Blog

blog

Onmisbare content tips en inzichten voor jouw e-commerce website

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 25 augustus 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

Onmisbare content tips en inzichten voor jouw e-commerce website

Opvallend genoeg is kwalitatieve SEO-content vaak geen prioriteit voor webshops en andere e-commerce bedrijven. Zij focussen zich vooral op budgetten, targets en conversies. Vaak houden zij zich bezig met abandoned cart ratio’s, het optimaliseren van gemiddelde orderwaarde en het halen van verkoopdoelen. Zoek- en shoppingadvertenties zijn dan het meest voor de hand liggend omdat deze vrijwel direct resultaat opleveren.

Doordat content juist tijd nodig heeft en niet direct resultaat oplevert, wordt dit als minder urgent en minder belangrijk beschouwd. Dat is een behoorlijke misvatting. In deze blog laat ik je graag de urgentie en belangrijkheid van SEO-content voor e-commerce zien aan de hand van 8 praktische tips en inzichten.

1. Vindbaarheid

Natuurlijk is vindbaarheid in de zoekmachines een voor de hand liggende reden om te investeren in content. Hoe sneller jouw website SEO geoptimaliseerde content bevat, hoe sneller én beter je zal ranken in de zoekresultaten. Door een gedegen contentstrategie zal je binnen een aantal maanden een mooi resultaat zien in je organisch websiteverkeer en je verkopen. Je zorgt niet alleen voor een goede vindbaarheid, ook zorg je ervoor dat je webpagina’s de juiste informatie tonen op de zoekresultatenpagina van de zoekmachine. Door kwalitatieve en geoptimaliseerde content te tonen, verhoog je je CTR (doorklikratio). Een hogere CTR draagt vervolgens weer bij aan hogere rankings.

2. Meta’s

Meta’s zijn omschrijvingen van data. De metatitel en metabeschrijving zijn daarin het belangrijkste onderdeel voor een website. Deze tekst wordt uiteindelijk getoond op de zoekresultatenpagina. Het is belangrijk om je producttitel en metatitel los van elkaar te zien. In het voorbeeld hieronder wordt direct duidelijk wat het effect is.

De technische specificaties in de titel zijn wellicht relevant voor de producttitel. Echter, het tweede organische resultaat zal een veel hogere CTR hebben. Deze biedt passende informatie bij de zoekopdracht én een interessant aanbod (scherp geprijsde laptops en alle modellen) om een lezer te doen beslissen om door te klikken. Met deze tool kan je jouw meta teksten testen. Je ziet direct hoe jouw tekst eruitziet op Google, Facebook en andere platformen.

3. Autoriteit

De vindbaarheid en kwalitatieve zichtbaarheid is erg belangrijk. Maar als nieuwe speler op de digitale markt is het uitstralen van autoriteit ook zeer belangrijk. Deze uitstraling begint al op de zoekresultatenpagina van de zoekmachine. Ook op binnen het platform zelf wil je natuurlijk autoriteit uitstralen. Zo geef je potentiële kopers vertrouwen in jouw (nieuwe) webshop. Het laat zien dat jouw bedrijf expert is in het desbetreffende vakgebied. Autoriteit straal je uit door een kloppend en boeiend verhaal, door juiste en consistente informatie over producten, categorieën, alternatieven en merken. Creëer dus een leerzame en vertrouwde omgeving waarin je jouw bezoekers helpt bij het maken van de juiste keuze. Zorg er voor dat categorie- en productpagina’s voorzien zijn van relevante en waardevolle informatie.

4. Een waardevolle ervaring

Contentmarketing moet vooral bijdragen aan een waardevolle en positieve ervaring van je potentiële klant in je webshop. Dat gaat verder dan het delen van waardevolle informatie over het aanbod. Zo kan het erg waardevol zijn om uitleg te geven over een bepaalde misvatting. Ook het geven van tips waar men op moet letten bij een bepaalde duurdere aankoop of beschrijven waarom het ene product beter is in een bepaalde situatie draagt bij aan een waardevolle ervaring. Met die achtergrondkennis bouw je een relatie op met klanten die misschien vandaag nog niet klaar zijn om te kopen, maar op termijn zal zo’n strategie zeker bijdragen aan jouw dagelijkse verkopen.

5. Call to action

De content op je website is vaak informerend en dient ter begeleiding van potentiële klanten, van kennismaking naar aankoop. Daarom is het belangrijk om gebruikers te helpen bij het navigeren door de content op je website. Door gebruik te maken van duidelijke call to actions (CTA’s) help je je klant verder, in de juiste (commerciële) richting. Zorg er dus voor dat wanneer je content schrijft, er verschillende CTA’s in de tekst verwerkt zijn. Niet iedereen is geduldig genoeg om de gehele tekst te lezen. Een CTA zorgt ervoor dat potentiële afhakers toch op jouw website blijven.

6. Leesbare URL’s en breadcrumbs

Zorg ervoor dat de URL’s leesbaar zijn en dat deze een duidelijke en structurele opbouw hebben. Dit voorbeeld maakt het gelijk duidelijk:

www.laptops.nl/id1243ca5/hp-13-3-g7-10510u-fhd-8vu

www.laptops.nl/laptops/hplaptops/hp-13-inch-intel-core-i7

Het helpt websitebezoekers bij het navigeren door je website en het helpt ze te begrijpen waar ze zich bevinden. Wanneer iemand vanuit een advertentie direct landt op een productdetailpagina van een HP-laptop, wil die persoon wellicht nog even verder kijken tussen andere HP-laptops of de algemene categorie laptops. Een duidelijke URL-structuur in combinatie met breadcrumbs zullen je websitebezoekers en Googlebot helpen te navigeren naar de categorieën en producten die zij zoeken.

7. Structured data

In de structured data of schema-opmaak geef je Google extra informatie over een specifieke pagina. Deze informatie helpt Google bij het optimaal matchen van een zoekopdracht bij een zoekresultaat en biedt de zoeker extra informatie. De structured data kan informatie bevatten zoals reviews, merk, kleur, prijs en meer.

Zo toont dit organisch resultaat direct een drietal datums met bijhorend event. Deze informatie staat in de broncode volgens de structuur van structured data. Je kan dit gemakkelijk zelf genereren met deze tool. Idealiter bevat elke (product)pagina van je webshop een structured dataschema. Voor webshops met een groot productaanbod zou dit erg arbeidsintensief zijn. Gelukkig zijn er voor de meeste platformen zoals Wordpress verschillende plugins die je daarbij helpen.

8. Verwijder nooit zomaar je oude productdetailpagina’s

Je hebt je best gedaan om je productdetailpagina te optimaliseren maar nu is het product uit collectie. Daarmee wordt deze pagina overbodig, toch? Zeker niet! Deze pagina is al geïndexeerd door Google en zal dus nog even in het zoekresultatenoverzicht blijven staan. Door de leeftijd van de pagina heeft deze ook een hogere autoriteit dan een gloednieuwe pagina. Deze oude productpagina kan dus perfect dienen om potentiële klanten te helpen navigeren naar een vergelijkbare variant of de nieuwe versie van het product. Zorg er dus voor dat deze pagina direct duidelijk laat zien dat het product niet meer te bestellen is en biedt een aantal goede alternatieven aan. Zo zorg je ervoor dat deze potentiële klant niet terugkeert naar de zoekresultaten maar toch nog even kijkt naar de alternatieven die jij aanbiedt.

Met deze acht tips en inzichten op zak ga je jouw e-commerce website een flinke boost kunnen geven. Door continuïteit aan te brengen in je SEO-content gerelateerde werkzaamheden zal je website een relevante en waardevolle omgeving worden. Op de lange termijn verhoog je je autoriteit en betrouwbaarheid. Zo blijft jouw bedrijf relevant in deze competitieve en snel veranderende e-commerce wereld. Hopelijk komt SEO-content nu ook op jouw prioriteitenlijstje te staan. Zoals je nu weet is het een investering die zich op termijn zeker terugbetaald. Heb je nog twijfels of vragen? Wij helpen je graag verder!

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL