Blog

blog

Interne linking: de vergeten SEO-component

Zoekmachine Optimalisatie
Danny Matenahoru

Door Danny Matenahoru
Geplaatst op 20 mei 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

Interne linking: de vergeten SEO-component

In de complexe wereld van SEO is interne linking een component die nog vaak wordt vergeten. De aandacht gaat naar relevante content schrijven, de autoriteit van de website verhogen of de website technisch optimaliseren. Interne linking is een eenvoudige manier om de SEO-waarde van je pagina’s te verhogen, mits goed uitgevoerd. In dit artikel leggen we je uit welke invloed interne linking heeft op de SEO-resultaten, welke soorten interne links er zijn en geven we je vijf tips om de interne linking op je website te verbeteren.

De invloed van interne linking op de SEO-resultaten van je website

Interne links zijn linkjes op je website die linken naar andere pagina’s op je website. Je biedt de bezoeker een extra mogelijkheid om door jouw website te navigeren. Dit bevordert de gebruikerservaring op je website. Interne linking heeft op de achtergrond ook een tweede functie. Het helpt Google jouw website te begrijpen. En als Google jouw website begrijpt, eindig je hoger in de zoekresultaten. Dit doet Google met de Googlebot.

De Googlebot is een robot die start op de homepage en alle interne links op jouw website volgt. Het krijgt een idee hoe jouw website is opgebouwd en of jouw website relevante content biedt aan de gebruikers. Is de interne linking op jouw website goed en relevant? Dan eindig je hoger in de zoekresultaten. Is de interne linking op jouw website minimaal en niet relevant? Dan is het tijd om kritisch te kijken naar de interne linking op jouw website.

De twee soorten interne links

Er zijn twee soorten interne links die je kan plaatsen op je website:

1. Navigatie links
2. Contextuele links

Navigatie links zijn links die dienen als navigatie op de website. Deze links zie je over de gehele website terug. Een voorbeeld van navigatie links is bijvoorbeeld de menustructuur of de footer. Het doel van navigatie links is om de gebruikerservaring en de klantreis op de website te bevorderen. Voor Envoker ziet dit er als volgt uit:

Navigatie links in de menustructuur van Envoker

Navigatie links in de footer van Envoker

Contextuele links zie je terug in de content van de pagina. Met contextuele links link je naar andere relevante pagina’s. Dit bevordert niet alleen het klanttraject en de gebruikerservaring op je website, maar contextuele links helpt de Googlebot jouw website beter te begrijpen. Als de Googlebot jouw website beter begrijpt, dan scoor je beter in de Google zoekresultaten. Contextuele links zien er bij Envoker als volgt uit:

Een contextuele link op de website van Envoker

Tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken en hoger te scoren in de Google zoekresultaten. Hier volgen 5 tips om de interne linking op jouw website te verbeteren:

1. Bedenk een goede structuur

Jouw website heeft de structuur van een piramide. De homepage van je website staat helemaal bovenin. Alle andere pagina’s van jouw website vallen, in verschillende niveaus, onder de homepage. Visueel ziet dit er zo uit:

Website structuur in de vorm van een piramide

Bedenk voor jezelf welke producten of diensten je aanbiedt. Maak op basis van de piramide en jouw aanbod een structuur. Als je een webshop in meubels hebt, ziet dit er als volgt uit:

Een simpele weergave van een webshop structuur

Dit is de structuur die je wil toepassen op de website. Het is voor de bezoekers een logische structuur wat het klanttraject en de gebruikerservaring verhoogt. De Googlebot begrijpt met een zelfde soort structuur hoe jouw website is opgebouwd.

2. Gebruik relevante keyword anchors

Het is belangrijk om de juiste keyword anchors te bepalen voor je interne links. Je bent misschien bekend met de anchorteksten klik hier of lees meer. Je website bezoekers snappen wat je met deze anchorteksten bedoelt, maar deze anchorteksten worden vanuit SEO-oogpunt afgeraden. De Googlebot vindt het lastig om je website met deze anchorteksten te begrijpen. Zoals eerder in deze blog uitgelegd analyseert de Googlebot via interne links jouw website. De anchorteksten helpen de Googlebot begrijpen welke pagina’s jij nog meer hebt.

Voorbeeld: een meubelzaak verkoopt op haar website stoelen. Je helpt de Googlebot door een interne link te plaatsen met de anchortekst houten stoelen. De Googlebot begrijpt dan dat je een aparte pagina hebt over houten stoelen.

Hier volgen een paar tips voor de juiste keyword anchorteksten:

Relevantie: zorg voor relevante anchorteksten. Niet alleen begrijpt Googlebot wat voor content je aanbiedt op de website, maar het bevordert ook de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Variatie: probeer te variëren in je anchorteksten, maar zorg ervoor dat het wel relevant blijft voor de pagina waar je naar linkt. Websitebezoekers vinden namelijk een anchortekst die steeds hetzelfde is storend.

Lengte: probeer long-tail anchorteksten te gebruiken. Een long-tail anchortekst helpt om hoger te scoren op dit specifieke zoekwoord in Google.

3. Link naar je belangrijkste pagina’s

Interne linking helpt ook om aan te geven welke pagina’s het belangrijkst zijn. Heb je een product waar veel marge op zit? Probeer dan vaker interne links te plaatsen naar deze pagina. Dit doe je door vanuit een blogpost naar dit product te linken. Een interne link plaatsen vanuit de footer of het menu naar dit product helpt ook, omdat de interne link op alle pagina’s terug te vinden is.

De Googlebot begrijpt zo beter welke pagina’s het belangrijkste zijn op je website. Dit zorgt voor een boost in de organische vindbaarheid. Naast dat dit voor meer websiteverkeer zorgt vanuit Google, zal je zien dat jouw websitebezoekers ook vaker op deze pagina terechtkomen.

Het is ook belangrijk vanaf welke pagina’s je linkt. De SEO-waarde verschilt per pagina. De homepage heeft in de meeste gevallen de hoogste SEO-waarde op een website. Dat komt omdat de homepage vaak de pagina op een website is met de meeste backlinks.

Als je de zichtbaarheid van je belangrijkste pagina’s wil vergroten, link dan vanaf de homepage naar deze pagina’s.

4. Voer een audit uit in Google Search Console

Om inzicht te krijgen naar welke pagina’s intern wordt gelinkt, voer je een audit uit in Google Search Console. Via het menu van Google Search Console aan de linkerkant krijg je een inzicht van alle interne links. Staan je belangrijkste pagina’s niet bovenaan? Leg dan meer interne links naar deze pagina’s.

Een overzicht met de meeste interne links in Google Search Console
5. Maak de interne links zichtbaar (hoog op de pagina)

Probeer je interne links vroeg zichtbaar te maken. Dit zorgt voor een lagere bounce rate. Met de interne links geef je de bezoeker de mogelijkheid om verder te navigeren op je website. Zorg ervoor dat je de interne links niet onderaan de pagina verstopt. Maak de interne links vroeg zichtbaar door ze bovenaan de pagina te plaatsen.

Interne linking is een onderdeel waar je, naast de gebruikerservaring, ook je SEO-resultaten mee kan verbeteren. We hebben je uitgelegd waarom interne linking belangrijk is voor de Googlebot, de twee soorten interne links en we hebben je 5 tips gegeven hoe je aan de slag kan gaan met de interne linking op jouw website.  

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?

In de steeds veranderende wereld van digitale marketing is het begrijpen van de nuances van technische SEO niet alleen een noodzaak; het is een strategisch voordeel. ...

Lees verder
SCROLL