Blog

blog

5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Zoekmachine Adverteren
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 19 maart 2024 | Bewerkt op 19 maart 2024

5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Het is essentieel voor jou als bedrijf om SEA te benutten om je online zichtbaarheid te vergroten en effectief in contact te komen met je doelgroep. Het begrijpen van het potentieel van SEA begint met het erkennen van de rol ervan in het stimuleren van gericht lokaal verkeer, het vergroten van merkbekendheid en het genereren van leads. In deze blog hebben we het over 5 stappen voor het ontwikkelen van een succesvolle SEA-strategie, specifiek ontworpen voor lokale bedrijven.

1. Stel duidelijke doelen voor je SEA-campagnes

De basis van een succesvolle SEA strategie ligt in het vaststellen van duidelijke, meetbare doelstellingen. Voor lokale bedrijven moeten deze doelstellingen nauwkeurig afgestemd zijn op hun algemene bedrijfsdoelen, of het nu gaat om het genereren van meer fysieke winkelbezoekers, het verhogen van online verkopen, of het versterken van de lokale merkbekendheid. De specificiteit van je doelen beïnvloedt rechtstreeks de focus van je SEA-inspanningen en de metrics die je zult gebruiken om succes te meten.

Begin met het identificeren van wat je wilt bereiken met je SEA-campagne. Zorg ervoor dat je doelstellingen haalbaar en relevant zijn voor de lokale context van je bedrijf. Zorg dat ze tijdgebonden zijn om een gevoel van urgentie en richting te behouden. Voorbeelden van doelstellingen kunnen zijn het verhogen van het aantal websitebezoeken van lokale klanten met 20% binnen drie maanden of het vergroten van het aantal bezoeken aan de fysieke winkel met 15% in het volgende kwartaal door middel van online promoties.

Zodra je doelen zijn vastgesteld, is het cruciaal om de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) te bepalen die je zullen helpen bij het volgen en meten van de effectiviteit van je SEA-campagnes. Dit kunnen bijvoorbeeld click-through rates (CTR), conversieratio's of kosten per acquisitie (CPA) zijn, die elk inzicht bieden in hoe goed je advertenties presteren in relatie tot je doelen.

2. Je doelgroep begrijpen en definiëren

Een belangrijk onderdeel van elke effectieve SEA-strategie is het begrijpen van je doelgroep. Voor lokale bedrijven betekent dit het identificeren van niet alleen wie je klanten zijn, maar ook hoe de wisselwerking is met je bedrijf, zowel online als offline.

Stap 1: Doelgroep segmentatie
Begin met het segmenteren van je doelgroep op basis van relevante criteria zoals demografie, locatie, interesses en online gedrag. Als bedrijf kun je profiteren van het benadrukken van geografische segmentatie, waarbij je advertenties worden afgestemd om beter aan te sluiten bij de voorkeuren en het gedrag van de lokale gemeenschap. Hierdoor kun je meer gerichte, relevante en overtuigende advertentiecampagnes creëren die direct inspelen op de behoeften en interesses van je potentiële klanten.

Stap 2: Analyseer zoekgedrag
Gebruik analysetools en klantgegevens om inzichten te verkrijgen in het zoekgedrag en de voorkeuren van je doelgroep. Zoek naar patronen in hoe verschillende segmenten interactie hebben met je bestaande online content en welke zoekwoorden ze gebruiken in hun zoekopdrachten. Deze informatie is van waarde bij het verfijnen van je targeting strategieën en het verhogen van de relevantie van je advertenties.

Stap 3: Optimaliseer advertentiestrategieën 
Overweeg ook de customer journey en hoe verschillende doelgroepsegmenten op verschillende momenten interactie hebben met je bedrijf. Het aanpassen van je advertenties aan deze verschillende stadia, van bewustwording tot overweging tot aankoop, kan de effectiviteit ervan aanzienlijk verhogen. Gebruik bijvoorbeeld meer algemene, informatieve zoekwoorden om de aandacht van potentiële klanten in de bewustwordingsfase te trekken, en meer specifieke, actiegerichte zoekwoorden voor degenen die dichter bij een aankoopbeslissing staan.

3. Doe een uitgebreid zoekwoordonderzoek

De derde stap is het uitvoeren van uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Deze fase is cruciaal voor lokale bedrijven, aangezien het betrekking heeft op het identificeren van de zoekwoorden die potentiële klanten gebruiken om diensten of producten in hun omgeving te vinden.

Begin met een grondige analyse van de product- of servicecategorieën van je bedrijf en overweeg de verschillende manieren waarop klanten hiernaar kunnen zoeken. Gebruik zoekwoordenonderzoek tools om je lijst uit te breiden, waarbij je long-tail zoekwoorden opneemt die waarschijnlijk gebruikers met een hoge intentie aantrekken.

Voeg lokale modifiers toe aan je zoekwoorden, zoals je stad, wijk of andere lokale identificatoren. Stel dat je een bakkerij hebt in Amsterdam. Je zou dan lokale modifiers kunnen gebruiken zoals:

"Bakkerij Amsterdam”. Dit zorgt ervoor dat je advertenties verschijnen in zoekopdrachten die geografisch relevant zijn voor je bedrijf, waardoor de kans toeneemt dat je oprechte, geïnteresseerde lokale klanten aantrekt. Het analyseren van de zoekwoordstrategieën van concurrenten kan ook waardevolle inzichten bieden, waarmee je branche specifieke termen kunt identificeren en de concurrentie kunt beoordelen.

Balans is essentieel bij de selectie van zoekwoorden. Streef naar een mix van zoekwoorden met veel verkeer om zichtbaarheid te stimuleren en meer niche, specifieke zoekwoorden om gericht verkeer aan te trekken dat waarschijnlijk zal converteren. Bovendien, monitor continue de prestaties van je gekozen zoekwoorden en pas je strategie aan op basis van wat de beste resultaten oplevert in termen van betrokkenheid, doorklikpercentages en conversies. Effectief zoekwoordenonderzoek is een doorlopend proces, dat regelmatige verfijning en aanpassing vereist om in lijn te blijven met veranderende markttrends, consumentengedrag en competitieve dynamiek.

4. Overtuigende advertentieteksten maken

Het is belangrijk om advertentieteksten en creatieve elementen te ontwikkelen die niet alleen de aandacht trekken, maar die ook aansluiten bij de doelgroep. Deze fase is essentieel voor lokale bedrijven, aangezien de effectiviteit van je SEA-campagne afhangt van je vermogen om je waarde propositie overtuigend en bondig te communiceren binnen de beperkingen van advertentieformaten.

Begin met ervoor te zorgen dat je advertentietekst aansluit bij de intentie achter de geselecteerde zoekwoorden. De kop moet de aandacht trekken, een duidelijke belofte of aanbieding maken die direct inspeelt op de intentie van de doelgroep. De beschrijving moet hierop voortbouwen door unieke verkooppunten, speciale aanbiedingen of voordelen te benadrukken die je lokale bedrijf onderscheiden van concurrenten.

Verder zijn call to actions (CTA's) cruciaal om potentiële klanten te begeleiden naar de gewenste actie, of het nu gaat om het bezoeken van je website, het maken van een telefoontje, of het krijgen van routebeschrijvingen naar je winkel. Zorg ervoor dat je CTA's duidelijk, urgent en afgestemd zijn op het doel van je advertentie. Moedig gebruikers aan om de volgende stap in hun klantreis te zetten.

Visuele elementen, indien van toepassing, mogen niet over het hoofd worden gezien. Ze moeten van hoge kwaliteit zijn, relevant zijn en in staat zijn om de aandacht van de kijker te trekken.

5. Je campagnes monitoren, testen en optimaliseren

Begin met het opzetten van een kader voor het volgen en analyseren van de prestaties van je campagne. Gebruik SEA-tools en analyseplatforms om belangrijke statistieken te monitoren zoals click-through rates (CTR), conversieratio's, kosten per klik (CPC) en return on ad spend (ROAS).

Het regelmatig beoordelen van deze statistieken stelt je in staat trends, patronen en verbeterpunten te identificeren. Gebruik deze gegevens om beslissingen te nemen over je SEA-strategie, zoals het aanpassen van biedingen, het verfijnen van je doelgroep of het bijstellen van je advertentietekst en zoekwoorden. Het doel is om de prestaties van je campagne continu te verbeteren, je ROI te maximaliseren en ervoor te zorgen dat je advertentiebudget effectief wordt gebruikt.

A/B-testen kan je helpen in het optimalisatieproces. Door systematisch verschillende elementen van je advertenties te testen, zoals koppen, beschrijvingen en oproepen tot actie, kun je bepalen wat het meeste aansluit bij je doelgroep.

Een goed gestructureerde strategie voor SEA is onmisbaar voor lokale bedrijven als je je digitale aanwezigheid wil vergroten en effectiever wil verbinding wil maken met je doelgroep. Door de vijf stappen uit deze blog te volgen kun je een krachtige SEA-strategie creëren die tastbare resultaten oplevert.

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

7 redenen waarom je Google Shopping moet gebruiken voor jouw webshop
7 redenen waarom je Google Shopping moet gebruiken voor jouw webshop

Het betreden van de wereld van e-commerce kan een uitdaging zijn, maar het vinden van de juiste tools om de zichtbaarheid van je webshop te verbeteren hoeft dat niet ...

Lees verder
Hagakure: Dé manier voor structuur in Google Ads
Hagakure: Dé manier voor structuur in Google Ads

In de wereld van digitale marketing is Google Ads een cruciaal instrument als je je online zichtbaarheid wilt vergroten en conversies wilt stimuleren. De complexiteit ...

Lees verder
10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
SCROLL