Blog

blog

SEO & CRO: Dé combinatie voor nog meer resultaat

Zoekmachine Optimalisatie
Eleaz Wannee

Door Eleaz Wannee
Geplaatst op 2 april 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

SEO & CRO: Dé combinatie voor nog meer resultaat

Als bedrijf wil je succes boeken met je online marketing inspanningen. De online vindbaarheid van je website is de eerste stap en zoveel mogelijk bezoekers binnenhalen op je platform is de tweede. Je hebt er echter niks aan als je verkeer op je platform vervolgens niet de gewenste actie uitvoert waardoor je geen conversies of kwalitatieve leads binnenhaalt. Een gedegen strategie en afstemming tussen verschillende online marketing facetten is daarom cruciaal voor je leadgeneratiestrategie of genereren van conversies. In deze blog vertel ik waarom een goede afstemming tussen SEO en CRO van cruciaal belang is en hoe beide facetten samenwerken om gekwalificeerde leads en conversies voor je bedrijf te genereren.

Waarin SEO en CRO verschillen

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie richt zich o.a. op het relevanter maken van een site voor de zoekmachines. Zodra het platform qua techniek in orde is en de on page content aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, is de kans aanzienlijk groter dat je website wordt weergegeven in de top van de zoekresultaten. Echter zijn er meerdere factoren die hierin meespelen. Denk hierbij aan de paginasnelheid, autoriteit van je merk, backlinks en nog belangrijker; mobielvriendelijkheid. Al deze factoren worden meegenomen door het algoritme van Google. Vervolgens worden de meest relevante resultaten gerangschikt en weergeven, waardoor de gebruiker het meest relevante resultaat voorgeschoteld krijgt. In een notendop gaat het er bij SEO om dat je organisch verkeer naar je platform leidt.

CRO, oftewel conversie optimalisatie richt zich op het bereiken van je doelstellingen op het platform zelf. Het is een traject om je website dusdanig in te richten dat het resulteert in meer conversies. De focus ligt vooral op het optimaliseren van een webpagina om de gebruiker naar een gewenste actie te leiden, want een reguliere websitebezoeker zal niet binnen no-time een betalende klant worden. Je zal moeten kijken naar de browse-vriendelijkheid van je platform en je zal je moeten verdiepen in mogelijke knelpunten en optimalisatiemogelijkheden. Zodra je de frictiepunten in kaart hebt gebracht, kun je een plan van aanpak opstellen om ontwikkelingen door te voeren waardoor men wél overgaat tot een gewenste actie.

Groeiende overlappingen

Veel mensen richten zich nog op de beide optimalisatieprocessen los van elkaar en dat terwijl er meerdere factoren zijn waarin beide facetten overlappingen hebben met elkaar. Binnen zowel een SEO-, als CRO-traject wordt er gelet op:

1. Paginasnelheid

Paginasnelheid is voor zowel de zoekmachines als de uiteindelijke gebruiker een belangrijke vereiste. Voor de zoekmachines is het een rankingfactor om een goede positie in de zoekresultaten van Google of Bing veilig te stellen. Voor een websitebezoeker is het voor een gebruiksvriendelijke ervaring op je website. Consumenten worden veeleisend en als het op jouw platform te lang duurt voordat iets geladen is, wordt het tabblad gesloten en gaat men door naar de volgende leverancier of dienstverlener.

2. Kwalitatieve inhoud/content om knelpunten te voorkomen

Na een gedegen zoekwoord onderzoek, het clusteren van de zoekintenties en de on page SEO content uitrol waarbij de zoekwoorden en semantieke woorden zijn verwerkt, kan je van start gaan met het creëren van waardevolle content. Dit werkt in twee richtingen; enerzijds om relevante content te bieden voor de zoekmachines en de aansluiting van de zoekintentie van de gebruiker. Anderzijds om de websitebezoeker te overtuigen om een gewenste actie te ondernemen.

3. Gekwalificeerd verkeer

Het kwalificeren van je verkeer start bij het clusteren van de zoekintenties. Je kan duizenden zoekwoorden toevoegen in je zoekwoordonderzoek, maar welke sluiten naadloos aan bij hetgeen wat je te bieden hebt? Des te beter jouw on page content aansluit bij de zoekopdracht/vraag van de gebruiker, hoe kwalitatiever het verkeer op je platform. Zodra alles op het gebied van SEO goed staat en daarmee kwalitatief verkeer trekt, is het ook zaak dat ze gewenste acties ondernemen. Onderzoek goed wat er gedaan wordt op een landingspagina zodat je mogelijke knelpunten kunt achterhalen.

