Blog

blog

De kracht van redirects

Zoekmachine Optimalisatie
Daniël Baggerman

Door Daniël Baggerman
Geplaatst op 24 augustus 2022 | Bewerkt op 30 augustus 2022

De kracht van redirects

Heb je een website, dan krijg je op den duur te maken met content die verhuist naar een nieuwe locatie, of zelfs geheel verdwijnt van de site. Op zich geen ramp, mits je duidelijk doorgeeft wat er gaat veranderen.

Het probleem is namelijk dat je bezoekers en zoekmachines als Google niet automatisch weten wat er met de content is gebeurd. Wanneer het oude adres plots een foutmelding geeft (een zgn. 404 foutmelding), kunnen je bezoekers zomaar eens besluiten om naar de concurrent te vertrekken. En zoekmachines kunnen zelfs kiezen om de pagina geheel te verwijderen uit de index, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor je bottom-line.

Gelukkig kunnen we deze problemen omzeilen middels het aanleggen van een redirect. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en ontdek je nog een aantal andere leuke toepassingen van dergelijke omleidingen.

Waarom verhuizen?

Hoewel pagina's regelmatig onbereikbaar worden vanwege menselijke fouten in het webbeheer, zijn er ook tal van legitieme redenen te bedenken waarom je content zou willen verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw domein, overstappen van http naar https, aanpassen van een adres voor SEO-doeleinden, of zelfs overstappen naar een geheel nieuw CMS met bijbehorende URL-structuur. In deze situaties komen redirects goed van pas. 

Waarom redirecten?

Met redirects help je niet alleen de zoekmachines, maar zorg je ook goed voor je bezoekers! Een overzicht van de voordelen: 

  • Zoekmachines worden op de hoogte gesteld van het nieuwe adres. Zo zorg je ervoor dat je pagina niet plots uit de index van Google verdwijnt vanwege 404-meldingen in de crawler. 
  • Al je interne links worden doorverwezen. De bezoekers van je site zullen dus geen foutmeldingen voorgeschoteld krijgen bij het navigeren, maar worden correct doorgestuurd naar het nieuwe adres. 
  • Eventuele backlinks van andere websites worden ook doorgestuurd. Met redirects bewaak je dus de opgebouwde SEO-waarde van de pagina.

Hoe werkt het?

Gezien de mooie voordelen wil je zelf vast ook aan de slag met redirects. Bij het aanleggen moet je drie zaken opgeven:

  1. Het oude adres
  2. De bestemming waar het oude adres naartoe moet gaan verwijzen
  3. Het type redirect (de http-code)

Wanneer je deze items verzameld hebt, zijn er vervolgens twee manieren om dit in te voeren voor jouw website:

1. Via de backend

Meestal kan je redirects gemakkelijk aanleggen via de backend van je Content Management Systeem. Hoe dat precies werkt is voor elk CMS weer verschillend, dus kijk even in de documentatie. Voor Wordpress heb je bijvoorbeeld allerlei gratis plugins die het hele proces zeer toegankelijk maken.

2. Via .htaccess

Heb je de eerste mogelijkheid niet, dan kan je redirects gelukkig ook nog handmatig invoegen via het .htaccess bestand van je website.

Maak je geen zorgen over het schrijven van code, dit werkt namelijk zeer eenvoudig via een enkele regel code die je gemakkelijk kan aanpassen voor jouw eigen doeleinden.

Hieronder zie je een fictief voorbeeld van zo’n regel in een .htaccess bestand:

Hiermee zeg je eigenlijk tegen de server dat www.jouwwebsite.nl/oldpage.html permanent doorgestuurd moet worden naar http://www.jouwwebsite.nl/newpage.html.

De code “301” in dit voorbeeld geeft aan dat de verhuizing permanent is. Er zijn nog veel andere types redirects, deze heb je in de praktijk echter bijna nooit nodig:

Aandachtspunten en veelvoorkomende fouten

Bij het aanleggen van redirects is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat. Echter zijn we allemaal mensen, een typefoutje overkomt iedereen wel eens. Door alles goed te testen bespaar je jezelf een hoop ellende. Bezoek daarom altijd de oude URL en bekijk of deze correct doorgestuurd wordt naar het nieuwe adres. Krijg je nu een 404-foutmelding te zien, dan weet je dat er iets mis is gegaan bij het aanleggen van je redirect.

Hieronder nog een drietal tips:

  • Gebruik de juiste http-statuscode. In 9 van de 10 gevallen is dat een 301. Permanente (301) redirects geven namelijk backlinks en pagerank door. De andere types, zoals 302 en 303, doen dat niet.
  • Voorkom redirect chains - Zorg dat je per adres slechts één redirect nodig hebt die rechtstreeks naar de uiteindelijke bestemming gaat. Wanneer een pagina meerdere keren moet redirecten om op de juiste bestemming te komen is dat vanuit technisch SEO-oogpunt verre van ideaal. Redirect chains hebben namelijk een negatief effect op de snelheid van je website en leiden bovendien tot verlies van pagerank. In onze technische controles sporen we deze daarom op voor onze klanten met een tool als ScreamingFrog.
  • Staan je redirects goed, check dan ook nog even of de pagina’s niet geblokkeerd worden via robots.txt met deze tool. De delen van je website die zoekmachines moeten indexeren, mogen hier niet in staan.

Verlies van traffic na een redirect

Zelfs wanneer je alles correct hebt uitgevoerd, duurt het even voordat Google zich aanpast aan je instructies. Om deze reden kunnen je posities (en traffic) in de tussentijd fluctueren.

Over website migraties

Grote migraties zijn altijd tricky, omdat er heel veel kan veranderen aan je site, wat verregaande gevolgen kan hebben voor je indexatie (en dus ook je organische posities). Om deze reden kiezen de meeste bedrijven ervoor om een SEO-specialist in te schakelen bij het proces.

Wil je dit toch zelf doen? Bekijk dan eerst wat er gaat veranderen in je URL-structuur. Een domeinwijziging is bijvoorbeeld vrij simpel, met één enkele redirect stuur je alles door van envoker.nl naar envoker.com. Daarover later meer.

Maar gaat er meer veranderen, zoals categorieën en URL-opbouw? Dan moet je écht tijd gaan steken in een goede voorbereiding. Het verzamelen van informatie is de belangrijkste stap in het hele proces. Maak eerst een volledig overzicht van alle pagina’s die je live hebt en stop de adressen in een spreadsheet. Zijn deze pagina’s na de verhuizing te vinden op een nieuw adres? In de tweede kolom noteer je dan hoe de nieuwe URL eruit komt te zien. Door dit allemaal zorgvuldig voor te bereiden wordt het straks een stuk makkelijker om de redirects aan te leggen.

Tip: Zal een pagina niet meer bestaan op de nieuwe site? Redirect de oorspronkelijke URL dan naar je nieuwe homepage, om zo de opgebouwde pagerank niet te verliezen.

Redirects in affiliate marketing (Cloaking)

In dit artikel hebben we tot dusver vooral gekeken naar de toepassing van redirects voor content die verhuist naar een nieuw adres. Er is echter nog een leuke toepassing die je in de praktijk vaak terugziet bij affiliate marketing partijen.

Je kan redirects namelijk ook inzetten om je links aantrekkelijker te maken en daarmee de CTR te verhogen. Dit noemen we ook wel “cloaking”. Hiermee krijg jij zelf invloed op de uiteindelijk URL waar een bezoeker op moet klikken.

Waarom is dat handig? Als een affiliate website wil doorverwijzen naar een andere aanbieder moet dat vaak met links die vol zitten met allerlei tracking parameters. Dat ziet dat er natuurlijk niet heel aantrekkelijk uit in de browser van je bezoeker.

Middels een redirect kan je zelf een URL bedenken die mooier is (of zelfs een call-to-action bevat ?). Deze redirect je dan naar het “lelijke” adres. Daardoor krijgt jouw bezoeker de echte URL niet te zien, maar wordt hij wél correct getrackt.


Figuur 1 - Met deze redirect maak ik mijn tracking URL korter. Dat komt de CTR ten goede.


Domeinen redirecten

Een andere mogelijke toepassing voor je organisatie is het doorsturen van een compleet domein. Dat doe je het beste via de DNS-instellingen van je hosting partij (in het A-record om precies te zijn):

Een praktisch voorbeeld: De domeinen “Envoker.nl” en “Envoker.com” zijn twee unieke plekken op het web. Wanneer je deze bezoekt zal je toch zien dat beide adressen op dezelfde .com-bestemming uitkomen. Dat komt omdat wij het .nl domein redirecten naar de .com-variant. Op deze manier kan je meerdere unieke domeinen koppelen aan jouw brand.

Ook kan je ervoor kiezen om veel voorkomende typefouten op te kopen. Als wij weten dat veel mensen per ongeluk envoke.nl bezoeken, zouden wij dit domein kunnen kopen en laten doorverwijzen naar onze homepage, om dit verkeer alsnog de juiste kant op te sturen.

Expired domain redirect

Bovenstaand trucje wordt door online marketeers ook regelmatig toegepast, maar dan met een hele andere reden. We lazen eerder in dit artikel al dat 301-redirects de pagerank doorsturen. Dat betekent dat je in principe dus ook een bestaande website en domein kan overkopen, om deze vervolgens in zijn geheel te redirecten naar jouw website. Eigenlijk neem je dan alle autoriteit en backlinks die de site heeft opgebouwd en sluis je die door naar jouw eigen site.

Tip: Pas hier wel mee op. Je wil natuurlijk geen websites met een slechte reputatie doorsturen naar jouw eigen site.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

5 tips voor een winnende Enterprise SEO-strategie
5 tips voor een winnende Enterprise SEO-strategie

Een Enterprise SEO Strategie is een uitgebreid plan dat zich richt op het optimaliseren van zoekmachine zichtbaarheid voor grotere organisaties. Het gaat om het ontwi ...

Lees verder
Technische SEO: 9 tips voor het verhogen van je online zichtbaarheid
Technische SEO: 9 tips voor het verhogen van je online zichtbaarheid

Technische SEO is een essentieel onderdeel van elke succesvolle zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie. Het gaat om het optimaliseren van de structuur en code van ...

Lees verder
Lokaal gevonden worden in de Google zoekmachine? Zo pak je dat aan met Local SEO!
Lokaal gevonden worden in de Google zoekmachine? Zo pak je dat aan met Local SEO!

Bedrijven passen online marketing toe om aankopen online te genereren. Als webshop zijnde is het belangrijk dat je je producten online verkoopt. Maar ook fysieke wink ...

Lees verder
SCROLL