Data & Web Analytics

Data & Web Analytics

Wij zijn specialisten
in het verbeteren van
online marketing
prestaties

Partner van

VIA
Resultaatgerichte

Data & Web Analytics

Het kunnen aflezen en correct interpreteren van data die binnen komt in je web analytics pakket is van groot belang voor het maken van de juiste keuzes bij het beheer van een online marketing campagne of webshop. Dankzij data analyse van o.a. gebruikersgedrag, snelheid, exit rates, statistieken, heatmaps en clickmaps kan onder meer worden onderzocht hoe een website presteert, of een opgezette online marketing strategie effect heeft en waar je bezoekers afhaken tijdens hun bezoek aan je website of webshop.

Web analytics

Het belang van web analytics

Online marketing is niet gebaat bij willekeur en giswerk. Om een succesvolle online marketing strategie of campagne uit te rollen moet je immers weten wat er op je website gebeurt om correct hierop in te spelen. Om dat inzichtelijk te maken is een goede analyse van prestatierapporten, statistische gegevens, grafieken en andere cijfers noodzakelijk. Je krijgt inzicht in het verkeer van, naar en op je site, ontdekt waar verbeteringen wenselijk zijn en leert met welke content je je website bezoekers kunt motiveren en interesseren.

Dankzij de kennis die Google Analytics en overeenkomstige pakketten opleveren, kan je bovendien direct reageren op deze informatie. Wat voor jouw website of webshop nodig is is afhankelijk van veel zaken en web analytics data geeft je daarbij een schat aan onmisbare informatie.

Maatwerk op basis van je website

Analytics data brengt uitstekend in beeld wat zich achter de schermen van je website of webshop afspeelt en vormt de ruggengraat van het bijsturen online marketing strategie. Wat statistische data echter niet kunnen bieden, is een draaiboek of klinkklare oplossing voor je campagnes en het doormeten hiervan. Omdat elke onderneming, organisatie, webshop of -website anders is, is anticiperen en de juiste inzichten naar boven halen een kwestie van maatwerk.

Wat voor het ene bedrijf tot een aanzienlijke stijging van bezoekers en potentiële klanten heeft geleid, hoeft niet voor een ander bedrijf te werken. Hierdoor zijn er geen standaardoplossingen waarop een online marketeer kan terugvallen. Het resultaat is een unieke en doelgerichte uitwerking van de rapportages op maat die gebaseerd moet zijn op de doelstellingen van jouw organisatie. Natuurlijk kan dit alles ook worden uitgewerkt in een duidelijk online marketing dashboard via bijvoorbeeld Google Data Studio.

data & web analytics
Custom Online Marketing Dashboard

De mogelijkheden van web analytics

De informatie die wij uit web analytics data kunnen aflezen is enorm uitgebreid. Hoewel essentieel is het verschaffen van inzicht in het effect van een lopende campagne er maar een beperkt onderdeel van.

Analytics data stellen je namelijk ook in staat om een beeld te krijgen van de user experience. Hiermee worden eventuele knelpunten op een website duidelijk. Een stijgend aantal bezoekers dat zich niet vertaalt naar een hogere conversie ratio vraagt bijvoorbeeld om extra onderzoek. Dit onderzoek noemen we conversie optimalisatie (CRO).

Verder wordt door middel van webanalytics de customer journey in beeld gebracht. Vanzelfsprekend kan je eveneens analyses maken van je social media strategie. Ook Facebook en Google Analytics geven veel statistische gegevens, variërend van bezoekersaantallen tot hoeveel mensen je post heeft bereikt.

Zelf gebruiken we bij Envoker naast Google Tag Manager, Google Analytics, SemRush en Supermetrics ook Google Data Studio. Supermetrics is een plugin voor Google Data Studio en Google Sheets die naadloos samenwerkt met honderden bronnen van informatie en online marketing kanalen. Hierdoor kan je gemakkelijk diverse campagnes aan data bij elkaar plaatsen en in één overzichtelijk marketing dashboard krijgen.

DRIVEN BY PERFORMANCE

Conversie Attributie en Customer Journey

Google Analytics werkt op basis van het zogenaamde "last indirect click" principe. Dat wil zeggen dat ze vooral naar de laatste klik in de customer journey kijken om een bezoeker te beoordelen en waarde toe te kennen aan een campagne. Zeker niet voor alle online marketing uitingen is dat de juiste manier om naar deze data te kijken. In Google Analytics is dit goed terug te zien als men kijkt naar de conversiepaden van een gebruiker.

Zeer belangrijk is het dus voor elke online marketing strategie om de klantenreis goed in kaart te brengen en waar nodig conversie attributie toe te passen op de data. Dit kan je doen door gebruik te maken van het See, Think, Do, Care model. Hierdoor is het pas écht mogelijk om alles naar waarde in te schatten maar vooral alle kanalen op de juiste manier bij te sturen.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

Laten we samenwerken

Onze online marketing skills voor jouw bedrijf laten werken?

Léon Maljaars

Recente artikelen

4 tips om jouw websitedata inzichtelijker te maken met Google Datastudio
4 tips om jouw websitedata inzichtelijker te maken met Google Datastudio

Zo’n beetje elke website op het internet houdt zijn statistieken bij, wat in 9 van de 10 gevallen gebeurt met Google Analytics. Logisch ook, want je kunt hiermee eenvoudig ve ...

Lees verder
5 tips bij een website migratie
5 tips bij een website migratie

Er zijn verschillende redenen voor een website migratie, zoals een redesign of herstructurering van de website, een wijziging van het CMS of rebranding. Een website migratie zo ...

Lees verder
Direct verkeer: zo maak je jouw data nog betrouwbaarder
Direct verkeer: zo maak je jouw data nog betrouwbaarder

Iedereen die wel eens in zijn Analytics is gedoken om te zien waar de conversies vandaan komen valt al snel iets op: direct verkeer. Dit ‘kanaal’ heeft normaliter een aande ...

Lees verder
Onze klanten

Wij werken ook voor

SCROLL