Blog

blog

Lokaal gevonden worden in de Google zoekmachine? Zo pak je dat aan met Local SEO!

Zoekmachine Optimalisatie
Danny Matenahoru

Door Danny Matenahoru
Geplaatst op 27 oktober 2022 | Bewerkt op 17 november 2023

Lokaal gevonden worden in de Google zoekmachine? Zo pak je dat aan met Local SEO!

Bedrijven passen online marketing toe om aankopen online te genereren. Als webshop zijnde is het belangrijk dat je je producten online verkoopt. Maar ook fysieke winkels die alleen haar producten in de winkel verkopen hebben baat bij online marketing. Een oriëntatie naar een nieuwe speciaalzaak, autogarage of dierenwinkel begint vaak online. Belangrijk dus dat ook jouw bedrijf wordt meegenomen tijdens deze oriëntatie. Een manier om online zichtbaar te zijn met jouw bedrijf is om je website te optimaliseren voor lokale zichtbaarheid.

Wat is local SEO?

Zoals de naam al zegt, focus je met local SEO op de lokale vindbaarheid van je bedrijf in de Google zoekmachine. De vindbaarheid op landelijk of wereldwijd niveau laat je in de kern achterwege. In vergelijking met de traditionele vorm van SEO vergt voor local SEO een andere aanpak.

Er zijn verschillende factoren die bepalen of je lokaal gevonden wordt. De eerste en grootste stap die je kunt zetten in het verbeteren van de lokale zichtbaarheid is door een Google My Business account aan te maken.

Het belang van een Google My Business pagina

Een Google My Business account is een account voor je bedrijf in Google. Met dit account laat je aan Google weten dat jouw bedrijf bestaat en waar het is gevestigd. Een Google My Business account is belangrijk om ervoor te zorgen dat je getoond wordt in de local pack van de Google zoekresultaten. Als we op zoek zijn naar een nieuwe kapper, dan ziet de local pack er als volgt uit:

De local pack in de Google resultaten

Als een lokaal bedrijf wil je getoond worden in de local pack. De local pack wordt namelijk als eerst in de Google zoekresultaten getoond. Een goed geoptimaliseerd Google My Business account zorgt voor een plek in de local pack. Maar waar voldoet een goed geoptimaliseerd Google My Business account aan?

3 Google My Business optimalisaties voor Local SEO

Om een Google My Business account te optimaliseren en daardoor in de local pack van Google te komen, kan je het volgende doen:

Verifieer je account

Het is belangrijk dat je aan Google laat weten dat het bedrijf in het Google My Business account ook daadwerkelijk bij jou hoort. Verifieer daarom het Google My Business account.

Het verificatieproces van een Google My Business account gaat niet via een e-mail. Google stuurt een envelop met een code erin naar het opgegeven adres van jouw bedrijf. De code dien je in te voeren in het Google My Business account om het account te verifiëren.

Voorzie je account van zoveel mogelijk informatie

Om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf relevant is voor de zoekresultaten is het belangrijk om het Google My Business account te voorzien van zoveel mogelijk informatie. Geef de openingstijden, de branche waarin jouw bedrijf actief is en de volledige contactgegevens van jouw bedrijf op om een zo compleet mogelijk Google My Business profiel te creëren.

Zorg voor reviews

Voor Google is het belangrijk om veel reviews te krijgen. Volgens een onderzoek van Whitespark beïnvloed reviews de local pack en de organische rankings. Daarnaast zijn reviews ook belangrijk voor de gebruiker. Positieve reviews zorgen voor een stukje social proof.

Ook de onvermijdelijk negatieve reviews zijn in jouw voordeel te gebruiken. Bij negatieve reviews is het belangrijk dat je er wel op reageert. Zo kom je betrouwbaar over op de Google gebruiker.

Andere manier om lokaal gevonden worden

Naast een geoptimaliseerd Google My Business account zijn er nog andere manieren om je lokale zichtbaarheid te vergroten.

Rank voor lokale zoekwoorden

Het ranken op lokale zoekwoorden helpt de lokale zichtbaarheid te vergroten. Na een klein onderzoek komt naar voren dat de zoekwoorden “kapper goes” en “kapsalon goes” hoge zoekvolumes bevat. Het is de moeite waard om een pagina aan te maken waarbij je focust op deze zoekwoorden. Je bent dan zichtbaarder op deze zoekwoorden in de Google zoekresultaten.

De zoekvolumes van de lokale zoekwoorden kapper in goes en kapper goes
Implementeer schema markup

Een andere manier om de lokale zichtbaarheid te vergroten is door schema markup te implementeren. Schema markup zorgt ervoor dat een zoekmachine gemakkelijk belangrijke informatie leest en toont in de zoekresultaten. Als een lokaal bedrijf kan je met schema markup je openingstijden, adresgegevens, telefoonnummer of reviews van derde partijen tonen. Op die manier toon je meer en relevantere informatie dan je concurrenten. Dit zorgt ervoor dat je opvalt in de Google zoekresultaten.

Starten met local SEO is de grootste en effectiefste stap die je kunt zetten om de online zichtbaarheid van je lokale bedrijf te vergroten. Een goed geoptimaliseerde Google My Business pagina zorgt ervoor dat jouw bedrijf wordt getoond in de local pack. Het is belangrijk dat de focus hierop komt te liggen, omdat de local pack als eerste resultaat wordt getoond in de Google zoekresultaten. Daarnaast kan je de lokale zichtbaarheid vergroten door te ranken op lokale zoekwoorden. Mocht je extra begeleiding nodig hebben, schroom dan niet om contact op te nemen!

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?

In de steeds veranderende wereld van digitale marketing is het begrijpen van de nuances van technische SEO niet alleen een noodzaak; het is een strategisch voordeel. ...

Lees verder
De 8 belangrijkste Local SEO optimalisatie tips
De 8 belangrijkste Local SEO optimalisatie tips

Lokale zoekmachine optimalisatie (SEO) is uitgegroeid tot een essentiële strategie voor wanneer je de aandacht wil trekken van klanten in de buurt, vooral in een tij ...

Lees verder
9 bewezen tips voor effectieve linkbuilding
9 bewezen tips voor effectieve linkbuilding

Als linkbuilding correct wordt uitgevoerd, kan het je online zichtbaarheid versterken, de geloofwaardigheid van je merk vergroten en zelfs organisch verkeer naar je s ...

Lees verder
SCROLL