Conversie Attributie

Conversie Attributie

Wij zijn specialisten
in het verbeteren van
online marketing
prestaties

Partner van

VIA
Resultaatgerichte

Conversie Attributie

Een van de hoofddoelen van online marketing is het verhogen van het aantal online conversies. Als bedrijf ben je daarom gefocust op de acties die klanten op je website of andere online kanalen ondernemen. Aan een uiteindelijke conversie gaat vaak echter een lang internettraject vooraf. Aan de hand van een goede conversie attributie kun je inzichtelijk maken via welke website, zoekmachine of advertentie een bezoeker op je platform terecht kwam en een gewenste actie uitvoerde. Zo krijg je een beter beeld van de toegevoegde waarde van elk kanaal of op welke kanalen nog ruimte is voor verbetering.

DE DEFINITIE

Betekenissen van conversie attributie

Conversie attributie is het toewijzen van een bron aan een (online) conversie. Het begrip ‘conversie’ wordt in de wereld van digital marketing veel gebruikt en kan op meerdere zaken betrekking hebben. Met conversie wordt niet per se een afgeronde bestelling bedoeld, oftewel de last click in een webshop. De term is evenwel breder dan dat. Hierdoor kan de aard van conversies per website of onderneming verschillen.

Het opnemen van contact met je bedrijf, het inschrijven voor je nieuwsbrief of het om een andere reden achterlaten van een persoonlijk e-mail adres behoort afhankelijk van de doelstelling van een internetsite ook tot de definities van conversie. Een conversie gaat dus gepaard met direct verkeer naar je belangrijkste en laatste kanaal, en duidt op een daarop door klanten voltooide actie.

Van eerste interactie naar conversie

In veel gevallen gaan internetgebruikers die online op zoek zijn naar een bepaald product of dienst niet meteen over tot een aankoop. De praktijk leert dat dit meestal een periode van tijd in beslag neemt waarbij de internetgebruik wellicht meerdere keren terugkeert of oriënteert bij andere aanbieders. 

Gedurende hun klantreis of customer journey bekijken prospects namelijk ook vaak de andere online kanalen van je bedrijf. Met een conversie attributie model wordt duidelijk welke route een individuele klant heeft afgelegd voordat het tot een aankoop kwam. Conversie attributie is dan ook een uitstekende manier om te zien welke bijdrages je afzonderlijke websites daaraan leveren.

 

conversie attributie
IN DE PRAKTIJK

Toepassen conversie attributie

Door inzicht te verkrijgen in de klantreis ontstaat een goed beeld van het functioneren van je online kanalen. Het levert veel en cruciale data op over de klant en hun gedrag, terwijl je ook kunt zien op welke kanalen er verbeteringen nodig zijn. Om deze gegevens te achterhalen is bij conversie attributie Google Analytics een onuitputtelijke bron van informatie.

Een attributie model beperkt zich uiteraard niet alleen tot de website waarop de laatst klik naar een conversie plaatsvindt. Naast je website of -shop worden ook je social media en andere kanalen in de conversie attributie analyse meegenomen. Door aan alle sites een conversiewaarde toe te kennen, wordt precies duidelijk welke kanalen belangrijk zijn en waar het inzetten van je marketingbudget het meeste effect zal hebben.

DRIVEN BY PERFORMANCE

Google Analytics en conversie attributie

Bij het toepassen van conversie attributie kun je doorslaggevende inzichten verkrijgen vanuit Google Analytics. De tool Multi Channel Funnels kun je een nog beter beeld krijgen van de afgelegde pad van je websitebezoekers voordat men overgaat tot de gewenste actie. Zo kun je aan de hand van data niet alleen de customer journey verrijken met data, maar kun je ook zien in hoeverre de verschillende kanalen elkaar aanvullen en ondersteunen. 

Ook de statistieken vanuit andere tools zoals Google Ads bieden verregaande mogelijkheden voor het verkrijgen van inzichten in het online gedrag van je online bezoekers. Zo kunnen we de bijdrage aan afgeronde conversies per kanaal detecteren en aanpassingen maken waar aan het model wat je gebruikt om tot een resultaatverbetering van je campagnes te komen.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

Laten we samenwerken

Onze online marketing skills voor jouw bedrijf laten werken?

Léon Maljaars

Recente artikelen

4 tips om jouw websitedata inzichtelijker te maken met Google Datastudio
4 tips om jouw websitedata inzichtelijker te maken met Google Datastudio

Zo’n beetje elke website op het internet houdt zijn statistieken bij, wat in 9 van de 10 gevallen gebeurt met Google Analytics. Logisch ook, want je kunt hiermee eenvoudig ve ...

Lees verder
5 tips bij een website migratie
5 tips bij een website migratie

Er zijn verschillende redenen voor een website migratie, zoals een redesign of herstructurering van de website, een wijziging van het CMS of rebranding. Een website migratie zo ...

Lees verder
Direct verkeer: zo maak je jouw data nog betrouwbaarder
Direct verkeer: zo maak je jouw data nog betrouwbaarder

Iedereen die wel eens in zijn Analytics is gedoken om te zien waar de conversies vandaan komen valt al snel iets op: direct verkeer. Dit ‘kanaal’ heeft normaliter een aande ...

Lees verder
Onze klanten

Wij werken ook voor

SCROLL