Blog

blog

7 tips om je Affiliate Marketing te laten slagen!

Affiliate Marketing
Kim van Leeuwen

Door Kim van Leeuwen
Geplaatst op 1 maart 2021 | Bewerkt op 27 mei 2024

7 tips om je Affiliate Marketing te laten slagen!

Je bent al enige tijd aan het azen op die ene interessante doelgroep, maar je krijgt ze niet te pakken. En zij? Zij kennen (helaas) jouw bedrijf niet. Klinkt dit verhaal je bekend in de oren? Dan verwelkomen we je graag in de wereld van affiliate marketing!

Je hebt vast wel eens de term ‘affiliate marketing’ horen waaien, maar wat houdt deze term precies in en waarom zou je eigenlijk gebruikmaken van een affiliate netwerk? Wanneer wordt dit onderdeel van online marketing nu een écht succes? We ondersteunen je graag in het hele proces van affiliate marketing.

Stappen maken

Om flinke stappen te maken met je website of webshop kan affiliate marketing een geschikte optie zijn. Zeker als het gaat over het compleet maken van je online marketingstrategie. Het promoten van je producten en/of diensten via externe partijen, ook wel affiliates of publishers genoemd, zorgt ervoor dat je potentiële klanten bekend worden met je bedrijf. Door middel van affiliate marketing kun je dus een groot deel van je (potentiële) doelgroep bereiken. Wist je trouwens dat je bij affiliate marketing enkel en alleen voor het resultaat betaald?

Maar, allereerst: 'Hoe herken ik een affiliate?'

Om te beginnen aan affiliate marketing is het handig om te weten wat een affiliate website is en hoe je deze herkent.

  • Op een affiliate website kun je doorgaans niet kopen of bestellen.
  • Over het algemeen worden er producten en/of diensten van meerdere aanbieders aangeboden.
  • Een affiliate website is makkelijk te herkennen wanneer je doorklikt naar de achterliggende websites. Je ziet namelijk de tagging van een publisher terug in de URL.

URL AFFILIATE MARKETING

De start van affiliate marketing

Het bereiken van jouw doelgroep via publishers omvat enkele concrete maar ook zeker complexe stappen. We nemen deze taken daarom ook graag voor onze rekening. We maken een campagne voor je aan binnen een of meerdere affiliate netwerken. De keuze van affiliate netwerken en publishers is afhankelijk van je wensen en de branche waarin je bedrijf zich bevindt. We bespreken welke commissie je wilt betalen voor een lead of sales en welke publishers bij je organisatie passen. Aangesloten publishers kunnen zich vervolgens aanmelden voor je campagnes of je kiest de publishers die het beste bij je passen zelf uit.

Nadat we een keuze hebben gemaakt voor een netwerk kan het affiliate marketingproces beginnen. Bezoekers komen via de website, nieuwsbrief en/of socials van de aangesloten publishers op je website terecht. Op het moment dat de bezoeker iets koopt op je website, een offerte aanvraagt of een ander ingesteld doel behaald wordt er een pixel afgeschoten. Dit behaalde doel wordt vervolgens doorgestuurd naar het affiliate netwerk. Daarnaast worden ook diverse publisher of webshop kenmerken richting het affiliate netwerk afgeschoten en kun je in de affiliate netwerk tool precies zien vanuit welke publisher je bereikte doel komt en welke transactiegegevens daar bij horen.

Binnen de affiliate tool worden de leads/sales goedgekeurd. Vervolgens ontvangen de publishers de afgesproken commissie. Het affiliatie netwerk ontvangt hierbij een netwerkfee. Let op! Houd in de gaten dat deze netwerkfee doorgaans 20% extra bedraagt.

Onze tips rondom affiliate marketing

1. Duidelijke contractvoorwaarden

Wanneer je aan de slag gaat met affiliate marketing moet je ervoor zorgen dat alle contractvoorwaarden duidelijk in kaart zijn gebracht. Hoe hoog is de netwerkfee? Wat zijn de eventuele opstartkosten? Maken desbetreffende affiliate netwerken gebruik van een internationale accountmanager die alle zaken en communicatie regelt rondom je bedrijf, de tools en de adverteerders? Door het inwinnen van deze algehele informatie van meerdere netwerken kun je inspelen op de algemene voorwaarden van de samenwerking tussen je bedrijf en het affiliate netwerk.

2. Aantrekkelijk programma en goede communicatie publishers

Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor publishers is het belangrijk dat je programma zo volledig mogelijk en up-to-date is. Het is van groot belang dat je bedrijf alle informatie, de juiste productfeeds en aantrekkelijke afbeeldingen/banners verstrekt. Houd de publishers op de hoogte over wat er gaande is binnen je bedrijf. Zo kunnen zij sneller en beter inspelen op de uitbreiding van je assortiment, nieuwe collectie, sales perioden en nieuwe content. Sta open voor vragen en zorg dat je snel reageert. Uit ervaring weten we dat het management van je campagnes en publishers erg tijdrovend kan zijn. We pakken deze werkzaamheden dan ook graag voor je op.  

3. Ontdubbel je transacties

Als je meerdere netwerken aansluit óf veel gebruik maakt van andere online marketing kanalen is het mogelijk dat meerdere affiliates een commissie komen claimen. Het kan zelfs zo zijn dat een publisher slechts éénmalig ergens in het klikpad heeft gezeten, maar de transactie vooral werd veroorzaakt door je eigen SEA of SEO efforts.

Als dit veel gebeurt is het raadzaam te gaan ontdubbelen tussen de netwerken, maar ook tussen je andere online marketing kanalen. Maar wie heeft nu echt recht op de commissie? Dat beslis jij zelf. Dit kan door bijvoorbeeld een van onderstaande methoden te hanteren.

- Last Cookie Counts. De vergoeding voor de gemeten transactie wordt toegewezen aan de affiliate of het kanaal die als laatste een bezoeker heeft doorgestuurd.

- First Click. De vergoeding voor de gemeten transactie wordt toegewezen aan de affiliate of het kanaal die ervoor zorgt dat je bezoeker als eerste op je website of webshop terecht komt.

Zoals je in onderstaande screenshot kunt zien komt het enorm veel voor dat affiliate marketing een tussenschakel is. Affiliate marketing wordt hier weergegeven als “other advertising”.

AFFILIATE MARKETING
 

Via Google Tag Manager is het mogelijk jouw eigen ontdubbelingsmodel vorm te geven zoals jij dat wilt. Je bepaalt zelf welke kanalen, campagnes en affiliate netwerken je ontdubbeld, wanneer en aan welke kanalen je de transactie toekent.

Vergeet daarnaast niet de orders die retour komen of worden geannuleerd zo snel mogelijk af te keuren. Anders betaal je natuurlijk voor omzet die je niet hebt gerealiseerd!

Helaas is er ook een kleine kanttekening bij het ontdubbelen van transacties. Ontdubbelen is namelijk niet alleen belangrijk om je kosten te besparen. Onthoud dat een lagere ECPC je campagne ook minder aantrekkelijk maakt. Als je ervoor kiest om te ontdubbelen kan daar een hogere commissie tegenover staan.

4. Motiveer je publishers!

Motiveer je publishers om meer te presteren. Ga voor een Gold- Silver- Platinum staffelsysteem om je publishers warm te maken met een hogere commissie. Je kunt er namelijk voor kiezen om de publishers meer commissie te geven wanneer zij een bepaald aantal sales bereiken.

Je kunt de publishers ook motiveren door middel van acties om specifieke producten te promoten. Stel aparte regels in om bijvoorbeeld die ene oude collectie te promoten. Beloof je publishers dan extra commissie voor de lead of sales van deze campagnes.

tRADE RULES
 
5. Doe een publisher GAP- analyse

Tijdens het optimaliseren van affiliate strategie is het belangrijk om steeds te bekijken waar je kansen liggen. Dit kan door middel van een GAP- analyse. Een GAP- analyse is een methode om een bestaande en gewenste situatie te vergelijken.

Bij een publisher GAP- analyse kun je  bekijken welke publishers  je best scorende zoektermen via Google of Bing bemachtigen. Daarnaast kun je kijken welke affiliates je concullega’s gebruiken of vraag de beste opties voor jouw branche aan bij je affiliate accountmanager.

Zorg ervoor dat je goed inzicht hebt wat je belangrijkste zoektermen zijn en vul deze in een van de zoekmachines. Bekijk welke belangrijke affiliates naar voren komen. Zit je bijvoorbeeld in de Leisure sector en wil je graag je bungalows verhuren? Probeer dan, net als onderstaand voorbeeld, eens te zoeken op ‘Bungalowpark Nederland’. De gewenste affiliates komen al snel boven drijven.

GAP- ANALYSE
 
6. Kijk kritisch naar het type publishers wat je aanhaakt

De wereld van affiliate marketing bestaat uit veel netwerken en affiliates. Vraag jezelf af of de voorgestelde publishers daadwerkelijk wat bijdragen aan je doelstellingen. Wil je wel gevonden worden via een kortingscodewebsite of een cashbackwebsite? Is het interessant om enkel en alleen displaypartijen te laten aansluiten? Wanneer je niet helemaal zeker van je zaak bent, vraag dan advies aan je online marketingbureau.

7. Haal de valsspelers uit je programma

In de wereld van affiliate marketing leven er natuurlijk ook een aantal valsspelers. Let goed op partijen die gebruik maken van cookiedropping, klikfraude in CPC-campagnes en niet- kwalitatieve leads. Komen er een aantal dingen naar boven die je niet vertrouwt en lijken ze erg verdacht? Duik er dan in met rapportages, Google Analytics en/of check de IP- Adressen.

Bij het inhaken van affiliate marketing komt er heel wat kijken. Zorg ervoor dat je duidelijk op een rijtje hebt wat je wilt bereiken, hoe je dit wil bereiken en of je daar hulp bij nodig hebt. Heb je twijfels of affiliate marketing iets voor jou is of heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Schakel dan onze hulp in. Onze marketing experts hebben jarenlange ervaring op het gebied van affiliate marketing en helpen je graag op weg.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

SCROLL