Blog

blog

4 manieren om long-tail keywords te gebruiken in je SEO-copywriting

Zoekmachine Optimalisatie
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 28 juni 2024 | Bewerkt op 28 juni 2024

4 manieren om long-tail keywords te gebruiken in je SEO-copywriting

Zoekmachine optimalisatie (SEO) blijft een belangrijk onderdeel voor het bereiken van digitale zichtbaarheid en het stimuleren van organisch verkeer. Terwijl bedrijven en contentmakers streven naar hogere posities in de zoekresultaten, is het gebruik van zoekwoorden geavanceerder geworden. Onder de verschillende soorten zoekwoorden zijn long-tail keywords naar voren gekomen als een krachtig hulpmiddel om SEO-inspanningen te verbeteren en een gerichter publiek te bereiken.

Long-tail keywords zijn langere en specifiekere zoekwoordzinnen die bezoekers waarschijnlijk gebruiken wanneer ze dichter bij een aankoop zijn of wanneer ze spraak gestuurde zoekopdrachten gebruiken. In tegenstelling tot short-tail keywords, die vaak breed en zeer concurrerend zijn, bieden long-tail keywords een duidelijkere intentie en kunnen ze je SEO-prestaties aanzienlijk verbeteren door het juiste soort verkeer naar je site te trekken. In deze blog willen we je praktische en uitvoerbare manieren geven om long-tail keywords op te nemen in je SEO copywriting.

Manier 1: Landingspagina’s

Landingspagina's zijn een van de belangrijkste elementen in je digitale marketing strategie. Ze zijn ontworpen om bezoekers om te zetten in leads of klanten door specifieke acties aan te moedigen, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, het downloaden van een resource of het doen van een aankoop. Om de effectiviteit van je landingspagina's te maximaliseren, is het belangrijk om ze te optimaliseren met long-tail keywords. Het gebruik van deze specifieke zoekwoorden zorgt ervoor dat je pagina's beter vindbaar worden, omdat ze beter aansluiten op de intenties van je gebruikers. Hierdoor wordt je pagina relevanter voor zoekopdrachten, wat leidt tot een hogere positie in zoekresultaten en een toename in organisch verkeer. Dit vergroot niet alleen je zichtbaarheid, maar verhoogt ook je conversieratio's. We geven je een aantal tips.

Begrijp de gebruikersintentie: Begin met het begrijpen van de specifieke behoeften en intenties van je doelgroep. Gebruik tools zoals Google Analytics en zoekwoordonderzoek tools om te ontdekken welke long-tail keywords je potentiële klanten gebruiken.

Integreer zoekwoorden natuurlijk: Zorg ervoor dat je long-tail keywords naadloos in je content passen. Plaats ze op strategische locaties zoals de kop, subkoppen, hoofdtekst en call-to-action (CTA) knoppen zonder de flow van de content te verstoren.

Focus op relevantie: Kies long-tail keywords die nauw verband houden met de content en het doel van je landingspagina. Als je landingspagina bijvoorbeeld gaat over een gratis e-boek over digitale marketingstrategieën, gebruik dan zoekwoorden zoals "gratis e-boek digitale marketing download" of "handleiding digitale marketingstrategieën".

Creëer aansprekende koppen: Gebruik long-tail keywords in je koppen om onmiddellijk de aandacht van bezoekers te trekken en de relevantie van de pagina voor hun zoekopdracht te verduidelijken.

Een voorbeeld: Stel je maakt een landingspagina voor een nieuwe online cursus over geavanceerde SEO-technieken. Een relevant long-tail keyword zou kunnen zijn "geavanceerde SEO-technieken online cursus". Je geoptimaliseerde landingspagina zou een kop kunnen hebben als "Schrijf je vandaag in voor onze online cursus geavanceerde SEO-technieken!" en secties met subkoppen zoals "Waarom kiezen voor onze cursus geavanceerde SEO-technieken?" en "Wat je zal leren in onze online cursus geavanceerde SEO-technieken".

Door zorgvuldig long-tail keywords in je landingspagina's te integreren, kun je hun relevantie en effectiviteit vergroten, uiteindelijk meer gekwalificeerd verkeer aantrekken en je conversieratio's verbeteren.

Manier 2: Blogberichten en case studies

Blogposts en case studies zijn een uitstekende manier om specifiek verkeer naar je website te trekken. Door long-tail keywords in je blogcontent op te nemen, kun je de precieze vragen van je doelgroep beantwoorden, waardoor je berichten relevanter en nuttiger worden. Deze aanpak verbetert niet alleen je zoekmachine posities, maar verbetert ook de algehele gebruikerservaring, omdat lezers content vinden die direct hun vragen beantwoordt. We geven je weer een aantal tips.

