Blog

blog

Google Tag Manager 101 - Waarom is het zo essentieel voor online marketeers?

Data & Analytics
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 30 april 2020 | Bewerkt op 1 december 2023

Google Tag Manager 101 - Waarom is het zo essentieel voor online marketeers?

Dit blogartikel is de eerste uit een reeks artikelen waarin we steeds dieper in gaan op de vraag waarom Tag Manager toch zo essentieel is voor online marketeers.

Google Tag Manager, een belangrijke tool binnen online marketing. Maar wat is het precies en hoe werkt het? En waarom is het zo essentieel voor online marketeers?

Vaak heb je als (online) marketeer of ondernemer maar tot een zekere hoogte kennis van de techniek achter een website. Hierdoor ben je afhankelijk van de webdeveloper. Dit kan tot frustraties leiden wanneer je moet wachten totdat de webdeveloper een bepaalde code in de website heeft geplaatst, terwijl je juist snel een verandering wil doorvoeren.

Met Google Tag Manager zijn dit soort frustraties verleden tijd. Met Google Tag Manager, ook wel afgekort tot GTM, kun je zonder hulp van de webdeveloper verschillende codes en tags beheren. Door middel van deze codes en tags kun je tools zoals Google Analytics en Google Ads integreren. Waar je in het verleden deze codes hardcoded moest laten plakken in de broncode van de website door de webdeveloper hoef je met GTM slechts eenmalig de GTM code (te laten) installeren. Vanuit deze GTM code wordt alles geregeld. Daarna heb je de webdeveloper niet meer nodig voor het plaatsen van codes en tracking pixels in de website.

Wanneer je een Tag Manager account hebt aangemaakt en de GTM code op de website geïnstalleerd is ben je klaar om te werken met Tag Manager. In de GTM interface vind je drie belangrijke onderdelen terug, namelijk Tags, Triggers en Variabelen.

Google Tag Manager
Google Tag Manager Interface

Een Tag is een codefragment dat data verstuurt naar systemen zoals Google Analytics en Facebook. Een voorbeeld van deze data is een signaal naar Google Analytics dat er een formulier is ingevuld of het aantal bezoeken van een bepaalde pagina.

Om een tag te activeren moet er aan een bepaalde gebeurtenis voldaan worden. Deze gebeurtenis heet een Trigger. Dit kan bijvoorbeeld een klik op een bepaalde button of link zijn of het invullen van een formulier. Wanneer zo’n gebeurtenis voorkomt zorgt de trigger ervoor dat de bijbehorende tag geactiveerd wordt. Een tag moet dus altijd minstens één trigger bevatten om te kunnen functioneren.

Variabelen in Google Tag Manager zijn dynamische waardes die veranderen, zoals productnaam, prijs of datum. Deze waarden worden ingevuld wanneer een bepaalde code wordt uitgevoerd op de webpagina die bezocht wordt. Deze variabelen kunnen gebruikt worden in triggers en tags. In Tag Manager zijn er meerdere “built-in” variabelen die gebruikt kunnen worden, zoals Click Classes, Click Tekst, Page Path en Page URL. Ook is er de mogelijkheid om “user-defined” variabelen aan te maken, wanneer de ingebouwde variabelen niet voldoen aan specifieke eisen.

Om variabelen te vullen is een datalaag, ook wel datalayer genoemd, nodig. Een datalaag geeft informatie van een website door aan GTM, zodat deze gebruikt kan worden door tags, triggers en variabelen.

Voordelen voor (online) marketeers

Naast het feit dat je door Google Tag Manager bijna niet meer afhankelijk bent van webdevelopers zijn er tal van andere voordelen voor (online) marketeers. Zo zorgt Google Tag Manager ook voor een flinke tijdbesparing. Zeker in de wereld van online marketing is het snel schakelen essentieel. Zo kan je niet alleen zelf gemakkelijk tags aanmaken, deze kunnen ook met enkele klikken op de knop aangepast worden.

Doordat vanuit GTM alle tags en pixels beheerd worden staat alles overzichtelijk bij elkaar. Dit zorgt niet alleen voor overzicht voor de online marketeer maar hierdoor laadt de website ook sneller. Er hoeft enkel 1 GTM code geladen worden in plaats van alle losse codes.

Google Tag Manager is zoals de naam al verraad een programma van Google. Hierdoor verloopt de samenwerking met andere Google tools uitermate soepel. Zo kan Google Analytics eenvoudig gekoppeld worden door het invoeren van een Google Analytics tag en kan je door middel van een koppeling met Google Ads eenvoudig conversie tracking en remarketing instellen. De mogelijkheden beperken zich echter niet tot Google tools. Zo biedt Google Tag Manager de mogelijkheid voor koppelingen met onder andere Hubspot, Linkedin en Hotjar waardoor deze programma’s naadloos samenwerken met GTM.

Zoals al eerder vermeld hoef je dankzij GTM niet onnodig aanpassingen te maken in de broncode van de website. Fouten in de code die de website kunnen laten crashen zijn dus verleden tijd. In Google Tag Manager kan je de tags uitvoerig testen in de preview modus. Hierdoor ben je er zeker van dat alles werkt naar behoren voordat de tag live gezet wordt.

Werk je samen met meerdere marketing collega’s of wil je gaan samenwerken met een online marketingbureau? Ook daar heeft Google rekening mee gehouden. In het “User Management” heb je de mogelijkheid om rechten toe te voegen aan anderen. Onder “Versions” wordt er precies bijgehouden wat er is aangepast ten opzichte van vorige versies. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking tussen collega’s en/of partners.

Google Tag Manager 101

Conclusie

Wat we uit het eerste deel van deze reeks blogartikelen kunnen concluderen is dat Google Tag Manager een (redelijk) eenvoudige en gratis tagbeheer tool is, waardoor (online) marketeers en ondernemers niet meer afhankelijk zijn van webdevelopers. De mogelijkheden met Tag Manager zijn oneindig. Hier gaan we verder op in in deel twee van deze blog. Klinkt bovenstaand verhaal té technisch of heb je problemen met het tagbeheer? Geen zorgen. Wij hebben we ruime ervaring met Google Tag Manager en we helpen je graag op weg.

Begrippenlijst

  • Google Analytics tag: Stukje JavaScript dat data van een website verzamelt en doorstuurt naar Google Analytics.
  • Hardcoding: Een stukje code direct in the HTML van iedere pagina op je site toevoegen.
  • Preview mode: In de preview mode kunnen de tags getest worden voordat deze live gaan.
  • Tag: Codefragment dat data verstuurt naar systemen zoals Google Analytics en Facebook.
  • Trigger: Een bepaalde gebeurtenis waaraan voldaan moet worden om de tag te activeren.
  • Variabele: Dynamische waarde die wordt ingevuld wanneer een bepaalde code wordt uitgevoerd op de webpagina.
  • Versions: Kopje in de interface van GTM waarin je een overzicht van alle aanpassingen en versies kan inzien.
Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Het nut van A/B testen in online marketing
Het nut van A/B testen in online marketing

A/B-testen geldt als een cruciaal hulpmiddel in de snel veranderende wereld van online marketing, waarmee merken het raden naar voorkeuren achterwege kunnen laten en ...

Lees verder
De voordelen van data driven marketing
De voordelen van data driven marketing

In een steeds meer gedigitaliseerde wereld is data driven marketing een belangrijke speler geworden bij het vormgeven van effectieve marketingstrategieën. Het draait ...

Lees verder
Is Google Analytics verboden?
Is Google Analytics verboden?

Sinds begin 2022 is er veel geschreven over Google Analytics. Met name over de vraag: kunnen we Google Analytics nog blijven gebruiken? Er gebeurt veel in de wereld v ...

Lees verder
SCROLL