Google Tag Manager

Data & Web Analytics

Resultaatgerichte
Google Tag Manager

Ontdek Google Tag Manager
Onze klanten
Google Tag Manager referenties
Slaapwel Energetica Natura Dakenshop GrootPlezier Brico Aanhangwagens XXL West-Brabant Depot Zeven Thuisbakkerswinkel Morres Dierenwereld XL Bushcraftshop Boulevard 17 Verhuurwinkel Roompot Timesavers Getaway Travel Landal GreenParks Van Mele Chevaldo Easy2Rent Wellens Men INNO CarCollect Local Touch Travel CPE Nederland Saman Groep Pak Aanhangwagens Imkershop Eco-Point Ballonvaren Zeeland Auto Poppe Veritas Installatiebalie Slaapwel Energetica Natura Dakenshop GrootPlezier Brico Aanhangwagens XXL West-Brabant Depot Zeven Thuisbakkerswinkel Morres Dierenwereld XL Bushcraftshop Boulevard 17 Verhuurwinkel Roompot Timesavers Getaway Travel Landal GreenParks Van Mele Chevaldo Easy2Rent Wellens Men INNO CarCollect Local Touch Travel CPE Nederland Saman Groep Pak Aanhangwagens Imkershop Eco-Point Ballonvaren Zeeland Auto Poppe Veritas Installatiebalie

Google Tag Manager

Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool waarmee je zelf tags creëert om bepaalde gebeurtenissen op je website te tracken. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van het aantal bezoekers op pagina’s van je website of het aantal mensen dat op een bepaalde advertentie klikt. De Tag Manager van Google is een veelgebruikt instrument voor online marketing. Logisch, want een groot voordeel van GTM is dat je niet meer voor ieder stukje code je webdeveloper hoeft in te schakelen. Ga je Google Tag Manager instellen? Dan is het wel belangrijk dat je (enigszins) begrijpt hoe deze tool werkt en wat je ermee kunt doen.

Om te begrijpen hoe Google Tag Manager werkt, beginnen we bij het begin. Wat zijn eigenlijk tags? Tags zijn trackingcodes, maar ook gerelateerde codefragmenten. Waar je voorheen aan je webdeveloper moest vragen om tags op je website te plaatsen, kun je dit met GTM zelf doen. Het enige dat je moet (laten) doen, is de Google Tag Manager-code op je website installeren.

Waarom Google Tag Manager?

Lagere kosten

Bespaar op developer kosten door het gebruik van GTM.

Sneller

Activeer tags asynchroon zodat ze onafhankelijk van elkaar worden geladen.

Kansen

Door makkelijkere inzichten zie je wat het beste werkt en waar kansen liggen.

Meer flexibiliteit

Eigen tags direct toevoegen en updaten.

INNO

+10%Stijging in conversies

Uitgelichte case: INNO

Een webformulier verliest meer dan 50% van de bezoekers. En nu?

+10%Stijging in conversies

+500%Stijging conversies retargeting campagnes

Veel conversiekillers opgelostMet informational tooltips

Envoker is één van onze eerste partners en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan onze technologieontwikkeling, al vòòr dat we vorig jaar opgericht waren. Die samenwerking heeft zich doorgezet...

Lees de volledige case

Tags, triggers en variabelen: zo werkt Google Tag Manager

Vervolgens is het zaak om tags, triggers en variabelen in te stellen (hierover later meer). Heb je dit eenmaal gedaan, dan komt alle informatie rondom activiteiten en gebeurtenissen op je website in een zogenaamde 'datalaag' terecht. Van deze informatie valt nog geen kaas te maken. Dit gebeurt pas wanneer via Google Tag Manager de relevante informatie wordt doorgegeven aan bijvoorbeeld Google Ads, Google Analytics of Hotjar.

Google Tag Manager instellen

Het instellen van de juiste tags en triggers is essentieel om de gewenste informatie via GTM te krijgen. Een tag is een stukje code dat ervoor zorgt dat informatie verzonden wordt als er een bepaalde gebeurtenis op je site plaatsvindt. Een voorbeeld hiervan is een bezoeker die zich inschrijft voor je nieuwsbrief. De tag wordt geactiveerd door een trigger. In dit voorbeeld is de trigger het verzenden van een formulier voor inschrijving op de nieuwsbrief.

Als laatste heb je binnen GTM te maken met variabelen. Met een variabele maak je een trigger specifiek. Wil je bijvoorbeeld alleen weten hoe vaak je blogs gelezen worden en niet hoe vaak er naar de nieuwspagina gekeken wordt, dan stel je hier een variabele voor in. Eén begrip is nog niet aan bod gekomen en dat is de container van Tag Manager. Zie dit als de verzamelplaats van de door jou ingestelde tags, triggers en variabelen. Nu beschik je over de basiskennis van de werking van Google Tag Manager.

De voordelen

Overweeg je om Tag Manager te gaan gebruiken? Dan is het goed om de voor- en nadelen te kennen. We zetten ze voor je op een rijtje. De voordelen van Google Tag Manager:

  • Je bent veel minder afhankelijk van webdevelopers.
  • Door het zelf instellen en aanpassen van tags kun je snel handelen.
  • Dankzij de Tag Manager container houd je steeds het overzicht op alle tags die je hebt ingesteld.
  • Je website blijft even snel, doordat je alleen de GTM code hoeft te plaatsen.
  • De tool werkt (vanzelfsprekend) goed samen met andere tools van Google, zoals Analytics en Ads.
  • Voor veelvoorkomende tags en pixels zijn sjablonen beschikbaar.
  • Je kunt zoveel tags toevoegen als je wilt. Je hoeft niet te rommelen in de broncode van je website en je hebt de mogelijkheid om nieuwe tags te testen in de previewmodus.
  • Je kunt meerdere gebruikers instellen. Handig als je collega’s ook met de Tag Manager van Google moeten werken of als je samenwerkt met een online marketing bureau.
  • De tool is vrij eenvoudig in gebruik. Mocht je er toch niet uitkomen, zijn er online diverse tutorials te vinden.
  • Ook de cursus over GTM van de Analytics Academy kan je verder helpen. Ook niet onbelangrijk: de tool is gratis.
DRIVEN BY PERFORMANCE

De nadelen

Als je niet veel ervaring hebt met GTM, kan het lastig zijn om de juiste variabelen in te stellen. Verder is Google gek op informatie. Wanneer je hun Tag Manager gebruikt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nog steeds de privacywetgeving respecteert.

Wil je Google Tag Manager instellen, maar heb je geen idee welke tags je moet instellen of welke informatie daadwerkelijk nuttig is voor jouw online marketing? Een online marketing bureau staat voor je klaar. Wij hebben ruime ervaring met GTM en weten precies met welke tags en pixels jij online echt verder komt.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

Nieuws

Recente artikelen

Het nut van A/B testen in online marketing
Het nut van A/B testen in online marketing

A/B-testen geldt als een cruciaal hulpmiddel in de snel veranderende wereld van online marketing, waarmee merken het raden naar voorkeuren achterwege kunnen laten en ...

Lees verder
De voordelen van data driven marketing
De voordelen van data driven marketing

In een steeds meer gedigitaliseerde wereld is data driven marketing een belangrijke speler geworden bij het vormgeven van effectieve marketingstrategieën. Het draait ...

Lees verder
Is Google Analytics verboden?
Is Google Analytics verboden?

Sinds begin 2022 is er veel geschreven over Google Analytics. Met name over de vraag: kunnen we Google Analytics nog blijven gebruiken? Er gebeurt veel in de wereld v ...

Lees verder
Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

SCROLL