Blog

blog

5 tips bij het maken van een Whatagraph rapportage voor Google Ads

Zoekmachine Adverteren
Eleaz Wannee

Door Eleaz Wannee
Geplaatst op 31 januari 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

5 tips bij het maken van een Whatagraph rapportage voor Google Ads

Als bedrijf met een website wil je alles te weten komen over de prestaties van je Google Ads campagnes. Enerzijds wil je meer te weten komen over de tussentijdse resultaten en kosten, anderzijds wil je meer inzicht krijgen in de bijdrage van het kanaal op je (bedrijfs)doelstellingen. Je Google Ads account kan al veel inzicht bieden in de eerdergenoemde zaken. Maar als je niet helemaal wegwijs bent in deze tool; waar kan je dan de gewenste data terugvinden? Met een op maat gemaakte Whatagraph rapportage kan je in één oogopslag alle gewenste data in een overzicht zien. Aan de hand van deze blog geven we je de belangrijkste tips om een Google Ads Whatagraph rapportage te maken.

Een korte introductie

Whatagraph is net zoals Google Data Studio een softwaretool waarin je een online marketing dashboard kunt realiseren. Met Whatagraph kan je de prestaties van diverse bronnen zoals Google Analytics, paid mediakanalen of organic search visueel weergeven in één overzicht. Dit helpt jou om meer inzicht te krijgen in de (tussentijdse) prestaties van een marketingcampagne.

Waarom je het nodig hebt

Een goed doordachte rapportage weergeeft belangrijke gegevens. Dit maakt het handig om alle belanghebbenden op de hoogte te houden bij teambijeenkomsten. Aan de hand van de rapportage kan je iedereen op de hoogte brengen hoe het ervoor staat en wat er op dit moment is bereikt. Daarnaast kan een Whatagraph rapportage met iedereen worden gedeeld in het team. Al deze gegevens kunnen voor belanghebbenden interessant zijn, maar natuurlijk ook voor jezelf. Het kan je meer informatie geven waarop je (toekomstige) strategische keuzes kunnen worden gebaseerd voor je Google Ads campagnes. Dit alles om het maximale uit je Google Ads account te halen en daarmee succesvolle campagnes te runnen.

Waar te beginnen

Voordat je start met het bouwen, is het van belang dat je weet wat je wilt vertellen met een rapportage. Wil je de belanghebbenden met real-time data informeren over de opbrengsten? Of over de gemaakte kosten van de Google Ads campagnes? Als je goed zicht hebt op de belangrijkste doelstellingen, weet je ook welke statistieken je kunt verwerken in de rapportage. Aangezien er uitgebreide mogelijkheden zijn met Whatagraph, is het bepalen van de doelen de eerste stap. Op basis van de doelstelling(en) kan je weer voortborduren met de uitwerking. Elke doelstelling heeft zijn eigen set aan statistieken en daarmee kan je beter bepalen welke metrics en KPI’s het belangrijkst zijn.

De doelstellingen zijn helder, wat nu?

Start met de belangrijkste informatie; de KPI’s. Vaak begint men met statistieken zoals vertoningen, klikken en de doorklikratio. Dat is ook logisch als je van start gaat met het maken van een Google Ads rapportage. Maar uiteindelijk zijn de belangrijkste statistieken degene die een bijdrage leveren aan je bedrijfsdoelstelling. Dit kan voor ieder bedrijf of organisatie weer iets anders zijn. Maar het punt is dat de belangrijkste statistieken in één oogopslag zichtbaar zijn in je rapportage.

Concrete voorbeelden

Stel, je hebt een e-commerce webshop en je hebt een maandelijkse omzettarget om te behalen. Het eerste wat je wilt zien als je real-time data inziet, is hoe de tussentijdse resultaten ervoor staan. Logischerwijs wil je ook inzicht krijgen in de KPI’s die een bijdrage leveren aan je einddoel. Wij zouden een Google Ads dashboard voor onze klanten als volgt uitwerken:

1. Start met een beknopt overzicht

Met de onderstaande widget hebben alle belanghebbenden direct een beeld wat de stand van zaken zijn. Men weet wat de omzettarget is, maar heeft ook zicht op de tussentijdse cijfers. Zo kan je een inschatting maken of je je target zult halen of dat je de schouders eronder moet zetten. Aan de hand van deze data zou je hier ook op kunnen inspelen. Denk bijvoorbeeld aan het optuigen van een ludieke actie om meer transacties te genereren en daarmee ook je opbrengsten een boost te geven.

Het is ook handig om te weten wat de campagnes tot nu toe hebben gekost. Zeker als je bijvoorbeeld werkt met een vast adspent budget op maandelijkse basis. Als je ziet dat er nog ruimte is in het budget, zou je hierop kunnen bijsturen door de campagnes op te schalen. Het geldt ook andersom; als je ziet dat je juist over je budget zal gaan en daarmee besluit om je campagnes terug te schalen.

Tenslotte heb je de gemiddelde orderwaarde. Als je de gemiddelde orderwaarde kent, krijg je daarmee meer inzicht in het winkelgedrag van je doelgroep en hoeveel ze aan je producten uitgeven. Aan de hand van prijs-, en/of marketingstrategieën zou je de gemiddelde orderwaarde van je webshop kunnen optimaliseren. Dit alles om de waarde van elke bestelling te verbeteren maar ook om je bedrijfsdoelstelling te behalen. Valt het je op dat de gemiddelde orderwaarde erg laag ligt? Dan zou ons advies zijn om het platform onder de loep te nemen. Je zou hierop kunnen inspelen door bijvoorbeeld gerelateerde producten aan te bieden of een starterspakket als het ware.

sample data
2. Google Ads performance

Vervolgens verwerken we de Google Ads metrics. Hierbij letten wij voor onze klanten goed op welke metrics we verwerken, omdat het de belangrijkste informatie bevat voor de tussentijdse resultaten. Om het e-commerce webshop voorbeeld aan te houden, zou je de volgende metrics kunnen verwerken:

a. Opbrengsten vanuit je Google Ads verkeer
Hierdoor heb je inzicht in hoe je betaald verkeer presteert en kan je het naast andere kanalen leggen. Op deze manier kan je dus ook de kwaliteit van het kanaal bepalen en op basis van deze informatie bijsturen. Als voorbeeld: Het zou kunnen dat Google Ads voor het grootste gedeelte verantwoordelijk is voor het verkeer op het platform. Maar je ziet wel dat organisch en/of direct verkeer beter presteert. Dan kan je hierop acteren door de focus binnen Google Ads veel meer op kwaliteit te sturen in plaats van kwantiteit.

b. Kosten van de Google Ads campagnes
Uiteraard wil je weten wat je campagnes kosten. Op die manier kan je je kosten tegenover je opbrengsten houden en het rendement bepalen.

c. Het aantal conversies
Om je rendement te bepalen, wil je inzicht krijgen in het aantal gegenereerde conversies. Ook dit kan weer per bedrijf anders ingericht zijn. Bij e-commerce richt je je op het aantal transacties, maar bij B2B kunnen ingevulde contactformulieren, nieuwsbrief inschrijvingen of demo-aanvragen harde conversies zijn.

d. Zicht op je kost per conversie
Met de kost per conversie heb je inzicht in hoeveel het kost voordat een potentiële klant overgaat tot een gewenste actie. Op basis van deze informatie zou je kunnen bijsturen in het beheren van je budget door andere biedstrategieën toe te passen. Dit alles om je kost per conversie zo laag mogelijk te houden.

e. Conversieratio
Met de conversieratio heb je niet alleen inzicht in het percentage websitebezoekers die een gewenste heeft voltooid. Je kunt daarmee ook inzicht krijgen in de kwaliteit van verschillende kanalen. Een analyse van de conversiepercentages van andere kanalen kunnen je helpen bij het bepalen van het best presterende kanaal om je producten of diensten onder de aandacht te brengen.

f. De gemiddelde Cost-Per-Click
Aan de hand van de gemiddelde CPC kan je bepalen in hoeverre jouw account presteert ten opzichte van de benchmark.

sample data
3. Van algemeen naar wat specifiekere data

De eerdergenoemde cijfers zeggen in eerste instantie al genoeg over de tussentijdse prestaties. Het zegt alleen niks over het verloop hiervan. Er kunnen dagen, weken of maanden zijn waarin het rustiger of juist drukker is. En juist dat is interessante informatie als het gaat om het bijsturen van je campagnes. Met een totaaloverzicht van een bepaalde periode kan je op basis van de (tussentijdse) trendlijn bijsturen in je campagnes. Denk hierbij aan een scenario waarbij je kosten stijgen, maar je conversies teruglopen. Dit soort inzichten zijn waardevol om het maximale uit je campagnes te halen.

De metrics uit onderstaande screenshot zijn slechts ter illustratie. Mocht je dus meer inzicht willen hebben in het verloop van andere metrics zoals de impressies of de doorklikratio is dat ook mogelijk om te weergeven. Dit soort statistieken kunnen je uiteindelijk verder helpen om een weloverwogen strategische keuze te maken.

sample data

De volgende stap is een verdieping in de data van de campagne performance. Zo kom je te weten welke campagnes de conversies, kosten, klikken en impressies genereren. Met een compleet overzicht van alle lopende campagnes, weet je welke het beste converteren én renderen. Op basis van deze informatie kan je bijsturen en het maximale uit de campagnes halen.

4. Gebruik van apparaten

Tenslotte is het ook handig om te weten welke apparaten er worden gebruikt zodra men met je advertenties interacteert. Aan de hand van deze informatie kan je je campagnes bijsturen. Het wordt nog interessanter als je ook inzicht hebt in de conversies per apparaat. Met een bod aanpassing kan je de biedingen verhogen per apparaat. Stel dat één of meerdere campagnes goed presteren op mobiele apparaten, dan kan je de biedingen verhogen. Hierdoor worden je advertenties vaker weergeven voor mobiele gebruikers.

5. Demografische gegevens

In het kort samengevat

  • Weet wat je wilt vertellen met je rapportage
  • Bepaal welke metrics en KPI’s een bijdrage leveren aan je bedrijfsdoel(en)
  • Start met een algemeen overzicht en algemene data
  • Vervolgens specificeer je de algemene data wat van waarde is voor het einddoel
  • Wees bewust van de onbenutte kansen op het gebied van apparaat gebruik en demografische gegevens

Met deze handvatten zou je zelf aan de slag kunnen gaan met een Google Ads rapportage in Whatagraph. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven
5 stappen naar een succesvolle SEA strategie voor lokale bedrijven

Het is essentieel voor jou als bedrijf om SEA te benutten om je online zichtbaarheid te vergroten en effectief in contact te komen met je doelgroep. Het begrijpen van ...

Lees verder
10 tips voor het adverteren op bol.com
10 tips voor het adverteren op bol.com

Bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland en vertegenwoordigt een onmisbare weg voor bedrijven om in contact te komen met een breed en zeer actief con ...

Lees verder
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes
Microsoft Ads in 2023: 5 tips voor succes

Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads) is een uitgebreid advertentieplatform van Microsoft waarmee bedrijven hun klanten op meerdere apparaten en platforms kunnen ...

Lees verder
SCROLL