Onze klanten
Wie volgt?
Verhuurwinkel Dr. Feriduni Chevaldo Ballonvaren Zeeland Getaway Travel Energetica Natura Thuisbakkerswinkel Van Mele Pak Aanhangwagens GrootPlezier Wellens Men CarCollect Easy2Rent Auto Poppe NRV Rondreizen Landal GreenParks Roompot Saman Groep Bushcraftshop Aanhangwagens XXL West-Brabant Installatiebalie CPS Imkershop Eco-Point Timesavers Slaapwel INNO Boulevard 17 Depot Zeven CPE Nederland Veritas Brico Dakenshop Morres Verhuurwinkel Dr. Feriduni Chevaldo Ballonvaren Zeeland Getaway Travel Energetica Natura Thuisbakkerswinkel Van Mele Pak Aanhangwagens GrootPlezier Wellens Men CarCollect Easy2Rent Auto Poppe NRV Rondreizen Landal GreenParks Roompot Saman Groep Bushcraftshop Aanhangwagens XXL West-Brabant Installatiebalie CPS Imkershop Eco-Point Timesavers Slaapwel INNO Boulevard 17 Depot Zeven CPE Nederland Veritas Brico Dakenshop Morres

A/B Testen

Als eigenaar van een website met commercieel oogmerk of webshop, wil je het platform naar een hoger niveau tillen. Dit kan uitgedrukt worden in een toename in het online verkeer of in het aantal conversies zoals het invullen van een contactformulier, nieuwsbrief inschrijvingen of transacties. Beide doelstellingen zijn nauw met elkaar verweven, echter kun je je ook richten op het verhogen van het aantal conversies onder je huidige bezoekers.

De term ‘A/B test’ heeft betrekking op een vorm van split testen waaraan je je online shop of internetsite kan laten onderwerpen. Het betekent dat wij twee varianten van dezelfde webpagina tegen elkaar afzetten, die op conversie verhogende wijze van elkaar verschillen. Afhankelijk van hoe je website is opgezet of waaruit de web content bestaat, kun je de test dusdanig inrichten om te onderzoeken wat het effect is als je een specifiek onderdeel van een pagina wijzigt.

Waarom A/B Testen?

Resultaatgericht

Tja... Beetje een open deur, maar wij baseren al onze beslissingen op data en maken dan samen met jou de beste keuze.

15+ jaar ervaring

Wij draaien al heel erg lang mee in dit vakgebied en hebben bakken met kennis. Toch leren we iedere dag weer een beetje bij.

Strategisch

Wij gaan voorbij aan ‘hoger in Google gevonden worden’ en maken een plan dat onderdeel is van jullie bedrijfsstrategie.

No nonsense

Wij zijn een stelletje vak-idioten die ontzettend goed zijn in wat ze doen. Je zou het bijna Zeeuwse nuchterheid noemen.

Stephan van den Bremer

Envoker is een team van experts, die duidelijk open staan voor innovatie, waarmee het ook gewoon lekker samenwerken is.

Stephan van den Bremer Co-founder

INNO

Een webformulier verliest meer dan 50% van de bezoekers. En nu?

+10%Stijging in conversies

+500%Stijging conversies retargeting campagnes

Veel conversiekillers opgelostMet informational tooltips

Lees de volledige case

Bekijk alle cases

Wat is AB testen?

Bij het aanbrengen van dergelijke veranderingen in lay-out of opzet is het voornamelijk gericht op conversie optimalisatie. Je wilt er met AB testen achter komen in hoeverre bepaalde aanpassingen impact kan hebben op het aantal conversies of verhoging van de omzet. Nadat er een grondige analyse van de website is gedaan en de mogelijke conversieknelpunten in kaart zijn gebracht, kan men aan de slag met het realiseren van twee test varianten. Hierbij wordt er veelal gebruik gemaakt van tools als Visual Website Optimizer of Google Optimize en is er in de meeste gevallen geen web developer nodig om het experiment te starten.

