Blog

blog

Off Page SEO – Zo bouw je het perfecte link-profiel

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 3 mei 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

Off Page SEO – Zo bouw je het perfecte link-profiel

Pagina’s met kwalitatief hoogstaande en keyword-geoptimaliseerde content scoren beter in zoekmachines. Dit principe staat bekend als on-page SEO: het zijn alle factoren op de pagina zelf, die invloed hebben op de rankings.

Het volgende stuk van de puzzel zijn alle factoren elders op het web. Ook die hebben namelijk invloed op je organische prestaties. Dit noemen we in vaktermen off-page SEO. Simpel gezegd houdt dit in dat je een website of artikel beter kunt laten scoren door backlinks en citaties te vergaren vanaf andere websites.

Hoewel Google al meerdere malen heeft aangegeven dat backlinks minder waard zullen worden, leert de ervaring dat off-page factoren nog steeds significant bijdragen aan het succes van je website. Hoeveel precies, dat weet niemand. De algoritmes van Google blijven een streng bewaard geheim. Echter laten casestudy’s  keer op keer zien dat backlinks nog steeds een hele belangrijke factor is voor competitieve zoekopdrachten. Ook bij Envoker merken we dat linkbuilding onmisbaar is in een succesvolle SEO-campagne.

Als je resultaten wilt boeken met off-page SEO voor jouw website, dan zal je moeten werken met een goede strategie. Het willekeurig plaatsen van wat links is namelijk al jaren geen effectieve strategie meer. In deze blog nemen we de belangrijkste eigenschappen van een goede backlink met je door. Na het lezen van dit artikel weet je welk soort links daadwerkelijk zullen bijdragen aan het succes van jouw website.

1. Homepage links vs. diepere pagina’s

Een homepage link staat op het root domein (in ons geval envoker.com). De root is vrijwel altijd de pagina van een website die de meeste inkomende links heeft. Daarom is een dergelijke link waardevoller dan een link vanaf een diepere pagina zoals envoker.com/online-marketing. Gemiddeld gezien zal een website met twintig homepage links dus beter scoren dan een website met tien homepage links.

2. Domain Rating (DR) & Page Autority (PA)

In de loop der jaren zijn er verschillende statistieken bedacht die een indicatie geven van het vertrouwen in een website. Begrippen als Authority Score (AS) of Domain Rating (DR) geven je een idee van de waarde van een gehele website. De individuele waarde van een onderliggende pagina wordt dan weer aangegeven met de Page Authority (PA).

Je wilt uiteraard links krijgen van betrouwbare websites. Over het algemeen geldt het volgende: hoe langer een website of pagina bestaat, hoe meer links deze vergaard heeft en hoe groter de autoriteit. Natuurlijk ligt het in werkelijkheid wel iets ingewikkelder en zitten er de nodige haken en ogen aan dit systeem.

Tip: Je kunt de autoriteit van een website gratis bekijken met deze tool van Ahrefs.

Bij Envoker kijken we niet alleen naar de leeftijd van een domein. We beoordelen bijvoorbeeld ook de gezondheid van het linkprofiel en we kijken of de website geen spam bevat.

3. Relevantie & kwaliteit

Over spam gesproken; de tijden van linkspam zijn voorbij. Als je zomaar wat willekeurige links gaat plaatsen op het web, zal dat je waarschijnlijk niet heel veel meer opleveren. Links worden tegenwoordig namelijk op waarde geschat door te beoordelen hoe relevant ze zijn voor jouw website. Hierbij kan een zoekmachine kijken naar:

  • De anchortekst van de backlink.
  • Het onderwerp van de pagina waarop de link aanwezig is.
  • De kwaliteit en autoriteit van het gehele domein.
  • Heeft het uitlinkende domein echte bezoekers, of is zij onderdeel van een PBN? (Private Blog Network)
  • Engagement: wordt de link daadwerkelijk bezocht?

Hoe meer kwaliteit een zoekmachine kan ontdekken op het uitlinkende domein, hoe beter dat is voor jou. Een link in een populair artikel is meer waard dan een link die ergens onderaan in de footer van een obscure website verstopt staat.

Ook relevantie is een belangrijke weegfactor. Heb jij bijvoorbeeld een Nederlandse blog over herdershonden? Dan zou een mooie relevante link kunnen komen van een dieren webshop met .nl in de URL, of vanaf een Nederlandse Facebook-pagina over hondenvoeding.

Hoe meer relevante websites naar jou linken, hoe beter je zult presteren op organisch vlak.

Een andere optie is om een gastblog te schrijven over herdershonden en daarin uit te linken naar je eigen pagina. De gehele website waar deze geplaatst wordt hoeft dan niet per se gerelateerd te zijn aan die van jou, maar de pagina waarop jouw link staat is dat dan wel. Op die manier zal je link toch nog relevant zijn en daarmee voldoende waarde meekrijgen.

4. Citaties

Citaties zijn een bijzonder onderdeel van off-page SEO, omdat ze niet per se in de vorm van een hyperlink hoeven te zijn. Een artikel dat slechts de naam van jouw bedrijf of contactgegevens vermeldt als kale tekst, kan al tellen als een citatie. Zelfs een los telefoonnummer kan al gezien worden als een citaat.

Hoewel goede kwaliteit backlinks bijzonder waardevol zijn voor algemene rankings, werken citaties vooral erg goed om lokaal beter gevonden te worden. Ook hier geldt wel weer dat citaties van hogere kwaliteit websites zwaarder meewegen dan wanneer ze geplaatst worden op spam sites en lage kwaliteit directories.

5. Nofollow, dofollow

Google heeft in 2005 het nofollow-attribuut geïntroduceerd. Kort gezegd kan je met dit attribuut laten zien aan een zoekmachine dat je geen waarde wilt doorgeven met de link.

Hoewel er sterke vermoedens zijn dat nofollow links wel degelijk iets doen, staat het in ieder geval vast dat een dergelijke link veel minder waarde doorgeeft dan een ‘normale’ dofollow link. Wanneer jij links krijgt naar jouw website, wil je dus liever niet dat deze het nofollow-attribuut meedragen.

De juiste mix

Kort samengevat: een goede link is relevant, komt van een sterke website met hoge autoriteit, heeft een beschrijvende anchortekst en bevat geen nofollow-attribuut. In de praktijk blijkt het vaak erg lastig om een plek te vinden die aan alle voorwaarden voldoet. Gelukkig hoeft dat ook niet. Het is al voldoende wanneer het linkprofiel van jouw website een goede mix bevat. Een paar relevante links, een paar dofollow homepage links met hoge autoriteit, een paar citaties: samen kunnen ze al voldoende bijdragen aan de gezondheid van je linkprofiel.

Ons advies is dus: zorg dat je linkprofiel gevarieerd is en van alles iets bevat. Naast links van standaard blogs en websites kan je ook links verkrijgen op:

  • Nieuw gerelateerde websites
  • Forums
  • Social media

Je weet nu hoe off-page SEO werkt en wat de kwaliteiten zijn van een goede backlink. Ook lieten we zien hoe je een potentiële linkpartner kunt beoordelen op basis van domein autoriteit.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL