Blog

blog

10 tips om de juiste KPI's te kiezen voor je SEO strategie

Zoekmachine Optimalisatie
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 29 augustus 2023 | Bewerkt op 17 november 2023

10 tips om de juiste KPI's te kiezen voor je SEO strategie

Voor bedrijven die zoekmachine optimalisatie (SEO) inzetten als onderdeel van hun digitale strategie, kan het begrijpen en kiezen van de juiste Key Performance Indicators (KPI's) het verschil betekenen tussen doelloos bewegen op de digitale zee en varen met een duidelijke, strategische richting. Hoewel SEO een dynamisch veld is, met algoritmes en gebruikersgedrag dat voortdurend verandert, zorgt het hebben van nauwkeurige KPI's ervoor dat je inspanningen aansluiten bij je bedrijfsdoelstellingen. KPI's zijn niet alleen bedoeld om prestaties bij te houden, maar dienen ook als leidraad om het pad naar voortdurende performance en optimalisatie te benadrukken. In dit artikel bespreken we tien essentiële tips die je zullen helpen bij het selecteren van de meest impactvolle KPI's, om ervoor te zorgen dat je SEO-strategie niet alleen aansluit bij je organisatiedoelen, maar ook meetbare groei stimuleert.

1. Bepaal je SEO doelen

Het is belangrijk om een duidelijk idee te hebben van wat je wilt bereiken met je SEO-inspanningen, voordat je diep in de statistieken duikt. Zonder een duidelijke bestemming is het mogelijk dat je doelloos ronddwaalt in het uitgestrekte landschap van SEO. Of je nu streeft naar meer websiteverkeer, een betere merkzichtbaarheid of meer conversies, elke doelstelling vereist een unieke aanpak en set meetgegevens.

Het is verstandig om je SEO doelen af te stemmen op organisatorische doelstellingen. SEO moet worden gezien als een integraal onderdeel van je bredere bedrijfsstrategie. Als het primaire kwartaaldoel van je bedrijf bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product is, kan je SEO-doel zijn om de zichtbaarheid en bekendheid rond dit product te vergroten.

We zouden aanbevelen om te beginnen met drie tot vijf doelen. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de veelheid aan beschikbare statistieken. Door je focus te beperken tot drie tot vijf belangrijke doelstellingen, kan je zorgen voor een geconcentreerde inspanning die resultaten oplevert. Als je bijvoorbeeld een nieuw bedrijf hebt, kunnen je onmiddellijke doelen het vergroten van de zichtbaarheid van je merk, het initiële verkeer en het opbouwen van domein autoriteit zijn.

SMART doelen vs. OKR aanpak: Zodra je een breed begrip hebt van je doelstellingen, is het tijd om ze tastbaar en uitvoerbaar te maken. Het SMART-systeem (Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden) biedt een gestructureerd kader om doelen te stellen die zowel ambitieus als realistisch zijn. Als alternatief is er de OKR-aanpak (Objectives and Key Results), zoals beschreven in "Measure What Matters" van John Doerr, een methode die wordt gebruikt door bedrijven als Google en Microsoft. Deze aanpak richt zich op het bepalen van overkoepelende doelstellingen en vervolgens op het definiëren van belangrijke resultaten om de voortgang ten opzichte van deze doelstellingen te meten. Of je nu SMART of OKR kiest, de essentie blijft hetzelfde: je doelen moeten specifiek, meetbaar en tijdgebonden zijn, zodat je altijd op weg bent naar je bedrijfsdoelstellingen.

2. Bepaal wat je gaat meten

Hoewel het hebben van duidelijke doelstellingen het startpunt is, komt de echte tractie pas als je weet hoe je de voortgang naar die doelstellingen moet meten. Deze tip gaat over het vaststellen van de specifieke meetgegevens die je succesindicatoren zullen zijn.

Onderscheid tussen doelen en meetbare statistieken: Het is essentieel om onderscheid te maken tussen het bredere doel en de tastbare meetgegevens die de voortgang aangeven. Als het doel bijvoorbeeld is om de zichtbaarheid van het merk te verbeteren, dan kan de meetbare metric de toename in organische impressies of het doorklikpercentage van zoekresultaten zijn.

Suggestie om drie tot vijf meetgegevens per doel te hebben: Voor elk doel moet er een handvol bijbehorende meetgegevens zijn die een beeld geven van de voortgang. Als het doel bijvoorbeeld is om het websiteverkeer te verhogen, zou je organische sessies, nieuwe gebruikers en share of voice kunnen meten. Door meerdere meetwaarden voor een doel te hebben, kan je zorgen voor een compleet inzicht en voorkom je dat je te veel vertrouwt op één bepaalde meetwaarde.

Het belang van validatie door prestatiemeting: SEO is geen set-it-and-forget-it strategie. Als je begint met het implementeren van veranderingen en optimalisaties, is het cruciaal om te zien hoe deze je gekozen statistieken beïnvloeden. Heeft die nieuwe contentstrategie geleid tot meer organische sessies? Hebben de technische oplossingen geleid tot snellere laadtijden van pagina's? Als je deze statistieken regelmatig controleert, weet je zeker dat je op het juiste spoor zit en kan je tijdig bijsturen.

3. Bepaal de lengte van je cyclus

In de genuanceerde wereld van SEO is timing alles. Hoewel SEO geduld vereist, is het essentieel om te begrijpen wanneer en hoe vaak je je statistieken moet evalueren. De meeste SEO professionals neigen naar een wekelijkse trackingroutine. Deze regelmaat biedt voldoende tijd om echte trends te identificeren zonder overweldigd te raken door de onvermijdelijke dagelijkse ups en downs. Toch zijn er uitzonderingen. Zo hebben zoekwoordposities en visibiliteit, die gevoelig zijn voor minieme veranderingen, vaak baat bij dagelijkse monitoring, zodat er snel kan worden gereageerd op onverwachte verschuivingen. Maar het is cruciaal om deze dagelijkse variaties met een scherp oog te benaderen en de inherente beweeglijkheid van rankings te herkennen. Bovendien, wanneer onze blik verschuift naar de bedrijfsdoelen, zoals het genereren van inkomsten of klantenbehoud, is het nuttiger om de tijd van het evalueren te verlengen. Kwartaal- of zelfs jaarevaluaties kunnen de diepgaande langetermijneffecten van onze SEO-inspanningen beter vastleggen. SEO is in wezen een marathon, geen sprint. Hoewel onmiddellijke winst mogelijk is, is het de gestage, gemeten aanpak, die het succes echt voortstuwt.

4. Beoordelen en reflecteren

Zoals bij elke strategische inspanning ligt de echte waarde van SEO niet alleen in de implementatie, maar ook in zelfonderzoek. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij de effectiviteit van je strategieën. Elke KPI laat direct de successen en tekortkomingen in je aanpak zien. Maandelijkse evaluaties kunnen bijvoorbeeld licht werpen op cruciale vragen: Welke tactieken werpen vruchten af? Waar is ruimte voor verbetering? Deze evaluaties gaan verder dan alleen cijfers. Een zoekwoord dat bovenaan staat, vertaalt zich misschien niet altijd in verwachte verkeersvolumes, betrokkenheid of sales. Zulke momenten vragen om een diepere analyse, waarbij elke KPI wordt behandeld als een experiment om je onderliggende SEO-hypotheses te valideren. Het gaat hierbij niet over het aanwijzen van mislukkingen, maar over het stimuleren van aanpassingsvermogen. Het digitale landschap is veranderlijk en wendbaarheid in reactie op KPI-inzichten zorgt ervoor dat je strategie relevant blijft.

5. Houd het simpel

Door je doelstellingen en KPI's helder te houden, vermijd je dubbelzinnigheid, waardoor het voor iedereen in het team makkelijker wordt om deze doelen te begrijpen, erachter te staan en ernaar toe te werken. Zie onderstaand voorbeeld:

Doelstelling: Meer keukens verkopen.
KPI 1: Beter scoren op relevante zoekwoorden voor keukens.
KPI 2: Meer organisch verkeer op keukenpagina's.
KPI 3: Share of voice verhogen op de belangrijkste zoekwoorden.
KPI 4: Organische conversies verhogen.

Dit voorbeeld is prachtig ongecompliceerd. Elk lid van het team, of het nu een SEO-expert is of niet, kan snel begrijpen wat het doel is en hoe succes wordt gemeten. Door te kiezen voor eenvoudige, transparante KPI's maak je niet alleen het leven gemakkelijker voor je team, maar vergroot je ook de kans dat je je doelen bereikt. Complexiteit kan het beoordelingsvermogen vertroebelen en actie verlammen; eenvoud daarentegen laat een helder licht schijnen op het pad dat voor ons ligt.