AB test in de praktijk

Gedurende enige tijd ziet de ene helft van de websitebezoekers de huidige webpagina en de andere helft ziet de nieuwe webpagina waarin de nodige wijzigingen zijn doorgevoerd. De oorspronkelijke pagina wordt logischerwijs variant A genoemd en dient als controleversie. Bij variant B wordt er nauwlettend gekeken naar de wijzigingen die conversie verhogend zijn ingericht. Dit alles om aan de hand van data te kunnen achterhalen of het een gewenste resultaat oplevert.

De aangebrachte veranderingen komen voort uit een duidelijke hypothese en bijhorend onderzoek van het platform. Want wat op de ene site tot meer conversies leidt, kan op een andere website niet hetzelfde effect opleveren. Het uiteindelijke doel van AB testen is om te controleren wat een dergelijke aanpassing voor een website of webshop doet en erachter komen welke versie beter werkt.

Benodigde tools voor A/B test

Om inzicht te krijgen in het resultaat van het online experiment maken we gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Zo zetten wij voor A/B testen tools in zoals Visuals Website Optimizer of Google Optimize. Dit zijn tools die verschillende soorten optimalisatietesten ondersteunen, waaronder het A/B testen. Welke variant het beste resultaat geeft, is na afronding van de test eenvoudig te zien.

Overigens zijn voor deze manier van A/B testen Google Analytics en Google Tag Manager een belangrijke vereiste. De laatstgenoemde tool maakt het mogelijk om een code toe te voegen aan elke webpagina en met Google Analytics kun je allerlei statistieken inzichtelijk te maken rondom het aantal websitebezoekers en hun gedrag op het platform.

Voordat een conversie optimalisatie traject wordt ingezet, is het van essentieel belang om een doel te stellen. Aan de hand daarvan kan het succes van een aangebrachte verandering worden gemeten en kunnen eventuele verdere conversie verhogende aanpassingen worden gemaakt. Op die manier kun je het platform naar een hoger niveau tillen en de gewenste groei realiseren.

DRIVEN BY PERFORMANCE

Hoe lang moet de A/B test lopen?

De duur van een A/B test verschilt per situatie. Ook hierbij geldt weer dat wat voor de ene site werkt, niet per se voor de andere hoeft te werken. Algemeen kan worden gesteld dat het best is om steeds zo kort mogelijk te testen. Dit bespoedigt het optimalisatieproces en zorgt ervoor dat je snel tot resultaat komt.

Hoelang webpaginaversie A en B allebei actief dienen te blijven, ligt vooral aan het aantal bezoekers dat je dagelijks krijgt. Er moet uiteindelijk sprake zijn van een relevante steekproef om het effect van de gewijzigde variant B te kunnen constateren. Daarom maken we met de juiste tooling gebruik van een mathematische methode om te kijken of de conclusie significant is.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

Duik met ons de diepte in

6 redenen waarom je bedrijf een online marketing dashboard nodig heeft
6 redenen waarom je bedrijf een online marketing dashboard nodig heeft

In de snelle digitale wereld van vandaag heb je realtime inzichten en efficiënt beheer nodig om voor te blijven op de concurrentie. Een online marketing dashboard ve ...

Lees verder
Conversie-attributie ontrafeld: 10 essentiële inzichten vanuit de praktijk
Conversie-attributie ontrafeld: 10 essentiële inzichten vanuit de praktijk

Inzicht in welke marketinginspanningen conversies genereren is belangrijk voor iedereen die zijn budgetten en strategieën wil optimaliseren. Conversie attributie is ...

Lees verder
Het nut van A/B testen in online marketing
Het nut van A/B testen in online marketing

A/B-testen geldt als een cruciaal hulpmiddel in de snel veranderende wereld van online marketing, waarmee merken het raden naar voorkeuren achterwege kunnen laten en ...

Lees verder
Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

SCROLL