Blog

blog

Waarom structured data onmisbaar is in je SEO-strategie voor 2022

Zoekmachine Optimalisatie
Kim van Leeuwen

Door Kim van Leeuwen
Geplaatst op 25 november 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

Waarom structured data onmisbaar is in je SEO-strategie voor 2022

Scoor hoger in Google met structured data

Uitstekend is niet genoeg wanneer je technische seo mist. Je hebt de laatste maanden je belangrijkste zoektermen gepusht naar de top 20 of misschien wel tot de top 10 van de organische zoekresultaten. Je hebt een compleet Keyword Research (KWR) voor je liggen, je content is aangepast en je webpagina’s bevatten volledig geoptimaliseerde metatitles en -descriptions. Je past interne linking zorgvuldig toe en je stimuleert de autoriteit van je website met externe backlinks. Én toch behaal je de top 5 niet. Je bent ten einde raad, want dit is (op zijn zachtst uitgedrukt) frustrerend. Maar heb je in bovenstaande wel rekening gehouden met alle pijlers van zoekmachine optimalisatie? Naast autoriteit opbouwen en je website verrijken met content is ook technische SEO een belangrijk onderdeel om organisch beter gevonden te worden. In deze blog zoomen we in op een interessant technisch SEO-aspect: structured data. Geen enkele SEO-strategie is meer compleet zonder dit onderdeel. Hieronder leggen wij aan je uit wat structured data is, wat de onderdelen zijn van structured data en waarom dit onderdeel van technische SEO zo effectief is.

Wat is structured data en waarom is deze onmisbaar?

Context geven aan je content doe je door middel van structured data. Structured data (ofwel gestructureerde gegevens), of ‘markups’, gebruik je om aan te geven waar bepaalde content voor staat. Dit doe je door middel van een stukje HTML-code. Zoekmachine spiders kunnen zo sneller en beter begrijpen waar de inhoud van je website over gaat.

Je kan structured data op verschillende manieren implementeren op je website. Je kan de keuze maken uit Microdata, JSON-LD of RDFa. Google geeft de voorkeur aan JavaScript, de JSON-LD implementatie. Deze implementatie is uitermate handig wanneer je niet bent toegelaten tot de broncode van de website, maar wel informatie kan toevoegen in de <head>.

Het implementeren van structured data op je website heeft interessante voordelen. Je verrijkt namelijk niet alleen je zoekresultaten, waardoor je een hogere doorklikratio (CTR) krijgt, het zorgt er ook voor dat je zichtbaarheid in de zoekresultaten beter opvallen. Hieronder benoemen wij de belangrijkste voordelen op een rij.

1. Structured data zorgt voor meer zichtbaarheid in Google

2. Structured data ontwikkelt een hogere doorklikratio (CTR)

  • Een hogere doorklikratio zorgt voor meer traffic
  • Meer traffic zorgt voor een hoger aantal conversies

3. Structured data zorgt voor mooiere en betere prestaties in zoekresultaten ten opzichte van je online concurrenten

4. Structured data vergroot de vindbaarheid bij het gebruik van gesproken zoekopdrachten

Wanneer je spreekt over structured data, dan kom je ongetwijfeld ook de zogenoemde ‘snippets’ tegen. Een snippet is de letterlijke vertaling voor een stukje informatie, tekst of fragment. Het toevoegen van een fragment is precies de manier waarop je gebruik maakt van structured data. Door het toevoegen van snippets help je de zoekmachines een handje met het crawlen van de juiste en specifieke informatie.

Zoekmachines, zoals Google, maken onderscheid tussen twee soorten snippets; de featured snippet en de rich snippet. De featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat in Google waarin een direct beknopt antwoord wordt gegeven op de zoekintentie. Deze zogenoemde featured snippets worden meestal bovenaan bij de zoekresultaten uitgelicht. Geef jij in jouw content het beste antwoord op de ingegeven zoekintentie? Dan maakt jouw website kans om bovenaan de pagina van een zoekmachine terecht te komen.

Rich snippets zijn daarentegen iets complexer. Ze bestaan namelijk uit meerdere onderdelen. Deze rich snippets kunnen niet alleen specifieke informatie over jouw product of dienst geven, maar genereren ook de belangrijkste onderdelen van een betreffende pagina. Onderstaande voorbeelden met een aantal verschillende rich snippets kan je één voor één implementeren op je website met een stukje code.

Product snippets: Weergeven van de belangrijkste additieve informatie

Een interessante rich snippet voor alle e-commerce websites. Bij deze snippet is het namelijk mogelijk om additionele informatie weer te geven bij de verkoop van je producten. Denk hierbij aan het merk, de prijs, de voorraad en de levertijd van het product.

Klantbeoordelingen: Laat de zoekmachine kennis maken met jouw topproduct- of dienst!

Maak daarnaast kennis met review rich snippets. De review rich snippets maken de gemiddelde klantbeoordeling zichtbaar voor je product of dienst. Deze beoordeling wordt weergegeven in het aantal sterren van 1 tot 5. Deze vorm van structured data kan onder andere toegepast worden op boeken, cursussen, evenementen, producten en recepten.

Voorbeeld: Klantbeoordeling | Review snippets

Breadcrumbs: een kruimelspoor naar de juiste categorie

Een bekende en onmisbare: de breadcrumbs (ook wel broodkruimels) is een type navigatie voor op je website. Het is een eenvoudige manier om de bezoeker te laten zien welke weg hij of zij reeds heeft afgelegd. Het toevoegen van breadcrumbs betekent dat de interne navigatie op je website makkelijker wordt voor de gebruiker. De breadcrumbs bevatten links naar bovenliggende pagina’s, waardoor het aantal interne links niet alleen stijgt maar ook belangrijke pagina’s, zoals hoofdcategorieën, een hoge SEO-waarde doorkrijgen. Het crawlen van je website zal daarnaast een stuk makkelijker worden voor zoekmachines zoals Google. Ze hoeven per slot van rekening maar het broodkruimelspoor te volgen. Duidelijk een win-win situatie!

Frequenlty asked questions: stel een FAQ op voor elk belangrijk cluster

Ook met FAQ snippets verhoog je de online zichtbaarheid in zoekmachines. Met deze snippets anticipeer je op de meest gestelde vragen bij het onderwerp van je tekst. Je beantwoordt namelijk de vragen van je bezoekers voordat zij überhaupt de vraag kunnen stellen. Met deze vorm van structured data ben je uniek ten opzichte van je concurrentie. Waarom? Deze snippets eisen een groot deel van de ruimte op in de SERP en vallen hierdoor flink op. PS. Het toevoegen van FAQ snippets vergroot daarnaast de kans op een zichtbare featured snippet.

Voorbeeld: Veelgestelde vragen | FAQ snippet

Evenementen tonen met bijbehorende data en locatie

Een ander interessant stukje informatie om toe te voegen in je structured data zijn de event snippets. Of je nu in de evenementenbranche zit of je organiseert zelf een evenement, op deze manier kan je rechtstreeks de datum, locatie en de link naar het event delen in de zoekresultaten. Erg handig wanneer je je focust op conversies zoals ‘aanmeldingen evenement’.

What’s next?

Wanneer je een start maakt met het implementeren van structured data moet je ervoor zorgen dat je doelen goed in kaart zijn gebracht. Wees helder welke pagina’s je verder wilt optimaliseren en stel jezelf daarnaast de vraag met welke belangrijke zoektermen je het volgend kwartaal wilt scoren.  

De volgende stap is om te beslissen welke snippets je gaat implementeren. Kies je voor het optimaliseren van je productdetails of kies je juist voor een implementatie van reviews snippets? Houd er altijd rekening mee dat de snippets goed aansluiten op je beoogde doelen. Review snippets zijn bijvoorbeeld alleen interessant wanneer je website daadwerkelijk over reviews beschikt.

Een derde stap is het toevoegen van je structured data aan je website. Via schema.org en Google’s developers guide raadpleeg je makkelijk en snel de juiste implementatie. Geen held in coderen? Schakel dan altijd de hulp in van je online marketeer of developer. Het toevoegen van structured data kan namelijk erg lastig zijn wanneer je niet de juiste kennis en vaardigheden in huis hebt.

De laatste, maar zeker geen onbelangrijke stap, is het testen van je structured data. We raden aan om de snippets altijd na uitvoering grondig te controleren. Door het controleren via de markup validator en de rich results test ga je na of er geen fouten in de code zijn gemaakt en of de snippets goed worden weergegeven!

Verhoog je CTR met structured data

Zoekmachines hechten veel waarde aan het gebruik van structured data en bijbehorende snippets. Je neemt immers het werk over en helpt ze om specifieke zoekopdrachten te matchen aan relevante content. Door het toevoegen van structured data vergroot je je zichtbaarheid en de kans dat potentiële klanten klikken op jouw webpagina’s, wat aansluitend je CTR verhoogt.

Vanzelfsprekend moet je er wel op letten dat je snippets niet altijd worden vertoond in de zoekresultaten. Zoekmachines kiezen immers het resultaat waarvan zij vinden dat deze het beste bij de zoekopdracht aansluit. Dit kunnen natuurlijk ook de gestructureerde gegevens van je concurrent zijn.

Wil je meer klanten aantrekken door middel van een op maat gemaakte SEO-strategie of wens je extra inlichting over de totstandkoming van structured data? Onze online marketeers staan altijd voor je klaar met een weloverwogen advies.

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

7 veelgemaakte SEO fouten en hoe ze te vermijden
7 veelgemaakte SEO fouten en hoe ze te vermijden

Het beheersen van zoekmachine optimalisatie (SEO) is belangrijk om de zichtbaarheid van je website te waarborgen en het juiste publiek aan te trekken. Terwijl je werk ...

Lees verder
4 manieren om long-tail keywords te gebruiken in je SEO-copywriting
4 manieren om long-tail keywords te gebruiken in je SEO-copywriting

Zoekmachine optimalisatie (SEO) blijft een belangrijk onderdeel voor het bereiken van digitale zichtbaarheid en het stimuleren van organisch verkeer. Terwijl bedrijve ...

Lees verder
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
SCROLL