Blog

blog

Digital Marketing Maturity Model: Klaar om te groeien?

Online Marketing Strategie
Kim van Leeuwen

Door Kim van Leeuwen
Geplaatst op 27 januari 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

Digital Marketing Maturity Model: Klaar om te groeien?

Blijven groeien op alle digitale onderdelen van je bedrijf is belangrijk, waardoor het maken van de juiste keuze op korte en op lange termijn soms een erg complex proces kan vormen. Het Digital Marketing Maturity Model (DMMM) challenget je om alle belangrijke knelpunten die zorgen voor belemmering op het gebied van digitale marketing in kaart te brengen. Het DMMM stelt de volgende vragen: Hoever sta je in het digitale proces? Wat zijn de positieve punten van je bedrijf in het digitaal proces? En welke belangrijke keuzes moet je komend kwartaal maken voor je klantstrategie?

DMMM ft. Envoker

Tijdens een digitaal proces komen er heel wat tussenstappen om de hoek kijken. Het Digital Marketing Maturity Model leert ons niet alleen om kritisch te kijken naar je bedrijf, maar ook naar onszelf als online marketeer. Het geeft ons de handvatten om samen stap voor stap te groeien naar die ene ‘stip op de horizon’; het overall resultaat waar we heen willen. Het DMMM geeft ons een duidelijk beeld waar je bedrijf zich bevindt in het digitale proces, wat de sterke punten zijn van je bedrijf en waar het een tikkeltje beter kan. Door middel van een grondige analyse van deze drie punten creëren wij vervolgens voor elk kwartaal nieuwe doelstellingen. Wat doen we goed? Wat kan er beter? Deze nieuwe kwartaaldoelstellingen geven ons de juiste trap in de sturing en verdere ontwikkeling van je platform en online marketingkanalen. Dit helpt ons om samen met jou steeds een stukje dichter te komen bij die 'stip op de horizon'.

Digital Marketing Maturity Model

Voorbeeld: Digital Marketing Maturity Model
 

Digital Marketing Maturity Model

Het Digital Marketing Maturity Model verdeelt het digitale proces van je bedrijf in drie verschillende takken van Digitale Marketing: Organisational Maturity, Digital Marketing Maturity en Technical Maturity. In het DMMM komen alle takken uitvoerig aan bod. Hierdoor maak je kennis met de positie van je bedrijf in het digitale proces, je belangrijke positieve punten in het proces en je knelpunten op lange termijn.

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je bedrijf in het digitale proces op alle drie de genoemde takken hetzelfde scoort. Ter verduidelijking waar je jezelf precies digitaal positioneert worden deze takken onderverdeeld in vier score fasen: ‘Nascent, Developing, Mature en Best in Class’. Uit deze vier fasen blijkt hoe hoog je scoort in elke bovengenoemde tak en drijven de belangrijkste knelpunten naar boven. Zorg ervoor dat je deze knelpunten vervolgens uiteenzet als kwartaaldoelen.

Tak 1: Organisational Maturity

De eerste tak van het DMMM omhelst de organisatorische maturiteit op het gebied van digitale marketing. Hierin worden de bewustwording, betrokkenheid en prioriteiten vooropgesteld. In deze tak van het Digital Marketing Maturity Model staat het kennisniveau van de werknemers in je bedrijf, hoever digitale marketing als leidraad wordt gezien en in hoeverre de processen op dit moment al data gestuurd zijn voorop. Je bekijkt of er gebruik wordt gemaakt van interne rapportages en evaluatiemomenten en of deze voldoende prioriteit hebben. Vergeet daarnaast niet een blik te werpen op hoe je bedrijf zich profileert en in hoeverre je bedrijf zich aanpast op de verkrijgbare data.

Tak 2: Digital Marketing Maturity

Een belangrijke andere tak is de evaluatie van de strategische maturiteit op het gebied van digitale marketing. Hoe wordt er gebruikt gemaakt van begrotingen? Maak je al gebruik van een marketingkalender? Leer je voldoende van je klant en zijn feedback? Daarnaast wordt er gevraagd naar de inzet van alle digitale mogelijkheden en kanalen en in hoeverre alle digitale mogelijkheden worden benut.

Tak 3: Technical Maturity

In de laatste tak van het Digital Marketing Maturity Model wordt de technische maturiteit op het gebied van online marketing geëvalueerd. In dit onderdeel vraag je jezelf af op welke manier de techniek wordt benaderd en of dit gedaan wordt vanuit alle lagen van de organisatie. Deze technische analyse rapporteert de grote stappen die behaald zijn en indiceert de eventuele valkuilen. Daarnaast kijk je of de webdeveloper kundig genoeg is en of de investering in deze persoon binnen de proportie van omzet en winst valt. Ook zet je je vraagtekens of het huidige platform klaar is voor de toekomst en hoe de ontwikkeling is met betrekking tot technische integraties. Vergeet ook zeker niet om een blik te werpen op de manier hoe je bedrijf zich verder kan ontwikkelen met de huidige en toekomstige technologieën.

Focus Themes - Digital Marketing Maturity Model

Voorbeeld: Kwartaaldoelstellingen - Digital MArketing Maturity Model

 

Nascent, Developing, Mature en Best in Class: In welke fase bevindt je bedrijf zich?

De bedrijfsvoering, verscheidene doelstellingen en uiteenlopende strategieën bepalen voor een groot deel de score in het DMMM. Het is daarom ook vrij logisch dat je ten opzichte van een andere onderneming verschillend scoort in de drie bovengenoemde maturiteitstakken.

Wanneer je het nut van digitale marketing ontdekt bevind jij je in de Nascent fase. De Nascent- fase geeft aan dat je de basis in orde hebt en dat de waarde van digitale marketing gevoelsmatig aanwezig is. Helaas is het omarmen van een digitale besluitvorming voor je onderneming een flink struikelblok. Het begin is gemaakt met bijvoorbeeld Google- Ads of Facebook Ads, echter mist er een duidelijke strategie of tactiek. De kanalen, rapportages en technieken worden in deze fase niet 100% benut. De uitvoer en de uitwerking bevinden zich nog voornamelijk bij externe partijen die vaak direct door de CEO of sales- en marketingmedewerker worden aangestuurd. In deze fase kan je inspelen op de aansturing van je marketingmedewerker en kan je advies vragen aan je externe marketingbureau voor hulp bij het opstarten van bijvoorbeeld online marketing.

In fase twee, de Developing fase, is er een duidelijk beeld wie je klant is en waarom de klant het product of de dienst aanschaft. Een onduidelijke strategie en vele testen met verschillende kanalen en technieken zorgen er wel voor dat je niet het maximale behaalt van wat er behaald kan worden. Het kan zijn dat de focus van marketing op productniveau ligt, waardoor ook alleen maar vanuit het product gecommuniceerd wordt. Wanneer je je in deze fase bevindt, bepaal je de marketing investering op het begin van het jaar, terwijl het bijsturen van deze investering juist erg belangrijk is in het verloop van het jaar. Een duidelijke challenge in deze fase is dat marketeers, designers, ontwikkelaars en de bureaus de doelstellingen goed afstemmen. Door een goede samenwerking kan je verkeerde beslissingen vermijden.

Bij de Mature fase is de data- geïnformeerde en digitale besluitvorming de standaard in een groot deel van je bedrijf. De online marketing wordt door de gehele organisatie gedragen en er is een overall duidelijk beeld. De focus ligt op je klant en waarom de klant je product of dienst koopt. Je budgetten worden bepaald op basis van groeipotentieel in de markt en kunnen flexibel ingezet en bijgestuurd worden op basis van je KPI- resultaten. Een goed voorbeeld uit deze fase is dat de struikelblokken snel en goed herkend worden en direct worden opgelost. Vergeet in deze fase alleen niet om bij specialistische vraagstukken een expert in te schakelen.

In de laatste fase, Best in Class, zie je digitale marketing als en integraal onderdeel van het bereiken van je strategische doelstellingen. Het allerleukste is het experimenteren met innovatieve projecten en technologieën. Je digitale marketing is Top of Mind. Je blinkt enorm uit ten opzichte van je concurrenten. Alle campagnes zijn volledig data- driven, op basis van je KPI’s, doelstellingen en de reis van je klant is volledig in zicht. Qua technologie loopt je bedrijf voor op het testen van nieuwe initiatieven en streef je naar een zo hoog mogelijke winst en klanttevredenheid. In deze fase worden de data en de interne flows op directieniveau vertegenwoordigd. Het snel en duidelijk beslissen van doelen die het meeste effect hebben op de bedrijfsvoering zorgt voor de puntjes op de i. Deze manier van werken vergt veel kennis, tijd en geld.

Tip! Het is niet altijd nodig om de beste van de klas te zijn. Soms past je manier van bedrijfsvoering niet in deze laatste fase. En weet je, dat is ook helemaal niet nodig! Zorg er gewoon voor dat je je klant goed kent, je digitale marketingdoelstellingen helder helpt en je gestelde budgetten en strategieën niet uit het oog verliest. De manier van groeien in digitale marketing is en blijft een uniek proces.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

11 essentiële tactieken voor een B2B inbound marketing strategie
11 essentiële tactieken voor een B2B inbound marketing strategie

In het snel evoluerende digitale landschap van vandaag zoeken bedrijven continu naar manieren om op te vallen, met name binnen de B2B-sector. Inbound marketing is een ...

Lees verder
Wat is Reverse Video Search en waarom is dit belangrijk?
Wat is Reverse Video Search en waarom is dit belangrijk?

Terwijl we door de snelle digitale wereld navigeren, zijn tools die op een efficiënte manier enorme hoeveelheden gegevens doorzoeken van cruciaal belang. Een opkomen ...

Lees verder
5 voordelen van een customer journey
5 voordelen van een customer journey

Een customer journey is een manier om te begrijpen hoe jouw klanten met jouw bedrijf omgaan. Door het uitwerken van een customer journey krijg je een visuele weergave ...

Lees verder
SCROLL