Blog

blog

Vergroot je ROI en omzet met dynamische tekst ads via Channable

Zoekmachine Adverteren
Jesper Stoel

Door Jesper Stoel
Geplaatst op 17 mei 2019 | Bewerkt op 1 december 2023

Vergroot je ROI en omzet met dynamische tekst ads via Channable

Heb je een productfeed tot je beschikking, maar bouw je je Google Ads campagnes nog steeds handmatig op?

Ja? Lees dan absoluut verder!

Betalen voor kliks op advertenties terwijl het product niet op voorraad is. Met je handen in het haar zitten, omdat je nog steeds niet al je campagnes van uitgebreide tekstadvertenties hebt voorzien.

Duizenden en duizenden advertentieteksten, maar deze wil je natuurlijk ook voorzien van relevante sitelinks, als het kan dan ook nog gespecifieerd op advertentiegroep niveau. Wat een werk, én zeker als je dit handmatig op moet bouwen.

De moed zakt je dan vaak letterlijk in je schoenen...

Herkenbaar? 

De complexiteit van grotere Google Ads accounts, e-commerce webshops maak het beheren van Google Ads campagnes een hele tijdrovende klus. En zeker wanneer je dit allemaal handmatig moet doen.

Maak kennis met de Channable SEA Tool en bovenstaande ligt (na het lezen van dit blog) allemaal binnen handbereik.  

Wat is de Channable SEA Tool?

Met de SEA Tool van Channable kun je dynamische campagnes creëren in Google / Bing Ads en Google Shopping. De functie ondersteunt campagnes, advertentiegroepen, uitgebreide tekstadvertenites, sitelinks en (negatieve) zoekwoorden.

Ik heb dit voor onze klant Connections tot in detail opgezet. Connections is één van de grootste Belgische spelers in de vliegticketbranche. Ze bieden bestemmingen over de hele wereld aan én de accounts worden in 3 verschillende talen beheerd. Vrijwel onmogelijk om zo'n groot aanbod handmatig te managen. 

In dit blog deel ik graag mijn bevindingen, maar ik leg je daarnaast stap voor stap uit hoe je zelf een campagne via Channable in Google Ads opzet.

Voor de tekstadvertenties kun je met een dynamisch advertentietemplate in één keer duizenden unieke advertenties creëren, gebaseerd op de items / producten in je productfeed. Dit vereenvoudigt het hele proces en bespaart je ook nog eens heel veel tijd.

Genereer je structuur in Channable, beheer in Google Ads

In het default CPC-veld kun je zowel een dynamische als een statische waarde invoeren, en later eventueel wijzigen in Google Ads. Nadat je de campagnes, advertentiegroepen, advertenties, default CPC en (negatieve) zoekwoorden hebt gegenereerd kun je de andere aspecten van Google Ads (bid management en specifieke targeting bijvoorbeeld) in je Google Ads omgeving beheren.

Koppeling Channable en Google Ads

Voor je van start kunt met de SEA tool moet je beide accounts aan elkaar koppelen. Dit kun je niet zelf én moet via de supportafdeling of je accountmanager geregeld worden. Let ook op dat je het juiste abonnement hebt geselecteerd die deze funtie ondersteunt.

De Channable regels

Regels vormen de basis van Channable en zijn ontzettend belangrijk om de gewenste output van je feed vorm te geven. Regels vormen de basis van Channable.

Regels, zie ik je denken. Ja, regels.

Deze regels stellen je namelijk in staat om op een simpele manier wijzigingen aan te brengen in je productfeed. Hieronder ligt ik er een aantal toe en laat ik er een aantal zien die ik voor dit project heb toegepast.

Filter je items op basis van prijs

Voor onze klant Connections zijn low cost vluchten niet interessant om mee te nemen in de betaalde advertentiecampagnes. We filteren daarom alle vluchten die goedkoper zijn dan €50 uit, zodat deze niet in onze campagnes naar voren komen.

Een hele simpele regel, maar in basis niet minder belangrijk.

Filter items in Channable

Zoek en vervang 

Deze regel zet je vooral in bij het zoeken naar een waarde in één veld en vervolgens een ander veld instellen op deze waarde.

In een speciale campagne waarin we de verschillende Airlines / Maatschappijen promoten, willen we in de display URLeen koppelteken tonen als de naam van de vliegtuigmaatschappij uit meer dan 1 woord bestaat.

Op deze manier kun je dat heel makkelijk inrichten.

De zoek en vervang regel in Channable

Kopieer waardes

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. In bovenstaand voorbeeld heb ik dus alles handmatig toegevoegd. Dit kan soms best een klusje zijn, daarom heb ik voor de bestemmingen onderstaande regel bedacht.

