Blog

blog

6 tips om de domein autoriteit van jouw website te verbeteren

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 22 juni 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

6 tips om de domein autoriteit van jouw website te verbeteren

De domein autoriteit van jouw website geeft aan hoe belangrijk en betrouwbaar jouw website is in de ogen van zoekmachines, zoals Google. Hoe hoger je autoriteit is, hoe hoger je gemiddeld zal scoren in de zoekresultaten. Dit is dus erg belangrijk voor jouw website. In deze blog leggen we je uit wat domein autoriteit nu precies is en hoe je dit kan verhogen voor jouw website.

Wat is domein autoriteit?

De domein autoriteit, ook wel domein waarde genoemd, van jouw website geeft aan hoe relevant een zoekmachine jouw website vindt. Het is een waardering gebaseerd op het vertrouwen dat Google en andere zoekmachines hebben bij het benaderen van jouw website. Als ze je website vertrouwen, krijg je een betere score. Deze score wordt uitgedrukt in een score van 0 tot 100. Hoe hoger de score van jouw website is, hoe hoger je domein autoriteit zal zijn.

Voorheen werden deze scores door Google gegeven. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en wordt de waarde berekend door tools als Semrush en Ahrefs. Deze tools hebben hiervoor hun eigen algoritmes en dus kan de score afwijken van hoe Google naar jouw domein kijkt.

Waarom is domein autoriteit belangrijk voor mijn website?

De domein autoriteit van jouw website is een belangrijke factor die je kan helpen om een beter inzicht te krijgen in hoe je scoort in verschillende zoekmachines. Als jouw website een hoge autoriteit heeft, zal het hoger scoren in zoekmachines en dus meer bezoekers naar jouw website brengen, waardoor jouw website waardevoller wordt. Wanneer je weet wat jouw domein autoriteit is, kan je zien hoe jouw website zich verhoudt tot de concurrentie in de branche en beter bepalen op welke websites je moet richten voor backlinks, mogelijkheden voor gast bloggen en meer.

Hoe wordt de domein autoriteit berekend?

Er zijn verschillende criteria om de domein autoriteit van een website te bepalen. De meest belangrijke aspecten om de waarde te berekenen zijn:

 • De website wordt geïndexeerd door geautomatiseerde bots en webcrawlers. Hoe beter de navigatiestructuur van de website is, hoe hoger de domein autoriteit zal zijn.
 • Jouw website moet worden geoptimaliseerd voor zoekmachines volgens de SEO-richtlijnen. Deze richtlijnen worden regelmatig aangepast, hierop moet jouw domein dan ook elke keer op worden aangepast.
 • Hoe vaker jouw domeinnaam wordt gedeeld door externe websites, hoe hoger de domein autoriteit zal zijn. Overigens hoeft dit niet per se de domeinnaam zelf te zijn die gedeeld wordt, maar dit kan ook gaan om andere anchor links of backlinks naar onderliggende pagina’s.
 • Links die niet langer geldig of relevant zijn voor jouw website zullen een negatieve invloed hebben op de waarde van de domein autoriteit.
 • De tijd wordt ook als factor gerekend. Hoe langer het domein actief is, hoe hoger de domein autoriteit score zal zijn.

Wat is een goede domein autoriteit score?

In principe geldt dat hoe hoger je domein autoriteit score is, hoe beter je zal presteren. Echter is het belangrijk om de domein autoriteit niet in absolute termen te beoordelen. Dit komt omdat de domein autoriteit score een relatieve metriek is en het dus niet mogelijk is om te zeggen dat een specifieke domein autoriteit score goed of fout is.

Als jouw domein autoriteit score hoger is dan of vergelijkbaar is met soortgelijke sites in jouw branche, dan is dit een goede score.  Je kan dus beter kijken naar jouw domein autoriteit ten opzichte van je concurrentie en daar je conclusies uit trekken.

Domein autoriteit vs. Pagina autoriteit

Naast de domein autoriteit kan je ook de pagina autoriteit meten. Pagina autoriteit is hetzelfde als de domein autoriteit, maar de pagina autoriteit meet alleen specifieke pagina’s op jouw website in plaats van de gehele website. De pagina autoriteit kan dus verschillen van de domein autoriteit. Echter is elke pagina van een website afhankelijk van de domein autoriteit van de website.

Hoe kom je achter de domein autoriteit van jouw website?

Er bestaan verschillende SEO-tools om de domein autoriteit te meten, bijvoorbeeld: MOZ, SEMrush, Ahrefs en meer. Met deze tools kan je jouw domein autoriteit score zien en deze ook vergelijken met andere domeinen. Ook kan je het volume van de backlinks inzien.

Tips om jouw domein autoriteit te verhogen

Nu wil je natuurlijk graag weten hoe je jouw domein autoriteit kan verhogen. Hier hebben wij 6 verschillende tips voor:

 1. Techniek: Het is verstandig om als eerste naar de techniek van jouw website te kijken (technische optimalisatie). Kijk hierbij bijvoorbeeld eens naar de snelheid, mobielvriendelijkheid van je website en ook naar je sitemap.
 2. Content optimalisatie: Optimaliseer de content op je website. Content van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat jouw website meer bezoekers trekt. Gebruik voor het optimaliseren van jouw content ook de juiste zoektermen.
 3. Interne linking: Verwijs in je content naar andere pagina’s binnen je website en creëer een ‘spinnenweb’ structuur. Dit zorgt ervoor dat je interne linkstructuur sterk is en dat het voor bezoekers gemakkelijker is om op jouw website te navigeren.
 4. Re-direct kapotte links: Vind irrelevante of kapotte links met een 404-status en re-direct deze door naar de juiste pagina of verwijder ze.
 5. Google reviews: Gebruik je bestaande relatie met klanten en vraag hen om een Google review.
 6. Linkbuilding: Tot slot: werk aan je backlinkprofiel. Focus op het maken van unieke en krachtige inhoud waar andere websites naar willen verwijzen. En concentreer op het verkrijgen van backlinks van andere sterke websites.
Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL