Als eigenaar van een website met commercieel oogmerk of webshop, wil je het platform naar een hoger niveau tillen. Dit kan uitgedrukt worden in een toename in het online verkeer of in het aantal conversies zoals het invullen van een contactformulier, nieuwsbrief inschrijvingen of transacties. Beide doelstellingen zijn nauw met elkaar verweven, echter kun je je ook richten op het verhogen van het aantal conversies onder je huidige bezoekers.
De term ‘A/B test’ heeft betrekking op een vorm van split testen waaraan je je online shop of internetsite kan laten onderwerpen. Het betekent dat wij twee varianten van dezelfde webpagina tegen elkaar afzetten, die op conversie verhogende wijze van elkaar verschillen. Afhankelijk van hoe je website is opgezet of waaruit de web content bestaat, kun je de test dusdanig inrichten om te onderzoeken wat het effect is als je een specifiek onderdeel van een pagina wijzigt.
Bij het aanbrengen van dergelijke veranderingen in lay-out of opzet is het voornamelijk gericht op conversie optimalisatie. Je wilt er met AB testen achter komen in hoeverre bepaalde aanpassingen impact kan hebben op het aantal conversies of verhoging van de omzet. Nadat er een grondige analyse van de website is gedaan en de mogelijke conversieknelpunten in kaart zijn gebracht, kan men aan de slag met het realiseren van twee test varianten. Hierbij wordt er veelal gebruik gemaakt van tools als Visual Website Optimizer of Google Optimize en is er in de meeste gevallen geen web developer nodig om het experiment te starten.
Gedurende enige tijd ziet de ene helft van de websitebezoekers de huidige webpagina en de andere helft ziet de nieuwe webpagina waarin de nodige wijzigingen zijn doorgevoerd. De oorspronkelijke pagina wordt logischerwijs variant A genoemd en dient als controleversie. Bij variant B wordt er nauwlettend gekeken naar de wijzigingen die conversie verhogend zijn ingericht. Dit alles om aan de hand van data te kunnen achterhalen of het een gewenste resultaat oplevert.
De aangebrachte veranderingen komen voort uit een duidelijke hypothese en bijhorend onderzoek van het platform. Want wat op de ene site tot meer conversies leidt, kan op een andere website niet hetzelfde effect opleveren. Het uiteindelijke doel van AB testen is om te controleren wat een dergelijke aanpassing voor een website of webshop doet en erachter komen welke versie beter werkt.
Om inzicht te krijgen in het resultaat van het online experiment maken we gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Zo zetten wij voor A/B testen tools in zoals Visuals Website Optimizer of Google Optimize. Dit zijn tools die verschillende soorten optimalisatietesten ondersteunen, waaronder het A/B testen. Welke variant het beste resultaat geeft, is na afronding van de test eenvoudig te zien.
Overigens zijn voor deze manier van A/B testen Google Analytics en Google Tag Manager een belangrijke vereiste. De laatstgenoemde tool maakt het mogelijk om een code toe te voegen aan elke webpagina en met Google Analytics kun je allerlei statistieken inzichtelijk te maken rondom het aantal websitebezoekers en hun gedrag op het platform.
Voordat een conversie optimalisatie traject wordt ingezet, is het van essentieel belang om een doel te stellen. Aan de hand daarvan kan het succes van een aangebrachte verandering worden gemeten en kunnen eventuele verdere conversie verhogende aanpassingen worden gemaakt. Op die manier kun je het platform naar een hoger niveau tillen en de gewenste groei realiseren.
De duur van een A/B test verschilt per situatie. Ook hierbij geldt weer dat wat voor de ene site werkt, niet per se voor de andere hoeft te werken. Algemeen kan worden gesteld dat het best is om steeds zo kort mogelijk te testen. Dit bespoedigt het optimalisatieproces en zorgt ervoor dat je snel tot resultaat komt.
Hoelang webpaginaversie A en B allebei actief dienen te blijven, ligt vooral aan het aantal bezoekers dat je dagelijks krijgt. Er moet uiteindelijk sprake zijn van een relevante steekproef om het effect van de gewijzigde variant B te kunnen constateren. Daarom maken we met de juiste tooling gebruik van een mathematische methode om te kijken of de conclusie significant is.
Envoker
Schuverweg 2
4462 HK
Goes
+31 113405700
info@envoker.com