Het is niet te doen om de ruim 2000 bestemmingen in de feed handmatig na te lopen. De kopieer regel gebruik je om de inhoud van het ene veld naar het andere te kopiëren. In dit geval heb de regel uitgebreid met de vervang waarde regel. Zo combineer ik dus twee regels in één.

Kopieer waardes regel in Channable

Ontdubbel lijst 

Deze regel gebruik je om dubbele waarden uit een lijst te filteren. In de feed van Connections zitten meerdere vluchten van verschillende aanbieders in de feed. In de advertentietekst willen we de goedkoopste prijs tonen.

Daarom ontdubbelen we dus alle vluchten en houden we dus één unieke vlucht over, de goedkoopste. Dit kun je op de volgende manier inrichten.

Ontdubbel regel op basis van prijs

Combineer waarde 

In het geval van Connections heeft productlink allerlei variabelen in de feed staan die we voor onze campagnes niet willen gebruiken. Zo is er een datum, vliegveldcodes (aankomst / vertrek) aan de URL toegevoegd, maar ik wil dat de mensen op de bestemmingspagina terecht komen, zodat ze zelf hun selectie kunnen maken wanneer ze willen vertrekken.

Dit betekent dat ik de URL opnieuw op moet bouwen om deze variabelen eraf te strippen. Ik heb dit gedaan door meerdere waarden uit verschillende velden te combineren. Ook in deze regel, gebruik ik dus weer meerdere opties die de regels bieden.

Combineer waardes regel in Channable

Mix en match!

Regels zijn ontzettend flexibel, bijna alles is mogelijk. Je kunt deze voorbeelden op elke gewenste manier combineren.

Denk na over de volgorde van je regels

De volgorde waarin de regels verschijnen is erg belangrijk, omdat Channable de regels in je lijst van boven naar beneden één voor één uitvoert.

Dit betekent dat als je producten uitsluit in de eerste regel, deze producten niet meer worden weergegeven in de regels daaronder. Of als je de titel van een product in de eerste regel wijzigt, vind je dat product in de tweede regel niet meer onder de oorspronkelijke titel.

De volgorde van regels in Channable

Maak gebruik van de check regel

In de 'Regels' stap van een exportkanaal kan je veel veranderen aan je producten. Je kunt je producttitels wijzigen, producten uitsluiten of de categorie van je producten instellen. Na elke regel verandert je productinformatie dus enigszins. Het is daarom een goed idee om een 'check-regel' ​te gebruiken om na al die wijzigingen te checken hoe je producten eruit komen te zien!

Als je een goed overzicht wil hebben van welke producten worden geëxporteerd en hoe de productgegevens (bijv. prijs, titel, categorie) voor die producten eruit zien wanneer deze naar het exportkanaal worden verzonden, kan de check-regel heel nuttig zijn.

De final check regel in Channable

De regel lijkt in eerste instantie nutteloos, omdat het om 'alle producten' gaat en vervolgens 'niets doet'. Als je echter aan de rechterzijde van de tool op 'gekozen items' klikt, kun je het resultaat van het toepassen van alle regels zien.

Voeg de check-regel dus helemaal aan het einde van de lijst met regels toe om altijd te kunnen achterhalen wat het effect van de regels op je producten is.  

Maak gebruik van het ANDERS-statement

Een relatief nieuwe toevoeging in de tool die ook weer ontzettend handig is en zeer praktisch. Zo kun je in één keer alle producten die niet worden geselecteerd via het ALS-statement een bepaalde waarde meegeven.

Dit moest ‘vroeger’ via een aparte regel ingevoerd worden. Hieronder een voorbeeld hoe ik dit heb toegepast voor één van onze e-commerce klanten.

Maak gebruik van het Anders-statement

Kopieer regels naar andere locaties

Je kunt ook een bestaande regel vanuit elke locatie in je account kopiëren in een paar simpele stappen. Het kopiëren van regels is met name handig wanneer je een nieuw exportkanaal instelt en je regels opnieuw wilt gebruiken.

Kopieer regels naar andere projecten

Bekijk een compleet overzicht en de uitleg van alle beschikbare regels.

NIEUW! Master regels groepen

Eén van de nieuwste features binnen Channable én een hele handige. Deze master regels kun je namelijk overkoepelend gebruiken voor meerdere exports. Dit betekent dat je maar één keer je set met regels aan hoeft te maken.

Deze master regel groepen gebruik je bijvoorbeeld om specifieke items uit je producten te filteren, om standaardwaardes in te stellen. Het maximale aantal sets dat je kan aanmaken is afhankelijk van je abonnement, per set kan je 30 regels aanmaken.

Bij de tab Master regels kan je verschillende sets van master regel groepen aanmaken. Per export kan gekozen worden van welke set master regel groepen gebruik moet worden gemaakt.

Maak gebruik van Master Regels groepen en pas ze toe in meerdere projecten

De master regel groepen kunnen worden toegevoegd aan je exports onder het tabje Instellen van je export.

Hier kan je aangeven welke set master regels je wilt gebruiken, je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bij bepaalde exports geen gebruik te maken van de master regel groepen.

Master regels groepen zijn dus niet voor alle accounts beschikbaar dus kijk even goed welk abonnement je hebt als je hiermee aan de slag wilt.

Hoe zet ik een campagne op?

Om een campagne in te stellen, ga je naar het tabblad 'Campagnes'. Hier krijg je als eerste de 'campagne configuratie' te zien. Let op: er is nog een tabblad beschikbaar in de campagnes stap waarmee je de targeting voor je campagnes kan instellen. 

Hoe bouw ik een campagne op in Channable

Vul bij 'Campagne naam' een naam in voor de campagne. Je kunt hier ook een dynamisch veld, dat aan je items gekoppeld is, invullen. Als je bijvoorbeeld het veld 'brand' koppelt aan de campagne worden er campagnes gecreëerd voor elk merk in je lijst met items. 

Bij 'campagne type' kan je een campagne type instellen. In deze optie bepaal je of de advertenties alleen moeten worden vertoond op Google search of ook in het Google Display network.

Bij 'advertentieweergave' bepaal je hoe Google Ads het budget gedurende de dag uitgeeft. Standaardweergave betekent verspreid over de dag, versnelde weergave betekent zo snel mogelijk. 

Onder 'dagelijks budget' selecteer je voor elke campagne, in de valuta van je account, een dagbudget in op basis van jouw advertentiedoelen en het bedrag dat je bereid bent elke dag te besteden. Net als voor de standaard maximum CPC raden wij je aan hier het minimum bedrag in te vullen en in je Google Ads omgeving het dagelijks budget in te vullen naar de hoeveelheid die je graag wilt hebben.  

Tot slot, de targeting stap. Hier kan je targeting aan je advertenties toevoegen. De targeting die je instelt wordt eenmaal meegegeven aan nieuwe advertenties die door Channable worden aangemaakt.

Wanneer je daarna in de Google Ads omgeving de targeting aanpast, wordt deze niet overschreven door Channable. 

Advertentiegroepen

Vul bij 'Advertentiegroep naam' een naam in voor de groep van items die onder deze campagne vallen. Ook hier kan de naam een dynamisch veld zijn dat aan je items is gekoppeld. Als je bijvoorbeeld het veld 'title' aan de advertentiegroep toevoegt dan worden er honderden advertentiegroepen gecreëerd voor elke titel in je lijst met items. 

Configureer je advertenties

Daarna kun je een 'Standaard Maximum CPC' invullen. Dit zijn de kosten die je zou willen betalen iedere keer dat iemand op je advertentie klikt. Je kan kiezen tussen een statisch veld en een dynamisch veld bij het instellen van de CPC.

Wanneer je een statische waarde wilt doorgeven, kies je de optie 'waarde' in de instelling en geef je de waarde mee dat voor elke advertentie zal gelden.  

Synchronisatiestatus

Een hele belangrijke instelling om vooraf over na te denken is de synchronisatiestatus met Google Ads. Met deze instelling kun je aangeven of Channable statussen mag overschrijven nadat deze naar Ads zijn gepusht. Dit wordt 'synchronisatie status' genoemd. 

Kies een manier hoe jij je campagnes naar Google Ads wilt synchroniseren

Dit zijn de mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. 

  1. Synchroniseer alles: Channable zal altijd handmatige statuswijzigingen in Ads overschrijven en vervangen met de status die bekend is in Channable.
  2. Synchroniseer alles behalve campagnes: Channable zal geen enkele status betreffende campagnes overschrijven. Dit is handig als je de statussen van je campagnes handmatig in Ads wil beheren. 
  3. Synchroniseer alles behalve campagnes en advertentiegroepen:  Channable zal geen enkele status betreffende campagnes en advertentiegroepen overschrijven. Dit is handig als je de statussen van je campagnes en advertentiegroepen handmatig in Ads wil beheren. 

Let op: Houd er rekening mee dat Channable altijd de statussen van advertenties en zoekwoorden zal overschrijven! Wees voorzichtig met het aanpassen van deze data in je Channable account.

