Blog

blog

10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

Zoekmachine Optimalisatie
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 15 december 2023 | Bewerkt op 15 december 2023

10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven als individuen is een goed geoptimaliseerde website het fundament van digitale zichtbaarheid en succes. Het bereiken en behouden van een hooggeplaatste, gebruiksvriendelijke website vereist regelmatige controle en verfijning - een proces waarbij een uitgebreide website-audit en SEO-check onmisbaar wordt.

1. Auditdoelstellingen vaststellen

Voordat je in de details van een website-audit duikt, is het cruciaal om duidelijke, goed gedefinieerde doelstellingen vast te stellen. Deze fundamentele stap bepaalt de richting en focus van je hele auditproces.

Identificeer Key Performance Indicators (KPI's): Begin met het identificeren van de KPI’s die relevant zijn voor het succes van je website. Dit kunnen metrics zijn zoals organisch verkeer, laadtijd van de pagina, bouncepercentage, conversieratio of zoekmachine rankings. KPI's variëren afhankelijk van de doelen van je website - of het nu gaat om het stimuleren van verkopen, het vergroten van betrokkenheid, of het opbouwen van merkbekendheid.

Begrijp je doelgroep: Vraag jezelf af wie je website bezoekt en wat zij zoeken. Door je audit af te stemmen op hun voorkeuren en gedrag, zorg je ervoor dat je website relevant en boeiend blijft voor je gebruikers.

Analyseer concurrenten: Een deel van het stellen van doelstellingen houdt in dat je kijkt naar je concurrenten. Identificeer wat zij goed doen en op welke gebieden jouw website kan uitblinken.

Stel realistische doelen: Met KPI's en inzichten van concurrenten in de hand, stel je haalbare en meetbare doelen voor je audit. Deze doelen kunnen gericht zijn op het verbeteren van specifieke KPI's, het verbeteren van de gebruikerservaring, of het verhogen van de relevantie en kwaliteit van de content.

Door duidelijke doelstellingen vast te stellen, leg je een sterke basis voor een gerichte en effectieve website-audit. Deze stap zorgt ervoor dat de daaropvolgende auditacties zijn afgestemd op de overkoepelende doelen van je website en zijn toegespitst op de unieke behoeften van je doelgroep.

2. De structuur en navigatie van de website analyseren

Stel je voor dat je website een gebouw is met meerdere kamers, waarbij elke kamer een andere pagina vertegenwoordigt. De gangen en deuren die deze kamers verbinden, zijn te vergelijken met de navigatie van je website. Een goed gestructureerde website, net als een goed ontworpen gebouw, zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden, toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben zonder verwarring of frustratie. Zijn de menu-items duidelijk gelabeld en logisch georganiseerd? Is er een consistent navigatiepad dat gebruikers kunnen volgen? Deze vragen zijn essentieel bij het evalueren of je website gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Een logische en duidelijke structuur helpt zoekmachines om je website efficiënter te crawlen, waarbij ze de hiërarchie en relevantie van je content begrijpen. Bij dit proces gaat het om het bekijken van de sitemap van je website, ervoor zorgen dat deze de structuur van je site nauwkeurig weergeeft en controleren of er broken links of overbodige pagina's zijn die de prestaties van zoekmachines kunnen hinderen.

3. Paginasnelheid en -prestaties evalueren

De snelheid waarmee je website laadt kan de gebruikerservaring maken of breken. Een langzaam ladende pagina is niet alleen een afschrikmiddel voor bezoekers, maar ook een alarmteken voor zoekmachines, die snel ladende sites prioriteit geven in hun rankings. Stel je voor dat een bezoeker een winkel binnenloopt, om vervolgens te vinden dat de deuren pijnlijk langzaam openen. Dezelfde frustratie geldt voor een langzaam ladende website. In de wereld van het internet is geduld schaars en een paar extra seconden laadtijd kunnen leiden tot een aanzienlijke toename van het bouncepercentage.

Met behulp van tools zoals Google's PageSpeed Insights, verkrijg je waardevolle inzichten in de laadsnelheid van je pagina's en ontvang je suggesties voor verbeteringen. Deze tools analyseren de elementen die de snelheid van je site beïnvloeden, van afbeeldingsgroottes tot scriptoptimalisatie.

