Blog

blog

3 zaken die je mag verwachten van je online marketing bureau

Nieuws
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 6 maart 2019 | Bewerkt op 1 december 2023

3 zaken die je mag verwachten van je online marketing bureau

In mijn 12-jarige online marketing carrière ben ik een hoop gekke zaken tegengekomen... Sommige met kleine impact en andere met een stuk grotere, negatieve impact voor de klant. Er wordt soms helaas een ethische lijn overschreden waar de klant zich op dat moment niet van bewust is, met alle gevolgen van dien.

Daarom hieronder drie zaken die je mag verwachten van je online marketingbureau, volgens ons natuurlijk.

Onafhankelijkheid

Onafhankelijkheid van een online marketing bureau

Dit is direct een mooie binnenkomer, want vrijwel elk online marketingbureau zegt onafhankelijk te zijn. Helaas is dit, ondanks deze belofte, niet altijd zo. Soms zelfs achter de schermen, stiekem en zonder weten van de klant. Met onafhankelijkheid zorgt je online marketingbureau ervoor dat ze jou als klant oprecht en eerlijk advies geven. 

Zo hebben wij als voorbeeld een aantal jaar geleden een klant overgenomen waar het volgende gebeurde: De klant had een "performance" deal met het online marketingbureau. Het bureau wilde geen reguliere vergoeding voor het beheren van de affiliate werkzaamheden. Als vergoeding voor hun diensten was de afspraak gemaakt dat het bureau €2,- per affiliate-conversie zou krijgen. In eerste instantie leek dit natuurlijk een goede overeenkomst.

Het bureau maakte hier helaas op twee manieren misbruik van. Ten eerste lieten ze binnen het affiliate netwerk niet alleen cookie stuffers en brandbidders toe, ze spoorden dit zelfs aan. Dit zorgde voor enorm veel merknaam verkeer van de klant wat over het affiliate netwerk ging lopen. Dit liep enorm in de kosten omdat alleen het bureau wist hoe het zat en de klant dus niet. De klant zag veel omzet en sales uit het affiliate netwerk komen, maar kon niet plaatsen dat dit sales waren die ze eigenlijk altijd al hadden gehad.

Ten tweede had het online marketingbureau achter de schermen vanuit het affiliate netwerk nog een kickback fee op de omzet opgezet. Dit zorgde ervoor dat ze nog eens grote sommen met geld vanuit het affiliate netwerk kregen door hun ogen dicht te knijpen.

Alles bij elkaar kostte het de klant bijna €12.000,- per maand aan deze "performance" deal zonder dat de bottomline omzet aan het stijgen was en de klant zijn vinger erop kon leggen.

Daarom is het belangrijk dat je online marketingbureau écht onafhankelijk is. Ze moeten ten alle tijden het beste met je voor hebben, zelfs als dit ten koste gaat van huidige partners, webdevelopers, designers of intern personeel wat eventueel niet voldoet.

Je betaalt je bureau niet om aardig te zijn voor iedereen, maar om resultaat te boeken voor je. Dit doen ze niet door de "partner" webdeveloper - waar ze altijd mee samenwerken en een kickback fee van krijgen - de hand boven het hoofd te houden.

Wees waakzaam voor dit soort bureaus en stel hun kritisch denkvermogen op de proef als je twijfels hebt. Heb je er daarna geen goed gevoel over? Laat dan een derde partij de boel eens bekijken, want alleen door absolute onafhankelijkheid in partnerkeuze kan er altijd objectief advies gegeven worden.

Helderheid

Helderheid van een online marketing bureau

Helaas komen we regelmatig nog potentiële klanten tegen die slecht worden bediend door hun huidige bureau. In veel gevallen is openheid een probleem. Als er geen openheid is, dan is er - niet altijd, maar wel vaak - iets te verbergen.

Zorg dus altijd dat je van je online marketingbureau toegang tot alle accounts krijgt. Dat niet alleen, zorg er ook voor dat jij de admin bent van alle accounts. Ten slotte zou je als klant zijnde ook altijd zelf de rekening moeten betalen van Google, Facebook, Bing, LinkedIn etc. 

Waarom is dat? Vaak gaan hier zaken grondig mis. Ik kom regelmatig accounts tegen die bijvoorbeeld totaal geen beheer krijgen per maand. De klant kan er toch niet in dus weet eigenlijk niet wat er gebeurd.

Wat ik ook regelmatig zie zijn partijen die bijvoorbeeld het mediabudget "op zich nemen", maar de klant geen toegang geven tot wat er werkelijk is uitgegeven. Wat ik daar zie is echt heel erg. In sommige gevallen werd tot 30% van het mediabudget achterovergedrukt door het online marketingbureau omdat ze hun "view" doelstellingen toch al hadden gehaald.

Of er zaten kickback fees op het mediabudget waardoor het kost wat kost uitgegeven moest worden zonder dat de campagne succesvol verliep. Zo heb ik display campagnes met 99% bounce rate gezien waarbij €100.000,- verbrand werd en dat puur omdat het geld opgemaakt moest worden. Als het mediabureau het niet uitgaf verdienden ze tenslotte zelf te weinig aan de klant, dus opmaken van het geld was de nummer één strategie. Toegeven dat de campagne geen succes was, dat was uiteraard geen optie.

Weet dus altijd wat je betaalt en aan wie je dit betaalt. Regelt je bureau de mediabudgetten? Vraag dan om de afrekeningen van Google, Bing, etc. Zorg dat je weet wat er aan je campagnes gebeurt qua onderhoud en vraag op regelmatige basis om updates van het gedane werk.

Flexibiliteit

Flexibiliteit van een online marketing bureau

Jouw relatie met je online marketingbureau is geen sportschool abonnement. Je kent ze wel, gemakkelijk via de balie een abonnement afsluiten, maar ervan af komen als het niet bevalt lukt niet meer. Je hebt een contract van een jaar, wat toevallig net niet binnen zes maanden voor einddatum is opgezegd waardoor je er nog een jaar aan vast zit.

Wij hebben zelf natuurlijk ook contracten met onze klanten en afhankelijk van de relatie en context staat daar een termijn in voor een "eerste" periode. Vaak afhankelijk van hoe lang wij nodig hebben om onszelf te bewijzen en dat verschilt per strategie en samenwerking. Daarna is het echter altijd maandelijks opzegbaar. Al doe je dit één dag voor het einde van de maand.

Waarom? In onze branche kunnen dit soort lange en steeds weer automatisch verlengde contracten eigenlijk niet. In de meeste gevallen staat een drastisch besluit ten grondslag van deze verandering bij jou als klant. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als klant de beslissing, of kans krijgt om iemand aan te nemen en daarom de samenwerking wil herzien. Dan moet je dit toch ook kunnen doen? Alleen dan houd je een positieve samenwerking.

In de relatie tussen klant en bureau is het extreem belangrijk dat men beide wil samenwerken. Als je als klant niet meer met je online marketingbureau wil werken dan is de relatie dusdanig verstoord dat je heel moeilijk ook samen de marketing kan oppakken. Laat staan dat je niet weet wat er gebeurd omdat je geen inzage hebt of krijgt. Dat jij als klant dan nog elf maanden met die partij moet samenwerken kan verregaande gevolgen hebben voor jouw bedrijf, omzet- en winstmatig. 

Daarom vind ik dat je van je online marketingbureau zo veel mogelijk flexibiliteit mag verwachten als enigszins redelijk is. Dit zorgt ervoor dat je elkaar steeds weer scherp houdt. De online marketeers moeten knokken voor hun klant, elke dag opnieuw. Als de incentive is "deze gaat voorlopig toch niet weg dus daar hoef je niet te veel aan te doen" dan is alleen de klant de dupe.

Zoek je een nieuw bureau? Vraag eens of ze in de voorwaarden willen zetten dat je elke maand het contract kan stopzetten na de eerste drie maanden. Hameren ze toch op hele lange contracten, dan zou ik er nog maar eens over nadenken, want dan doen ze dat niet voor niets.

Conclusie

De wereld van de online marketing bureas is helaas meer een cowboy wereld dan dat de meeste mensen zouden verwachten. Het kan echt heel transparant zijn, maar ook absoluut niet. Een online marketing bureau kan niet altijd alles 100% goed doen. En soms worden er fouten gemaakt uit goede bedoelingen of misverstanden. Echter, soms zijn die fouten kwaadwillend van aard en daar moet je als klant helaas écht op letten.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

The Conference 2023
The Conference 2023

17 november zijn Bryan en Mandy Paauwe afgereisd naar Texel voor The Conference. In deze blog vertellen ze je meer over hun ervaringen. Een inspirerend weekend m ...

Lees verder
SMX Advanced Berlin 2023
SMX Advanced Berlin 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe editie van het SMX Advanced evenement in Berlijn. Dit jaar was het de beurt aan collega’s Eleaz en Nynke om 2 dagen ondergedompeld te wor ...

Lees verder
Vibe Martech Fest Dubai 2023
Vibe Martech Fest Dubai 2023

Op 13 en 14 september vond Vibe Martech Fest 2023 plaats. Jesper en Cees zijn naar Dubai afgereisd om dit event bij te wonen. Een memorabele reis en een interessant e ...

Lees verder
SCROLL