Om het meeste uit je Google Ads campagnes te halen is het van belang ze met regelmaat te checken en bij te sturen. Heb je voldoende budget? Zijn er conflicterende negatieven? Presteren de nieuwe advertenties beter dan de oude? Soms is het lastig, vooral in een groter account, om alle factoren tegelijkertijd in de gaten te kunnen houden zonder onnodig lang bezig te zijn. Gelukkig kun je een deel van het werk uit handen geven door scripts voor Google Ads te gebruiken.
Scripts zijn simpel gezien stukken Javascript die een bepaalde taak binnen het Google Ads account (of binnen een MCC) automatisch kunnen uitvoeren. Deze taken variëren van het draaien van rapporten tot automatische bodaanpassingen.
Er zijn diverse partijen die scripts hebben gecreëerd die je zo kant en klaar kan overnemen. Google alleen heeft al een breed scala aan kant en klare scripts die je zo kan gebruiken. Als je wat technischer onderlegd bent, is het ook mogelijk om eigen scripts te bouwen. De scripts die je wilt gebruiken kun je toevoegen binnen de Google Ads Tools van je account. Binnen het script kun doorgaans nog diverse voorwaarden aangeven, wanneer het script bijvoorbeeld enkel voor een deel van de campagnes bedoeld is.
Welke scripts je in welk account zou moeten toevoegen is afhankelijk van de grootte van je account en welke taken je graag wilt versimpelen: dit verschilt dus per account. Hieronder beschrijven we een aantal scripts die wij graag gebruiken. We leggen je uit waarom we ze gebruiken, wat ze doen en wat de resultaten zijn.
Het Broken Link Checker script is waarschijnlijk een van de bekendste en meest gebruikte scripts. Simpel gezegd scant het script alle links in je account, zoals advertenties en sitelinks. Zodra een van de links uitkomt op een 404 of een 500 statuscode, wordt een melding per mail verstuurd. Het script zorgt enkel voor de melding en maakt geen aanpassingen in het account, waardoor je de problemen handmatig moet oplossen.
Dit script is voornamelijk geschikt voor accounts die samenhangen met een website waar regelmatig veranderingen plaatsvinden, zoals het veranderen van URL's. Het grote voordeel van de implementatie van de Broken Link Checker is dat je sneller op de hoogte bent als een advertentie of sitelink naar een kapotte link leidt. Aangezien je het sneller kan repareren, zal je minder bezoekers (en conversies) mislopen. Ondanks dat Google Ads het ook regelmatig zelf aangeeft wanneer een advertentie niet vertoond wordt als de link niet werkt, zien we in de praktijk toch regelmatig gevallen waar dit niet gebeurd. Een redirect naar een 404 is het meest voorkomende voorbeeld: Google Ads ziet enkel de redirect (wat geen probleem is en daardoor ook geen melding genereerd), terwijl de Broken Link Checker ook verder kijkt dan de redirect en de foutpagina er achter ziet.
Implementatie van het script is eenvoudig. Het enige wat je hoeft toe te voegen in het script is je emailadres en een URL voor de spreadsheet. Het is verstandig om de frequentie van het uitvoeren minimaal op dagelijks te zetten.
Vervolgens kan je in het eerste tabblad van de resultaten eenvoudig je voorkeuren aangeven. In het tweede tabblad vind je de werkelijke resultaten. Hier vind je welke URL's problemen ondervinden, in welke campagne en adgroup dit is en welke statuscode naar boven komt op de achterliggende pagina.
Bekijk het Link Checker Script.
Het Negative Keyword Conflicts script is net als de Broken Link Checker een script wat een alert stuurt zodra er iets mis is. In dit geval zijn dat conflicterende negatieven. Ook dit script geeft enkel een melding en doet geen aanpassingen in het account.
Google Ads geeft doorgaans zelf al meldingen indien er een conflict is tussen een zoekwoord en een woord wat uitgesloten is op campagne niveau of adgroup niveau. Voor conflicten met termen uit negatievenlijsten worden deze meldingen niet gegeven door Google Ads. Aangezien negatievenlijsten soms in bulk toegevoegd worden, kan er eenvoudig een geschil ontstaan. Indien zoekwoorden en negatieve zoekwoorden conflicteren kan dit resulteren in het niet tonen van advertenties indien iemand zoekt op de betreffende term. Hierdoor sluit je bezoekers uit die je eigenlijk wil had willen hebben. Noodzaak is dan ook om conflicten uit het rapport zo snel mogelijk op te lossen door of wel het negatief te verwijderen, los te koppelen van de betreffende adgroup of het zoekwoord aan te passen.
Het script is wederom eenvoudig in te stellen waarbij alleen een emailadres en URL voor de spreadsheet moet worden toegevoegd. De spreadsheet zelf bestaat uit een enkel tabblad waar duidelijk naar voren komt welk zoekwoord conflicteert met welk negatief zoekwoord. Ook wordt aangegeven of dit een negatief is uit een lijst (en welke lijst) of op adgroup- of campagneniveau. In de praktijk zullen dit waarschijnlijk negatieven uit lijsten zijn, omdat Google Ads zelf de meldingen voor de andere negatieven geeft.
Bekijk het Negative Keyword Conflicts script.
Waar bovenstaande scripts voornamelijk bedoeld zijn om zo snel mogelijk op de hoogte te raken indien er conversiekillende fouten in de campagnes zijn geslopen, is het duplicate search query script bedoeld als rapportage waarbij geoptimaliseerd kan worden. Het is wenselijk dat een zoekopdracht maar één zoekwoord triggered binnen een account, zodat de juiste gespecificeerde advertentie en bijbehorende extensies getoond worden. In de praktijk blijkt dit nog best wel een dingetje te zijn, vooral wanneer gewerkt wordt met (modified) broad matches en overlappende adgroups.
Voorbeeld:
Een campagne bevat de volgende adgroups:
Indien hier geen cross-uitsluitingen zijn gemaakt, kan zoekopdracht “last minute strandhuisje huren” binnen beide adgroups binnenkomen.
Ondanks dat Google vaak aangeeft zelf de beste match tussen de zoekterm en het getoonde zoekwoord te kunnen maken, kunnen kwaliteitsscores, biedingen en budgetcaps hier roet in het eten gooien. Op basis van de rapportage vanuit het script krijg je een goed overzicht op welke plaatsen de search query’s binnenkomen in het account. Een logische vervolgstap is bepalen aan de hand van de cijfers in het rapport op welke plaats je de search query binnen wil láten komen. Dit kan je doorvoeren door negatieven toe te voegen aan de andere adgroups en indien nodig een extra adgroup toe te voegen die de aparte zoekopdracht afvangt.
De uitvoering van de resultaten is wederom een enkel tabblad in de spreadsheet. Voor de leesbaarheid van het script hebben we handmatig een kolom “Match Type” in het script toegevoegd zodat er makkelijker onderscheid kan worden gemaakt tussen de exact match en de phrased match. Er wordt aangegeven op welke verschillende plaatsen de search query binnenkomt en ook wat de prestaties zijn binnen de verschillende adgroups. Deze prestaties kunnen meegenomen worden in de bepaling wat de meest optimale plaats voor het zoekwoord is.
Afhankelijk van de strategie die je uitvoert kan het wenselijk zijn je Dynamic Search Ads campagne uit te sluiten uit het script. Indien je namelijk niet alle zoekwoorden uit je “normale” zoekcampagnes op exact hebt uitgesloten in je DSA-campagne, zal de DSA bij zo goed als alle search terms naar boven komen in de spreadsheet.
Bekijk het Duplicate Search Query Script.
Ook de quality score tracker is een script wat je meer inzicht geeft in je account. Het geeft je inzicht in het verloop van de kwaliteitsscore van je zoekwoorden. Waar Google Ads je enkel een huidige kwaliteitsscore en historische kwaliteitsscore laat zien, geeft dit script het verloop ervan weer.
Het script is vooral praktisch wanneer je een account gaat optimaliseren. Denk hierbij aan het optimaliseren van advertenties, maar ook aan het verbeteren van landingspagina’s. Met de rapportage vanuit dit script kan je goed in de gaten houden of de aanpassingen het gewenste resultaat met zich meebrengen.
Indien je veel generieke termen (of juist veel merknaam gerelateerde termen) toevoegt of verwijdert kan dit de resultaten vertekenen. Dit komt, omdat merknaam gerelateerde zoektermen doorgaans een hogere quality score hebben dan generieke termen. Indien je tijdens deze processen toch graag je vooruitgang wil bekijken, kun je de campagnes of adgroups die veel verandering veroorzaken beter uitsluiten in de instellingen van het script.
De resultaten van het script worden na een koppeling automatisch opgeslagen als spreadsheets in een eigen map. Zo kun je de resultaten altijd terugkijken.
Het script geeft de resultaten op verschillende wijzen weer:
Dit script is niet ontwikkeld door Google, maar door een externe partij. Ze leggen je hier uit hoe je de Quality Score Tracker kan implementeren.
Hierboven zijn slechts enkelen van de tientallen beschikbare scripts beschreven. Wat wellicht is opgevallen, is dat het enkel scripts zijn die een rapport genereren of een alert sturen op basis van een scan. Dit, terwijl er nog zoveel meer mogelijk is met scripts. Zo is er een script voor flexibele budgetten, zodat je met campagnebudgetten kan werken zonder telkens de dagbudgetten aan te passen, en is er een script wat automatisch de biedingen aan kan passen zodra het lekker weer is.
Ondanks dat scripts die biedingen en budgetten automatisch aanpassen de hoeveelheid handmatig werk enorm kunnen verlagen, kiezen wij er doorgaans voor om dit soort scripts niet in te zetten. Dit doen we niet, omdat dit soort scripts het werk eigenlijk van je overnemen waardoor je minder overzicht hebt over je account. Wij zien scripts voornamelijk als hulpmiddel en niet om het werk van ons over te nemen. We zorgen dat we zelf de touwtjes in handen hebben en niet afhankelijk zijn van scripts, want ook daar kan een foutje insluipen.
Hopelijk heeft het lezen van dit artikel je geïnspireerd om te kijken welke scripts voor jouw accounts van toepassing zijn. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het sturen van je accounts. Kijk dan eens hoe wij jou kunnen helpen met je advertising of stuur vrijblijvend een berichtje.
Envoker
Schuverweg 2
4462 HK
Goes
+31 113405700
info@envoker.com