Data Driven Marketing

Data & Web Analytics

Resultaatgerichte Data Driven Marketing

Ontdek Data Driven Marketing
Onze klanten
Data Driven Marketing referenties

Data Driven Marketing

De wereld van online marketing is in volle ontwikkeling. Data driven marketing is een belangrijk onderdeel binnen de snel groeiende online marketing branche. Data driven marketing werkt met klantdata om op ieder moment te weten welke potentiële klanten je moet benaderen en waar je op kunt inspelen. Dit proces bestaat uit het verzamelen, samenbrengen, analyseren en inzetten van de data.

Niet alleen data die vanuit natuurlijk zoekgedrag is gegenereerd is hiervoor bruikbaar, ook de data die je al over de klant bezit is bruikbaar. Deze data kan je gebruiken om je klanten zo goed mogelijk te leren kennen om er vervolgens op in te spelen. Een online marketing bureau kan je helpen om samen een strategie te bedenken welke het beste bij jouw bedrijf past.

Wat is data driven marketing?

Data driven marketing is een onderdeel van online marketing dat zich richt op het verzamelen, analyseren en gebruiken van data. Dit doe je om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de behoeften van potentiële klanten. De basis van de data ontstaat uit het online gedrag van je potentiële klanten. Door data te gebruiken, voorkom je dat je veel tijd en geld verspilt aan activiteiten die weinig opleveren. Je kan dus gerichter adverteren en de juiste content creëren door data te analyseren. Data driven marketing wordt vaak uit het gedrag van social media gebruikers gehaald, maar ook kan je hier andere online kanalen voor gebruiken.

Waarom is data driven marketing belangrijk?

Het is een waardevolle tool om je doelgroep beter te begrijpen en op die manier meer sales of leads binnen te halen. Door data driven marketing toe te passen, kan je gerichte content creëren en advertenties plaatsen. Je bereikt hiermee meer relevante doelgroepen dan wanneer je zonder data driven marketing aan de slag gaat. Het is begrijpelijk dat je niet meteen weet hoe data driven marketing werkt en hoe je het moet toepassen, een online marketing bureau kan daarbij helpen.

De data die verzameld wordt staat vaak al in het CRM-systeem. Die data moet vervolgens geanalyseerd worden voordat er iets mee gedaan kan worden. Met bijvoorbeeld Google Analytics worden statistieken van je website geanalyseerd. Hier kun je vergelijkingen en patronen herkennen om zo eenvoudig het gedrag van jouw klant te begrijpen en op basis daarvan gerichte aanpassingen door te voeren.

 

Hoe werkt data driven marketing bij B2B?

Bij een B2B organisatie is het primaire doel gericht op het verzamelen van leads en prospects. Een lead is iemand die geïnteresseerd is in jouw product of dienst, maar nog geen klant is of actie heeft ondernomen om dat te worden. Een prospect is een potentiële klant die interesse heeft in wat je aanbiedt en daarin ook al actie heeft ondernomen.

Het verschil tussen leads en prospects is dat prospects nog niet definitief klant zijn geworden, maar wel meer dan een eenzijdige communicatie hebben uitgevoerd. Bijvoorbeeld door het antwoorden op een e-mail. Daarmee zijn ze betere potentiële klanten dan leads. Het genereren van leads is meestal de eerste stap in het salesproces, ook wel de Customer Journey.

DRIVEN BY PERFORMANCE

KPI’s

Het is dus van groot belang om te analyseren welke leads uiteindelijk tot een prospect of klant leiden. Dit doe je door het meten van verschillende KPI's. Door voorafgaand deze KPI's samen duidelijk vast te stellen, wordt de mate van succes van een uitgevoerde strategie snel duidelijk. Dit is niet alleen handig als leidraad, maar ook vanwege de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen zich voltrekken nodig. Je wilt een online marketing strategie waarbij je snel kan schakelen en doorlopend kan bijsturen.

Er kunnen zich wekelijks of soms zelfs dagelijks nieuwe ontwikkelingen voordoen, die om een wijziging van je online marketing aanpak vragen. De eindeloze data en statistische gegevens die je verkrijgt uit data driven marketing maken het voor velen moeilijk om de juiste informatie op de juiste manier te interpreteren. KPI’s helpen je te bepalen welke cijfers er echt toe doen in de campagne sturing, rapportages en beoordeling.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

Nieuws

Recente artikelen

Off Page SEO – Zo bouw je het perfecte link-profiel
Off Page SEO – Zo bouw je het perfecte link-profiel

Pagina’s met kwalitatief hoogstaande en keyword-geoptimaliseerde content scoren beter in zoekmachines. Dit principe staat bekend als on-page SEO. Het volgende stuk ...

Lees verder
Optimaliseer je campagnes met doelgroeptargeting via Google Ads
Optimaliseer je campagnes met doelgroeptargeting via Google Ads

Maak jij al gebruik van doelgroeptargeting? Met targeting voor doelgroepsegmenten kan je namelijk de prestaties van je campagnes een flinke boost geven. Je voegt segm ...

Lees verder
On-Page SEO optimaliseren om het maximale uit je content te halen
On-Page SEO optimaliseren om het maximale uit je content te halen

Wellicht herkenbaar: je hebt een pagina gepubliceerd op jouw website die onwijs veel waarde te bieden heeft aan je bezoekers. Toch merk je na enkele weken of maanden ...

Lees verder
Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

SCROLL