Blog

blog

De jaarlijkse lijstjes met marketingtrends. Waardevol of waardeloos?

Online Marketing Strategie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 21 november 2019 | Bewerkt op 1 december 2023

De jaarlijkse lijstjes met marketingtrends. Waardevol of waardeloos?

Dit artikel werd als eerste gepubliceerd op Marketingfacts op  11 november 2019.

“Dé online marketingtrends die elke marketeer moet weten”, “Dé trends & tips voor 2020”. Het is weer de tijd van het jaar en je kunt er niet omheen. De jaarlijkse lijstjes met marketingtrends. Ze overspoelen het internet, je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar in hoeverre zijn deze voorspellingen betrouwbaar en bruikbaar voor je eigen online marketing strategie? En heeft het überhaupt zin elk jaar je online marketing strategie bij te sturen op de nieuwste trends en ontwikkelingen?

Volgens ons niet! Het online marketing vak is dynamisch, iedere dag aan verandering onderhevig en dus lastig te voorspellen. De voorspellingen van de jaren ervoor komen soms uit, maar vaak ook niet. Sommige trends blijken erg waardevol, maar veel zijn ook compleet waardeloos. Eén van de trends die we steeds vaker terugzien, is vooral de toename van het aantal trends.

Marketing 2020

Marketing 2020 werd een kleine 10 jaar geleden gezien als een begrip, een symbolische stip aan de horizon voor bedrijven. Veel trendwatchers waagden zich ieder jaar opnieuw aan voorspellingen voor dé marketingtrends in 2020.

Met sommige voorspellingen zaten trendwatchers in de goede richting, maar in andere gevallen zijn de voorspellingen niet uitgekomen, zoals de Google Glass die de wereld beheerst, Amazon die ons “kapot komt maken”, apps die het gebruik van browsers volledig wegdrukken en desktopcomputers die geen relevantie meer hebben. Maar waarom blijven die trendlijstjes dan zo populair als ze het vaker fout hebben dan goed?

Voice Search en de Google Algoritmes

Terugblikkend op de afgelopen jaren zien we dat Voice Search een belangrijke ontwikkeling is binnen online marketing. Elk jaar benadrukken we dat Voice gestuurde assistenten zoals Siri en Alexa een nog belangrijkere rol gaan spelen dan het jaar ervoor. Uiteindelijk blijkt Voice Search in Nederland nog niet zo populair te zijn als eerder voorspeld. Daarbij optimaliseer je volgens ons al direct voor Voice Search als je op een juiste manier gebruik maakt van zoekmachineoptimalisatie. Het volledig aanpassen van je SEO strategie is dus onnodig.

Wanneer we kijken naar de trends op het gebied van SEO blijkt dat voornamelijk de Google Algoritmes de voorspellingen beïnvloeden. Trends lijken op voorhand niet te voorspellen omdat een update van Google de boel weer op de schop kan gooien. De altijd terugkerende Google updates lijken dan ook een trend op zichzelf te zijn.

Google beweert dat de updates in het belang van de gebruikers zijn. In realiteit werken deze voornamelijk in het eigen voordeel van Google. Niet betaalde zoekresultaten worden steeds verder naar beneden gedrukt, zodat Google ruimte krijgt voor zijn eigen betaalde advertenties.

voice search

Social en Virtual Reality

De strijd tussen de verschillende Social kanalen is al jaren aan de gang. Adformatie voorspelde in 2015 al de verschuiving van Twitter en Facebook richting Instagram en Snapchat. Dit is te danken aan het visuele aspect van de twee laatst genoemde tools. Dit zien we ook terug in het gebruik van Stories, die groter dan ooit zijn.

Het visuele aspect komt ook terug in de voorspellingen omtrent Virtual Reality. Hoewel de Snapchat en Instagram filters en Pokémon Go met Augmented Reality populair zijn, is de doorbraak van VR door de consumenten nog niet omarmd.

Adaptation of technology

De veranderingen van mobile in de afgelopen jaren zien we iedere keer terug in de trendlijstjes. De shift van desktop naar mobile is zelfs vaak bestempeld als de rode lijn binnen alle online marketing ontwikkelingen. Waar we in 2013 massaal concerten bekeken door de camerafunctie van onze smartphone bleek dit nog maar het begin van een heel nieuw mobile first tijdperk.

Tegenwoordig dient onze smartphone als zo veel meer dan enkel een apparaat om mee te bellen. We betalen er contactloos mee, navigeren naar onze bestemming en maken aankopen in enkele klikken. Google speelt handig in op deze shift door mobile-first indexing. Zo heeft de update in december 2018 ervoor gezorgd dat de helft van de webpagina’s wordt gecrawld en geïndexeerd vanuit de smartphone. Na 10 jaar in de trendlijstjes, is de shift naar mobile dan eindelijk werkelijkheid geworden.

Personalisatie

Op gebied van personalisatie zien marketeers 2016 als het begin van het einde van de massacommunicatie. Marketing Automation tools schieten als paddenstoelen uit de grond. In 2018 zou volgens Forrester de waarde van Marketing Automation software in 5 jaar zelfs verdubbelen naar 25 miljard dollar en zou Marketing Automation the next big thing zijn. In realiteit blijkt dit anders, bij veel bedrijven zijn gebrek aan kennis en de juiste prioriteiten vaak een reden om zich niet aan Marketing Automation te wagen.  Dit is volgens ons geen goede zaak, omdat de investering in Marketing Automation zorgt voor een veel relevantere en persoonlijkere marketingcommunicatie strategie.  

Psychologie

Het is dus duidelijk dat de voorspellingen van de afgelopen jaren vaak niet uitgekomen zijn. Maar waarom blijven die lijstjes dan zo ongekend populair? Dat komt door de psychologie erachter. Door de overvloed aan ontwikkelingen komt er heel veel informatie op ons af. We vinden het fijn als iemand anders dit voor ons ordent en op een rijtje zet. Zeker als iemand met veel kennis van zaken schrijft over een bepaalde trend zijn we snel geneigd om dit als waardevolle en relevante informatie te zien. Ook bieden deze jaarlijks terugkomende trendlijstjes een houvast in een vakgebied dat zo onderhevig is aan verandering. Ieder jaar opnieuw filtert iemand anders voor ons de belangrijkste informatie uit de duizenden ontwikkelingen en trends. Handig toch, of toch niet? Als we kijken naar de voorspellingen van 2020 die niet zijn uitgekomen kunnen we de lijstjes beter links laten liggen.

Kortom, we houden van de trendlijstjes en kunnen eigenlijk niet meer zonder. Of ze nu relevant zijn, het helemaal goed hebben of volledig fout. Waar het bij ons om gaat is om op een logische manier en op het juiste moment in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Helpen de lijstjes daarbij? Heel soms wel, maar vaak dus niet.  

Staar je niet blind op de lijstjes, maar wat jij nodig hebt voor je organisatie om de gewenste stappen te maken zonder dat je veel tijd, energie en geld vergooit. Vraag jezelf dus af of de trends en ontwikkelingen essentieel zijn voor jouw bedrijf. Een glazen bol heeft niemand, we kunnen niet voorspellen wat ons te wachten staat, maar wat we wel weten is dat geen enkel trendlijstje dé key to success is.

We wensen je heel veel plezier met de trends van 2020!  

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

11 essentiële tactieken voor een B2B inbound marketing strategie
11 essentiële tactieken voor een B2B inbound marketing strategie

In het snel evoluerende digitale landschap van vandaag zoeken bedrijven continu naar manieren om op te vallen, met name binnen de B2B-sector. Inbound marketing is een ...

Lees verder
Wat is Reverse Video Search en waarom is dit belangrijk?
Wat is Reverse Video Search en waarom is dit belangrijk?

Terwijl we door de snelle digitale wereld navigeren, zijn tools die op een efficiënte manier enorme hoeveelheden gegevens doorzoeken van cruciaal belang. Een opkomen ...

Lees verder
5 voordelen van een customer journey
5 voordelen van een customer journey

Een customer journey is een manier om te begrijpen hoe jouw klanten met jouw bedrijf omgaan. Door het uitwerken van een customer journey krijg je een visuele weergave ...

Lees verder
SCROLL