Blog

blog

4 valkuilen door automatiseringen binnen Google Ads: Hoe los ik ze op en voorkom ik omzetverlies?

Zoekmachine Adverteren
Bryan Buren

Door Bryan Buren
Geplaatst op 30 november 2020 | Bewerkt op 24 november 2023

4 valkuilen door automatiseringen binnen Google Ads: Hoe los ik ze op en voorkom ik omzetverlies?

Automatisch.. Het klinkt in bijna alle gevallen als muziek in de oren, met de nadruk op ‘bijna’. De automatiseringen binnen Google Ads kunnen echter nog wel eens zorgen voor een valse toon, deze gaan we er met dit blog uithalen!

Marketeers zijn er huiverig voor om de controle te verliezen, zeker wanneer het ontzettend veel tijd heeft gekost om iets op te bouwen. Het proces van vallen en opstaan dat is afgelegd om tot een goed draaiend Google Ads account te komen wat winstgevend is voor de klant geef je niet zomaar uit handen. Zorg er daarom voor dat je goed begrijpt wat je uit handen geeft, want er zijn zeker ook ontwikkelingen die het leven van een marketeer aangenamer maken.

Je leest in dit blog de oplossingen voor vier valkuilen binnen Google Ads waar men vaak niet van op de hoogte is maar écht leiden tot omzetverlies!

1. De automatische biedstrategieën

Werp maar eens een blik op de aanbevelingen pagina in je Google Ads account. Hier zie je al snel dat Google wil dat we massaal de automatische biedstrategieën implementeren. Het merendeel daarvan is vooral gericht op conversiedata. Denk hierbij aan Doel-CPA, Doel-ROAS en aantal conversies maximaliseren.

Vaak werken deze biedstrategieën prima, echter heb je er wel conversiedata voor nodig. Het algoritme van Google krijgt het namelijk lastig op het moment dat het niet kan putten uit historische data. Zorg er daarom voor dat je de campagnes eerst de tijd geeft om conversies (dus data) binnen te halen door middel van een biedstrategie als klikken maximaliseren of handmatige CPC. Op het moment dat de campagne wekelijks rond de 5 conversies oplevert kun je gerust overschakelen naar een conversie gedreven biedstrategie.

Bouw je een nieuw Google Ads account? Kies dan echt eerst voor het binnenhalen van data door klikken maximaliseren of handmatige CPC. Met een conversie gedreven biedstrategie zonder data weet het algoritme van Google niet wanneer het advertenties moet weergeven. De concurrentie wint de strijd om de advertentieplekken. Daarmee ben je dus onzichtbaar in Google waardoor jij kan fluiten naar je omzet!

2. Automatisch doorvoeren van wijzigingen en aanbevelingen

De aanbevelingen pagina van Google Ads geeft een indicatie van optimalisaties die je kan doorvoeren. Bij de opbouw van je account heb je weloverwogen keuzes gemaakt en gekozen voor een strategie die volgens jou de beste resultaten oplevert. Blijf vertrouwen op je eigen kennis en ervaring en beoordeel kritisch of de aanbevelingen van Google Ads van toepassing zijn voor jouw account.

Er is onlangs een nieuwe optie toegevoegd in de accountinstellingen die Google Ads toestemming geeft om de aanbevelingen die het doet wél automatisch door te voeren. De controle die je hiermee verliest over onder andere je budgetten en keuze voor biedstrategieën, leidt tot ongewenste situaties en zeker niet altijd tot betere resultaten. Want zoals gezegd de aanbeveling voor een conversie gedreven biedstrategie is populair zonder dat dit jou betere resultaten garandeert. Blijf hier dus zelf de controle over houden!

