een website met een commercieel oogmerk of webshop hebt, ben je vanzelfsprekend altijd op zoek naar meer online verkeer en vooral conversies. Beide doelstellingen zijn nauw met elkaar verweven, maar je kunt ook inzetten op het verhogen van het aantal conversies onder je huidige bezoekers.

Een manier om dat te doen is je site of shop A/B testen. Envoker heeft uitgebreide kennis in huis om een dergelijke testen op te zetten uit te voeren. Natuurlijk doen we ook het bijhorende conversie optimalisatie onderzoek.

Even uitleggen

Wat is A/B testen?

De term ‘A/B test’ heeft betrekking op een vorm van split testen waaraan je je online shop of internetsite kan laten onderwerpen. Het betekent dat wij twee varianten van dezelfde webpagina tegen elkaar afzetten, die op conversie verhogende wijze van elkaar verschillen. Afhankelijk van hoe je website is opgezet of waaruit de webcontent bestaat, kun je de test uitstekend aanwenden om te onderzoeken wat het effect is als je een specifiek onderdeel van een pagina wijzigt.

Bij het aanbrengen van dergelijke veranderingen in lay-out of opzet is het doel steeds conversie optimalisatie. Je wilt er met A/B testen website dus achter komen in hoeverre een bepaalde aanpassing ook een verbetering in het aantal conversies of verhoging van de omzet tot gevolg heeft.

AB test in de praktijk


Als er twee versies van een websitepagina zijn gemaakt, kunnen we het experiment starten. Deze wijzigingen kunnen veelal in een tool als Visual Website Optimizer of Google Optimize worden opgebouwd. Vaak is de webdeveloper hier dus niet voor nodig.

Gedurende enige tijd ziet de ene helft van je bezoekers de oude versie en de andere helft de nieuwe. De oorspronkelijke oude pagina wordt variant A genoemd en is de controleversie. Op variant B is een bepaalde wijziging doorgevoerd, die gericht is op conversieverhoging.

De aangebrachte verandering komt uit een duidelijke hypothese en bijhorend onderzoek want wat op de ene site tot meer conversies leidt, hoeft dat op een andere echter niet te doen. Het uiteindelijke doel van A/B testen is dus controleren wat een dergelijke aanpassing voor jouw website in de praktijk betekent, zodat wij erachter komen welke versie beter werkt.

A/B testen
De duur van een AB test

Hoelang moet je de A/B test laten lopen?

De duur van een A/B test verschilt per situatie. Ook hierbij geldt weer dat wat voor de ene site werkt, niet per se voor de andere hoeft te werken. Algemeen kan worden gesteld dat het het best is om steeds zo kort mogelijk te testen. Dit bespoedigt het optimalisatieproces en zorgt ervoor dat je snel tot resultaat komt.

Hoelang webpaginaversie A en B allebei actief dienen te blijven, ligt evenwel vooral aan het aantal bezoekers dat je dagelijks krijgt. Er moet uiteindelijk sprake zijn van een relevante steekproef om het effect van de gewijzigde variant B te kunnen constateren. Daarom maken we met de juiste tooling gebruik van een mathematische methode om te kijken of de conclusie significant is.

DRIVEN BY PERFORMANCE

Benodigde tools voor AB test

Om inzicht te krijgen in het resultaat van het online experiment maken we gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Zo zetten wij voor A/B testen bijvoorbeeld Google Optimize in. Dit is een tool die verschillende soorten optimalisatietesten ondersteunt, waaronder dus AB testen. Welke variant van je shop het beste resultaat geeft, is na afronding van de test eenvoudig te zien. O

verigens is voor op deze manier van A/B testen Google Analytics eveneens vereist. Om de test uit te kunnen voeren heb je verder Google Tag Manager nodig. Tag Manager maakt het mogelijk een code toe te voegen aan elke webpagina, teneinde het aanpassen van de html te vereenvoudigen. Kleine veranderingen zijn zo gemakkelijk aan te brengen.

Onze marketeers hebben al talloze vergelijkingstests aan webshops en websites uitgevoerd. Wij weten hoe ogenschijnlijk minieme wijzigingen tot een belangrijke toename aan online conversies kunnen leiden en zetten onze kennis graag in voor jouw project.

Daarnaast kunnen we middels A/B testen ook Google AdsFacebook advertenties en e-mailmarketingcampagnes optimaliseren. Voordat we met de test beginnen, is het belangrijk om een doel te stellen. Aan de hand daarvan kan het succes van een aangebrachte verandering worden gemeten en kunnen eventuele verdere conversieverhogende aanpassingen worden gemaakt. Neem dus zeker contact met ons op als je jouw website wilt laten optimaliseren via een resultaatgerichte A/B test.

Laten we samenwerken

Onze online marketing skills voor jouw bedrijf laten werken?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze
e-mailnieuwsbrief

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy statement.

Recente artikelen

Haal het meeste uit je B2B website met deze vijf Hubspot tips
Haal het meeste uit je B2B website met deze vijf Hubspot tips

In dit blog behandelen we vijf tips om zoveel mogelijk waarde uit je verkeer te halen via een tool als Hubspot, een uitgebreid online marketing en sales platform. Lees verder

Maak kennis met Thamira, Levy, Jeffrey en Iris
Maak kennis met Thamira, Levy, Jeffrey en Iris

Eind augustus hebben we vier nieuwe trainees mogen verwelkomen. De komende maanden zullen Thamira, Levy, Jeffrey en Iris ons komen versterken op diverse projecten. Van harte we ... Lees verder

8 tips & tricks om meer uit Pinterest te halen
8 tips & tricks om meer uit Pinterest te halen

Pinterest is één van de grootste visuele zoekmachines naast Google en Youtube. Pinterest staat vol met uiteenlopende onderwerpen en ook voor (online) marketing is dit een goe ... Lees verder

Onze klanten

Wij werken ook voor

SCROLL