Blog

blog

8 tips & tricks om meer uit Pinterest te halen

Social Media Marketing
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 23 juli 2020 | Bewerkt op 1 december 2023

8 tips & tricks om meer uit Pinterest te halen

Pinterest is één van de grootste visuele zoekmachines naast Google en Youtube. Pinterest staat vol met uiteenlopende onderwerpen en ook voor (online) marketing is dit een goed platform. Toch wordt dit platform nog niet door iedereen gebruikt. Weet je niet precies hoe je Pinterest in kan zetten voor jouw bedrijf? Geen probleem, wij helpen je vandaag op weg met enkele tips en tricks om het maximale uit Pinterest te halen, zowel organisch als paid.

De afbeelding hieronder laat de rol van Pinterest in de customer journey zien ten opzichte van andere sociale media platformen in Nederland. Zowel in de inspiratie fase als de actie fase stijgt Pinterest beduidend boven de andere sociale media platformen uit. Daarom is het belangrijk om het potentieel van Pinterest zo goed mogelijk te benutten.

Pinterest Nederland

Bron

Tips & Tricks

Pinterest geeft veel informatie over wat wel en niet werkt. Het streven is namelijk: Hoogwaardige content gaat voor en creativiteit staat op 1. De beste pins zijn visueel aantrekkelijk, vertellen een goed verhaal en maken mensen nieuwsgierig.

Pinterest laat advertenties zien op basis van 2 vereisten: Pinner Value en Partner Value. De Pinner Value is gebaseerd op de ervaring van de gebruiker. Pinterest werkt hierin redelijk gelijkaardig als Google; de best mogelijke advertentie op het best mogelijke moment. De Partner Value is gebaseerd op de adverteerder en de activiteit op Pinterest. De advertentie zal vaker vertoond worden wanneer o.a. het organische profiel optimaal is, de landingspagina’s goed zijn ingericht etc. Hoe positiever de interactie tussen adverteerder en gebruiker, des te vaker wordt de advertentie vertoond.

Pinterest advertising

BRON
1. Kies een visueel aantrekkelijke afbeelding

Pinterest is een inspirerend en visueel platform. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van visueel aantrekkelijke afbeeldingen. Deze zullen een hogere click through rate hebben dan saaie of visueel onaantrekkelijke afbeeldingen. Voor het beste resultaat raadt Pinterest een beeldverhouding van 2:3 aan, zodat de pin niet afgekapt wordt.  

2. Maak van je merk het middelpunt

Het moet voor de gebruiker in één oogopslag duidelijk zijn welke dienst of service je aanbiedt. Kies daarom altijd voor afbeeldingen die jouw service of dienst duidelijk benadrukken. Vermijd om deze reden abstracte afbeeldingen die nietszeggends zijn over jouw service of dienst.

Pinterest

BRON
3. Richt je op je doelgroep

Het is belangrijk om je te richten op pins die afgestemd zijn op de interesses en behoeften van je doelgroep. Denk dus bij het maken van nieuwe pins vanuit het perspectief van de doelgroep die je wilt bereiken. Jouw pins moet je doelgroep helpen om beslissingen te nemen dus door ideeën te laten zien die aansluiten bij hun behoeftes zijn ze sneller geneigd om door te klikken.

Via Pinterest Analytics kan je belangrijke statistieken vinden over je doelgroep. Zo laat de Audience Insights tool onder andere zien uit wie je publiek bestaat en in welke andere onderwerpen zij mogelijk geïnteresseerd zijn.

Audience Pinterest

BRON
4. Pas je content aan naar de seizoenen

Blijf relevant en up to date door je content aan te passen aan de seizoenen of bijzondere gelegenheden. Uit een studie blijkt dat Pins die seizoensgebonden zijn of betrekking hebben op speciale gelegenheden 10x meer awareness genereerden.

Aangezien op Pinterest mensen veel eerder beginnen met het plannen van feestdagen is het aan te raden om ruim van te voren content omtrent deze onderwerpen te publiceren. Denk hierbij aan een maand á anderhalve maand voor de speciale gelegenheden. Je kan hierbij gebruik maken van de Pinterest planningtool om pins van te voren in te plannen.

5. Stel de Pinterest tag in

Installeer de Pinterest tag in de broncode van je website om verkeer beter te kunnen meten. Ook verkrijg je hiermee beter inzicht in audiences die je vervolgens weer kunt retargeten. Daarnaast kan je ook conversietracking instellen om eventueel een ROAS te berekenen en actief je campagne te kunnen sturen op conversies.

6. Kies de juiste campagnedoelstelling

De juiste campagnedoelstelling kiezen is belangrijk want dit bepaalt welke ad formats beschikbaar zijn en hoe je meebiedt in de ad biedingen. Brand awareness legt puur de focus op merkbekendheid. Wanneer er secundaire doelstellingen of KPI’s (zoals verkeer naar de website bijvoorbeeld) aan de campagne hangen is het handig om meerdere campagnes op te bouwen met andere doelstellingen. Bijvoorbeeld traffic, conversies of appinstallaties.

Pinterest

7. Maak gebruik van de juiste targeting

In de ads manager van Pinterest kan je op verschillende manieren targeten. Naast locatie, geslacht, taal en apparaat kan je interesses en keywords toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de campagnes automatisch getarget worden door relevante zoekopdrachten. Voor het beste resultaat voeg je minstens 25 zoekwoorden toe per campagne. Campagnes met interesse en keyword targeting behalen in het algemeen meer bereik en een hogere CTR.

Daarnaast is retargeting ook een optie. Je kan de doelgroep instellen op bezoekers van je website, maar bijvoorbeeld ook op een betrokkenheidsdoelgroep met mensen die iets hebben gedaan met pins van je bevestigde domein of een doelgroep met vergelijkbare mensen die zich gelijkaardig gedragen als degene die je al hebt.

Pinterest

8. Optimaliseer je landingspagina’s

Landingspagina’s zijn cruciaal voor een succesvolle Pinterest strategie. Zorg ervoor dat je advertentie doorlinkt naar een relevante landingspagina die een logische volgende stap vormt van de pin waarop geklikt wordt. Het moet duidelijk zijn voor de gebruiker wat ze kunnen verwachten als ze op een pin klikken. Wanneer je advertentie over een product gaat, link dan door naar de pagina van het desbetreffende product. De bezoeker heeft geen zin om op de homepagina te landen om vervolgens door de hele website te moeten zoeken naar het desbetreffende product.

Pinterest is dus een marketingkanaal dat steeds belangrijker wordt. Met deze tips kom je al een eind op weg. Ga jij aan de slag met Pinterest voor je bedrijf?

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media
8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media

Retargeting via social media is een strategie waarbij eerdere bezoekers van een website opnieuw benaderd worden door middel van gerichte advertenties op sociale media ...

Lees verder
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren

In de snelle wereld van digitale marketing spelen Facebook-advertenties een cruciale rol bi ...

Lees verder
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?

De wereld van sociale media is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe platforms die voortdurend opkomen en strijden om de aandacht van gebruikers. Gebruikers zijn al ...

Lees verder
SCROLL