Bouw een advertentietemplate

Het opbouwen van je Google advertenties wordt in de campagnes en advertentiegroepen stappen van je generator gedaan. Navigeer naar de Advertenties tab in de advertentiegroepen stap om het hoofddeel van je advertentie op te zetten. De volgedne stap in het proces. 

Hoofdtemplate

In je hoofdtemplate kies je welke informatie in elk onderdeel van het template wordt weergeven. Het is verplicht om de onderdelen Kop 1, Kop 2 en Beschrijving 1 in te vullen. De onderdelen Kop 3 en Beschrijving 2 zijn optioneel en kan je gebruiken om meer informatie toe te voegen aan je advertenties.

Mijn advies is om te allen tijde alle velden te vullen. Wanneer je de onderdelen van de hoofd templates invult kan je dynamische velden, parameters en zoekwoord invoeging, gebruiken om de informatie van jouw items te gebruiken en zo je advertenties verder te optimaliseren. Je kunt maximaal 5 hoofdtemplates toevoegen.

Zowel Google als Bing schrijven voor dat je altijd één hoofdtemplate moet hebben zonder het gebruik van advertentieparameters.

Voorbeeld van een hoofdtemplate voor het bouwen van je advertenties

Back-up template

Als je dynamische velden toevoegt aan je Google Ads templates, kan het voorkomen dat de maximale lengte van sommige velden wordt bereikt.

Om deze foutmeldingen te omzeilen maak je gebruik van een back up template, zodat je advertentie toch altijd én correct vertoond wordt. Je kunt maximaal 4 back up templates per hoofdtemplate toevoegen.

Voorbeeld van een bakcuptemplate voor het bouwen van je advertenties

Maak gebruik van advertentie parameters

Als je een veld gebruikt dat veel verandert (bijvoorbeeld de prijs of de voorraad) in je advertentie templates, wordt elke keer wanneer dit veld wordt gewijzigd een nieuwe advertentie aangemaakt.

De prijzen van vliegtickets veranderen dagelijks en je wilt uiteraard niet dat bij iedere verandering nieuwe advertenties zonder statistieken in je Ads worden gemaakt. Om dit probleem te voorkomen, kun je ‘parameters’ gebruiken.

Met deze parameters kan de waarde van het gekozen veld elke dag worden gewijzigd, zonder dat er een nieuwe advertentie wordt gemaakt.

Hoe gebruik ik advertentie parameters in Channable?

Het toevoegen van een parameter aan je advertentie templates lijkt veel op het toevoegen van normale velden. Ga in de 'Advertentiegroepen' van je Ads koppeling in Channable naar het tabblad 'Advertenties (Expanded ads)' (zie afbeelding hieronder).

Maag gebruik van advertentieparamaters

Door op de plusjes in je advertentie template te klikken, krijg je de mogelijkheid om verschillende soorten velden toe te voegen: gewone velden (blauw), velden voor zoekwoorden (oranje) en velden voor parameters (roze).

Als je op 'Parameters toevoegen' klikt, wordt er een roze veld toegevoegd, waarin je een veld kunt selecteren die je als advertentie parameter wil gebruiken.

Let op: zoals eerder beschreven moet  op z’n minst een template zijn zonder een advertentie parameter.

Hoe ziet dit er dan uit in Google Ads?

Als er een Ads koppeling met parameters geëxporteerd wordt naar Ads, maken wij een bestand met alle advertentie-parameterwaarden die je items hebben. Dit bestand wordt geüpload naar Ads en bij elke run overschreven door een nieuw bestand.

Dit bestand kun je in je Ads account bekijken onder Instellen > Bedrijfsgegevens zoals je in de onderstaande afbeelding ziet.

Advertentieparameters bekijk je via Bedrijfsgegevens

Houd er rekening mee dat als een veld leeg is, het veld ook leeg in je advertentie op Ads zal verschijnen.

Je kunt de slimme regels gebruiken (zoals hierboven beschreven) om producten uit te sluiten waar bepaalde velden leeg van zijn.

Bekijk je resultaat

Door op de naam van de advertentiegroep (zoals in de onderstaande schermafbeelding) te klikken, kun je naar die specifieke advertentiegroep gaan om een voorbeeld van de advertentie te bekijken met de desbetreffende parameter-tags.

Hoe zien de advertentieparamaters er uit?

Ten slotte krijg je, door op de advertentie te klikken, een live voorbeeld met de up to date waarden van de parameters.

Resultaat advertentieparameter in Google Ads template

Voeg dynamische zoekwoorden toe

Navigeer naar de 'advertentiegroepen' stap van je campagne om Google Ads zoekwoorden toe te voegen. Klik op 'Nieuw dynamisch zoekwoord' om een zoekwoord toe te voegen. Hierna zal er een (blauw) dynamisch veld verschijnen.

Klik op het plusteken om een nieuw veld toe te voegen en klik op het kruisje om een veld te verwijderen. Het is ook mogelijk om handmatig zoekwoorden te typen, als je zoekwoorden niet wilt halen uit een veld in je datafeed. 

Negatieve zoekwoorden

Negatieve zoekwoorden voeg je op dezelfde manier toe opgesteld als gewone zoekwoorden. Het verschil is dat als er op de negatieve zoekwoorden wordt gezocht, je advertenties niet worden weergegeven.

Klik op 'negatieve zoekwoorden' in de stap 'advertentiegroepen'.

Maak gebruik van (dynamische) sitelinks

Sitelinks zijn extra links die getoond worden onder een advertentie in de zoekresultaten en kunnen mensen naar specifieke pagina's op je website leiden. Sitelinks worden gemaakt op advertentiegroep-niveau en je kan met behulp van Channable in totaal 8 sitelinks maken.

Deze kun je volledig dynamisch opmaken, zodat je superrelevante teksten kunt tonen die aansluiten bij je advertentietemplate.

Voeg dynamische sitelinks toe

De sitelinks voeg je toe via sitelinks tab in de advertentiegroepen stap van de generators. Bij het toevoegen van de sitelinks, kan je in per sitelink de linktekst en -URL, en twee beschrijvingregels aanmaken.

Hieronder zie je een voorbeeld hoe ik dit voor onze klant Connections heb opgesteld.

Google Analytics integratie

Data en analytics is essentieel binnen online marketing. Persoonlijk vind ik deze toevoeging en koppeling echt geweldig. Channable biedt namelijk een ontzettend gemakkelijke integratie met Google Analytics.

De data over je productprestaties importeer je regelrecht naar je Channable dashboard. Deze data kan vervolgens zeer handig zijn om op basis van productprestaties specfieke veranderingen in je feed door te voeren.

Kleine aanpassingen van je data kunnen voor grote veranderingen in je verkoopprestaties zorgen en je advertentiekosten significant verminderen. Kortom, je analyseert je data en optimaliseert je productinformatie allemaal op één plek.

Configureer de koppeling met Google Analytics

Bekijkt productprestaties op productniveau

Channable stelt je in staat om de prestaties van je productinformatie tot op productniveau te bekijken. Hierdoor krijg je inzichtelijk welke producten goed, en welke producten minder goed presteren. Het is ook mogelijk om producten te groeperen op basis van merk- of categorie niveau.

Prestatie dashboard per kanaal

Het adverteren op meerdere kanalen zorgt voor een grote toename in het bereik van je producten, maar het bijhouden van de prestaties, het analyseren van de resultaten is een tijdrovend proces.

Channable biedt de mogelijkheid om je prestaties en e-commerce resultaten per kanaal apart te tonen. Zo kun je specifiek analyseren waar er kansen liggen ter optimalisatie.

Voorbeeld van een prestatie dashboard

Productwijzigingen op basis van performance

Via de regels van Channable voeg je simpel UTM-variabelen toe aan je producturl om nog meer data te verzamelen over de prestaties van je advertenties. Selecteer bron, medium en campagnenaam om Google Analytics te voeden met de data die jij belangrijk vindt!

Ik ben ontzettend blij dat we met Channable onze grotere accounts beheren. Vooral de gebruiksvriendelijkheid van de tool, maar ook de flexibiliteit van de regels stellen mij in staat om productfeeds tot in detail te bewerken en om te bouwen naar mijn gewenste uitkomst.

Daarnaast levert het goede resultaten op, én creëer ik extra tijd om strategisch met een account aan de slag te gaan, dan al mijn uren te investeren in de operatie, het nalopen en bijbouwen. 

Ik ben heel benieuwd wat jou ervaringen zijn met Channable en dynamische tekstadvertenties. 

Vragen, toevoegingen of wil je sparren over de inzet van dynamische tekstadvertenties via Channable? Aarzel niet om contact op te nemen.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Hagakure: Dé manier voor structuur in Google Ads
Hagakure: Dé manier voor structuur in Google Ads

In de wereld van digitale marketing is Google Ads een cruciaal instrument als je je online zichtbaarheid wilt vergroten en conversies wilt stimuleren. De complexiteit ...

Lees verder
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Het is essentieel voor jou als bedrijf om SEA te benutten om je online zichtbaarheid te vergroten en effectief in contact te komen met je doelgroep. Het begrijpen van ...

Lees verder
10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
SCROLL