Blog

blog

Optimaliseer je campagnes met doelgroeptargeting via Google Ads

Zoekmachine Adverteren
Kim van Leeuwen

Door Kim van Leeuwen
Geplaatst op 31 maart 2022 | Bewerkt op 31 maart 2022

Optimaliseer je campagnes met doelgroeptargeting via Google Ads

Maak jij al gebruik van doelgroeptargeting? Met targeting voor doelgroepsegmenten kan je namelijk de prestaties van je campagnes een flinke boost geven. Je voegt segmenten aan je campagnes toe om niet alleen mensen te bereiken op basis van interactie met je bedrijf, maar ook middels interesses, gewoonten en waar ze actief naar op zoek zijn. Je bereikt online gebruikers die op je website browsen, degene die je (eventuele) apps gebruiken, maar ook de online gebruikers die de nieuwe video, die je enkele weken geleden hebt geplaatst op je website, hebben bekeken. 

Welke doelgroepsegmenten kunnen worden ingezet?

Bij het integreren van doelgroepen via Google Ads krijg je te maken met een grote groep aan verschillende segmenten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om doelgroeptargeting toe te voegen op basis van interesses, bijvoorbeeld liefhebbers van koken en restaurants, maar je kan ook targeten op specifieke personen die je app of website hebben bezocht. Op deze manier geeft Google advertenties weer aan de personen die zich hoogstwaarschijnlijk in de geselecteerde categorieën bevinden. Het toevoegen van doelgroepsegmenten wordt gebruikt om de targeting en biedingen van je doelgroep campagnes te verbeteren.

Doelgroepen op basis van affiniteit

Wil je je gebruikers op basis van interesses, passies en gewoonten targeten en je naamsbekendheid vergroten? Kies dan voor het segment op basis van affiniteit. Met dit segment genereer je bekendheid bij een grote schaal potentiële klanten. Dit segment wordt met name gebruikt voor gebruikers die zich nog begeven in de awareness-fase. Zij zijn nog niet bekend met je producten en/of diensten, maar hebben wel interesses die hierop aansluiten.

Aangepaste affiniteitsegmenten

Afhankelijk van je campagnedoel kan je er ook voor kiezen om een aangepast affiniteitsegment toe te passen. Op deze manier kan je niet alleen gebruikers bereiken door middel van interesses, passies en gewoonten, maar combineer je deze affiniteiten met bijvoorbeeld hun laatste koopintentie.

Doelgroepen op basis van demografie

Wanneer je de keuze maakt om een targeting op basis van demografie toe te passen, kies je ervoor om je advertenties te laten zien aan gebruikers aan de hand van algemene kenmerken zoals leeftijd, geslacht, inkomen of status.

In-market-segmenten

De doelgroep in dit segment is de awareness-fase reeds voorbij. Deze gebruikers zijn op zoek naar een product of dienst en zijn ook bereid om deze aan te schaffen. Het toevoegen van in-market-segmenten is interessant wanneer je je wilt richten op het genereren van conversies bij potentiële kopers.

Gegevenssegmenten -voorheen remarketing-

Met gegevenssegmenten bereik je de online gebruikers die in de afgelopen periode enige betrokkenheid hebben getoond bij je producten of diensten. Hierbij toon je je advertenties aan bezoekers van je website, personen die je app hebben gedownload en personen die je net geüploade YouTube video hebben bekeken. Het toevoegen van gegevenssegmenten zorgt ervoor dat je advertenties zichtbaar zijn bij de bezoekers die daadwerkelijk bereid zijn om een product of dienst van jou te kopen of af te nemen.

Klantenmatch

Met het segment klantenmatch bereik je de gebruikers die reeds contactgegevens hebben gedeeld  met je bedrijf. Dit kunnen zowel online als offline gegevens zijn. Via klantenmatch kan je de volgende doelgroepen aanspreken:

  • Lijsten met klanten/gebruikers op basis van eerdere aankoopkanalen of typen
  • Lijsten met klanten/gebruikers op basis van loyaliteit
  • Lijsten met klanten/gebruikers op basis van inactieve gebruikers

Hoe en waarom zet ik doelgroeptargeting in?

Het inzetten van doelgroepen is op verschillende manieren heel waardevol. Naast dat je doelgroepen als ‘observatie’ kan toevoegen, kan je er ook voor kiezen om een aparte campagne op te bouwen aan de hand van een doelgroep. Het toevoegen van doelgroepen zorgt er niet alleen voor dat je betere campagneresultaten behaald, je krijgt ook een beter inzicht van je potentiële klanten.

Doelgroep toevoegen ter observatie

Wanneer je gebruik maakt van doelgroepen ter observatie krijg je meer inzicht over het gedrag van specifieke doelgroepen. Je kan deze zogenoemde observatiedoelgroepen per campagne monitoren. Met deze functie in Google Ads beperk je het bereik van je advertentiegroepen niet, maar heb je wel de optie om biedingen aan te passen.

Gegevens verzamelen

Het inzetten van doelgroepen ter observatie heeft niet alleen het voordeel dat je het gedrag en resultaat kan monitoren. Met de data uit deze doelgroepen kan je ervoor kiezen om je campagnes op te splitsen en bijbehorende teksten of zoekwoorden te switchen naar aanleiding van je best presterende doelgroepen.

Bod aanpassingen

Je kan er voor kiezen om, op basis van resultaat, je biedingen te verlagen of te verhogen bij een handmatige biedstrategie. Bij een geautomatiseerde biedstrategie worden deze biedingen overschreven.

Voeden van automatische biedstrategieën

Door het toevoegen van doelgroepen ter observatie krijgen automatische biedstrategieën, zoals Doel-ROAS of Doel-CPA meer data binnen. Het genereren van meer data zorgt ervoor dat je het algoritme van Google voedt en dat de budgetten van de automatische biedstrategieën beter gestuurd kunnen worden.

Specifiek targeten van doelgroepen

Indien je voldoende gegevens hebt verzameld uit de observatiefase, kan je ervoor kiezen om over te gaan op het specifiek targeten van doelgroepen per campagne. Door specifiek te targeten op doelgroepsegmenten beperk je het bereik van de campagne en laat je je advertenties alleen zien aan de getargete doelgroep. Het targeten van een specifieke doelgroep kan waardevol zijn wanneer je campagnes matig tot niet scoren.  Daarnaast kan je er ook voor kiezen om andere advertentieteksten te tonen aan bijvoorbeeld bezoekers die je website hebben bekeken, maar geen aankoop hebben gedaan of geen formulier hebben ingevuld.

Wil je niet direct overgaan en alle campagnes op basis van een targeting inzetten? Kies er dan voor om een A/B test op te zetten.

Hoe voeg ik doelgroepsegmenten toe via Google Ads?

In de Google Ads interface kan je ervoor kiezen om een campagne met bijbehorende advertentiegroepen uit te breiden met doelgroepen. Het instellen van doelgroepen is beschikbaar voor zowel zoekcampagnes, videocampagnes, hotelcampagnes en displaycampagnes. Het toevoegen van doelgroepsegmenten via Google Ads is eenvoudig. Zorg eerst dat je de Google Ads interface opstart en volg dan de volgende stappen.

Stap 1: Ga naar ‘Tools en Instellingen’ en kies voor ‘Doelgroepbeheer’ onder gedeelde bibliotheek.

Stap 2: Druk op ‘+’ en kies welke doelgroep segment(en) je wilt toevoegen. In dit voorbeeld passen we een doelgroep toe op basis van interesses (affiniteit). Maak vervolgens de keuze of je de doelgroepen ter observatie of een specifieke targeting toevoegt.

Stap 3: Check je (observatie)resultaten per campagne en maak dan de keuze om over te gaan op het specifiek targeten van doelgroepen.

Splits je campagnes op of zet een A/B test op

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk observatiedoelgroepen toevoegt in je lopende campagnes/advertentiegroepen. Wanneer je overgaat naar het specifiek targeten van doelgroepen raden wij je aan om een aparte campagne of advertentiegroep op te zetten. Toch niet helemaal zeker of je over wilt gaan naar het specifiek targeten van doelgroepen? Zet dan een A/B test op.

Ben je onzeker over het instellen van specifieke doelgroeptargeting of weet je niet waar je moet beginnen? Onze performance marketeers helpen je graag op weg.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes

Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads) is een uitgebreid advertentieplatform van Microsoft waarmee bedrijven hun klanten op meerdere apparaten en platforms kunnen ...

Lees verder
Best practices voor jouw Google Ads campagnes
Best practices voor jouw Google Ads campagnes

Wil jij zichtbaar worden in de Google zoekresultaten? In dat geval kan search engine advertising (SEA) een eerste stap zijn. Het opzetten van een Google Ads campagne ...

Lees verder
SCROLL