Blog

blog

Best practices voor jouw Google Ads campagnes

Zoekmachine Adverteren
Nynke Huiszoon

Door Nynke Huiszoon
Geplaatst op 29 september 2022 | Bewerkt op 17 november 2023

Best practices voor jouw Google Ads campagnes

Wil jij zichtbaar worden in de Google zoekresultaten? In dat geval kan search engine advertising (SEA) een eerste stap zijn. Het opzetten van een Google Ads campagne is zo gebeurd, maar dan ben je er nog niet. Om alles uit de advertenties te halen is het van belang om jouw campagnes te blijven monitoren en verbeteren. Je wil natuurlijk dat jouw campagne conversies én geld opbrengt. Maar waar let je dan precies op? In deze blog geven wij de best practices om je Google Ads campagne te optimaliseren.

1. Gebruik exacte zoekwoorden en woordgroepen

Doorgaans maak je bij een Google Ads campagne meerdere advertentiegroepen en zoekwoorden aan. Er zijn verschillende soorten zoekwoorden die je in Google Ads kan gebruiken.

  • Breed zoeken (notatie: werkbroek) houdt in dat de ad kan worden vertoond voor zoekopdrachten die verwant zijn aan het zoekwoord (‘joggingbroek’). 
  • In het geval van woordgroepen (notatie: “werkbroek heren”) kunnen advertenties worden weergegeven voor opdrachten die overeenkomen met een woordgroep of variant met aanvullende woorden ervoor of erna (‘werkbroek heren maat L’).
  • Exacte zoekwoorden (notatie: [werkbroek heren]) betekent dat de advertentie in de zoekresultaten kan verschijnen bij een gelijke of sterk gelijke variant, zowel bij spellingsfouten, maar er mogen geen woorden ervoor of erna bevatten (‘werkbroek mannen’).

We adviseren om zoveel mogelijk gebruik te maken van exacte woorden of zinsdelen en brede zoekwoorden te pauzeren. Wanneer je gebruikt maakt van exacte zoekwoorden, worden jouw advertenties enkel weergegeven voor zoekopdrachten met dat zoekwoord of zoekwoorden met dezelfde betekenis en intentie. Op die manier kom je in beeld bij mensen die ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of service.

Verder komen we vaak tegen dat een advertentieset diverse, verschillende zoekwoorden bevat. Wat het moeilijk maakt om de campagnes overzichtelijk te houden. Daarom kan je advertentiegroepen beter per zoekwoord verdelen. Op die manier kan je een duidelijke campagnestructuur aanbrengen binnen je account. Daarnaast kan je de kosten per klik (CPC) eenvoudiger verlagen en kan je per advertentiegroep gemakkelijker optimaliseren.

2. Haal alles uit je tekst-advertenties

Wellicht een eenvoudige tip; maar we zien vaak bij klanten dat de tekstadvertenties erg beknopt zijn, terwijl je bij bij Responsive Search Ads maar liefst vijftien koppen en vier beschrijvingen kan meegeven. Wanneer je niet alle koppen en beschrijvingen invult, doe je jouw advertenties eigenlijk al tekort. Het algoritme heeft dan meer moeite met het optimaliseren van jouw advertenties en het vinden van de perfecte match. Je kan het beste experimenteren met USP’s en CTA’s om erachter te komen welke uitingen het meest effectief zijn. Als je voldoende suggesties geeft voor advertentiekoppen en beschrijvingen, krijg je uiteindelijk ook inzichtelijk welke teksten het meeste verkeer en de beste conversies opleveren onder jouw doelgroep.

3. Sluit irrelevante zoekwoorden uit

Een essentieel onderdeel van SEA is het uitsluiten van niet relevante zoektermen. Meestal kom je zoekwoorden tegen van mensen die nog in een oriënterende fase zitten. Zij gebruiken zoektermen als ‘waarom’, ‘zelf doen’, ‘hoe’ of ‘info’. Wanneer daar veel advertentiebudget naartoe gaat kan je overwegen om deze zoekwoorden uit te sluiten. Je wil tenslotte graag mensen targeten die een serieuze koopintentie hebben. Deze consumenten gebruiken meestal specifieke zoektermen met betrekking tot een product of termen in combinatie met ‘kopen’, ‘review’ of ‘vergelijken’.

Deze zoekwoorden kan vrijwel elk bedrijf uitsluiten in het advertentieaccount:

  • 'Gratis'
  • 'Tweedehands'
  • 'Wikipedia'
  • Uitsluitings-zoekwoorden op concurrenten
4. Voeg extensies toe

Een andere best practice voor het optimaliseren van Google Ads campagnes is het toevoegen van extra extensies. Hiermee bouw je jouw advertentie verder uit. Doordat je extra informatie biedt over jouw bedrijf, producten en diensten, wordt het voor consumenten nog aantrekkelijker om op jouw advertentie te klikken en te converteren. Populaire extensies zijn; locatie-extensies, sitelink extensies, highlight extensies en leadformulier extensies. In veel gevallen zien we door het toevoegen van een advertentie-extensie een flinke stijging in de klikfrequentie en de advertentiekwaliteit. Het is dus een slimme zet om hiermee aan de slag te gaan.

voorbeeld afbeelding extensies
5. Kies de juiste biedstrategie

Het is belangrijk om een biedstrategie te bepalen die aansluit op je marketingdoelstellingen. Met de keuze voor een bepaalde biedmethode geef je aan hoe je jouw dag-budget per campagne wil uitgeven. Houd hierbij rekening in welke fase een potentiële klant zich bevindt en of je wil betalen voor vertoningen, klikken of conversies.

Voor een kleinschalig of nieuw Ads account wordt vaak een handmatige CPC gehanteerd, omdat je hiermee de volledige controle hebt op biedingen. Met deze biedstrategie geef je aan hoeveel je per klik voor elk zoekwoord wil betalen. Als je bieding te laag is, geeft Google aan wat het minimale bod is om op de eerste zoekresultatenpagina te komen. Een betere optie is verbeterde CPC, hiermee geef je Google de ruimte om een bod wat hoger in te zetten wanneer de kans groot is dat een kwalitatieve consument op je advertentie zal klikken. Bovendien verzamel je alvast data, die je nodig hebt wanneer je wilt overgaan tot een automatische biedstrategie.

Voor meer zichtbaarheid en naamsbekendheid kies je voor doelvertoningspercentage. Bij deze biedstrategie worden biedingen automatisch ingesteld zodat de advertentie op een toppositie in de zoekresultaten komt te staan. Deze strategie leidt vaak tot meer resultaten, maar meestal wel tegen hogere kosten. Daarom is het aan te raden om met deze strategie te experimenteren.

Wil jij meer traffic genereren? In dat geval kan je kiezen voor de strategie klikken maximaliseren. Hiermee haal je meer bezoekers naar de website, maar wordt er niet gekeken naar wat er gebeurt nadat iemand op de advertentie heeft geklikt. Houd er rekening mee dat er dus niet wordt gelet op je conversiedoelen.

Wanneer je genoeg data hebt gegenereerd, kan je overwegen om automatische biedingen te hanteren. Bij conversies maximaliseren stel je biedingen automatisch in waardoor Google het maximale aantal conversies uit je dag-budget probeert te halen. Zet deze strategie in wanneer je een maximaal budget hebt om uit te geven. Deze strategie sluit aan op de doelstelling om meer verkoop van een product genereren. Daarnaast is aantal conversies maximaliseren interessant voor de B2B-markt, waarin je doorgaans zoveel mogelijk leads wilt verkrijgen. Voordeel is dat je iets meer werk uit handen kan geven. Google baseert de razendsnelle biedingen op historische campagne-data en signalen vanuit de potentiële doelgroep door middel van machine learning.

Met name voor e-commerce is de biedstrategie conversiewaarde maximaliseren interessant. Deze strategie is bijna identiek aan de vorige, ook hierbij ligt de focus op de verkoop van producten maar in dit geval wordt de waarde per conversie gemeten. Daarom is deze methode vooral geschikt voor grote webshops.

Daarnaast zijn er meer advanced automatische biedstrategieën zoals doelkosten per actie (doel-CPA) en doelrendement op advertentie uitgaven (doel-ROAS). Bij doel-CPA bepaal je hoeveel je wil betalen per conversie of lead waarbij Google zal zorgen dat er binnen dit doel zoveel mogelijk conversies worden binnengehaald. Deze biedstrategie adviseren we wanneer je te maken hebt met seasonality, niet beperkt wordt door budget en meer dan dertig conversies per maand hebt. Met behulp van een target-ROAS geef je aan hoeveel iedere geïnvesteerde euro in ads moet opleveren aan opbrengst. Deze biedstrategie is effectief voor e-commerce wanneer je minimaal vijftien conversies per maand behaald en wanneer je niet beperkt bent door budget.

Er zijn dus verschillende tactieken die je kan toepassen. Geef biedstrategieën voldoende tijd om te leren en bekijk na circa een maand wat de resultaten zijn. Houd daarnaast in je achterhoofd dat de keuze voor een biedstrategie en de optimalisatie hiervan een continu proces is.

6. Richt je doelgroepenbeheer in

Onze laatste tip is om je doelgroepen helder te formuleren en te targeten. Door middel van doelgroep observatie en -targeting kan je specifieke consumenten aanspreken op basis van hun interesses, demografische gegevens of online interacties. Hoe concreter je doelgroep, hoe beter de prestaties van je advertenties zullen zijn.

Wanneer je voldoende data hebt verzameld kan je starten met het optimaliseren van je doelgroepen en de onderlinge resultaten analyseren. Wanneer je bijvoorbeeld accommodaties aanbiedt voor gezinnen is het niet handig om je advertenties te tonen aan jongeren. Je betaalt anders alleen voor extra klikkosten, terwijl er een kleine kans is dat dit doelgroepsegment overgaat tot conversie. Je kan daarom doelgroepen uitsluiten die voor jouw bedrijf onbelangrijk zijn en de segmenten selecteren die van grote waarde zullen zijn. Vanwege de uitgebreide opties in Google Ads kan je redelijk concreet zijn in het targeten van je doelgroep. Houd er echter wel rekening mee dat je doelgroep niet te specifiek wordt, je wilt namelijk nog wel voldoende vertoningen krijgen met de advertenties. Daarnaast kan je ook bepalen of je een bod aanpassing wil doen voor bepaalde advertentiegroepen. Bijvoorbeeld als je opmerkt dat het conversiepercentage voor mobiel hoger is in vergelijking tot desktop, zou je het bod voor mobielgebruikers kunnen ophogen waardoor de advertenties onder dit segment meer vertoond worden. Maar je kan natuurlijk ook voor de desktopgroep het bod verlagen, zodat je binnen de campagne bespaart op onnodige klikkosten. 

Hopelijk heb je met behulp van onze tips meer inzicht verkregen hoe je jouw Google Ads campagnes kan optimaliseren. Het is aan te raden om goed te testen wat voor jouw campagnes werkt, want ieder Google Ads account is immers anders. Kom je er toch niet helemaal uit en wil je ondersteuning bij het optimaliseren van je Ads campagnes? Neem gerust contact op.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Het is essentieel voor jou als bedrijf om SEA te benutten om je online zichtbaarheid te vergroten en effectief in contact te komen met je doelgroep. Het begrijpen van ...

Lees verder
10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes

Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads) is een uitgebreid advertentieplatform van Microsoft waarmee bedrijven hun klanten op meerdere apparaten en platforms kunnen ...

Lees verder
SCROLL