Wellicht herkenbaar: je hebt een pagina gepubliceerd op jouw website die onwijs veel waarde te bieden heeft aan je bezoekers. Toch merk je na enkele weken of maanden dat de pagina vrijwel niet gevonden wordt via de zoekmachines. Wat is hier aan de hand? Allereerst is het natuurlijk mogelijk dat je over een onderwerp geschreven hebt waar vrijwel niemand op zoekt. In dat geval heb je waarschijnlijk jouw zoekwoordonderzoek niet helemaal juist aangepakt.
Wat we echter veel vaker zien is dat een pagina niet rankt omdat de on-page SEO nog niet op orde is. In dit artikel nemen we je aan de hand van een praktisch voorbeeld door waar de mogelijke verbeterpunten zitten. Weet je deze correct te implementeren, dan heb je kans dat je pagina omhoogschiet in de resultaten en het verkeer plots binnenstroomt.
Zoekmachines als Google zijn tegenwoordig slim genoeg om jouw content niet alleen uit te lezen, maar ook daadwerkelijk te begrijpen wat er staat. Het lukt ze dus steeds beter om de context te begrijpen en zelfs spreekwoorden juist te interpreteren. Toch zal je pagina nog steeds beter ranken wanneer jij duidelijk aan zoekmachines kan laten zien waar deze over gaat.
Hoe doe je dat dan? Simpelweg door jouw belangrijkste keyword te verwerken in een aantal prominente plekken op de pagina.
Stel dat je bijvoorbeeld een goede pagina hebt over het besturen van drones. Dan wil je uiteraard dat deze pagina hoog in de zoekresultaten tevoorschijn komt wanneer er wordt gezocht op “drone besturen”.
Om Google te vertellen waar deze pagina over gaat kan je de volgende stappen nemen:
1. Verwerk het woord in het URL-pad. Bijvoorbeeld: “vogelvlucht.nl/drone-besturen/”
2. Noem het keyword bij voorkeur vooraan in de titel en h1 van de pagina (let op: dit zijn twee verschillende items!).
3. Het keyword moet tevens terugkomen in de eerste en laatste paragraaf van de tekst, en het liefst ook in een aantal tussenkoppen.
4. In de body van de tekst komt het zoekwoord veelvuldig voor. Ook dat is een belangrijk ranksignaal. Ga je hier echter te ver mee, dan kan dat gezien worden als keyword-stuffing. Houd bij voorkeur een dichtheid aan van 3 tot 5%. Dit kan je handmatig uitrekenen door het aantal verschijningen van je zoekwoord te delen door het totaal aantal woorden van de tekst. Tools zoals Semrush, Yoast en SurferSEO kunnen dit ook voor je uitrekenen.
5. Gebruik naast het keyword “drone besturen” bij voorkeur ook allerlei varianten van het zoekwoord. Dat is namelijk een kenmerk van hoge kwaliteit teksten en zal je rankings ten goede komen. Heb je nog geen varianten gevonden, dan is het wellicht slim om eerst wat meer tijd te besteden aan je zoekwoordonderzoek.
6. Verwerk het keyword of een variant daarvan ook in de titel en alt-tag van afbeeldingen uit de tekst.
7. De meta-titel van de pagina bevat het zoekwoord helemaal vooraan. Dat is namelijk het stukje van de snippet waar de ogen als eerste naartoe zullen gaan in de zoekresultaten van Google (en dus je kans om te laten zien dat de content relevant is voor de zoekopdracht).
8. De meta-description wordt tegenwoordig niet meer gebruikt als rank-signaal. Wel is het aan te raden om een relevante beschrijving te plaatsen. Zo kan je mensen laten zien wat je te bieden hebt en ze daarmee verleiden om vaker op je artikel te klikken in de zoekresultaten. Een hogere CTR heeft uiteindelijk weer een positief effect op je rankings!
Heb je bovenstaande eenmaal toegepast, dan ben je al een heel eind. Vroeger was dit zelfs al voldoende om de nummer 1 positie te behalen. Echter gaat on-page SEO tegenwoordig een stuk dieper. Je teksten worden vandaag de dag ook in grote mate beoordeeld op relevantie en compleetheid.
Google kan namelijk ontdekken hoe relevant jouw teksten zijn door het gedrag van de bezoekers te bestuderen, nadat ze zijn aangekomen op je pagina. Klikken deze bezoekers al snel weer terug, dan is dat een signaal voor de zoekmachine dat de pagina niet goed aansluit bij de verwachting van de bezoeker en dat deze dus omlaag moet in de zoekresultaten. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Om je on-page goed te krijgen is het daarom zaak om in te spelen op de verwachtingen van je bezoekers. Iemand die zoekt op “drone besturen” zal wellicht op zoek zijn naar de verschillende manoeuvres die je kan uitvoeren tijdens het vliegen, of hoe je een mooie foto maakt vanuit de lucht. Een ander wil juist meer weten over het besturen van drones met een mobiele telefoon, of lezen hoe je de perfecte landing inzet.
Tip: je kan in Google Search Console inzoomen op één enkele pagina om te ontdekken hoe je bezoekers op deze pagina terecht komen.
Door al deze zaken te verwerken in een cluster van content wordt deze steeds completer en wordt het daardoor waarschijnlijk dat je bezoekers een antwoord vinden op hun vraag en dus langer blijven hangen. Ook de kwaliteit van de teksten telt hierin mee. Is de pagina geschreven op een manier die de lezer nieuwsgierig maakt en past de toon bij de doelgroep? Dan zal je zien dat de time-on-page omhooggaat.
Zorg dus dat jouw teksten volledig en relevant zijn. Op die manier zal Google al snel besluiten dat jij een goede resource bent voor aspirerende drone-piloten.
Een derde en laatste manier om aan zoekmachines te laten zien waar je pagina over gaat, is door intern te linken vanaf andere relevante content op je website. Gebruik bij voorkeur een beschrijvende anchor tekst om te laten zien wat de bezoeker kan verwachten wanneer hij of zij doorklikt.
Door goede interne linking toe te passen zorg je ervoor dat de link juice netjes doorgespeeld wordt naar jouw belangrijkste pagina’s, wat je rankings uiteraard ten goede zal komen. Bovendien zal een zoekmachine sneller doorkrijgen dat jij meerdere content-stukken hebt die samen een zeer complete bron vormen.
Tip: Wil je echt impact maken met je interne links? Link dan vanaf de homepage naar je artikel. Dit is namelijk de pagina die de meeste power doorspeelt.
Heb je jouw on-page SEO eenmaal goed staan, dan ben je al op weg naar mooie resultaten. Maar in een markt met stevige concurrentie zul je zelfs met perfect geoptimaliseerde content niet altijd kunnen winnen.
In dat geval zul je moeten kijken naar off-page SEO. Dat wil zeggen dat je linkjes vanaf andere websites moet gaan vergaren om de reputatie van je content te vergroten.
Envoker
Schuverweg 2
4462 HK
Goes
+31 113405700
info@envoker.com