Op 13 en 14 september vond Vibe Martech Fest 2023 plaats. Jesper en Cees zijn naar Dubai afgereisd om dit event bij te wonen. Een memorabele reis en een interessant event waarbij het hoofdonderwerp “Shifting To A Digital First Strategy” werd gekoppeld aan de combinatie tussen techniek en (digital) marketing. Vooral de omgang en implementatie van de mogelijkheden van AI in marketing werden uitgebreid besproken. Ook andere onderwerpen zoals customer data platformen en de waarde in marketing, hoe om te gaan met andere generaties in marketing en hoe zorg je ervoor zorgt dat je uniek en relevant blijft met content en nog heel veel andere onderwerpen passeerden de revue. Kortom, veel onderwerpen die het snel veranderende marketinglandschap illustreerden.
Voor het eerst had het event meerdere zalen en werden er meerdere sessie tegelijk gehouden, dit zorgde af en toe voor wat organisatorische uitdagingen, omdat de tijdstippen van de sessies niet optimaal op elkaar waren afgestemd. Echter zorgde het tegelijk voor een gevarieerd aanbod aan sprekers en onderwerpen met een interessant kijkje op de toekomst van marketing.
De eerste dag begon met diverse sessies rondom CDP en AI en hoe het maximale uit deze combinatie te halen. Waarbij direct werd gewaarschuwd dat je niet te snel op de hype-trein moest springen, maar je basis eerst in orde moet hebben. Het draait allemaal om je strategie en doelstellingen, daarna moet je pas in middelen gaan denken. Hetzelfde geldt voor je data. Wanneer je dit niet op orde hebt, wanneer je informatie nog uit te veel verschillende silo’s moet komen en er geen koppeling is, dan is het ook heel lastig om al heel ver vooruit te gaan denken en mee te willen doen. Zeker als je argument is dat iedereen dat doet. Datzelfde geldt voor AI, met AI (op welke manier dan ook) gaan werken omdat iedereen het doet, is niet de manier. Het moet een bijdrage leveren aan het behalen van je marketingdoelstellingen.
Ook werden de gevaren van het ‘volledig vertrouwen’ op AI besproken. Het blijft een machine die leert van de input die het krijgt. Als het geen nieuwe input meer krijgt en als constante bron wordt gebruikt, dan zal het op den duur foutieve informatie gaan bevatten. Dus het blijft zaak om als marketeer zelf na te denken. Jij bent uiteindelijk degene die je product, je bedrijf en strategie het beste kent, niet de machine.
In diverse paneldiscussies werd dieper ingegaan op bovengenoemde onderwerpen. Hoe bereid je je als marketeer, maar ook als bedrijf voor op een steeds veranderend marketinglandschap? De ontwikkelingen en technologische mogelijkheden gaan op dit moment ontzettend hard. Waar moet je erin meegaan en waar kan je er juist beter voor kiezen om terughoudend te zijn? Als marketeer kun je als je niet uitkijkt van links naar rechts geslingerd worden. Behoud je focus, richt je op je doel en probeer op basis daarvan te kijken wat past bij de fase waarin het bedrijf waar jij voor werkt zich bevindt. Wees realistisch op basis van budget, maar ook op basis van mankracht. Het is natuurlijk fantastisch om te onderzoeken wat de technologische ontwikkelingen voor jou kunnen betekenen, maar wees wel realistisch.
Het middagprogramma was minder gericht op techniek, maar meer op de nieuwe generaties en het gedrag dat zij online vertonen. Zo was er een paneldiscussie waarbij Gen Z ter sprake kwam. Een generatie die anders kijkt naar data, privacy en de toekomst. Een generatie die ook koopkrachtig is en die een groot deel van de dag “online” doorbrengt. Een andere aanpak is dan ook gewenst, Gen Z heeft minder oog voor pure prijsgevoelige acties, ze beslissen veel meer op basis van het gevoel dat ze hebben bij een product of merk. Of het verantwoord is wat het merk doet, hoe een merk zich uit over sociale en politieke overtuigingen. Als het gevoel goed is zijn ze best bereid om wat meer geld uit te geven. Voor veel bedrijven is dit een flinke schakeling met de huidige manier van werken, het is goed om hier bewust van te zijn en jezelf in de spiegel aan te kijken hoe jij dat aanpakt.
Datzelfde geldt voor content. Iedereen die tegenwoordig op social media zit (op welke manier dan ook) is een beetje content creator. Er wordt ontzettend veel content gecreëerd, hoe zorg jij dan dat je als merk blijft meetellen? In deze sessie werden een aantal interessante voorbeelden gegeven van hoe je hier creatief op in kan spelen. Door je klanten/fans voor je te winnen, en door zelf creatief te zijn, kun je deze ontwikkeling in je voordeel gebruiken. User generated content werkt vaak vele malen beter dan content die je als merk deelt. Geef je fans/volgers iets waar ze zelf creatief mee kunnen zijn en profiteer van het feit dat alles online wordt gedeeld.
De tweede dag begon met een presentatie van één van de grootste cosmetica merken van India, namelijk Sugar Cosmetics. Een van de oprichters en de huidige CEO deelden hun best practices over het succesvol opzetten van een D2C (direct-to-customer) merk. Een interessant verhaal waarbij ‘online’ altijd centraal heeft gestaan, van een merk wat succesvol is geworden door lef te tonen, door buiten de gebaande paden te gaan, door niet alleen het perfecte plaatje presenteren. In onze optiek een zeer inspirerend verhaal en een manier van een bedrijf opzetten waar velen nog van kunnen leren.
Een andere presentatie die veel indruk maakte, was van een landgenoot, namelijk Rodger Werkhoven. Hij werkt als Creative Director voor OpenAI (het bedrijf achter onder andere ChatGPT en Dall-E). Rodger nam ons mee in een verhaal met als onderwerp “de paradox van het creëren van AI-bewustzijn in de creatieve industrie”. Enerzijds gaf hij een stuk achtergrond hoe bepaalde zaken zijn ontwikkeld, anderzijds gaf hij een aantal voorbeelden van wat je allemaal kan met AI (en dan vooral in de vorm van afbeeldingen en video). Een presentatie waarin veel gebeurde (zowel visueel, als qua geluid, als qua inhoud) en je je nadien pas echt realiseerde wat er allemaal mogelijk is met AI.
Verder hebben we nog diverse sessies bijgewoond met uiteenlopende onderwerpen, hoe zorg je dat je community overgaat tot conversie, mobiele marketing, hoe je overgaat op een first-data cookiestrategie en nog vele andere sessies. Al met al kijken terug op een interessant en leerzaam event.
Als je dan toch in Dubai bent, dan kun je je vrije tijd ook maar beter goed benutten. Jesper en Cees hebben dan ook de tijd genomen om de stad te ontdekken en zijn op verschillende manieren de hoogte ingegaan. Een helikoptertour langs de highlights van Dubai, met een zip-line van een 170 meter hoog gebouw naar beneden gevolgen, een Sky View Tour gedaan met zicht op downtown Dubai en we zijn uiteraard de Burj Khalifa op geweest. Eindconclusie, een hele mooie, indrukwekkende week met een zeer interessant evenement.
Envoker
Schuverweg 2
4462 HK
Goes
+31 113405700
info@envoker.com