Blog

blog

Verbeter je Facebook marketing met de nieuwste Facebook Ads features en optimalisatiemogelijkheden

Social Media Marketing
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 27 januari 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

Verbeter je Facebook marketing met de nieuwste Facebook Ads features en optimalisatiemogelijkheden

Facebook Ads is een veelgebruikte tool onder marketeers. Met het grote wereldwijde bereik, de diverse advertentiemogelijkheden en targeting opties behoort het tot een van de belangrijkste platformen voor adverteerders. In het advertentiebeheer van Facebook kan je campagnes opzetten, conversietracking instellen, shopping feeds integreren en meer. Zowel de interface als de opties en regels binnen het platform veranderen regelmatig. In deze blog laten we je een aantal recente veranderingen en optimalisatiemogelijkheden zien.

Nieuwe campagnedoelstellingen

Een van de meest recente wijzigingen heeft betrekking op campagnedoelstellingen. Dit is de eerste stap bij het opzetten van nieuwe campagnes en kan grote gevolgen hebben voor je verdere advertentie opzet. Zo heeft de campagnedoelstelling “pagina-vind-ik-leuks genereren” bijvoorbeeld geen mogelijkheid om je eigen landingspagina in te stellen.

Voorheen waren er elf verschillende doelstellingen. Nu zijn deze samengevoegd tot zes verschillende campagnedoelstellingen.

  •  ‘Merkbendheid’ en ‘bereik’ zijn gecombineerd tot ‘bekendheid’
  • ‘Betrokkenheid’, ‘videoweergaven’ en ‘chatberichten’ zijn gecombineerd tot ‘betrokkenheid’
  • ‘Conversies’ en ‘verkopen uit catalogus’ zijn gecombineerd tot ‘verkoop’
  • ‘Verkeer’ blijft een eigen doelstelling: ‘verkeer’
  • ‘Appinstallaties’ wordt “apppromoties’. Dit doel is geschikt voor zowel appinstallaties als voor het bevorderen van appgebeurtenissen.

De campagnedoelstelling gefocust op ‘winkelverkeer’ verdwijnt. De doelstelling focuste op het promoten van fysieke bedrijfslocaties bij mensen in de buurt. In de nieuwe campagnedoestellingen geeft Facebook hiervoor geen alternatief. De campagnedoelstelling ‘verkoop’ is volgens Facebook echt gefocust op het generen van online verkopen via je eigen website of via je Facebook shop. Daarmee is de laatste offline-intentie doelstelling dus verdwenen.

Lees hier meer over de nieuwe campagne doelstellingen.

Speciale advertentiecategorieën

Na het kiezen van de campagnedoelstellingen, kunnen we de campagne verder gaan inrichten. De volgende stap is het al dan niet kiezen van een speciale advertentiecategorie. Deze optie is er al een aantal jaar, maar was altijd beperkt tot één mogelijkheid: maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek. Maar sinds kort zijn hier de volgende opties aan toegevoegd:

  • Leningen
  • Werkgelegenheid - vacatures
  • Huisvesting

Wanneer je één van de bovenstaande advertentiecategorieën selecteert, word je beperkt in de targetingmogelijkheden. Zo kan je geen geslacht of leeftijd selecteren en ben je beperkt in de selectie van demografische gegevens. Dit alles heeft Facebook ingesteld om discriminatie en misbruik van gedetailleerde targeting zo veel mogelijk tegen te gaan.

Wanneer je een vacature advertentie toch online zet zonder de werkgelegenheidscategorie te selecteren, zal Facebook je advertentie binnen no time afkeuren. Zelfs algemene advertenties die de mogelijkheid tot private lease benoemen worden regelmatig afgekeurd sinds de update van Facebook.

Het is dus belangrijk om goed na te denken of je advertentie onder één van de vier categorieën valt en deze dan ook te selecteren.

Gespreksextensie in je normale Ads

Sinds een aantal maanden heeft Facebook de mogelijkheid om een gespreksextensie toe te voegen aan je advertenties. Dit kan bij advertenties met de campagnedoelstelling ‘verkeer’ en ‘leads’. In je advertentieopmaak klik je ‘gesprekextensie’ aan en vul je het gewenste telefoonnummer in. Aan de advertentie verandert er niks, maar wanneer de advertentie wordt aangeklikt en je landt op de website, verschijnt de pop up waar je direct op kan klikken om te bellen. De extensie wordt overigens alleen getoond op mobiel.

Beperkt leren: leerfase kan niet afgesloten worden

De leerfase is de periode waarin het Facebook algoritme gaat ontdekken hoe een advertentie het beste presteert. Er wordt gekeken welke plaatsing, doelgroep en content de beste resultaten opleveren. De leerfase wordt afgesloten nadat er zo’n 50 beoogde acties zijn uitgevoerd binnen de advertentieset. Wanneer dit niet lukt binnen 1-3 weken, krijgt de advertentie het label ‘beperkt leren’. Dit kan onder andere komen door een beperkt budget, kleine doelgroep of te weinig conversies.

Alhoewel het natuurlijk beter is dat de leerfase wordt afgesloten, is het niet per definitie erg wanneer dit niet gebeurt. Bij kleinere of lokale bedrijven is de relevante doelgroep soms te klein. Het vergroten van de doelgroep zorgt dan voor minder relevant bereik. Het is dan beter om de kleine doelgroep te houden met de melding ‘leerfase niet afgesloten’.  

Bij campagnes die langer lopen zoals een always-on campagne, is het wel belangrijk om de leerfase af te sluiten. Dit zorgt voor optimale CPC’s of CPA’s en voor een betere distributie van de advertenties. Zorg er dus voor dat je always-on campagnes voldoende budget hebben, voldoende mensen binnen de doelgroep en voldoende beoogde acties kan generen.

Media en plaatsingen: story optimalisatie

Geregeld krijgen we content voor nieuwe campagnes of vervangend materiaal voor bestaande campagnes. Het komt vaak voor dat deze content niet geoptimaliseerd is voor stories (9:16 formaat). Toch kan je ook met andere formaten prima story advertenties maken. Dit doe je met de sjablonen van Facebook.

Bekijk de plaatsingen onder ‘media’ in je advertentie opmaak en klik op het pennetje bij ‘stories en reels’. Vervolgens klik je op ‘in video veranderen’ onder het kopje ‘sjablonen’.

Er zijn tientallen sjablonen variërend van single image tot slideshows met wel 15 afbeeldingen. Het sjabloon ‘drop’ is ideaal voor een vierkante foto. Daarnaast geeft dit sjabloon de mogelijkheid om een aangepaste titel en omschrijving toe te voegen.

Zo kan je dus gemakkelijk en snel mooie en aantrekkelijke story advertenties maken zonder geoptimaliseerde contentformaten.

Meer lezen over Facebook-advertenties? Lees onze blog over de online customer journey als leidraad voor je Facebook advertising strategie.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat wij kunnen doen voor jouw Facebook-advertenties? Of heb je andere gerelateerde vragen? We horen het graag!

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media
8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media

Retargeting via social media is een strategie waarbij eerdere bezoekers van een website opnieuw benaderd worden door middel van gerichte advertenties op sociale media ...

Lees verder
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren

In de snelle wereld van digitale marketing spelen Facebook-advertenties een cruciale rol bi ...

Lees verder
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?

De wereld van sociale media is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe platforms die voortdurend opkomen en strijden om de aandacht van gebruikers. Gebruikers zijn al ...

Lees verder
SCROLL