Blog

blog

9 praktische tips om meer uit je zoekwoordonderzoek te halen

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 25 juni 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

9 praktische tips om meer uit je zoekwoordonderzoek te halen

Zoekwoordonderzoek, het is misschien wel het belangrijkste onderdeel voor elke website. Want een website voorziet je in essentie van informatie. Maar naar welke informatie is jouw doelgroep op zoek? Welke vragen stellen zij tijdens hun online oriëntatie? En welke woorden en termen gebruikt jouw doelgroep wanneer ze op zoek zijn?

Een zoekwoordonderzoek beantwoordt deze vragen. Het geeft inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep. En wanneer je weet waar mensen op zoeken, weet je exact waar je op moet focussen om vindbaar te zijn.

Tot een aantal jaar geleden was het vooral zaak om te focussen op kwantiteit. Men maakte teksten bomvol veel gebruikte zoekwoorden en voilà; een geoptimaliseerde tekst voor Google. Vandaag de dag ziet dat er toch anders uit. Het is welbekend dat keyword stuffing meer tegen dan voor je werkt. Google ziet anno 2021 ook het liefst teksten geoptimaliseerd voor de gebruiker; relevante informatie, makkelijk leesbaar, goed vindbaar en duidelijk gestructureerd.

Juist daarbij is zoekwoordonderzoek hartstikke belangrijk. Het biedt structuur en geeft inzicht in de zoekintentie van je doelgroep. Maar hoe doe je een zoekwoordonderzoek? En wat doe je vervolgens met zo’n lange lijst zoekwoorden?

Dat ga ik je de komende 8 minuten uitleggen!

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Eerst even een stapje terug: wat is een zoekwoordonderzoek ook alweer? Het zoeken naar en onderzoeken van woorden die je doelgroep gebruikt om bepaalde zaken te zoeken en te vinden binnen de verschillende zoekmachines. Het zoekwoord maar ook de intentie achter de zoekopdracht is erg belangrijk.

Zoekwoordonderzoek geeft je dus een kijkje in het zoekleven van je doelgroep en is het startpunt van zoekmachine optimalisatie.

Zoekwoordonderzoek opzetten

Om structuur en overzicht te houden in de grote hoeveelheid zoektermen die je zo meteen in kaart gaat brengen, is het essentieel om te starten met een duidelijk en compleet template. Bij Envoker werken we met een simpel maar effectief template. Zorg ervoor dat je al je bevindingen documenteert in het template.

Het zoekwoordonderzoek template, ingevuld voor “konijnenhokken”

 

Vervolgens start je het onderzoek naar belangrijke topics: merknaam, categorieën van het assortiment, services en andere generieke en specifieke onderwerpen die aansluiten bij jouw producten en services. Vraag jezelf af: welke topics en woorden gebruikt mijn doelgroep om mijn product of service te vinden?

Tip

Hier vind je je eerste topics:

  • Je eigen websitemenu en het websitemenu van je concurrenten
  • Kijk in je Google Ads account tussen de zoektermen
  • Organiseer een brainstormsessie met potentiële klanten en collega’s

Voor verdere inspiratie ga je aan de slag met deze lijst van topics. Ik neem Envoker als voorbeeld. Een belangrijk topic voor Envoker is “online marketing”. Wanneer je dit topic opzoekt via Wikipedia, krijg je direct een lijst met gerelateerde topics.

Wikipedia pagina “internetmarketing”

 

Ook uit Google Search kan je ideeën opdoen voor het aanvullen van je topiclijst. Kijk eens tussen de advertenties, de eerste organische resultaten maar ook helemaal onderaan de search pagina. Hier vind je het kopje “gerelateerde zoekopdrachten”.

gerelateerde Google zoekopdrachten “online marketing”

 

Zorg ervoor dat je telkens terugkeert naar het template om je bevindingen te documenteren. Zie het template als een draft dat je telkens aanvult en eventueel aanpast.   

Vervolgens ga je aan de slag met de Google Zoekwoordplanner. Met behulp van de gratis zoekwoordplanner ga je woorden en intenties in kaart te brengen die relevant zijn voor je belangrijke topics. Door je belangrijke topics per thema in te vullen, krijg je een lange lijst met gerelateerde zoekwoorden. Vervolgens kan je de relevante zoekwoorden filteren en verwerken in het template. Je doet dit door de zoekwoorden te groeperen en structureren. Door alle zoekwoorden te clusteren per topic, krijg je zoekwoordclusters op basis van zoekintentie. Met zo’n zoekwoordcluster van één zoekintentie, kan je dus een tekst gaan optimaliseren voor één specifieke zoekintentie. Dit zorgt voor een duidelijke focus in je tekst en een goede aansluiting bij een zoekopdracht.

Zoekvolumes

Nadat je al je topics hebt uitgepluisd en alle zoekwoorden per topic letterlijk en figuurlijk op een rijtje hebt, kan je via “zoekvolume en prognoses bekijken” in de zoekwoordenplanner alle zoekvolumes naar boven halen. Je krijgt de gemiddelde zoekvolumes per maand te zien. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zoekvolumes per land en taal te bekijken.
Door de zoekvolumes toe te voegen, krijg je inzicht in je belangrijkste zoekwoorden. De woorden met hogere volumes zullen meer verkeer generen. Anderzijds hebben deze woorden vaak ook meer concurrentie.

Maar met de juiste aanpak en strategie én met een compleet overzicht van alle relevante zoekwoorden, zal je op efficiëntere wijze kwalitatievere teksten gaan schrijven. Teksten die beter aansluiten bij het zoekgedrag en de intentie van je doelgroep.

Let op! Wanneer je de zoekwoordplanner gebruikt zonder betaald Google Ads account, krijg je alleen algemene zoekvolumes te zien, ruim afgerond op 50, 500 en 5000.

Tip

Is jouw business actief in zowel Nederland als België? Dan kan het interessant zijn om de zoekvolumes en intenties van beide landen in kaart te brengen. Zo zul je bepaalde verschillen in zoekgedrag ontdekken. Dit geeft je weer inzichten om de juiste content te maken.

Zoekvolume in NL

Zoekvolume in BE

 

Verdieping

Meer lezen over het veranderde SEO-landschap, zoekmachineoptimalisatie aan de hand van topics en het opbouwen van je zoekwoordenlijst? Lees ook zeker deze blog eens. Je leest daarin meer details over het opzetten van je zoekwoordonderzoek.

Het resultaat: een complete lijst met zoekwoorden, incl. zoekvolumes. En nu?

Je hebt nu een compleet en gestructureerd overzicht van alle relevante zoekwoorden. Top! Maar wat nu?

In de vorige paragraaf gaf ik het al even kort aan: betere teksten schrijven. Maar dat is nogal algemeen. Er zijn tal van optimalisaties mogelijk. Daarom geef ik je hieronder een opsomming van praktische tips om meer uit je zoekwoordonderzoek te halen.

Het schrijven van website teksten

Belangrijke topics wil je uitgebreid beschrijven. Zo’n tekst is ideaal om een geheel zoekwoordencluster in te verwerken. Denk aan een blogtekst over “online marketing”. Of een uitgebreide tekst over het complete aanbod aan spijkerbroeken waarin je alle verschillende jeans benoemd en uitleg geeft over de verschillende fits van denim broeken.
Om zeker te zijn van goede teksten met de juiste inhoud en structuur, is een content briefing essentieel. Het geeft een duidelijke structuur voor het schrijven van de tekst, focus op de juiste onderwerpen én zorgt ervoor dat je belangrijkste zoekwoorden zeker terugkomen in de tekst. Naast de zoekwoorden uit het onderzoek, kan je ook semantische woorden en veel gestelde vragen toevoegen aan de briefing om tot een complete tekst te komen die zo goed mogelijk aansluit bij de zoekintentie van je beoogde doelgroep.

Gebruik je belangrijkste zoekwoorden voor de pagina koppen (h1 en h2), meta omschrijvingen en meta titels

Door je belangrijkste zoekwoorden te gebruiken in deze invloedrijke SEO-elementen van je pagina, zal Google je belonen met hogere rankings op deze specifieke zoekwoorden. Ook zal je klikratio en daarmee je organisch verkeer toenemen doordat Google een geoptimaliseerde titel en omschrijving toont op de SERP.

Gebruik de zoekwoorden die je concurrenten missen ter inspiratie voor nieuwe content

Wanneer je ziet dat bepaalde topics of clusters van zoekwoorden compleet gemist worden door je concurrenten (d.m.v. het gebruik van de Keyword Gap tool van SEMrush), kan je er voor kiezen om juist voor die topics en clusters teksten op te pakken. Er moet natuurlijk wel zoekvolume zitten op de zoekwoorden.

Gebruik je belangrijkste zoektermen als anchortekst voor link building

Wissel je wel eens linkjes uit met concullega’s, bloggers of op een andere manier? Zorg er dan voor dat je belangrijkste zoekwoord in de anchortekst van de link staat. Met link building bouw je autoriteit op. Elke keer dat een andere website verwijst naar jouw website, is dat een pluspunt op de ‘autoriteiten-scorekaart’ van Google. Wanneer die externe links ook jouw belangrijkste zoekwoord bevatten, zal dit je positie voor het specifieke zoekwoord op de SERP ten goede komen.

Gebruik de belangrijkste zoektermen voor advertising

Je kan je zoekwoordclusters inzetten voor zowel het schrijven van je advertentieteksten als voor het opstellen van je lijst met targeted keywords. Zo sluiten je teksten en targeted keywords goed aan bij de zoekintentie van je doelgroep. Maak vervolgens gebruik van deze tool zodat je de zoekwoorden in één keer in Google Ads kan plakken.

Gebruik het zoekwoordonderzoek om interne linking uit te breiden

Je kan het template ook gebruiken voor een stukje contentplanning. Door met kleurtjes aan te geven over welke topics al teksten geschreven zijn, kan je snel en gemakkelijk linken naar deze teksten wanneer je nieuwe teksten schrijft over gerelateerde onderwerpen.

Soms kan het toevoegen van een belangrijke zoekterm aan je bedrijfsnaam ook meerwaarde creëren

Dan doel ik specifiek op je bedrijfsnaam in Google Mijn Bedrijf. Zeker voor lokale ondernemers kan dit een grote impact hebben omdat deze bedrijfsnaam ook op Google Maps wordt gebruikt. Ook daar zoeken steeds meer mensen naar generieke termen zoals “Steak restaurant bij mij in de buurt”. Ook in Google Search kan de toevoeging van een belangrijke zoekterm bijdragen aan de vindbaarheid en visibiliteit van jouw bedrijf. Neem het voorbeeld in de screenshot.

Het reisbureau Traveldash zou normaliter niet zichtbaar zijn bij deze zoekactie. Maar door de toevoeging “Reis Specialist Georgië”, komt de Google Mijn Bedrijf-pagina plots tevoorschijn bij zoekacties als “specialist reizen georgie” of “georgie reis specialist”. Zorg er wel voor dat je de toevoeging altijd ná je bedrijfsnaam doet. Daarnaast is het ook belangrijk dat de toevoeging relevant is. Je wilt mensen ten slotte niet verwarren.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL