Blog

blog

4 SEO technieken die niet meer relevant zijn

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 29 april 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

4 SEO technieken die niet meer relevant zijn

We weten allemaal dat de online marketing wereld onwijs snel verandert. Wat gisteren de norm was, is vandaag alweer verleden tijd. Google doet hier nog een schepje bovenop met de welbekende Core updates, waarmee je soms binnen een dag al je opgebouwde SEO waarde ziet kelderen. Het is dus belangrijk dat je zo goed mogelijk op de hoogte blijft van wat wél en wat niet werkt. Over wat wél werkt hebben we al vaak genoeg geschreven, maar welke technieken werken tegenwoordig niet meer?

Keyword stuffing

Waar vroeger SEO werkzaamheden onder andere bestonden uit teksten zo vol mogelijk proppen met de keywords waar je op wilde ranken, is dat tegenwoordig echt passé. De verouderde versie van de zoekmachines focusten op exacte matches van keywords en hechtten daar veel waarde aan. Zo werd er in één zin soms drie keer het zoekwoord verwerkt. Ook bestonden er trucjes om de zoekwoorden onopvallend nog wat extra op de webpagina te vermelden. Zo werd er onderaan de pagina bijvoorbeeld een lijstje met de keywords in klein lettertype toegevoegd. Nog een bijzonder trucje was om de zoekwoorden in dezelfde kleur als de achtergrond van de webpagina toe te voegen. Zo was deze dus niet zichtbaar voor de lezer maar wel voor de zoekmachines.

Tegenwoordig werken dit soort praktijken niet meer en is Google door de jaren heen een stuk slimmer geworden. Je moet dus echt wat beter je best doen om hoger te ranken in Google. Naast dat keyword stuffing voor Google niet meer werkt, is het ook voor de lezer een flinke afknapper. De lezer is op zoek naar een informatieve tekst, niet een onnatuurlijke tekst die volgepropt staat met hetzelfde woord en daardoor moeizaam leest. Tools zoals Semrush hebben een handige feature waarin je je SEO tekst kan checken. Deze tool geeft zelf een melding als keywords te veel gebruikt worden. Probeer dit als richtlijn te gebruiken bij het verwerken van zoekwoorden in je tekst.

 

PageRank Sculpting

PageRank Sculpting, ook wel link sculpting genoemd,  is het manipuleren van de page rank op je website om je link juice te controleren. Door middel van PageRank Sculpting werd de meeste waarde gegeven aan de belangrijkste pagina’s op een website. De onbelangrijke pagina’s zoals het winkelkarretje, de algemene voorwaarden of een login pagina kregen juist geen PageRank mee.

In de tijden dat PageRank Sculpting populair was, werd de Pagerank gemanipuleerd door het nofollow attribuut. Dit is een attribuut wat het mogelijk maakt om geen waarde mee te geven aan een bepaalde webpagina. Dit werd uiteindelijk misbruikt door alle waarde alleen naar de belangrijke SEO pagina’s te leiden.

Bron: https://robpowellbizblog.com/pagerank-sculpting/

Ook het trucje van PageRank Sculpting werkt hedendaags niet meer. Door middel van een algoritme update van Google krijgen pagina’s zonder nofollow niet automatisch meer waarde toegekend als de onbelangrijke pagina’s een nofollow hebben.

Meta keywords

Meta keywords zijn een type meta tag die in de broncode van een website staan en aangeven aan de zoekmachines wat het onderwerp van de webpagina is. Meta keywords verschillen met de normale keywords omdat deze niet zichtbaar zijn voor de websitebezoeker.

In het verleden beweerden sommige marketeers dat deze erg belangrijk waren op het gebied van SEO, omdat je hiermee direct aan de zoekmachines zou aangeven waar de desbetreffende pagina over ging. Zo werd er gezegd dat het voor de zoekmachines makkelijker werd om een webpagina te matchen met een zoekopdracht.

Ook bij de meta keywords werd er geprobeerd dit te manipuleren om hierdoor de SEO rankings te verbeteren. Zo werd niet alleen het desbetreffende zoekwoord van de webpagina toegevoegd als meta keyword, maar ook ontelbare andere keywords die weinig of geen betrekking hadden tot de webpagina. Er werd gedacht dat je hierdoor voor veel verschillende zoekwoorden kon scoren met één webpagina. Al deze trucjes en manipulaties waren echter weggegooide tijd. Google heeft deze meta-keywords namelijk nooit gebruikt om de ranking van een website te bepalen.

Het invullen van meta-keywords is dus niet alleen een goed voorbeeld van een SEO techniek die niet meer relevant is. Het is een SEO techniek die überhaupt nooit gewerkt heeft. We raden je dan ook aan om je tijd niet te verspillen aan het invullen van meta keywords.

Optimaliseren voor zoekmachines in plaats van websitebezoeker

De zoekmachines gaan steeds meer de bezoeker van een website centraal stellen. Het is dan ook belangrijk voor je ranking dat je interessante, unieke,  informatieve en kwalitatieve content op je website hebt. SEO staat meer dan ooit in het teken van de zoekintentie van de gebruiker en het tonen van de website die daar het beste antwoord op geeft en meerwaarde biedt. De zoekmachines zijn door kunstmatige intelligentie steeds beter in staat om deze factoren te begrijpen.

Het is dus niet meer van nu om zomaar wat content van slechte kwaliteit op elke webpagina te plaatsen, alleen om aan te geven aan de zoekmachines waar de webpagina over gaat. Vroeger werd er gewoon een lap tekst op een webpagina geplaatst die soms deels of volledig gekopieerd was. De focus lag op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg. Bespaar dus geen tijd of geld op je website content. Het verzorgen van kwalitatieve, sterk geschreven content loont echt!

We zien dus dat de zoekmachines steeds slimmer en slimmer worden. Waar je vroeger met vernuftige trucjes de zoekmachines nog kon omleiden is dat vandaag de dag een stuk moeilijker. Het is dus echt de moeite en tijd waard om te investeren in een goede SEO strategie gebaseerd op kwaliteit. Dit zorgt op langere termijn voor een beter resultaat.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL