Blog

blog

Influencer marketing met TikTok

Social Media Marketing
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 27 juni 2023 | Bewerkt op 17 november 2023

Influencer marketing met TikTok

In de snelle wereld van digitale marketing heeft TikTok zich ontpopt als een invloedrijke krachtpatser, vooral wanneer het wordt gecombineerd met de impactvolle strategie van influencer marketing. Dit platform, dat bekend staat om het boeien van de jongere generatie met zijn dynamische en meeslepende content, biedt een ongeëvenaarde mogelijkheid voor merken om op innovatieve manieren in contact te komen met het publiek.

Deze blogpost leid je door de unieke aspecten van TikTok en zijn gebruikersbasis en waarom deze factoren het een uitstekende keuze maken voor influencer marketing. We geven ook inzichten in het ontwikkelen van een succesvolle influencer-campagne, het meten van het rendement op investering en belangrijke juridische en ethische overwegingen om in gedachten te houden. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent, een merk dat zijn digitale aanwezigheid een boost wil geven of gewoon geïnteresseerd bent in het potentieel van TikTok's influencer marketing, deze blog kan jou verder helpen met je TikTok marketingstrategie.

TikTok en zijn gebruikersbasis begrijpen

TikTok, een social media platform dat is opgericht door ByteDance, heeft zijn positie als wereldwijd fenomeen snel verstevigd. TikTok, dat oorspronkelijk in 2016 werd gelanceerd en in 2018 wereldwijd werd uitgebreid, trok al snel de aandacht van de digitale wereld met zijn unieke videoformat in korte vorm. Gebruikers worden aangemoedigd om hun authentieke zelf te zijn en dit uit te drukken door middel van creatieve, leuke en vaak virale video's, meestal op een aanstekelijk deuntje.

Hoewel een brede demografische groep geniet van TikTok, is de gebruikersgroep vooral jonger. In september 2021 was meer dan 60% van de TikTok-gebruikers tussen de 10 en 29 jaar oud, waardoor het een veelgebruikt platform is om Gen Z en jongere millennials te bereiken. Deze trend heeft zich doorgezet, omdat deze digital natives de creatieve vrijheid, de korte content en de interactieve functies van het platform aantrekkelijk vinden. Het gaat echter niet alleen om het jongere publiek. De gebruiksvriendelijke interface van de app, samen met de virale aard van de content, heeft ook geleid tot een aanzienlijke groei onder oudere demografische groepen. Van lifestyle vloggers tot kleine bedrijven, een breed scala aan gebruikers maakt gebruik van TikTok om hun verhalen, producten en ideeën te delen. Dit brede en betrokken gebruikersbestand maakt TikTok een vruchtbare bodem voor influencer marketing en biedt merken de kans om in contact te komen met een divers, wereldwijd publiek.

Het begrijpen van de TikTok-gebruikersbasis is de eerste stap in het opstellen van een effectieve influencer marketingstrategie. De brede aantrekkingskracht van het platform en de diverse demografische samenstelling bieden mogelijkheden voor merken om op een meer persoonlijke, boeiende en visueel aantrekkelijke manier in contact te komen met hun doelgroep.

Wat maakt TikTok uniek voor influencer marketing?

TikTok onderscheidt zich van andere sociale mediaplatforms door een aantal belangrijke factoren die het een ideaal landschap maken voor influencer-marketing.

Ten eerste bevordert het algoritme van TikTok een omgeving waarin content gemakkelijk viraal kan gaan, ongeacht het aantal volgers van de maker. In tegenstelling tot andere platformen waar content voornamelijk wordt weergegeven op basis van bestaande sociale connecties, maakt de For-you page van TikTok gebruik van een geavanceerd aanbevelingsalgoritme dat video's weergeeft op basis van het gedrag van gebruikers in het verleden. Dit geeft opkomende influencers de kans om een groot en divers publiek te bereiken en merken de kans om organisch op te vallen met creatieve en boeiende content. Ten tweede stimuleert het korte, dynamische en visueel opvallende formaat van TikTok-content een hoge mate van gebruikersbetrokkenheid. De creatieve, vaak interactieve video's zijn bij uitstek geschikt voor de korte aandachtsspanne van een digitaal publiek, wat resulteert in meer likes, shares, opmerkingen en uiteindelijk een hogere mate van merkinteractie. Ten derde creëert de authenticiteit van de content van TikTok een gevoel van vertrouwen en verstandhouding tussen influencers en hun volgers. TikTok-content voelt vaak minder gepolijst en echter aan dan content op andere platforms, waardoor influencers een diepere band met hun publiek kunnen opbouwen en de effectiviteit van hun samenwerkingen kunnen vergroten.

Tot slot biedt het demografische bereik van het platform een gouden kans voor merken die zich willen richten op een jonger publiek, terwijl ze toch een brede aantrekkingskracht hebben. Het grote aantal gebruikers van Gen Z en millennials biedt een directe lijn naar deze bevolkingsgroepen, waarvan bekend is dat ze aanbevelingen van influencers vertrouwen en waarderen.

Een succesvolle TikTok-influencercampagne ontwikkelen

Om een succesvolle influencercampagne op TikTok op te zetten, moet je de ethos van het platform begrijpen en de unieke functies ervan in je voordeel gebruiken. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te overwegen:

Kies de juiste influencer: Niet alle influencers zijn gelijk en het kiezen van de juiste influencer is cruciaal. Ga op zoek naar influencers wiens content overeenkomt met het imago en de waarden van jouw merk. Houd ook rekening met de engagementratio's, niet alleen met het aantal volgers. Een influencer met een kleinere maar zeer betrokken aanhang kan vaak meer waarde bieden dan een influencer met een groter maar minder betrokken publiek.

Moedig authentieke content aan: Authenticiteit is koning op TikTok. In plaats van overdreven geproduceerde advertenties , moedig je influencers aan om content te maken die trouw is aan hun stijl en aanslaat bij hun publiek. Hoe organischer de content aanvoelt, hoe beter het publiek zal reageren.

Maak gebruik van trends en uitdagingen: TikTok leeft van trends en virale uitdagingen. Door deze in je campagne op te nemen, kan je het bereik en de betrokkenheid aanzienlijk vergroten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat elke trend of uitdaging op een natuurlijke manier aansluit bij je merkboodschap.

Hashtags strategisch gebruiken: Hashtags spelen een cruciale rol in hoe content wordt ontdekt op TikTok. Ze categoriseren content en maken het doorzoekbaar. Door trending en relevante hashtags op te nemen in je campagne kun je de zichtbaarheid en het bereik vergroten.

Neem een duidelijke Call-to-Action (CTA) op: Of het nu gaat om het bezoeken van een website, het gebruiken van een branded hashtag of het deelnemen aan een challenge, een duidelijke CTA geeft richting aan je publiek en helpt je campagnedoelstellingen te bereiken.

Werk samen met influencers: Behandel influencers als partners in plaats van als promotiemiddelen. Zij begrijpen hun publiek het beste, dus een samenwerking bij het maken van content kan leiden tot effectievere en boeiendere campagnes.

Vergeet niet dat TikTok een platform is dat creativiteit en authenticiteit beloont. Het ontwikkelen van een succesvolle influencercampagne vereist een balans tussen het promoten van je merk en trouw blijven aan de innemende, luchtige geest van TikTok.

Meting en ROI van TikTok-influencerscampagnes

Stel je voor dat je een influencercampagne lanceert op TikTok - je hebt samengewerkt met de perfecte influencer, authentieke content gemaakt en trending hashtags gebruikt. Maar hoe bepaal je of je campagne een succes was? Het meten van het rendement op investering (ROI) op TikTok vereist meer dan een vluchtige blik op de cijfers; het vereist een diepe duik in de analytics van het platform, zodat je een beeld krijgt van de impact van je campagne. Begin met het engagementpercentage, de hartslag van je campagne. Het is meer dan een getal - het is een maatstaf voor hoe je content aanslaat bij de TikTok-community. Veel likes, shares en reacties geven aan dat er een band is tussen je merk en het publiek, een bewijs van de kracht van je boodschap.

Kijk vervolgens naar het aantal bekeken video's en het voltooiingspercentage. Views vertellen je hoe ver je content heeft gereisd in het enorme TikTok-universum, terwijl de completion rate laat zien of je content boeiend genoeg was om kijkers tot het einde te houden. Beide statistieken vormen samen een belangrijk onderdeel van het verhaal en geven inzicht in het bereik en de diepgang van je content. Vergeet niet de volgers te tellen die je tijdens de campagneperiode hebt gekregen. Het gaat niet alleen om het optellen van aantallen - elke nieuwe volger is een potentiële klant, een lid van je community en een teken van groeiende interesse in je merk.

Volg ook het verkeer en de conversies als je een link in je campagne hebt opgenomen. Elke klik vertelt het verhaal van een kijker die geïntrigeerd genoeg was om meer te weten te komen en elke conversie is een krachtig einde van een klantreis die begon op TikTok. Meet ook de prestaties van je hashtags. Ze zijn niet alleen trendy; het zijn hulpmiddelen om het bereik en de betrokkenheid van je campagne te organiseren en te volgen. Tot slot biedt sentimentanalyse een kijkje in hoe je publiek tegen je merk aankijkt. Het is misschien minder kwantificeerbaar, maar de indrukken, gevoelens en discussies rond je campagne bieden cruciale context voor je ROI-verhaal.

Hoewel het verhaal van een succesvolle TikTok influencer campagne wordt verteld aan de hand van verschillende statistieken, is het essentieel om te onthouden dat de impact vaak verder gaat dan wat eenvoudig kan worden gekwantificeerd. Verhoogde merkbekendheid en verbeterd vertrouwen van klanten zijn misschien moeilijker te meten, maar ze dragen aanzienlijk bij aan het langetermijnverhaal van het succes van je merk.

Juridische en ethische overwegingen

Influencermarketing op TikTok, hoewel boordevol mogelijkheden, is niet zonder juridische en ethische overwegingen. Om ervoor te zorgen dat je campagnes de integriteit van je merk hoog houden en zowel jij als jouw influencerpartners beschermen, moet je rekening houden met verschillende punten.

Transparantie en openbaarmaking: Wettelijk gezien zijn influencers verplicht om betaalde partnerschappen, endorsements of enige andere vorm van compensatie die ze ontvangen in ruil voor het promoten van een product of merk, openbaar te maken. Dit wordt meestal gedaan met hashtags als #ad, #sponsored of #partnership. Deze praktijk heeft niet alleen te maken met het naleven van de wet, maar ook met het bevorderen van vertrouwen en transparantie bij het publiek.

Intellectueel eigendom: Respect voor intellectueel eigendom is cruciaal. Zorg ervoor dat alle content, inclusief muziek, afbeeldingen en tekst, die in je campagne wordt gebruikt geen inbreuk maakt op iemands auteursrecht of handelsmerk. Vraag bij twijfel altijd om toestemming of kies voor rechtenvrije opties.

Privacy van gebruikers en gegevensbescherming: Alle gegevens die tijdens je campagne worden verzameld, moeten voldoen aan privacyregels zoals GDPR of CCPA. Dit geldt ook voor de manier waarop je gebruikersinformatie verzamelt, opslaat en gebruikt. Misbruik van gegevens kan leiden tot hoge boetes en ernstige schade aan de reputatie van je merk.

Richtlijnen van de gemeenschap respecteren: TikTok heeft een reeks communityrichtlijnen die zijn ontworpen om een veilige en positieve omgeving te behouden. Alle content die deze richtlijnen schendt, zoals haatzaaien, verkeerde informatie of schadelijke uitdagingen, kan door TikTok worden verwijderd en het imago van je merk schaden.

Ethische overwegingen: Houd tot slot rekening met de ethische implicaties van je campagne. Vermijd het promoten van schadelijke of misleidende producten of berichten. Streef ernaar om inclusieve en respectvolle content te creëren en vergeet niet dat de gebruikersbasis van TikTok divers en wereldwijd is.

Inzicht in het TikTok-landschap, met zijn unieke functies en dynamische gebruikersbasis, is de sleutel tot het ontsluiten van het enorme potentieel voor influencer marketing. Van de democratische ontdekking van content tot het zeer betrokken publiek, het platform biedt merken mogelijkheden om op innovatieve en zinvolle manieren in contact te komen met gebruikers. Succes hangt af van verschillende strategische elementen, van het samenwerken met de juiste influencer, het bevorderen van authenticiteit en het benutten van trends tot het gebruik van duidelijke oproepen tot actie die aanslaan bij de TikTok-community.

Net zo belangrijk is het zorgvuldig meten van de ROI van een campagne. Dit omvat het zorgvuldig bijhouden van engagementpercentages, videoweergaven, gewonnen volgers, verkeer, conversies en sentiment. Dergelijke statistieken geven een duidelijk beeld van de impact van je campagne en kunnen de toekomstige strategie sturen. Naast deze kwantitatieve analyse is het echter van cruciaal belang om de kwalitatieve voordelen op lange termijn niet te onderschatten, zoals een grotere naamsbekendheid en meer vertrouwen bij klanten.

Te midden van al deze strategische planning en analyse mogen juridische en ethische overwegingen echter nooit uit het oog worden verloren. Het handhaven van transparantie, het respecteren van intellectueel eigendom, het naleven van privacyregels en het naleven van communityrichtlijnen zijn allemaal integraal onderdeel van een betrouwbare en respectabele campagne. TikTok is dan ook niet zomaar een marketingplatform; het is een nieuwe grens in digitale marketing, die merken de kans biedt om een betekenisvolle, ethische en impactvolle verbinding te maken met een wereldwijd publiek.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media
8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media

Retargeting via social media is een strategie waarbij eerdere bezoekers van een website opnieuw benaderd worden door middel van gerichte advertenties op sociale media ...

Lees verder
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren

In de snelle wereld van digitale marketing spelen Facebook-advertenties een cruciale rol bi ...

Lees verder
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?

De wereld van sociale media is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe platforms die voortdurend opkomen en strijden om de aandacht van gebruikers. Gebruikers zijn al ...

Lees verder
SCROLL