6. Prioriteer KPI's op basis van zakelijke impact

Elke metric heeft zijn waarde, maar ze zijn niet allemaal gelijk in de context van je bedrijfsdoelen. Als je je verder verdiept in SEO, kom je een overvloed aan datapunten en meetgegevens tegen. Hierin ligt de uitdaging: onderscheiden welke KPI's echt potentieel hebben voor je bedrijf. Begin met het beoordelen van de directe en indirecte impact van elke metric op je bedrijfsresultaat. Bijvoorbeeld, hoewel een toename in organisch verkeer ongetwijfeld een positief teken is, als het zich niet vertaalt in conversies of verkoop, kan de zakelijke impact beperkt zijn. Omgekeerd kunnen statistieken zoals conversiepercentage, customer lifetime value of zelfs specifieke keyword rankings gericht op zoekopdrachten met een hoge intentie een meer uitgesproken effect hebben op de omzet en winstgevendheid. Weeg elke KPI regelmatig af tegen je overkoepelende bedrijfsdoelstellingen en pas je focus hierop aan. Door prioriteit te geven aan statistieken die nauw aansluiten bij de doelen van je bedrijf, zorg je ervoor dat je SEO-strategie niet alleen datadriven maar ook resultaatgericht blijft.

7. Zorg voor nauwkeurige gegevens

In de wereld van SEO zijn beslissingen zo goed als de gegevens die ze onderbouwen. Het waarborgen van de nauwkeurigheid van gegevens is niet alleen aan te raden, het is noodzakelijk voor het succes van een strategie.

Er zijn veel tools op de markt die inzichten en analyses beloven, maar ze leveren niet allemaal even nauwkeurig. Het is essentieel om te investeren in platforms die bekend staan om hun betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Of het nu gaat om het meten van websiteprestaties, het bijhouden van zoekwoordranglijsten of het analyseren van backlinkprofielen, de tool die je kiest kan een aanzienlijk verschil maken in de kwaliteit van de gegevens die je ontvangt. Onderzoek, beoordelingen en aanbevelingen van experts kunnen je de weg wijzen naar de meest betrouwbare tools.

Gegevens moeten niet alleen nauwkeurig zijn, maar ook consistent voor een eerlijke analyse. Dit betekent dat je op regelmatige tijdstippen gegevens moet verzamelen met dezelfde methoden en onder dezelfde omstandigheden. Elke variatie kan leiden tot inconsistenties die de resultaten kunnen beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld websiteverkeer meet op verschillende tijdstippen van de dag of op verschillende dagen van de week, kunnen externe factoren de consistentie van je gegevens beïnvloeden. Bovendien, als de gegevens eenmaal zijn verzameld, zorgt een gestandaardiseerde methode ervoor dat inzichten en conclusies na verloop van tijd gelijk blijven.

Hoewel het verleidelijk is om in analyses en inzichten te duiken, is het leggen van een fundament van nauwkeurige en consistente gegevens van cruciaal belang. Het dient als het fundament waarop succesvolle SEO-strategieën worden gebouwd en zorgt ervoor dat elke stap die je neemt is geworteld in de realiteit en feiten.

8. Monitor de statistieken van concurrenten

Om echt uit te blinken, is het cruciaal om niet alleen je eigen statistieken in de gaten te houden, maar ook die van je concurrenten. Je concurrenten kunnen dienen als een onschatbare bron van inzichten. Door hun SEO prestaties in de gaten te houden, kan je informatie verzamelen over op welke zoekwoorden zij zich richten, het soort content dat ze produceren en waar hun focus ligt. Scoren ze op zoekwoorden waar je nog niet aan had gedacht? Is er een specifiek type content, zoals video's of infographics, dat hun betrokkenheid en resultaten lijkt te verbeteren? Door deze elementen te analyseren kan je zien van wat werkt in jouw branche en gebieden identificeren waar je misschien kansen hebt gemist.

De markt evolueert en de strategieën van je concurrenten ook. Als een concurrent zich plotseling richt op een nieuwe set zoekwoorden of een nieuwe contentstrategie hanteert, kan dit een indicatie zijn van een bredere markttrend of een voorheen onaangeboord segment. Het regelmatig vergelijken van je KPI's met die van concurrenten kan tijdig inzicht bieden in dergelijke verschuivingen. Deze proactieve benadering stelt je in staat om je strategie doorlopend aan te passen, zodat je voorop blijft lopen bij veranderingen in de markt en een concurrentievoordeel behoudt.