Automatisering_Google_ads

Google Ads aanbevelingen

Wanneer je weet waar te zoeken is de oplossing simpel: Zorg dat in je accountinstellingen, onder advertentiesuggesties, het vakje staat aangevinkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Responsieve zoekadvertentie

De responsieve zoekadvertenties (RSA’s) zien we steeds vaker terugkomen. Het is een aanvulling op de uitgebreide tekstadvertenties zoals we die al langer kennen. Bij een RSA geef je meerdere koppen en beschrijvingen op waarna Google deze gaat testen. Dit testen gaat aan de hand van machine learning. De combinatie van koppen en beschrijvingen die de beste resultaten oplevert komt uiteindelijk boven drijven.
Deze advertenties kunnen ongetwijfeld een goede aanvulling zijn op de uitgebreide tekstadvertenties maar je moet ze wel blijven monitoren. Normaal let je bij het schrijven van de koppen en beschrijvingen op of de volgorde logisch en prettig is om te lezen. Bij het testen door Google van de verschillende combinaties kom je de gekste headlines tegen mits je hier beperkingen aan toekent.

Automatisering_Google_ads

Responsieve Zoekadvertentie

Deze beperkingen ken je toe door op het prikkertje te klikken naast je koppen en aan te geven in welke positie je de betreffende kop wilt zien terugkomen. Door koppen vast te pinnen met bijvoorbeeld je belangrijkste USP ben je er zeker van dat deze altijd terugkomt in je advertentie. Ook voorkom je hiermee dat je in alle 3 de posities hetzelfde zegt omdat je koppen die op elkaar lijken kan vastpinnen op dezelfde positie. Al met al is de oplossing dus blijven opletten.

4. Zoekwoorden: Exact is toch exact?

Bij ‘exact’ denk je dat iets precies hetzelfde is. Bij Google Ads is op het gebied van zoektermen niets minder waar. De afgelopen jaren heeft Google continu veranderingen doorgevoerd in de matching tussen de zoekwoorden die je opgeeft en de zoektermen die potentiële klanten gebruiken in de zoekmachine. Wat we nu steeds meer zien is dat zoekwoorden die als exact zijn toegevoegd in de advertentiegroepen, gematcht worden met zoektermen die er toch sterk van afwijken.

Automatisering_Google_ads

Brede zoekwoorden

De bovenstaande voorbeelden geven duidelijk aan dat Google de matching tussen zoekwoord en zoekterm erg ruim neemt. Ook al geef je ze als exact zoekwoord op. Je voelt hem al aankomen, dit gebeurt dus ook bij de matching van zoekwoorden die je op zinsdeel of op breed toevoegt.

Je ziet daarom steeds vaker dat zoektermen die jouw advertenties triggeren minder relevant zijn door deze manier van matchen. Zorg daarom dat je wekelijks je zoektermen in je campagnes controleert op negatieven en bleeders om je kosten per conversie zo laag mogelijk te houden. Ook wordt de relevantie van je advertenties op deze manier gewaarborgd waardoor het beter aansluit op de behoeften van de gebruiker.

Bonustip: Begrijp wat je doet!

Google Ads is een prachtig platform waarmee je als bedrijf, groot of klein, ieder op zijn eigen manier hele toffe doelstellingen mee kan behalen. Ondanks de automatiseringen en de daarbij horende valkuilen blijft het essentieel om zelf kritisch te blijven nadenken. Jij bent als marketeer nog altijd degene met de ervaring in het vakgebied en branche waarin je actief bent, vertrouw daarop!

Door scherp en kritisch te blijven kijken, stem jij de automatische functies binnen je Google Ads account compleet af naar jouw smaak. ‘Automatisch’ klinkt daarmee dan ook echt als muziek in de oren!

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Het is essentieel voor jou als bedrijf om SEA te benutten om je online zichtbaarheid te vergroten en effectief in contact te komen met je doelgroep. Het begrijpen van ...

Lees verder
10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes

Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads) is een uitgebreid advertentieplatform van Microsoft waarmee bedrijven hun klanten op meerdere apparaten en platforms kunnen ...

Lees verder
SCROLL