Blog

blog

EAT & YMYL in Google – Je geld of je leven

Content Marketing
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 25 mei 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

EAT & YMYL in Google – Je geld of je leven

Oh nee, daar heb je weer van die ingewikkelde marketingbegrippen... EAT en YMYL? In deze blog leer je waarom het bij bepaalde onderwerpen extra moeilijk is om te ranken in Google en wat je kan doen om je kansen te vergroten.

YMYL

In September 2019 besloot Google dat ze voor sommige onderwerpen extra kritisch gaan kijken naar de weergegeven zoekresultaten. Bij dergelijke zoekopdrachten wordt gericht gekeken naar de legitimiteit van de website en auteur van de content. Deze onderwerpen staan nu bekend als YMYL (“Your money or your life”). Hierbij kan je denken aan content uit de (alternatieve) geneeskunde en financiële sectors, maar ook content over politieke partijen, nieuwsberichten en vele andere onderwerpen vallen hier deels onder.

Waarom is hiervoor gekozen? Het concept YMYL is ingevoerd omdat er grote consequenties kunnen zijn wanneer een bezoeker onbetrouwbare of ronduit verkeerde informatie voorgeschoteld krijgt. Stel je voor dat je bijvoorbeeld de verkeerde informatie leest over de symptomen van een vergiftiging en je daardoor je huisdier niet op tijd naar de dierenarts brengt. Dan zijn de gevolgen niet te overzien!

Overzicht van de onderwerpen die Google aanmerkt als YMYL

Om de kwaliteit voor YMYL-zoekresultaten extra goed te bewaken wordt dus op een speciale manier naar jouw website gekeken. En dat is direct waar het begrip E.A.T. om de hoek komt kijken.

EAT – Een hongerige zoekmachine?

Mocht je al honger krijgen bij het zien van deze term, dan moeten we je helaas telleurstellen ?. E.A.T. is namelijk een afkorting van drie kernbegrippen: Expertise, Autoriteit, en Trustworthiness (in het Nederlands beter bekend als betrouwbaarheid). Samen geven deze drie signalen een indicatie van de kwaliteit van een website en haar content.

De impact van YMYL & EAT

De omarming van bovenstaande principes heeft serieuze gevolgen gehad voor bedrijven en marketeers die zich richten op YMYL-onderwerpen. Sinds de update werd het namelijk plots een stuk lastiger om voor dergelijke onderwerpen te ranken met je content. Daarvoor zul je voortaan eerst aan Google moeten bewijzen dat je:

  • Weet waar je over praat
  • Een kwalitatief hoogstaande website hebt
  • Voldoende autoriteit hebt opgebouwd in jouw niche

Werken aan je EAT-score

Richt jouw content zich ook op een YMYL-onderwerp? Dan kan het geen kwaad om je website een EAT-boost te geven. Hieronder vind je voor elk subonderdeel een uitgebreide uitleg en een aantal tips:

1. Expertise

Met expertise bedoelen we dat de auteur(s) van jouw website weten waar ze over praten. Dat kan Google beoordelen door te kijken naar de kwaliteit van de content en door na te gaan of er andere betrouwbare plekken op het web te vinden zijn waar iets staat van deze auteur. Je kan jouw expertise op de volgende manieren vergroten:

  • Koppel dezelfde naam aan je content elders op het web. Zo wordt het makkelijk voor zoekmachines om de link te leggen.
  • Laat de kwalificaties zien. Laat dus zien wat jouw auteur aan ervaring heeft en waarom hij of zij een expert is op het vakgebied. Link bijvoorbeeld uit naar een LinkedIn pagina of andere artikelen van de auteur.
  • Vakjargon is gunstig. Dit is immers een indicatie van expertise.
  • Zorg dat je content naadloos aansluit bij de zoekintentie. Een hoge bounce rate kan worden gezien als een signaal van lage kwaliteit.
  • Verrijk oude artikelen met nieuwe informatie. Stilstand is achteruitgang. Een artikel dat 5 jaar geleden erg accuraat was, kan inmiddels al lang achterhaald zijn. Zorg dus dat je artikelen up-to-date blijven.
  • Link uit naar relevante bronnen. Zo laat je aan Google zien dat je niet alleen aan jezelf denkt, maar ook meerwaarde wil bieden aan de bezoeker.
2. Autoriteit

Autoriteit is een begrip dat je vaker zal horen als je aan de slag gaat met SEO. Zie het als een stukje erkenning dat je moet verdienen in jouw branche. Autoriteit is niet iets wat je zomaar krijgt, je zult het moeten opbouwen in de loop der tijd. Google heeft maar één manier om autoriteit door te meten en dat is door te kijken naar de kwaliteit van jouw backlinks. Er zijn twee manieren om autoriteit op te bouwen:

  1. Schrijf gast-blogs op relevante websites. Schrijf je een artikel over de voordelen van eiwitpoeder? Dan werkt het in je voordeel wanneer jij op andere fitness & health-gerelateerde blogs al iets hebt geschreven over eiwitten. Relevantie is hier dus een grote factor; hoe meer relevante content op jouw naam staat elders op het web, hoe meer je zal worden beschouwd als een expert.
  2. Werk aan je brand awareness. Beantwoord vragen van je klanten, deel je beste informatie op social media en probeer samenwerkingen aan te gaan met andere grote websites.

3. Trustworthiness

Bij dit begrip draait het om de betrouwbaarheid van je website. Hierbij kan je denken aan de volgende items:

  • Heb je de benodigde SSL-certificaten en is jouw website veilig?
  • Snelheid wordt een steeds belangrijkere factor. Zorg dat je pagina’s binnen maximaal 3 seconden laden.
  • Zijn er contactgegevens aanwezig voor het geval een bezoeker iets bij jou moet aankaarten?
  • Wat voor recensies laten mensen achter op het web? Maak je een goede indruk?
  • Heb jij de benodigde info-pagina’s op orde, zoals privacy informatie en cookiemeldingen?
  • Hoe ziet het met je UX? Heb je 404-foutmeldingen of veel downtime?

Je weet nu waar YMYL en EAT voor staan en hoe je EAT kan opbouwen. Zie dit niet als een sprint, maar meer als een marathon. Door bovenstaande punten consequent toe te passen, zul je merken dat je steeds meer als een betrouwbare site wordt gezien in de ogen van Google.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
7 stappen voor het creëren van krachtige topic clusters
7 stappen voor het creëren van krachtige topic clusters

Opvallen tussen alle content is uitdagend. Dit is waar het concept van topic clusters van pas komt. Topic clusters zijn niet zomaar een trend; ze zijn een essentieel ...

Lees verder
SCROLL