In het artikel over interne linking hebben we je uitgelegd dat het belangrijk is om veel intern te linken op je website. Bezoekers navigeren beter op je website en Google begrijpt wat er op je website staat. Een sitemap opgeven in Google Search Console is nog een manier voor Google om je website beter te begrijpen. In dit artikel leggen we je uit wat een sitemap is en wat de toegevoegde waarde ervan is.
Een sitemap is een bestand met informatie over je website. Het dient als een blauwdruk. Door relevante informatie op te geven in de sitemap vindt, crawlt en indexeert de Googlebot jouw website efficiënter. Het is essentieel dat je in de sitemap vermeldt welke pagina’s het belangrijkst zijn.
Een sitemap opgeven is niet nodig om in Google gevonden te worden, maar het proces gaat wel efficiënter. In bepaalde situaties is het noodzakelijk om een sitemap op te geven, namelijk:
Er zijn twee soorten sitemaps: een html sitemap en een xml sitemap. Beiden hebben ze een ander doel. Een html sitemap verhoogt de gebruikerservaring op een website door gestructureerd alle webpagina’s van een website te tonen. Een html sitemap is te vergelijken met een inhoudsopgave.
Een xml sitemap geeft Google informatie over jouw website. In tegenstelling tot een html sitemap is een xml sitemap een bestand dat automatisch wordt geüpdatet. Google is met een xml sitemap altijd voorzien van de laatste updates over jouw website. In dit artikel zoomen we verder in op de functies van de xml sitemap.
Eerder in dit artikel hebben we uitgelegd dat een website met een sitemap efficiënter wordt gecrawld. Maar hoe zit dit in elkaar? Dit heeft alles te maken met het crawl budget. Het crawl budget is het aantal pagina’s dat de Googlebot van een website crawlt binnen een bepaalde periode. Dit betekent ook dat er aan het crawl budget een limiet zit. Dit varieert per website. Het is belangrijk om verstandig om te gaan met het crawl budget.
Hier komt de toegevoegde waarde van de sitemap om de hoek kijken. Door een sitemap op te geven, weet Google welke pagina’s belangrijk zijn en waar het crawl budget naartoe moet. Zo worden jouw relevante pagina’s altijd gevonden en geüpdatet in de Google zoekresultaten.
Er zijn verschillende manieren om zelf een sitemap te genereren. Als je een WordPress website hebt, is Yoast SEO of Google XML Sitemaps een prima plug-in om een sitemap te genereren. Mocht je geen WordPress website gebruiken dan zijn er genoeg alternatieven, zoals XML-sitemaps.
Als je de sitemap eenmaal hebt aangemaakt kan je deze opgeven in Google Search Console. Als je inlogt vind je aan de linkerkant het tabje sitemaps.
In een nieuwe sitemap toevoegen voer je de locatie van de sitemap in. Vaak is dit de locatie van de sitemap: [jouw-website].nl/sitemap.xml. Als je eenmaal de locatie van de sitemap hebt ingevoerd, zie je dat de opgegeven sitemap onder Verzonden sitemaps staat.
Tip: Controleer de locatie van de sitemap door deze in de URL-balk in te voeren.
Hier volgen 3 tips voor het ontwerpen van een geoptimaliseerde sitemap:
Het is van belang om alleen de belangrijkste pagina’s op te nemen in de sitemap. Google laat pagina’s aan haar gebruikers zien die relevant zijn. De kwaliteit bepaalt de relevantie van een pagina. Heb je pagina’s die niet geoptimaliseerd zijn? Sluit deze dan uit in de sitemap.
Neem pagina’s in de sitemap op die geoptimaliseerd zijn met unieke content, foto’s en video’s.
Een sitemap maakt het crawlen van de website efficiënter. Door pagina’s met een no-index tag mee te nemen in de sitemap, ga je het doel van een sitemap voorbij. Het doel van een no-index tag is dat een pagina met deze tag niet gevonden wordt in Google. Meestal gebeurt dit voor pagina’s die achter een login te vinden zijn. Zorg dat deze pagina’s niet in de sitemap komen.
Net zoals de noindex pagina’s wil je de pagina’s die een canonical tag bevatten naar een andere pagina uitsluiten in de sitemap. Een canonical tag plaatst je vaak op een pagina om duplicate content tegen te gaan. Je vertelt met een canonical tag aan Google wat de originele pagina is. De originele pagina neem je wel mee in de sitemap. De pagina’s die hiervan afleiden, en dus de canonical tag bevatten, sluit je uit in de sitemap.
In dit artikel hebben we je uitgelegd wat een sitemap is en de toegevoegde waarde ervan. Het is geen vereiste om een sitemap op te geven, maar Google begrijpt je website makkelijker. We hebben je ook uitgelegd hoe je een sitemap kan ontwerpen, hoe je deze opgeeft in Google Search Console en we hebben je 3 tips meegegeven bij het ontwerpen van een sitemap.
Envoker
Albert Plesmanweg 1H
4462 GC
Goes
+31 113405700
info@envoker.com