9. KPI's regelmatig opnieuw evalueren

De enige constante op het gebied van SEO en digitale marketing is verandering. Als algoritmes zich ontwikkelen, het gedrag van gebruikers verandert en de marktdynamiek verandert, moeten je KPI's ook mee veranderen om relevant en effectief te blijven.

Zoekmachines staan bekend om hun veranderlijkheid, met frequente updates die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op rankings en zichtbaarheid. Naast algoritmes zijn er bredere digitale trends om rekening mee te houden. De opkomst van voice search, het toenemende belang van videocontent en het steeds veranderende landschap van sociale media zijn slechts enkele voorbeelden. Naarmate deze elementen zich verder ontwikkelen, kan het zijn dat de statistieken die ooit cruciaal leken, niet langer het volledige beeld weergeven, waardoor een herevaluatie nodig is.

Het is niet genoeg om KPI's vast te stellen en ze vervolgens te vergeten. Om ervoor te zorgen dat ze in lijn blijven met je bedrijfsdoelen en de huidige staat van de digitale wereld, is het van belang om ze periodiek opnieuw te bekijken en aan te passen. Als een specifiek zoekwoord bijvoorbeeld niet langer het verkeer genereert dat het ooit genereerde door verschuivingen in de branche, is het misschien tijd om je te richten op een nieuwe set zoekwoorden of om andere bronnen te verkennen.

10. Integreer KPI's over meerdere kanalen

Het huidige digitale landschap staat niet op zichzelf; het is een mix van onderling verbonden kanalen, waarbij elk kanaal de andere beïnvloedt en door de andere wordt beïnvloed. Voor een allesomvattend, 360-graden beeld van je digitale prestaties, moeten je KPI's deze onderlinge verbondenheid weerspiegelen.

Acties op sociale media kunnen zoekresultaten beïnvloeden, e-mailmarketing kan organisch zoekverkeer genereren en de investering verhogen in SEA kan direct impact hebben op je organische strategieën. Het is van het grootste belang om deze synergie tussen deze kanalen te herkennen. Een goed uitgevoerde e-mailmarketingcampagne kan bijvoorbeeld leiden tot een toename in zoekopdrachten, terwijl een succesvolle post in sociale media het organische websitebezoek kan verhogen.

Gebruik KPI's die helpen bij het meten van de synergie tussen SEO en deze kanalen. Bijvoorbeeld, het monitoren van pieken in het organische zoekverkeer die samenvallen met een virale social media-campagne kan inzicht geven in de indirecte invloed van de campagne op zoekgedrag. Simpel gezegd, als je kijkt naar hoeveel mensen via een gratis zoekresultaat kopen nadat ze eerst een betaalde advertentie hebben gezien, krijg je een idee van hoe goed je betaalde en gratis strategieën samenwerken. 

Erken en optimaliseer de impact van alle digitale inspanningen op SEO-resultaten. Het einddoel is om te begrijpen dat elke digitale actie, of het nu een social post, een nieuwsbrief of een betaalde advertentie is, kan doorwerken in je SEO resultaten. Door KPI's over verschillende kanalen te integreren, krijg je een holistisch beeld van je digitale aanwezigheid, waardoor optimalisatie mogelijk wordt. Dit verbetert niet alleen de effectiviteit van je strategieën, maar zorgt er ook voor dat je elke kans op groei benut.

Het digitale landschap is zowel uitgestrekt als ingewikkeld, met SEO als een van de meest vitale onderdelen. Het opstellen van een effectieve SEO-strategie gaat niet alleen over het richten op de juiste zoekwoorden of het optimaliseren van de snelheid van de site; het gaat over het vaststellen van nauwkeurige, actiegerichte KPI's die zijn afgestemd op je bedrijfsdoelstellingen.

Van de basisstap van het bepalen van je SEO doelen tot de geïntegreerde aanpak van het bekijken van SEO in harmonie met andere digitale kanalen, de tien tips die hierboven worden genoemd leiden het pad naar een goed geïnformeerde, dynamische en effectieve SEO strategie. Door deze richtlijnen te volgen en ernaar te handelen, kan je ervoor zorgen dat je SEO-strategie niet alleen relevant en dynamisch blijft, maar ook klaar is voor succes in een steeds competitievere digitale wereld.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL