Er zijn al genoeg artikelen over wat Google RankBrain is, maar wat zijn zaken die je nu concreet kunt aanpakken hiervoor? Hoe meet je pogo-sticking door op je site? Hoe stuur je zelf op deze Google RankBrain metrics? Dat lees je in dit artikel.
Google RankBrain is het AI gedreven algoritme, voor de organische resultaten, dat constant gebruikerssignalen analyseert rondom alle zoekopdrachten in Google. Het uitgangspunt is de Googlegebruiker zo snel en goed mogelijk helpen en dus de gebruikerstevredenheid van het product Google hoog houden.
Google RankBrain is niet het enige algoritme dat de rankschikking bepaalt in de organische resultaten. Maar Google RankBrain is wel een zeer zwaar bepalende factor. Dit is o.a. waarom grote autoritaire domeinen het sinds enige tijd afleggen tegen kleinere en jongere domeinen met veel minder autoriteit en content. Hier kun jij als marketeer of ondernemer op optimaliseren als je weet hoe je ermee om moet gaan.
Niet volledig bekend met Google RankBrain? Dan is dit artikel op op backlinko.com ideaal om jezelf in te lezen.
Dit is de essentie van Google RankBrain, maar hoe bepaalt Google RankBrain dit? Dit gebeurt voornamelijk op de volgende vier punten: pogo-sticking, bouncepercentage, CTR, tijd op pagina/site.
Met alle vier de punten gaat het erom dat je je doelgroep, markt, product/dienst echt door en door begrijpt. Wat is die échte vraag achter de zoekopdracht? Hoe los jij die vraag op en waarom is dat beter dan die van je concurrenten? Hoe ben jij vollediger in je informatie dan de andere resultaten in Google?
Bouncepercentage, pogo-sticking en tijdsduur hebben veel met elkaar gemeen en zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden.
Pogo-sticking is: het veel voorkomende fenomeen van klikken op een Google resultaat en snel terug klikken omdat het niet aan je verwachting voldoet, dan op het volgende resultaat klikken en ook weer snel terug naar Google, etc. Bij pogo-sticking gaat het echt om de snelheid waarmee men weer naar Google terug klikt.
Wanneer een bezoeker binnen 5 seconden weer terug klikt naar Google, dan is dit een duidelijk negatief signaal voor Google RankBrain dat je niet voldeed aan de verwachting en behoeften van de bezoeker.
Wanneer jouw resultaat veel in de pogo-sticking zit zal je positie dalen. De website die niet dit pogo-sticking effect laat zien zal stijgen.
Bouncepercentage is: men komt op je site en zonder een andere pagina binnen je site te bezoeken gaat men weg. Een bounce kan ook nog na 25 minuten op die ene pagina volgen. Denk aan een wikipedia of een blog artikel die je bezoekt vanuit je RSS. Of neem dit artikel bijvoorbeeld. Je leest, krijgt wat je zocht en gaat weg; je veroorzaakt een bounce maar bent niet ontevreden.
Tijdsduur is: simpelweg de totale tijd die iemand op je pagina of site doorbrengt. In het geval van Google RankBrain is de tijdsduur tot gebruiker terug in Google verschijnt. Tijdsduur rondom Google RankBrain is ‘dwell-time’ in het Engels, mocht je er meer informatie over willen zoeken.
Om pogo-sticking te kunnen analyseren, moet je het eerst goed door kunnen meten. Vervolgens kun je aan de slag met het verbeteren ervan.
De standaard Google Analytics statistiek 'bouncepercentage' kun je hiervoor niet gebruiken, omdat die niet aangeeft hoeveel tijd iemand nodig heeft gehad om van de site weg te klikken. Maar hoe meet je dit dan wel door? Via een aangepaste Google Tag Manager implementatie.
Mijn favoriete oplossing is die van Simo Ahava. Deze is al een paar jaar oud, maar specifiek voor de bouncers vanuit organische resultaten binnen Google. Perfect voor het analyseren en optimaliseren van pogo-stick gedrag!
Wat je inregelt komt terug onder de gebruikerstiming tab in Google Analytics. Navigeer naar de ‘distributie’ weergave en je krijgt onderstaand overzicht. In het geval van ons klantvoorbeeld hieronder is er naar de homepagina genavigeerd binnen Analytics. Je ziet hier dus de tijd tot bounce van de afgelopen twee jaar voor de homepage.
Deze homepage kent een bouncepercentage van 39% over deze periode. Dat betekent dat 39% van het totale organische verkeer naar de homepage, in de gebruikerstiming wordt meegenomen.
Het gaat er bij allebei om dat je in basis snapt wat de gebruiker verwacht van jouw pagina. In Google Search Console kun je van iedere pagina achterhalen welke zoekwoorden er gebruikt worden om een specifieke pagina te bezoeken. Die woorden bevatten een (achterliggend) probleem of behoefte. Dat kan een productbehoefte zijn, maar ook informatiebehoefte. Exact die behoefte wil je achterhalen om te kunnen optimaliseren.
In het voorgaande screenshot over de gebruikerstiming zie je dat 9% binnen 5 seconden afhaakt. Die 9% vindt het antwoord niet en keert terug naar Google. Dit zijn de pogo-stickers op die pagina. Per branche verschillen de seconden die de pogo-stickers op je site zijn. Voor dit voorbeeld pak ik tot 5 seconden en zullen we de rest scharen onder de bouncers.
In vrijwel iedere situatie wil je zelf gaan Googlen op ieder zoekwoord dat je in Google Search Console aan je pagina ziet hangen. Je wilt de bovenste resultaten aanklikken en inventariseren welke content er aangeboden wordt. Wat er aanwezig is om binnen 2 - 5 seconden het vertrouwen in die pagina te winnen en een pogo-stick voorkomt. Vaak onderzoek ik de UK en USA markt op dat zoekwoord, via de Google Ads preview tool, om te zien waar zij eventueel verder gaan in optimalisatie en volledigheid dan iedereen hier in Nederland of België.
Nu je weet welke zoekopdrachten er aan je pagina hangen en wat de verwachtingen van die zoekwoorden zijn, kun je je eigen content gaan beoordelen en optimaliseren. Niet enkel de tekstuele content is bepalend, maar ook het design en de indeling van een pagina.
Het pogo-sticking optimaliseer je door te focussen op die eerste 2 - 5 seconden te scannen content. De rest van je bouncepercentage optimaliseer je door de gehele content beter aan te laten sluiten aan de verwachting/ behoefte van de bezoekers.
Over het verlagen van bouncepercentage zijn legio artikelen geschreven, enkele van mijn eigen bookmarks rondom bouncepercentage zijn de volgende:
https://www.crazyegg.com/blog/how-reduce-bounce-rate/
https://neilpatel.com/blog/13-ways-to-reduce-bounce-rate-and-increase-your-conversions/
https://www.wordstream.com/blog/ws/2016/04/07/reduce-bounce-rate
https://vwo.com/blog/how-to-reduce-ecommerce-bounce-rate/
https://www.searchenginejournal.com/reduce-bounce-rate/258613/
Pogo-sticking en bouncepercentage hebben grote raakvlakken met het begrip tijdsduur en dit kan soms verwarrend zijn. Tijdsduur doelt op de hoeveelheid tijd die iemand spendeert op je pagina. Dus stel je zelf de vraag: Is je content interessant genoeg om langer te blijven voordat ze teruggaan naar de zoekresultaten van Google?
In het eerdere geval van de gebruikerstiming binnen de bouncers van de homepage is de gemiddelde tijdsduur 82 seconden waarna ze bouncen.
Dat 60% van de bezoekers niet direct bouncen, wil niet zeggen dat de content goed is. Iemand kan prima een pagina verder klikken vol goede hoop op antwoorden op vragen. Als die vraag alsnog niet beantwoord wordt, dan is er zeer waarschijnlijk een handeling terug naar Google. In dit geval is de gebruikerstijd belangrijk.
Wat slecht of goed is, is erg afhankelijk van je markt en het type zoekopdracht. Als de vraag beantwoord is binnen de 60 seconden, waarom zou iemand dan nog langer rond blijven hangen? Veel mensen vinden ook wat ze zochten en gaan terug naar Google omdat ze een nieuwe vraag hebben die ze beantwoord willen zien.
Met de CTR is het belangrijk de achterliggende vraag/ behoefte al deels te beantwoorden of zeer grote blijk van het probleem begrijpen tonen. Vergelijk je concurrenten in de Google resultaten; hoe verhoog je de attentiewaarde van jouw zoekresultaat? Zorg dat je er uit springt!
Welke tekstboodschap mist er bij iedereen?
Mis je een boodschap t.o.v. de rest?
Liggen er kansen in gestructureerde data? (Beoordelingen, additionele info, oude postdatum)
Missen er zoekwoorden?
Maak je gebruik van cijfers en speciale tekens om op te vallen?
Staat je belangrijkste boodschap vooraan?
Scant de tekst van je Google resultaat wel lekker?
Er zijn tal van artikelen te vinden over strategieën voor het verhogen van CTR. Een van mijn favorieten is nog altijd die van de oprichters van WordStream en Backlinko.
Uit een studie van WordStream is gebleken dat de naamsbekendheid veel kan doen met de CTR op generieke termen.
Maak gebruik van je merknaam, zorg dat je doelgroep die direct herkent in de uitingen. Maar besef ook dat een merknaam juist nadelig kan werken op je CTR, bijvoorbeeld als je merk bekend staat als duur merk. Juist het verwijderen van je merknaam uit de meta tags kan dan CTR-verhogend werken. Test welke vorm of locatie van merkvermelding CTR-verhogend is voor jouw bedrijf of merk.
Als je de meta tags gaat aanpassen voor het verhogen van je CTR dan moet je de CTR monitoren vanuit Google Search Console.
Je kan de meta tags simpelweg in bulk aanpassen en zien of de CTR stijgt, of je gaat een deel van dezelfde type pagina’s aanpassen en vergelijkt deze met elkaar.
Eventueel kun je vrij gemakkelijk de CTR van de huidige en de nieuwe in één grafiek plaatsen als je een deel van dezelfde type pagina’s aanpast. Op deze manier weet je zeker dat het geen invloed van buitenaf was.
Een sterk artikel over SEO split testing vind je op Distilled, hier komen ook methodes voor doormeten aan bod.
Google RankBrain optimaliseert voor gebruikerservaring en dat betekent kwaliteit en gebruikersgemak. Een langer termijnstrategie voor SEO heeft altijd al op kwaliteit en gebruikersgemak gedraaid. Maar nu wordt het eindelijk tastbaarder in de beloning. Binnen SEO wordt CRO steeds belangrijker. Onderzoek, gedrag meetbaar maken, analyses en optimalisaties naar gebruiksgemak en volledigheid worden beloond.
Envoker
Schuverweg 2
4462 HK
Goes
+31 113405700
info@envoker.com