Blog

blog

Zo til je jouw Facebook campagne naar een hoger niveau

Social Media Marketing
Nynke Huiszoon

Door Nynke Huiszoon
Geplaatst op 25 oktober 2022 | Bewerkt op 17 november 2023

Zo til je jouw Facebook campagne naar een hoger niveau

Facebook is nog steeds een aantrekkelijk kanaal om op te adverteren. Met zo’n 10,3 miljoen gebruikers in Nederland en 1,93 miljard gebruikers wereldwijd, bereik je ongetwijfeld het publiek dat je zoekt. Alleen als het gaat om je advertentiebudget en social media strategie is het waarschijnlijk een uitdaging hoe je het meeste resultaat kan behalen. Er zijn tenslotte zoveel verschillende advertentiemogelijkheden. Daarom geven we je een aantal handvaten om jouw Facebook campagne te optimaliseren.

Voordelen van Facebook Advertising

Vergeleken met andere social-kanalen is Facebook een van de voordeligste advertentieplatformen. De advertenties zijn betaalbaar en eenvoudig te creëren. Daarnaast biedt Facebook diverse opties om je gewenste doelgroep te targeten. Voor een relatief klein budget kan je al een grote groep mensen bereiken, mits je hiervoor natuurlijk de juiste kennis en expertise hebt.

Facebook funnel: see-think-do strategie

Wanneer je een Facebook campagne opbouwt, is het van belang dat je het niet bij één advertentie houdt voor al jouw doelgroepen. Probeer de juiste boodschap over te brengen op de juiste audience. Een veelgebruikte strategie hiervoor is het see-think-do(-care) model. Met behulp van dit model creëer je een mooie funnel en bereik je (potentiële) klanten in de verschillende fases van hun aankoopproces. Allereerst zorg je voor bewustzijn en merkbekendheid, vervolgens voor behoefte en overweging en tot slot stimuleer je overgang tot actie, ofwel aankoop. Voor ieder stadium stel je andere KPI’s op en maak je een aparte advertentie aan die aansluit bij de fase binnen de funnel.

Interessetargeting

Op het moment dat je een ruwe opzet hebt gemaakt voor je campagne en hebt vastgesteld wie jouw potentiële klanten zijn, kan je beginnen met targeten. Met de basis targeting opties binnen Facebook kan je jouw doelgroep verder specificeren. Bijvoorbeeld op basis van demografie, locatie en interesses. Wees hier creatief in. Richt je hier niet alleen op hobby’s of standaard interesses, maar ook op bepaalde tijdschriften, merken of bekende personen waar jouw doelgroep affiniteit mee heeft. Hoe meer jij over je doelgroep weet, hoe minder budget je uitgeeft aan het bereiken van de doelgroep die niet die van jou is. Echter, soms is het voordeliger om een ietwat grotere doelgroep te targeten zodat het algoritme van Facebook beter kan leren. Hier kom je eenvoudig achter door te testen. Door veel te experimenteren kan je met deze basis opties uiteindelijk je ideale doelgroep bereiken. Deze targeting-mogelijkheden zijn met name interessant in de see-fase wanneer je een brede groep wilt aanspreken.

Custom audiences & lookalikes

Naast de basisopties zijn er nog meer geavanceerde targeting-mogelijkheden beschikbaar. Facebook advertising maakt het mogelijk om mailinglijsten te uploaden en door middel van de Facebook Pixel jouw websitebezoekers van de afgelopen 180 dagen toe te voegen als custom audience. Op die manier toon je jouw advertenties aan een ‘warm’ publiek waarvan je weet dat zij interesse hebben in jouw merk, producten of diensten. Dit resulteert vaak in hogere betrokkenheid en conversieratio.

Daarnaast kan je op basis van deze custom audiences een lookalike doelgroep maken om nieuwe, potentiële klanten aan te trekken. De kracht in Facebook advertising ligt namelijk in de hoeveelheid data die jij toevoegt. Dus hoe relevanter je doelgroep, hoe beter, zeker wanneer je gebruik maakt van vergelijkbare doelgroepen.

Statistieken: monitoren & bijsturen

Bij het opbouwen van de Facebook campagnes, verdeel je het advertentiebudget over de verschillende campagnes en advertentiesets. Zie je eerste dagen nog niet het gewenste resultaat? Geen paniek, gun jezelf én Facebook eerst wat tijd om te leren. Laat het algoritme zijn werk doen en stop een advertentiegroep niet te snel want Facebook heeft even de tijd nodig om de advertenties te optimaliseren. Deze leerfase duurt ongeveer 2 tot 3 weken, de advertentie moet rond de 50 conversies opleveren. Wanneer er minder conversies worden gerealiseerd, krijgt de advertentie de melding ‘beperkt leren’. Na deze periode kan je vervolgens bijsturen op basis van je resultaten.

Vooral in het begin kunnen alle statistieken in de Business Manager overweldigend zijn. Bepaal van te voren welke marketingdoelstellingen en statistieken voor jou van belang zijn. Veelgebruikte statistieken zijn;

 • CTR (klikfrequentie)
 • CPC (kosten per klik)
 • Budget (het bedrag dat je dagelijks of voor de looptijd uitgeeft)
 • Frequentie (geschatte aantal keer dat iemand je advertentie heeft gezien)
 • Conversies
 • Kosten per conversie (kosten per eindresultaat)

Zijn de kosten per conversie voor een advertentiegroep laag? Laat hier dan meer budget naartoe stromen door hier een minimum budget voor in te stellen. Heeft je doelgroep de advertentie al meerdere malen bekeken maar rollen hier geen conversies uit? Beperk dan het budget voor deze doelgroep door er een maximum looptijdbudget aan te koppelen. Zet nooit zomaar een advertentieset direct uit. In het begin voelt dit sturen op cijfers wellicht nog onwennig, maar gaandeweg je campagne evaluaties krijg je hier meer grip op.

Advertenties & sentiment

Het verfijnen van je doelgroepen is van groot belang, maar niet voldoende. Ook is het goed om advertenties onder de loep te nemen en deze verder te optimaliseren. Onderzoek welke advertenties het best presteren of welke juist onderpresteren. Door middel van a/b testen kan je experimenteren met verschillende creaties of call-to-actions. Enkele tips voor het optimaliseren van je Facebook Ads;

 • Monitor het sentiment: Ontvang je positieve of negatieve reacties op je advertentie?
 • Gebruik video’s, Facebook geeft namelijk de voorkeur voor deze contentvorm.
 • Voeg een call-to-action toe, denk aan ‘meer informatie’ of ‘shoppen’.
 • Gebruik productcarrousels in de do-fase om aankopen te stimuleren.
 • Zorg voor een pakkende boodschap en maak gebruik van emoji’s.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media
8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media

Retargeting via social media is een strategie waarbij eerdere bezoekers van een website opnieuw benaderd worden door middel van gerichte advertenties op sociale media ...

Lees verder
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren

In de snelle wereld van digitale marketing spelen Facebook-advertenties een cruciale rol bi ...

Lees verder
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?

De wereld van sociale media is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe platforms die voortdurend opkomen en strijden om de aandacht van gebruikers. Gebruikers zijn al ...

Lees verder
SCROLL