Maar waarom is pagina snelheid zo belangrijk? Naast gebruikerservaring is pagina snelheid een cruciaal onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines streven ernaar gebruikers de best mogelijke resultaten te bieden en een snel ladende site wordt beschouwd als gebruiksvriendelijker en dus meer waardig voor een toppositie in zoekresultaten.

4. Mobiele responsiviteit controleren

Met een aanzienlijk deel van de internetgebruikers die websites bezoeken via smartphones en tablets, is ervoor zorgen dat je website mobielvriendelijk is niet slechts een optie, maar een noodzaak. Stel je deze situatie voor: een potentiële klant besluit je website te bezoeken tijdens het reizen, met hun smartphone. Bij het betreden van je site vinden ze de tekst te klein om te lezen, de afbeeldingen niet goed uitgelijnd en de navigatie bijna onmogelijk te gebruiken op een klein scherm. Deze frustrerende ervaring zal hen waarschijnlijk wegjagen, mogelijk naar de mobiel-geoptimaliseerde site van een concurrent. Hier is het doel om ervoor te zorgen dat je website een naadloze en efficiënte ervaring biedt op alle apparaten, vooral op mobiel. Denk hierbij aan het testen van hoe je website wordt weergegeven en functioneert op verschillende mobiele apparaten. Het gaat om het beoordelen van elementen zoals leesbaarheid, navigatie en de algehele lay-out bij weergave op kleinere schermen.

Mobiele responsiviteit gaat niet alleen over gebruikerservaring; het speelt ook een belangrijke rol in SEO. Zoekmachines, met name Google, hebben een 'mobile-first' indexering benadering aangenomen. Dit betekent dat de mobiele versie van je website wordt beschouwd als de primaire versie bij het bepalen van de rangschikking. Een website die niet is geoptimaliseerd voor mobiel is ernstig in het nadeel in zoekmachineresultaten. Om mobiele responsiviteit te controleren, kunnen tools zoals Google's Mobile-Friendly Test worden gebruikt. Deze tools geven je een duidelijk beeld van hoe mobielvriendelijk je site is en bieden suggesties voor verbetering.

5. Beoordeel de kwaliteit van de content

Content is niet alleen de tekst op je website; het fungeert als het middel waarmee je de boodschap van je merk communiceert, interactie aangaat met je publiek en waarde biedt aan je bezoekers. Elke pagina, zoals een artikel, moet boeien, informeren en je lezers betrekken. Een website met ondermaatse content zal moeite hebben om bezoekers te boeien en hoge zoekmachinerankings te bereiken.

Beoordeel de relevantie, nauwkeurigheid en betrokkenheidsniveau van de tekst, afbeeldingen, video's en andere media. Is je content actueel en weerspiegelt het de laatste trends en informatie in je branche? Is het origineel, met unieke perspectieven of inzichten die je website onderscheiden van concurrenten? Daarnaast evalueer je de afstemming van de content met je SEO-strategie. Zorg ervoor dat je content niet alleen relevante zoekwoorden bevat, maar deze ook op een natuurlijke en betekenisvolle manier integreert. Onthoud dat content die overvol is met zoekwoorden net zo schadelijk kan zijn als content zonder.

Een ander cruciaal aspect van de kwaliteit van content is de leesbaarheid en structuur. Het moet gemakkelijk scanbaar zijn, met duidelijke koppen, korte alinea's en een stijl die aansluit bij je doelgroep. Boeiende, goed gestructureerde content houdt niet alleen bezoekers langer op je site, maar moedigt hen ook aan om verder te verkennen, wat een positieve impact heeft op je SEO.

Door een uitgebreide beoordeling van de content kwaliteit uit te voeren, verbeter je niet alleen de gebruikerservaring, maar ook de zichtbaarheid en ranking van je website in zoekresultaten.

6. Zoekwoord efficiëntie analyse

Zoekwoorden vormen de brug die zoekopdrachten verbinden met je website. Het zijn de termen en uitdrukkingen die je potentiële doelgroep intypt in zoekmachines, in de hoop content zoals die van jou te vinden. De efficiëntie waarmee je website deze zoekwoorden gebruikt, is cruciaal voor je online zichtbaarheid en succes. De focus ligt op het analyseren van hoe effectief je website zoekwoorden gebruikt. Je begint met het herzien van de huidige zoekwoorden waarop je website zich richt. Zijn deze zoekwoorden nog steeds relevant voor je doelgroep en je zakelijke doelstellingen? Zijn ze in lijn met de termen die je potentiële klanten gebruiken om te zoeken naar de producten of diensten die je aanbiedt? Het gaat hier om meer dan alleen het identificeren van de juiste zoekwoorden. Het gaat om het begrijpen van de balans en plaatsing van deze zoekwoorden door de content van je site. Je controleert of de zoekwoorden op een natuurlijke manier in je content zijn geïntegreerd, waarbij een balans wordt behouden die zowel zoekmachines als lezers aanspreekt. Het is cruciaal om keyword stuffing te vermijden (waarbij te veel zoekwoorden in de content worden gepropt) waardoor het moeilijk leesbaar wordt en mogelijk leidt tot straffen van zoekmachines.

7. Interne en externe linkkwaliteit beoordelen

De kwaliteit van interne en externe links is een vaak over het hoofd gezien aspect van SEO. Een goed gestructureerd linknetwerk verbetert niet alleen de navigatie voor gebruikers, maar heeft ook een aanzienlijke impact op de zoekmachineranking van je website. Het is belangrijk om de interne links binnen je website te onderzoeken. Zijn ze logisch en strategisch geplaatst? Leiden ze bezoekers naar relevante en nuttige content, waardoor ze langer op je site blijven? Deze interne linkstructuur helpt niet alleen bij gebruikersnavigatie, maar stelt zoekmachines ook in staat je website effectiever te crawlen en te indexeren. Externe links daarentegen zijn links van jouw website naar andere sites en vice versa. Hoogwaardige externe links, zowel inkomend als uitgaand, vestigen de geloofwaardigheid en autoriteit van je website. Ze signaleren aan zoekmachines dat je site een waardevol onderdeel is van het online ecosysteem, met relevante en betrouwbare informatie. Echter, het gaat niet alleen om de hoeveelheid van deze links, maar om hun kwaliteit. Je beoordeelt of de externe links afkomstig zijn van gerenommeerde, gezaghebbende bronnen en of ze relevant zijn voor je content. Op dezelfde manier zorg je ervoor dat de uitgaande links op je website leiden naar geloofwaardige, hoogwaardige sites. Door grondig de kwaliteit van interne en externe links te beoordelen, verbeter je de bruikbaarheid en geloofwaardigheid van je website. Deze stap is essentieel bij het bouwen van een website die niet alleen goed scoort in zoekmachines, maar ook een waardevolle en betrouwbare ervaring biedt voor je gebruikers.

8. Meta-tags en -descriptions beoordelen

Meta-tags en -descriptions, hoewel niet direct zichtbaar voor websitebezoekers, spelen een cruciale rol in hoe zoekmachines je site interpreteren en weergeven in zoekresultaten. Meta-tags zijn stukjes tekst die de content van een pagina beschrijven. De belangrijkste hiervan is de meta-title, die de titel van een webpagina definieert. Een goed vervaardigde meta-title is niet alleen een SEO-noodzaak, maar ook de eerste indruk die je site maakt in zoekmachineresultaten. Het moet beknopt, relevant zijn en belangrijke zoekwoorden bevatten om zowel zoekmachines als gebruikers te trekken. Op dezelfde manier bieden meta descriptions een korte samenvatting van wat elke pagina biedt. Hoewel ze geen directe invloed hebben op zoekmachinerankings, zijn ze essentieel voor het stimuleren van gebruikersbetrokkenheid. Een overtuigende meta description fungeert als een advertentie voor je content en overtuigt gebruikers om door te klikken naar je website. Het moet de content van de pagina nauwkeurig weerspiegelen, boeiend zijn en waar passend een call to action bevatten. In deze stap ga je zorgvuldig door elke pagina van je website, ervoor zorgend dat meta-titles en meta descriptions niet alleen aanwezig zijn, maar ook geoptimaliseerd. Dit betekent controleren dat ze de juiste lengte hebben, relevante zoekwoorden bevatten en de pagina-content nauwkeurig beschrijven. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke pagina unieke meta-informatie heeft om duplicatieproblemen te vermijden die negatieve invloed kunnen hebben op SEO.

9. Websitebeveiliging

Het zorgen voor een veilige website is niet alleen een kwestie van gegevensbescherming; het gaat ook om het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers en het handhaven van je reputatie. Bovendien is naleving van diverse regelgevingen en normen essentieel om juridische complicaties te vermijden en het vertrouwen van gebruikers te vergroten. Het gaat hier onder andere om het controleren op een SSL-certificaat, dat gegevens versleutelt die tussen je website en zijn gebruikers worden verzonden, waardoor gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens veilig zijn. Een SSL-certificaat is niet alleen een beveiligingsfunctie, het is ook een rankingfactor voor zoekmachines. Websites met SSL worden vaak hoger gerangschikt, omdat ze als betrouwbaarder worden beschouwd.

Naast beveiliging speelt naleving een belangrijke rol. Dit betekent dat je website voldoet aan de verschillende wetten en regelgevingen die van toepassing zijn op online content en gegevensverwerking. Zo is naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) cruciaal als je bezoekers uit de Europese Unie hebt. Je moet ervoor zorgen dat je website de privacy van gebruikers respecteert, correct omgaat met cookies en duidelijke informatie geeft over gegevensverzameling en -gebruik. Tijdens deze stap beoordeel je grondig de beveiligingsmaatregelen en nalevingsprotocollen van je website. Zijn de beveiligingsfuncties up-to-date en effectief? Voldoet je website aan de noodzakelijke wettelijke vereisten voor de demografie van je publiek? Deze vragen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je site niet alleen veilig is, maar ook wettelijk in orde.

10. Gebruikersbetrokkenheid en -gedrag analyseren

In de laatste stap richten we de aandacht op het analyseren van gebruikersbetrokkenheid en -gedrag. Deze stap is essentieel om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met je site, wat hen aantrekt en wat hen mogelijk doet vertrekken. Gebruik analysetools om diep in te duiken op verschillende metrics die gebruikersgedrag weerspiegelen. Het gaat hier om metrics zoals paginaweergaven, bouncepercentage, gemiddelde sessieduur en conversieratio's. Een hoog bouncepercentage kan aangeven dat bezoekers niet vinden wat ze verwachtten of dat de pagina-content niet boeiend genoeg is. Een lage gemiddelde sessieduur kan suggereren dat je content niet boeiend genoeg is om bezoekers lang op je site te houden.

Echter gaat het niet alleen om het identificeren van potentiële problemen; het gaat ook om het herkennen van wat goed werkt. Je zoekt naar pagina's met hoge betrokkenheidsgraden, waar bezoekers meer tijd doorbrengen en meer interactie hebben. Het begrijpen van de sterke punten van je website is net zo belangrijk als het identificeren van de zwakke punten.

Bij dit analytische proces gaat het om meer dan alleen cijfers; het vereist het interpreteren van deze metrics om geïnformeerde beslissingen te nemen over het ontwerp, de content en de SEO-strategieën van je website. Als bijvoorbeeld bepaalde soorten content een hogere betrokkenheid hebben, kun je overwegen om meer van dat type content te creëren. Of als je merkt dat het merendeel van je verkeer afkomstig is van mobiele apparaten, kun je je meer richten op het optimaliseren van de mobiele ervaring.

Elke fase, van het vaststellen van auditdoelstellingen tot het analyseren van gebruikersbetrokkenheid speelt een cruciale rol bij het opbouwen van een sterkere, effectievere online aanwezigheid. Deze audit is niet slechts een eenmalige taak, het is een doorlopend proces van evaluatie en verbetering, essentieel om voorop te blijven lopen in het dynamische en competitieve digitale landschap. Onthoud dat het doel van deze audit niet alleen is om gebieden voor verbetering te identificeren, maar ook om de onderliggende redenen achter de prestaties van je website te begrijpen. Het is belangrijk om deze stappen regelmatig te herzien, je strategieën aan te passen en te verfijnen naarmate je website en doelgroep zich ontwikkelen.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?

In de steeds veranderende wereld van digitale marketing is het begrijpen van de nuances van technische SEO niet alleen een noodzaak; het is een strategisch voordeel. ...

Lees verder
De 8 belangrijkste Local SEO optimalisatie tips
De 8 belangrijkste Local SEO optimalisatie tips

Lokale zoekmachine optimalisatie (SEO) is uitgegroeid tot een essentiële strategie voor wanneer je de aandacht wil trekken van klanten in de buurt, vooral in een tij ...

Lees verder
SCROLL