Blog

blog

5 tips voor de beste responsieve zoekadvertenties

Zoekmachine Adverteren
Kim van Leeuwen

Door Kim van Leeuwen
Geplaatst op 24 mei 2022 | Bewerkt op 1 juni 2022

5 tips voor de beste responsieve zoekadvertenties

Het zit er dan écht aan te komen. Over enkele weken is het niet meer mogelijk om via Google Ads uitgebreide tekstadvertenties toe te voegen of te bewerken. Vanaf 30 juni 2022 heb je geen controle meer over je uitgebreide tekstadvertenties. Vanaf dit moment dienen je Google responsieve zoekadvertenties klaar te zijn om de performance van je campagnes te waarborgen.

Uit onderzoek van Google blijkt dat maar liefst 15% van de dagelijkse zoekopdrachten bestaan uit zoekopdrachten die we nog niet eerder hebben gezien. De manier waarop de potentiële klant online zoekt, evolueert eindeloos. Als online adverteerder is het daarom belangrijk dat je je (potentiële) klant continu blijft bereiken via advertenties die nauw aansluiten met de ingegeven zoekopdrachten.

Wat zijn responsieve zoekadvertenties en waarom gebruik ik deze vorm van adverteren?

Responsive Search Ads, ook wel responsieve zoekadvertenties genoemd, worden aangepast aan het zoekgedrag van de gebruiker. Door middel van het implementeren van maximaal 15 verschillende koppen en 4 beschrijvingen per advertentie laat je de meest relevante boodschappen zien.

Aan de hand van de combinatie automatisering, machine learning en een stukje creatieve inbreng leert Google welke combinaties van koppen en beschrijvingen het beste presteren voor je dienst of product. Deze best performance combinaties zorgen ervoor dat je advertenties beter aansluiten op de zoekintentie van je (potentiële) klant. Je creëert een hogere positie ten opzichte van je concurrentie. Je advertenties worden immers aangepast op elk ingegeven zoekopdracht.

Door het implementeren van responsieve zoekadvertenties realiseer je een hogere click-through-rate (CTR). Een betere CTR zorgt ervoor dat je meer en kwalitatief beter verkeer op je website genereert. De kans op meer conversies, tegen de meest interessante kost per conversie en een hogere omzet zal hierdoor toenemen. Daarnaast bespaart het je ook de tijd die je extra besteedt om uitgebreide zoekadvertenties te schrijven.

Tips nodig voor het schrijven van responsieve zoekadvertenties? Lees dan snel even verder.

Tip 1. Toon de juiste boodschap

Zorg dat je advertenties relevant zijn. Neem voldoende de tijd voor het schrijven van de advertentieteksten. Hou er rekening mee dat de teksten goed aansluiten op de zoektermen die zijn ingegeven in de campagne of advertentiegroep en wees er zeker van dat je deze zoektermen een aantal keer hebt verwerkt in de koppen en beschrijvingen.

Tip 2. Maak gebruik van USP’s en verkoop jezelf

Net als in uitgebreide tekstadvertenties is het belangrijk om je product en/of dienst zoveel mogelijk te verkopen. Beschrijf alle voordelen van de diensten die je aanbiedt en gebruik zoveel mogelijk USP’s van je product. Het zijn namelijk de pluspunten die je bedrijf uniek maken en onderscheiden van de concurrentie.

Het tonen van de juiste boodschap en USP’s zorgen er niet alleen voor dat je advertenties beter matchen met de zoekopdrachten van de gebruiker. Het zorgt er ook voor dat er méér mensen klikken die echt op zoek zijn naar jouw product of dienst, wat dus zorgt voor een hogere CTR en de kans vergroot dat men overgaat tot een aankoop.

Tip 3. Hoe meer koppen en beschrijvingen, des te beter

Wanneer je bezig bent met het schrijven van responsieve zoekadvertenties, zorg er dan zeker voor dat je minstens acht tot tien koppen en alle vier de beschrijvingen hebt gevuld.

Hoe meer koppen en beschrijvingen gevuld worden, des te beter. Het vullen van de maximale hoeveelheid koppen en beschrijvingen betekent namelijk dat Google Ads meer mogelijkheden heeft om advertenties samen te stellen die overeenkomen met de zoekopdracht van je gebruiker.

Zijn er koppen of beschrijvingen die volgens jou absoluut getoond moeten worden? Maak dan gebruik van het pinnetje naast de koppen en beschrijving in de Google Ads interface (voorbeeld 1) of ‘positie kop/beschrijving’ in Google Ads editor (voorbeeld 2). Op deze manier kan je je jouw kop of beschrijving vastpinnen en ervoor zorgen dat ze áltijd zichtbaar zijn. Ook kan je ervoor zorgen dat koppen zeker niet achter elkaar worden getoond door ze op dezelfde positie te pinnen. Let op! Het vastzetten van koppen en beschrijvingen zorgt voor een geringer aantal mogelijke combinaties om te testen. Hierdoor bestaat er een kans dat je verwachte prestaties minder goed uitvallen.

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Heb je het maximaal aantal koppen gevuld? Vul dan de beschrijvingen aan met aanvullende informatie over jouw product of dienst die niet in de koppen worden genoemd. Gebruik USP’s en zorg ervoor dat de beschrijvingen niet te veel op elkaar lijken.

Zorg er daarnaast voor dat je varieert in de lengte van je koppen en beschrijvingen. Kies voor een aantal kortere en langere varianten. Google vormt namelijk vaak een combinatie van twee koppen met de maximale 30 tekens, of een combinatie van drie koppen met een minimum aantal van bijvoorbeeld 15 tekens.

Tip 4. Gebruik ‘keyword insertion’

Bij ‘keyword insertion’ (of zoekwoord invoegen) worden de advertenties aangepast aan de zoekopdracht van de gebruiker in Google. Je advertenties worden automatisch geüpdatet met de zoekwoorden die zich bevinden in de advertentiegroepen. Voordelen van het integreren van keyword insertion zijn een hogere CTR, lagere klikkosten en het genereren van hogere kwaliteitsscores.

Voorbeeld 3

In het derde voorbeeld wordt ‘koptelefoon’ in de kop geplaatst. Dit komt doordat de zoekopdracht ‘over ear koptelefoon met bluetooth’ te lang is.

Tip 5. Controleer je kwaliteitsscore en vergeet niet te testen

Raadpleeg na het invullen van de responsieve zoekadvertenties altijd even de kwaliteitsscore van je advertentie. De kwaliteitsscore geeft aan hoe de kwaliteit is van je responsieve advertenties in verhouding met andere adverteerders, ofwel je concurrentie. Is deze laag? Probeer deze dan eerst te verbeteren met de bovenstaande tips.

Net als bij alle andere vormen van advertenties is het belangrijk om de verscheidene responsieve zoekadvertenties te testen. Wij raden aan om een aantal responsieve zoekadvertenties op te zetten in dezelfde advertentiegroep. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan responsieve zoekadvertenties;

  • met of zonder keyword insertion en/of,
  • met een verschillend aantal koppen/beschrijvingen en/of,
  • met een verschillend aantal tekens in de koppen en/of,
  • met andere advertentieteksten en/of,
  • met verschillende call-to-actions en of,
  • met verschillende aanbiedingen

Controleer je testen om te kijken welke responsieve advertenties het beste scoren op bovenstaande elementen en haal de beste eruit.

De beste resultaten halen uit je zoekcampagnes? Laat het optimaliseren van uitgebreide zoekadvertenties links liggen. Zorg ervoor dat je zo spoedig mogelijk responsieve zoekadvertenties integreert in je Google Ads account en wees klaar voor de toekomst!

Wil je meer praktische tips over het creëren van responsieve zoekadvertenties of ben je op zoek naar een betrouwbare partij voor een grondige advertising strategie? Neem dan contact met ons op.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes

Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads) is een uitgebreid advertentieplatform van Microsoft waarmee bedrijven hun klanten op meerdere apparaten en platforms kunnen ...

Lees verder
Best practices voor jouw Google Ads campagnes
Best practices voor jouw Google Ads campagnes

Wil jij zichtbaar worden in de Google zoekresultaten? In dat geval kan search engine advertising (SEA) een eerste stap zijn. Het opzetten van een Google Ads campagne ...

Lees verder
SCROLL