Zo’n beetje elke website op het internet houdt zijn statistieken bij, wat in 9 van de 10 gevallen gebeurt met Google Analytics. Logisch ook, want je kunt hiermee eenvoudig veel data uit je website halen. Maar wanneer is het voor het laatst geweest dat je nou écht in de statistieken bent gedoken? En wanneer je erin duikt, kan je dan ook iets met de data die je voor je hebt? Goede kans dat je de meeste dagen in de week wel iets beters te doen hebt, want data is vaak slechts een onderdeel van de taken die op je bordje liggen. Wat nou als je jouw websitedata inzichtelijk kon maken middels een laagdrempelig dashboard? In plaats van in de statistieken te duiken, werp je simpelweg een blik op je dashboard en kun je weer verder met je dag. Klinkt goed, toch? Het bouwen van het dashboard is ook nog eens heel eenvoudig. Voordat je echter gaat bouwen, raden we je aan om in ieder geval rekening te houden met onderstaande tips.
Voor diegene die nog niet bekend zijn met Google Data Studio, eerst even een korte uitleg. Met Data Studio heb je de mogelijkheid om data uit diverse bronnen te visualiseren in een dashboard, zodat de data die voor jou van belang is in één oogopslag te zien is. Zo kan je eenvoudig insights delen met anderen en er vervolgens op acteren. Bijkomend voordeel is dat de tool ook nog eens gratis is. Altijd goed.
First things first. Met de hoeveelheid data die Analytics bijhoudt is het belangrijk om jezelf niet alleen af te vragen welke data je inzichtelijk wilt maken, maar juist ook het doel ervan. Het is daarom belangrijk om jezelf af te vragen welk vraagstuk je wilt beantwoorden met een dashboard. Data is uiteindelijk ondersteunend aan iets wat je wilt bereiken, zodat je beter kunt sturen op hetgeen je doet.
Enkele doelen die wij o.a. inzetten voor onze klanten zijn:
Stuk voor stuk hebben ze een specifiek doel welke in een oogopslag duidelijk wordt, wat ons gelijk naar ons volgende punt brengt:
Een veel gebruikte fout is om teveel data binnen een dashboard op te nemen. Daarom is het ook zo belangrijk om het doel af te kaderen, zodat je je dashboard hier zo specifiek mogelijk op kunt inrichten. Voor een deep dive in de data heb je altijd nog je bronnen tot je beschikking, houd je dashboards daarom to the point, zodat je het overzicht bewaart.
Om het overzicht te bewaren is de opbouw van de pagina erg belangrijk. Start met de belangrijkste KPI’s zodat, wederom, de kern van de pagina in één oogopslag duidelijk is. Verdere verdieping van de KPI’s kan vervolgens gerealiseerd worden met de elementen die je tot je beschikking hebt.
Bij elk element dat je toevoegt dien je jezelf te vragen hoe dit bijdraagt aan het onderwerp van de pagina en of het wel het juiste element is om de data te visualiseren. Een dashboard vol met tabellen is een stuk minder overzichtelijk dan een dashboard met verscheidene elementen.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien bij het maken van een dashboard is het design. Door je dashboard visueel aantrekkelijk te maken zorg je er niet alleen voor dat je dashboard fijner is om naar te kijken, maar het kan ook helpen om het interpreteren van de data te vereenvoudigen.
Voeg bijvoorbeeld je logo toe aan elke pagina die je maakt en gebruik je huisstijl kleuren om verschillende secties af te kaderen. Ben je van plan om besturingselementen te gebruiken in je dashboard? Zorg ervoor dat deze altijd op dezelfde plek staan, zodat je uniformiteit creëert in zijn geheel.
Heb je hier geen affiniteit mee? Geen zorgen, in dat geval kan je ook gebruik maken van bestaande templates. Ofwel om direct zelf te gebruiken en hier en daar aan te passen, of om inspiratie op te doen om je dashboards naar het volgende niveau te tillen. Deze zijn te vinden in de Data Studio Report Gallery.
Dit is niet zozeer een Datastudio specifieke tip, maar daarmee zeker niet onbelangrijk. Wanneer je echt iets met je data gaat doen, is het aan te raden om een kritische blik te werpen op hoe het een en ander is ingesteld. Met data tracking is een foutje snel gemaakt en indien onopgemerkt word je dashboard gebruikt om te acteren op incorrecte data.
Indien je Google Analytics als databron gebruikt, loop dan alle doelen nog even na die je hebt ingesteld om er zeker van te zijn dat dit naar behoren werkt. Verwerkt je website transacties via een payment provider? Kijk dan of er transacties binnenkomen met de payment provider als bron en sluit deze uit. Komt er een aanzienlijk percentage (30%) van het totale verkeer uit direct verkeer? Controleer of elke pagina wel wordt getracked en/of het inladen van Analytics niet wordt tegengehouden door een cookie plugin.
Maak je gebruik van een Google spreadsheet in combinatie met Supermetrics? Loop dan van tijd tot tijd de integratie na en controleer of alles nog netjes wordt bijgewerkt.
Hopelijk ben je voldoende geïnspireerd om aan de slag te gaan met Data Studio. Een investering in tijd die zich op de lange termijn zeker gaat uitbetalen. Mocht je er echt niet uitkomen, dan helpen wij je natuurlijk ook graag verder.
Envoker
Schuverweg 2
4462 HK
Goes
+31 113405700
info@envoker.com