Blog

blog

Slimme biedstrategieën: Geef Google de regie

Zoekmachine Adverteren
Danny Matenahoru

Door Danny Matenahoru
Geplaatst op 27 september 2022 | Bewerkt op 17 november 2023

Slimme biedstrategieën: Geef Google de regie

Een customer journey is ontzettend ingewikkeld om in kaart te brengen. Een overweging tot aankoop wordt op verschillende manieren gedaan. Zo kan een potentiële klant zicht oriënteren op een mobiel, maar een aankoop doen op een desktop. Dit zijn voorbeelden van signalen waar een slimme biedstrategie rekening mee houdt. Deze signalen zorgen ervoor dat een slimme biedstrategie jouw potentiële klant op het juiste moment benaderd, waardoor de kans op conversie het hoogst is.

Wat zijn slimme biedstrategieën?

Een slimme biedstrategie is een biedstrategie die wordt gekenmerkt door de machine learning van Google. De machine learning analyseert de verschillende signalen van een gebruiker. Op die manier wordt jouw advertentie op het juiste moment aan de juiste gebruiker getoond.

De voordelen van slimme biedstrategieën

Het grootste voordeel is dat een slimme biedstrategie werk uit handen neemt. Je geeft de controle aan de machine learning van Google. Google kijkt naar de data binnen een campagne. Ziet Google dat de meeste conversies plaatsvinden op dinsdagmiddag via een mobiel? Dan automatiseert de slimme biedstrategie haar biedingen op de dinsdagmiddag voor mobiel. Dit hoef jij niet meer handmatig te doen. Google analyseert de data uit de campagne en optimaliseert hier naar.

Welke signalen gebruikt een slimme biedstrategie?

Google kijkt naar verschillende signalen om biedingen van een campagne met een slimme biedstrategie te optimaliseren. Hieronder vind je een lijst met een aantal signalen waar Google naar kijkt:

  • Apparaat: Worden de meeste conversies binnengehaald op mobiel, desktop of tablet?
  • Locatie: Op welke locatie vinden de meeste conversies plaats?
  • Dag en tijd: Op welke dagen en welke tijdstippen vinden de meeste conversies plaats?
  • Remarketing: Heeft iemand al eerder je website bezocht?
  • Browser: Via welke browser vinden de meeste conversies plaats?
  • Operating system: Via welk operating system vinden de meeste conversies plaats?

De twee verschillende biedstrategieën

Google Ads biedt verschillende biedstrategieën aan. Deze werken in principe hetzelfde, maar verschillen op basis van het doel dat je voor ogen hebt.

Wil je namelijk meer gelijkwaardige conversies genereren (denk hierbij aan telefoontjes of ingevulde contactformulieren), dan is het aantal conversies maximaliseren de juiste biedstrategie. Met deze biedstrategie geef je Google alle ruimte die je hebt met het opgegeven budget. Zoals de naam al zegt probeert Google het aantal conversies te maximaliseren met het budget dat je hebt opgegeven.

Wil je toch net wat meer controle over de kosten die je voor een conversie betaald? Dan kan je ook een doel-CPA opgeven. Met een doel-CPA van €20,- vertel je aan Google dat één conversie gemiddeld €20,- mag kosten.

Heb je een webshop en wil je meer omzet uit je advertenties halen? Kies dan voor een conversiewaarde maximaliseren biedstrategie. Met het budget dat je opgeeft probeert Google zoveel mogelijk conversiewaarde terug te halen.

Ook hier is het mogelijk om wat meer controle te krijgen op je advertentie uitgaven. Je kan namelijk een doel-ROAS opgeven. Met een doel-ROAS van 1000% vertel je Google dat voor elke euro die het uitbesteedt een gemiddelde return van €10,- tegenover moet staan.

3 tips voor het starten met slimme biedstrategieën

1. Wacht op genoeg data

Het is belangrijk om niet meteen met een slimme biedstrategie het diepe in te gaan. Zonder historische data schiet Google als het ware met hagel. De machine learning is op dat moment niet geoptimaliseerd. Google weet dan niet hoe het met jouw campagnes om moet gaan, waardoor je voor veel kliks zal betalen en er weinig conversies voor terugkrijgt.

Wacht eerst voordat je genoeg data in je campagne hebt om te switchen naar een slimme biedstrategie. Pas bij 30 conversies in de laatste 30 dagen heeft Google voldoende data om met een slimme biedstrategie aan de slag te gaan.

2. Voed Google met first party data

Heb je een e-maillijst of doelgroep opgebouwd in Google Analytics? Voeg deze dan toe aan je campagne. Dit zijn namelijk signalen voor Google waarop het optimaliseert. Door deze signalen van gebruikers die converteren aan te leveren, voed je de machine learning van Google en optimaliseert het nog beter.

3. Blijf je negatieven managen

Ook met een slimme biedstrategie is het belangrijk om je negatieven bij te houden. Op basis van verschillende signalen laat Google jouw advertentie zien. Het kan dus ook zijn dat je advertentie wordt getoond aan iemand die opzoek is naar een product van de concurrent. Sluit deze zoekterm dan uit. Op die manier voorkom je dat je geld uitgeeft aan niet relevante zoekwoorden en bewaak je de kwaliteitsscore van je campagne.

Zorg met minder inspanning voor meer conversies

Kortom, een slimme biedstrategie kan je veel werk uit handen nemen. De machine learning optimaliseert je biedingen en op basis van verschillende signalen zorgt Google ervoor dat jouw advertentie op het juiste moment aan de juiste persoon wordt getoond. Het resultaat is meer conversies of meer omzet. Het gebruik van een slimme biedstrategie brengt wel enkele voorwaarden met zich mee. Het is belangrijk dat je campagne genoeg data heeft om met een slimme biedstrategie om te gaan. Zonder data heeft Google geen basis om op te optimaliseren. Het gevolg is dat je je budget uitgeeft zonder dat daar conversies of omzet tegenover staan.

Heb je toch wat extra hulp nodig? Schroom niet om contact op te nemen!

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Hagakure: Dé manier voor structuur in Google Ads
Hagakure: Dé manier voor structuur in Google Ads

In de wereld van digitale marketing is Google Ads een cruciaal instrument als je je online zichtbaarheid wilt vergroten en conversies wilt stimuleren. De complexiteit ...

Lees verder
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Het is essentieel voor jou als bedrijf om SEA te benutten om je online zichtbaarheid te vergroten en effectief in contact te komen met je doelgroep. Het begrijpen van ...

Lees verder
10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
SCROLL