Voer grondig zoekwoordonderzoek uit: Identificeer long-tail zoekwoordzinnen die je doelgroep waarschijnlijk zal zoeken. Focus op specifieke zoekopdrachten in plaats van brede termen. In plaats van bijvoorbeeld "SEO-tips" te targeten, gebruik "geavanceerde SEO-tips voor kleine bedrijven" of "hoe SEO te verbeteren met een beperkt budget".

Integreer zoekwoorden in koppen en subkoppen: Gebruik long-tail keywords in je koppen en subkoppen om aan zoekmachines te signaleren waar je content over gaat en om lezers snel de relevantie van je bericht te laten begrijpen. Een kop als "10 geavanceerde SEO-tips voor kleine bedrijven" maakt de focus duidelijk en trekt lezers aan die op zoek zijn naar die specifieke tips.

Verwerk zoekwoorden natuurlijk in de tekst: Zorg ervoor dat long-tail keywords naadloos in de hoofdtekst van je blogpost passen. Vermijd keyword stuffing, waarbij je overmatig en onnatuurlijk zoekwoorden in de content plaatst. Dit maakt je content moeilijk leesbaar, wat door zoekmachines bestraft kan worden. Gebruik in plaats daarvan variaties van je long-tail keywords en gerelateerde termen door de post heen om een natuurlijke flow te behouden.

Optimaliseer alt-teksten voor afbeeldingen en interne links: Voeg long-tail keywords toe aan de alt-teksten van afbeeldingen en interne links binnen je blogpost. Een afbeelding kan bijvoorbeeld een alt-tekst hebben zoals "SEO-strategiediagram voor kleine bedrijven" en interne links kunnen lezers doorverwijzen naar gerelateerde posts zoals "hoe maak je een effectief SEO-plan voor kleine bedrijven".

Maak gedetailleerde case studies: Het schrijven van case studies met long-tail keywords kan waardevolle inzichten en praktische toepassingen van je expertise bieden. Een casestudie over "Hoe we SEO voor een lokale bakkerij verbeterden met geavanceerde technieken" kan lezers aantrekken die geïnteresseerd zijn in vergelijkbare oplossingen, je succes tonen en nicheverkeer aantrekken.

Een voorbeeld: Stel je schrijft een blogpost over geavanceerde SEO-technieken voor kleine bedrijven. Een relevant long-tail keyword zou kunnen zijn “geavanceerde SEO-tips voor kleine bedrijven”. Je geoptimaliseerde blogpost zou een kop kunnen hebben als “10 geavanceerde SEO-tips voor kleine bedrijven om hun online aanwezigheid te versterken” en secties met subkoppen zoals “Het belang van zoekwoordonderzoek begrijpen” en “Hoe lokale SEO te benutten voor het succes van kleine bedrijven”. In de hoofdtekst van de blogpost zou je het zoekwoord natuurlijk kunnen verweven: “Een van de meest effectieve geavanceerde SEO-tips voor kleine bedrijven is om je te richten op long-tail zoekwoorden. Deze specifieke zinnen helpen je nichepubliek te targeten en vergroten je kans om hoger in de zoekresultaten te ranken”.

Manier 3: Productbeschrijvingen

Productbeschrijvingen kunnen je zichtbaarheid in zoekmachines aanzienlijk verbeteren en meer gekwalificeerde leads aantrekken die waarschijnlijk converteren. Deze zoekwoorden helpen je om klanten te bereiken die specifieke vragen hebben en dichter bij een aankoopbeslissing zijn. Een aantal tips:

Focus op specifieke kenmerken en voordelen: Bij het schrijven van productbeschrijvingen, benadruk specifieke kenmerken en voordelen die overeenkomen met de long-tail keywords waar je publiek naar zoekt. Bijvoorbeeld: in plaats van alleen "draadloze koptelefoon," gebruik "geluid onderdrukkende draadloze koptelefoon voor reizen".

Gebruik klantvriendelijke taal: Schrijf op een manier die direct tot je doelgroep spreekt en hun behoeften en zorgen aanspreekt. Gebruik de taal en zinnen die zij zouden gebruiken bij het zoeken naar producten zoals die van jou. Bijvoorbeeld: in plaats van te schrijven: "Onze ergonomische bureaustoelen zijn ontwikkeld om rugpijn te verminderen door optimale ondersteuning," schrijf: "Heb je last van rugpijn tijdens het werken? Onze bureaustoelen zijn speciaal ontworpen om je de hele dag comfortabel te houden!"

Verwerk je zoekwoorden op een natuurlijke manier: Integreer long-tail keywords in je productbeschrijvingen zonder te overdrijven. Plaats ze in de producttitel, bullet-points en de hoofdtekst van de beschrijving om een natuurlijke flow te behouden.

Benadruk de USP's: Benadruk wat je product uniek maakt in vergelijking met concurrenten. Als je bijvoorbeeld biologische huidverzorgingsproducten verkoopt, zou een long-tail keyword kunnen zijn "biologische anti-aging crème met natuurlijke ingrediënten”.

Een voorbeeld: Stel je verkoopt een nieuw model hardloopschoenen die speciaal zijn ontworpen voor trailrunning. Een relevant long-tail keyword zou kunnen zijn “lichte trailrunning schoenen met extra grip”. Je geoptimaliseerde productbeschrijving zou kunnen beginnen met een titel als “Lichte trailrunning schoenen met extra grip voor alle terreinen”.

In de hoofdtekst van de beschrijving zou je kunnen schrijven:

“Ervaar het ultieme geluk in trailrunning met onze lichte trailrunning schoenen met extra grip voor alle terreinen. Ontworpen voor fervente hardlopers die betrouwbare schoenen nodig hebben voor oneffen en ruige paden. Deze schoenen bieden superieure tractie en ondersteuning. Perfect voor zowel ervaren atleten als beginners, onze trailrunning schoenen zijn gemaakt van ademende materialen om je voeten koel en comfortabel te houden. Of je nu over rotsachtige paden of modderige paden navigeert, deze schoenen bieden de stabiliteit en prestaties die je nodig hebt om elk terrein te overwinnen.”

Door long-tail keywords effectief in je productbeschrijvingen op te nemen, kun je hun relevantie voor zoekopdrachten vergroten, meer gekwalificeerd verkeer aantrekken en uiteindelijk je conversieratio's verhogen.

Manier 4: Meta titles en descriptions

Meta titles descriptions zijn cruciale componenten van on-page SEO. Ze dienen als de eerste indruk die gebruikers van je webpagina krijgen wanneer deze in de zoekresultaten verschijnt. Door long-tail keywords in deze elementen op te nemen, kun je je doorklikpercentages verbeteren en gerichter verkeer aantrekken. Het optimaliseren van meta titles en descriptions met long-tail keywords zorgt ervoor dat je content overeenkomt met de specifieke zoekopdrachten van gebruikers, waardoor de kans groter is dat ze doorklikken naar je website. Een aantal tips:

Creëer meta titles die aanspreken en relevant zijn: Zorg ervoor dat je meta titles duidelijk, aantrekkelijk en inclusief de long-tail keywords zijn die je target. Dit helpt zoekmachines de content van je pagina te begrijpen en vergroot je kansen om hoger te ranken voor die specifieke zoekopdrachten. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van een algemene title zoals "SEO-tips" een specifiekere title zoals "Geavanceerde SEO-tips voor kleine bedrijfseigenaren”.

Schrijf beschrijvende meta descriptions: Meta descriptions moeten een beknopte samenvatting geven van de inhoud op de pagina en de long-tail keywords op een natuurlijke manier bevatten. Beschrijf wat de gebruiker van je content kan verwachten en hoe het hen kan helpen. Een meta description voor de bovenstaande titel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: "Verken geavanceerde SEO-tips speciaal voor kleine bedrijfseigenaren om hun online aanwezigheid te verbeteren en meer organisch verkeer te genereren”.

Gebruik actiegerichte taal: Moedig gebruikers aan om op je link te klikken door actiegerichte taal te gebruiken in je meta titles en descriptions. Zinnen zoals "leer hoe", "meer informatie", "vind uit" en "krijg tips" kunnen gebruikers motiveren om actie te ondernemen.

Houd het bondig en binnen de teken limieten: Meta titles moeten over het algemeen maximaal 55 tekens zijn en meta descriptions moeten maximaal 155 tekens zijn. Dit zorgt ervoor dat je tekst niet wordt afgebroken in de zoekresultaten, waardoor gebruikers volledige informatie krijgen.

Benadruk je USP's: Benadruk je USP’s in zowel de meta titles als de meta descriptions om je link te laten opvallen tussen de concurrentie. Bijvoorbeeld: "Betaalbare SEO-diensten voor startups - word online gevonden" bevat zowel een long-tail keyword als een USP.

Een voorbeeld: Stel je optimaliseert een webpagina die een gratis e-boek aanbiedt over geavanceerde digitale marketingstrategieën voor kleine bedrijven. Een relevant long-tail keyword zou kunnen zijn “gratis e-boek over geavanceerde digitale marketingstrategieën”.

Je meta title zou kunnen zijn: “Gratis e-book: digitale tips voor kleine bedrijven”.

Je meta descriptions zou kunnen zijn: “Download ons gratis e-book over digitale marketingstrategieën voor kleine bedrijven en leer de nieuwste technieken om je online aanwezigheid te versterken.”

Het opnemen van long-tail keywords in je SEO-copywriting is een krachtige strategie om je online zichtbaarheid te vergroten en een gerichter publiek aan te trekken. Door je te richten op de specifieke vragen en behoeften van je potentiële klanten, kun je content creëren die zowel relevant als waardevol is, wat leidt tot hogere betrokkenheid en conversieratio's.

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL