Blog

blog

Lokale SEO: 5 tips voor het optimaliseren van je lokale vindbaarheid

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 24 december 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

Lokale SEO: 5 tips voor het optimaliseren van je lokale vindbaarheid

Alhoewel de wereld om ons heen steeds verder digitaliseert en we steeds meer online werken, shoppen, studeren en socializen, blijft het voor sommige bedrijven essentieel om mensen fysiek over de vloer te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de kapper en een autodealer. Maar ook bij luxere kledingwinkels en meubelzaken blijft het aandeel van offline transacties prominent.

Zelfs bij die offline transacties speelt je online aanwezigheid een steeds belangrijkere rol. Je moet natuurlijk wel vindbaar zijn wanneer mensen opzoek zijn naar jouw product, dienst of bedrijf. Wanneer ze je online vinden en overtuigd zijn dat ze kunnen slagen in jouw fysieke winkel, zit die offline transactie al bijna in de kassa!

Het is dus essentieel om online vindbaar te zijn, zeker voor lokale zoekers. Daarom geven we je 5 tips om je lokale vindbaarheid te optimaliseren.

1. Optimaliseer je Google My Business

Google My Business is een van de belangrijkste ranking factoren voor lokale SEO. De visibiliteit die een Google My Business profiel creëert is immens. Het bedrijfsprofiel kan soms meer ruimte in beslag nemen dan de 10 organische zoekresultaten. Dit profiel is een elevator pitch van jouw bedrijf.

Ook de local pack wordt steeds vaker getoond bij zoekopdrachten met een lokale intentie. Meestal wordt deze zelfs boven de advertenties weergegeven. Een top 3 positie in de local pack creëert dus ook een hoop visibiliteit en daarmee organisch verkeer.

Een compleet en correct Google My Business profiel is van essentieel belang voor een goede weergave van je profiel en voor een goede positie in de local pack. Een compleet en correct profiel ziet er als volgt uit:

 • Correcte adresgegevens, telefoonnummer en openingstijden, 1 op 1 match met de informatie op je website
 • Correct ingesteld servicegebied
 • Overzicht van productcategorieën of producten die je aanbiedt
 • De juiste hoofdcategorie kiezen en zo veel mogelijk relevante subcategorieën bijvoegen
 • Regelmatig nieuwe berichten en foto’s posten
 • Correcte openingstijden, ook tijdens feestdagen of andere momenten met aangepaste openingstijden
 • Beantwoord al je reviews

Pro tip

 • Neem je belangrijkste zoekwoord mee in je bedrijfsnaam van je Google My Business profiel. Zo vergroot je de kans op zichtbaarheid wanneer mensen zoeken op die term. Ook geeft het een stukje extra beschrijving voor mensen die jouw bedrijf nog niet kennen.

2. Zorg voor consistente en correcte bedrijfsgegevens

Bewust en onbewust verschijnen je bedrijfsgegevens op verschillende websites. Zorg ervoor dat deze overal correct vermeld staan. Zeker wanneer jouw bedrijf ooit eens is gewisseld van locatie kan het voorkomen dat andere websites het oude adres nog weergeven. Dit kan negatieve invloed hebben op jouw ranking in de local pack.

Je kan een audit doen met een (betaalde) tool om te achterhalen waar jouw bedrijf genoemd wordt en welke gegevens daarbij staan. Maar je kan ook zelf opzoek gaan in de zoekmachines. Zeker wanneer je op de hoogte bent van oude adresgegevens kan je deze gemakkelijk zelf opzoeken.

Wanneer je informatie tegenkomt die niet meer correct is, kan je deze soms zelf aanpassen. In andere gevallen dien je contact op te nemen met de website waar de foutieve informatie genoemd staat.

Check zeker eens onderstaande websites of jouw bedrijfsgegevens hier correct op staan. Dit doe je gemakkelijk door in google te zoeken op bijvoorbeeld “site:yelp.com jouw-bedrijfsnaam”. Zo krijg je alle pagina’s op yelp.com die jouw bedrijfsnaam bevatten.

 • Facebook
 • LinkedIn
 • Telefoonboek.nl
 • Drimble
 • Tripadvisor
 • Yelp
 • Samrate
 • Startpagina’s
 • Partner pagina’s van bijvoorbeeld leveranciers of gesponsorde organisaties

3. Content geoptimaliseerd op locatie

Naast de speciale vermeldingen gelinkt aan je Google My Business profiel, wil je natuurlijk ook je eigen website zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten. Een hogere organische positie betekent immers meer verkeer en dus meer leads.

Natuurlijk gelden voor lokale SEO dezelfde optimalisaties als voor normale SEO. Maar voor lokale SEO leg je vooral bij de meta’s, het H1 element en de body de focus op de provincie, regio of stad.

Op deze manier kan je voor locaties door heel Nederland goede posities bemachtigen terwijl je via het Google My Business profiel alleen rankt dicht bij je fysieke locatie. Dit kan grote voordelen hebben voor lokale bedrijven die door heel Nederland leveren. Of voor een bedrijf dat wilt groeien en buiten haar traditionele regio wilt gaan opereren.

Heeft je bedrijf meerdere locaties? Voorzie dan aparte pagina’s per locatie. Zo kan je elke pagina optimaliseren voor de specifieke lokale zoekintenties. Let wel op dat je unieke content schrijft per pagina. Je wilt immers geen duplicate content.

Tevens kan je je pagina’s voorzien van Schema markup. Er is een gehele sectie genaamd Local Business. Hier kan je algemene informatie over je bedrijf kwijt zoals locatie, telefoonnummer, openingsuren, maar ook welke merken je verkoopt, betaalmogelijkheden, hoeveelheid personeelsleden en meer. Ook is er een lijst met specifieke bedrijfscategorieën zoals ‘dentist’, ‘lodging business’ of ‘travel agency’.

Maar misschien wel de meest interessante schema markup is reviews. Met deze markup kan de organische vertoning verreikt worden met een sterrenbeoordeling. Je kan reviews toevoegen voor producten, recepten, evenementen, een cursus en meer.

De informatie maak je op volgens de structuur van schema. Vervolgens plaats je deze in de broncode van de website. Ook is het vaak mogelijk om dit via een plugin te doen. Lees hier meer over het toevoegen van structured data aan jouw website.

4. Het belang van reviews voor lokale SEO

Reviews kwamen al even ter sprake in de context van review snippets die je kan toevoegen ter verrijking van organische zoekresultaten. Maar reviews zijn ook een belangrijk onderdeel in het beslisproces van de zoekmachine. Veel positieve reviews met daarin belangrijke zoekwoorden die jouw product en service omschrijven en reviews op verschillende platforms zoals Google, Facebook en Trust Pilot zorgen voor positieve signalen naar Google.

Daarnaast zijn reviews ook een steeds belangrijkere beslisfactor voor consumenten. Het bewijst dat jouw bedrijf voldoet aan de verwachtingen van klanten. Steeds meer mensen vinden online reviews net zo belangrijk als een persoonlijke aanbeveling. Daarom is het belangrijk om hieraan te werken.

Vraag jouw klanten dus actief voor een review. Dit kan je geautomatiseerd doen met tools zoals Trust Pilot en Judge.me. Je kan ook een link naar de reviewpagina in je bestaande mails plaatsen of handmatig een mail versturen waarin je om een review vraagt.

Via Google My Business kan je gemakkelijk een link genereren voor het delen van het reviewformulier. Ook voor Facebook kan je gemakkelijk een link doorsturen zodat mensen direct een review kunnen achterlaten: klik op “recensies” onder het tabje “meer” op je Facebook-bedrijfspagina en deel deze link met klanten.

In Google My Business vind je het kopje “Krijg meer reviews” of “Ontvang je eerste review” in het home-overzicht. Hier kan je direct een link genereren die je naar klanten kan sturen.

5. Check je lokale vindbaarheid per locatie

Ten slotte willen we nog een tool meegeven. Met deze tool kan je heel gemakkelijk je zoeklocatie manipuleren zodat je zelf kan zien welke posities jouw bedrijf heeft wanneer je klanten Googelen vanaf specifieke locaties. Zo kan je zien welke kansen en optimalisaties je nog kan doorvoeren en de impact van je werkzaamheden op je posities.

Open de tool in je browser en vul een zoekopdracht in, vul je land en gewenste locatie in, kies een taal, kies of je wel of geen Ads wilt zien en kies een apparaat. Nu krijg je de zoekresultaten te zien vanaf de gewenste locatie.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een SEO-analyse of meer willen lezen over local SEO, kijk dan zeker eens verder op onze website of neem contact op voor een persoonlijk advies.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL