Blog

blog

SMX Advanced Berlin 2023

Nieuws
Eleaz Wannee

Door Eleaz Wannee
Geplaatst op 2 oktober 2023 | Bewerkt op 17 november 2023

SMX Advanced Berlin 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe editie van het SMX Advanced evenement in Berlijn. Dit jaar was het de beurt aan collega’s Eleaz en Nynke om 2 dagen ondergedompeld te worden in de SEO & SEA tactieken van internationale experts. Met een dynamische en snel veranderende branche als online marketing, viel er genoeg te bespreken. Zo zijn er in het afgelopen jaar diverse Google-updates geweest, dus we waren erg benieuwd hoe de experts hierop hebben ingespeeld en welke insights en learnings ze zouden meegeven.

Sterke start van het event

Met een aantal bekende experts van ons bezoekje aan Search Love 2022 in Londen hadden we direct hoge verwachtingen van de eerste dag. Na de kick-off van André Morys waar hij ons heeft meegenomen in een case rondom CRO, was het aan Mark Anthony om in de dedicated SEO zaal af te trappen. Hij heeft ons meer verteld over in hoeverre Google meer context weet te geven aan beknopte zoekopdrachten en hoe men daar zelf op kan inspelen aan de hand van eigen cases. Zo begint de AI van ChatGPT steeds geavanceerder te worden om complexe zoekopdrachten beter te begrijpen. Zo wordt er aan de hand van Word2vec steeds meer context gecreëerd op basis van verbanden tussen verschillende woorden. Met andere woorden: Word2vec is simpelweg een techniek voor natuurlijke taalverwerking. Het Word2vec-algoritme maakt gebruik van een neutraal netwerkmodel om woordassociaties te herkennen uit een stuk tekst. Eenmaal getraind kan een dergelijk model synonieme woorden detecteren of aanvullende woorden voorstellen voor een gedeeltelijke zin. Een voorbeeld: je voert een zoekopdracht in voor een vakantiehuis met een kindvriendelijk zwembad. Op de website van een aanbieder worden de afmetingen van het zwembad meegegeven en d.m.v. Word2vec leert AI dat de (ondiepe) afmetingen kindvriendelijk zijn.
Wees dus voorbereid op een nieuwe Google update waarin search meer en meer complex wordt.

Lily Ray nam het na een korte break over. Zij trapte af met de problematieken van AI en ChatGPT omtrent inaccurate informatie die ChatGPT genereert. Zo had ze diverse voorbeelden van incorrecte informatie in artikelen over SEO die overduidelijk waren geschreven door ChatGPT. Over een ijsbreker gesproken! Zeker op een event waarin ChatGPT de hemel wordt in geprezen. Haar quote van de dag? “AI Content is only spam if you’re using it to rank in search engines”. Heldere taal!
Vervolgens gaf ze ons nog meerdere tips mee, namelijk:

  • Gebruik de ShowMe plugin in ChatGPT. Met deze plugin kun je gemakkelijk visuele weergaves realiseren zoals diagrammen om informatie visueel te ondersteunen.
  • Maak gebruik van BingChat. Deze variant van ChatGPT heeft nu tot toe veel meer accurate data en informatie tot zijn beschikking waardoor de terugkoppeling van de AI betrouwbaarder is.
  • Laat je een artikel schrijven door ChatGPT en heb je het gevoel dat er nog iets ontbreekt? Geef het volgende mee als prompt: “Zoek naar vergelijkbare artikelen op het web en geef relevante, concrete onderwerpen aan die ontbreken in de huidige tekst.” Op die manier kun je je artikel en content nog meer verrijken.

Naast de SEO-sessies hebben we ook een aantal sessies m.b.t. SEA bijgewoond. Waar het veelal ging over hoe je ChatGPT kunt inzetten voor Google Ads, gooide Philipp Mainka het over een andere boeg. Hij heeft ons meer verteld over hoe zijn bedrijf erin slaagde een marketingmixmodel te implementeren en te gebruiken voor dynamische budgetallocatie in 30 markten en verdeeld over 10 kanalen. Philipp nam ons mee in de theorie achter hun semi-automatische marketingmixmodel, hoe ze dat hebben vertaald in de praktijk en wat daar allemaal bij kwam kijken.

Buitenom het congres hebben Eleaz en Nynke ook de toerist uitgehangen in Berlijn. In een historie rijke stad als Berlijn hebben ze verschillende bezienswaardigheden bezocht. Denk aan de Berlijnse Muur, Brandenburger Tor en het Holocaust Monument. Al met al waren het vooral 2 leerzame dagen vol met insights die we kunnen inzetten voor onze klanten bij Envoker.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

The Conference 2023
The Conference 2023

17 november zijn Bryan en Mandy Paauwe afgereisd naar Texel voor The Conference. In deze blog vertellen ze je meer over hun ervaringen. Een inspirerend weekend m ...

Lees verder
Vibe Martech Fest Dubai 2023
Vibe Martech Fest Dubai 2023

Op 13 en 14 september vond Vibe Martech Fest 2023 plaats. Jesper en Cees zijn naar Dubai afgereisd om dit event bij te wonen. Een memorabele reis en een interessant e ...

Lees verder
Brandmovie Envoker
Brandmovie Envoker

We hebben een nieuwe coole en inspirerende brandmovie gelanceerd, één om trots op te zijn. Na een nieuwe positionering en huisstijl in 2019 was het nu tijd om daar ...

Lees verder
SCROLL