4. UX

Gebruikerservaring, oftewel UX, vormt de kern van zowel SEO als CRO. Indien het platform te traag is, modules niet functioneren naar behoren of webpagina’s moeilijk zijn te navigeren, heeft dit negatieve invloed. Het uiteindelijke doel is om een webpagina voortdurend te optimaliseren om ervoor te zorgen dat alle websitebezoekers een zo’n aangename en probleemloze browse-ervaring heeft op het platform. Hierdoor is de kans op conversies aanzienlijk groter.

ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE & cONVERSIE OPTIMALISATIE
 

SEO en CRO: Waarom de een niet zonder de ander kan

De groeiende overlappingen zoals hierboven benoemd, geeft een beter beeld van de raakvlakken. Echter zijn er ook zaken waarin het ene de ander versterkt. Denk hierbij aan de vindbaarheid. De online vindbaarheid van je bedrijf is belangrijker dan ooit. Als je website niet gevonden wordt, komt er ook niemand op je website. Inmiddels begrijpen steeds meer bedrijven het belang van de online vindbaarheid voor het genereren van verkeer naar de website.

Maar wat nu als er voldoende organisch verkeer op het platform komt maar niemand converteert? Daar komt CRO bij kijken die (hopelijk) het verkeer omzet in kwalitatieve bezoekers of misschien zelfs een betalende klant. En zijn de webpagina’s dusdanig ingericht wat de bezoeker aanzet tot actie? Het eventueel aanpassen van content heeft voor SEO ook mogelijke gevolgen. Het is dus van belang om rekening te houden dat dit zo goed mogelijk op de bezoeker wordt gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld SEO-titels verwerken die aansluiten bij de zoekterm, maar tegelijkertijd ook aanzetten tot actie. Of je kunt interne linking verwerken naar een webpagina die de websitebezoeker (nog) meer aanvullende, relevante informatie biedt.

Kortom; SEO is waarmee verkeer naar de website wordt gestuurd en CRO zorgt ervoor dat ze converteren. Maar een gedegen afstemming tussen beiden is makkelijker gezegd dan gedaan.

Houd een gezonde balans!

SEO en CRO klinkt als een match made in heaven, maar er schuilt een addertje onder het gras. Het is namelijk belangrijk om hierin een gezonde balans te vinden tussen je focuspunten voor beide online marketing disciplines. Daarom is het goed om rekening te houden met het volgende:

1. Content verwijderen zonder aanleiding

Analyseer de content alvorens je van plan bent om het te verwijderen. Denk hierbij aan teksten waarin zoekwoorden zijn verwerkt waar je goed op scoort. Je wilt je hoge posities in de zoekresultaten natuurlijk niet verliezen.

2. Zoekwoorden opofferen voor het stimuleren van een gewenste actie

De tweede tip loopt in lijn met de eerste tip, want uiteindelijk wil je je SEO inspanningen niet opofferen voor optimalisaties vanuit CRO-perspectief. Denk bijvoorbeeld aan je H1-titels waarin je belangrijkste hoofdzoekwoord is verwerkt. Vervang deze door een kop met een stimulerende call-to-action.

3. Zware modules op de webpagina’s

Personalisatie en een beleving creëren op je platform is wat hot is. Denk hierbij aan grootschalige, interactieve modules zoals AI-opties om te zien of de meubel past in je woning, of dat de zonnebril die je wilt aankopen goed past. Dit soort zaken kunnen een mooie toevoeging zijn op de klantbeleving en misschien zelfs dat laatste zetje geven voor een potentiële klant om over te gaan tot een gewenste actie. Het is ook van belang om rekening te houden met de impact op de paginasnelheid en de techniek van het platform. Dit soort zaken kunnen weer een negatieve invloed hebben op je technische SEO.

SEO en CRO gaan hand in hand. Het ene kan als verlengstuk werken voor de ander, mits er een goede balans aanwezig is. Door de voorkeur te geven aan bijvoorbeeld SEO ten opzichte van CRO kan dit weer leiden tot kostbare fouten. Uiteindelijk werken beide online marketing disciplines aan hetzelfde gemeenschappelijke doel: conversies genereren. Het is een doorgaand proces waarbij het draait om leren, evalueren en optimaliseren. Het geeft je een beter beeld van wat er beter kan op het platform, maar ook wat de sterke punten zijn. Kijk niet langer naar de verschillen, maar combineer ze en zie het als een samenhangend onderdeel. Door dit te doen, is de kans groter om meer leads en inkomsten te genereren.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL