Blog

blog

5 tips voor een winnende Enterprise SEO-strategie

Zoekmachine Optimalisatie
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 10 mei 2023 | Bewerkt op 11 mei 2023

5 tips voor een winnende Enterprise SEO-strategie

Een Enterprise SEO Strategie is een uitgebreid plan dat zich richt op het optimaliseren van zoekmachine zichtbaarheid voor grotere organisaties. Het gaat om het ontwikkelen van tactieken en strategieën om de organische aanwezigheid te verbeteren, meer verkeer te genereren en de omzet te verhogen. Het verschil tussen een Enterprise SEO-strategie en SEO voor een kleinere organisatie zit niet zozeer in de werkzaamheden, maar met name in het feit dat de strategie van een enterprise vaak op grote schaal uitgevoerd moet worden. Bovendien moet de focus van deze strategie gericht zijn op duurzame groei op lange termijn in plaats van snelle oplossingen. Hiervoor geven we je 5 tips in dit artikel!

1. Doe een uitgebreide keyword audit

Een keyword audit is een essentiële stap in Enterprise SEO. Het gaat om het analyseren van de prestaties van zoekwoorden die al worden gebruikt in de content van je website, evenals het onderzoeken van nieuwe potentiële zoekwoorden en onderwerpen met betrekking tot je bedrijf die tot nieuwe leads of aankopen kunnen leiden.

Begin met het maken van een lijst met primaire en secundaire zoekwoorden waarop je je wilt richten. Gebruik vervolgens tools zoals Google Keyword Planner of SEMrush om deze termen te onderzoeken en schattingen te krijgen voor zoekvolume en concurrentie. Kijk bovendien naar gerelateerde onderwerpen of categorieën die relevant zijn voor je bedrijf. Deze kunnen worden gebruikt als extra long-tail zoekwoorden of zinnen om toe te voegen aan je strategie.

2. Bedenk een silo-structuur voor je content en maak een contentplanning

Contentplanningen zijn een belangrijk onderdeel van elke enterprise SEO-strategie. Het schetst de doelen, doelstellingen en strategieën die moeten worden uitgevoerd om de zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren en meer verkeer naar je website te leiden. Een contentplan moet onderwerpen bevatten voor blogberichten, artikelen, persberichten en andere soorten content die zich richten op specifieke zoekwoorden of zinnen die relevant zijn voor je bedrijf. Het moet ook aangeven waar elk stuk content komt te staan, en hoe het zal worden verspreid en online gepromoot. Contentplanningen kunnen ervoor zorgen dat alle inspanningen gericht zijn op de juiste doelen en dat elk stuk content wordt gemaakt met een doel voor ogen. Bovendien helpt het om het hele proces te stroomlijnen, waardoor het gemakkelijker wordt om het succes te volgen en waar nodig wijzigingen aan te brengen.

Het creëren van gerichte, hoogwaardige content kan vooral voor grotere organisaties een uitdaging zijn vanwege het enorme volume en de complexiteit van de onderwerpen die ze moeten behandelen. Bij het creëren van content op bedrijfsniveau is het belangrijk om rekening te houden met schaalbaarheid op verschillende platforms – je wilt dat je boodschap mensen bereikt, ongeacht waar ze content consumeren. Door bijvoorbeeld video's te maken voor YouTube en dezelfde content als een infographic voor Instagram kun je een breder publiek bereiken. Bedenk bovendien welke onderwerpen in verschillende formats kunnen worden hergebruikt om tijd en middelen te besparen en toch waardevolle informatie aan je lezers te leveren.

Investeren in een proces voor het creëren van grote hoeveelheden kwaliteitscontent is essentieel voor organische rankings op zoekmachines en het genereren van inkomsten voor grotere organisaties. Zorg ervoor dat je strategie schaalbaar en strategisch is om succes op lange termijn te garanderen.

3. Identificeer je quick wins

Een belangrijke tip voor enterprise SEO is het verbeteren van je rankings op relatief makkelijke zoekwoorden. Dit zijn de zoekwoorden waar de concurrentie dermate laag is, dat je met wat kleine optimalisaties al een toppositie op de resultatenpagina's van de zoekmachines (SERP's) kunt bereiken.

Door zich op deze specifieke zoekwoorden te richten, kan je als bedrijf je organische posities effectiever verbeteren zonder al te veel tijd en moeite te hoeven investeren in het creëren van nieuwe content of het herontwerpen van websites. Deze vorm van optimalisatie vereist een grondige analyse van het huidige SERP-landschap om te bepalen welke zoekwoorden op trefzekere afstand staan en hoe ze verder kunnen worden geoptimaliseerd. Na deze analyse kan een combinatie van on-site en off-site SEO-strategieën worden uitgevoerd om die zoekwoorden te targeten en ze dichter bij de topspot te brengen.

Een aantal tips voor het verbeteren van deze zoekwoorden:

  • Identificeer belangrijke zoekwoorden en zinnen in jouw branche. Dit kan je bijvoorbeeld al doen tijdens het keyword onderzoek, of door de content van concurrenten te analyseren en trends in je vakgebied te onderzoeken.
  • Heb je nog geen content voor deze keywords? Ontwikkel content die geoptimaliseerd is voor deze termen met sterke meta beschrijvingen, heading tags, interne links, etc., zodat ze hoger scoren in SERP resultaten of organisch verschijnen op je website.
  • Monitor en meet de prestaties van deze zoekwoorden met behulp van analysetools zoals Google Search Console, SEMrush en Ahrefs om de voortgang in de tijd te volgen en waar nodig verbeteringen aan te brengen.
  • Werk content regelmatig bij met nieuwe informatie over de onderwerpen of producten die je behandeld om relevant te blijven in de zoekmachine rankings en potentiële klanten aan te trekken.
4. Linkbuilding op schaal

Bij linkbuilding gaat het om het creëren van links van andere websites naar die van jou, wat je organische rankings helpt stimuleren door de autoriteit en betrouwbaarheid van je website te verhogen in de ogen van zoekmachines. Met zorgvuldig zoekwoordenonderzoek en strategische optimalisatietechnieken is het mogelijk om topposities te bereiken en meer verkeer naar je website te leiden.

Bij het maken van een linkbuilding plan is het belangrijk om verschillende vormen van linkbuilding mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld link magnets creëren in de vorm van boeiende en relevante content, die waarde biedt aan lezers en hen aanmoedigt deze te delen op sociale media of andere websites. Zorg ervoor dat je originele, goed onderzochte content kan produceren op schaal, en dat deze gericht is op het juiste publiek. Voeg bovendien waar mogelijk visuals zoals afbeeldingen en video's toe, omdat die het interessanter kunnen maken en de betrokkenheid kunnen vergroten. Zorg er ook voor dat je externe bronnen gebruikt zoals statistieken of citaten van experts.

Een andere mogelijkheid is om in je linkbuildingplan de samenwerking met influencers uit de branche mee te nemen. Identificeer de invloedrijke mensen binnen je branche en ga een samenwerking met hen aan om te profiteren van de zichtbaarheid die gepaard gaat met hun content. Hierbij is het belangrijk om te focussen op lange termijn relaties in plaats van alleen quick wins. Om dit te doen, moet je streven naar consistente, waardevolle content gericht op deze influencers en/of streven naar vermeldingen op hun socials of websites.

Profiteer als laatste van de mediamogelijkheden voor gezaghebbende backlinks en schrijf de te nemen stappen in het linkbuilding plan. Dit plan moet onderzoek omvatten naar potentiële outreach-doelen en het identificeren van relevante sites waarvan links kunnen worden verkregen. Een uitgebreide lijst van deze potentiële sites moet ook worden gemaakt, samen met een strategie om contact met hen op te nemen. Zodra deze lijst is samengesteld, is de volgende stap het opstellen van een e-mailtemplate waarin beknopt wordt uitgelegd waarom jouw website of content goed zou passen op hun site. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat veel redacteuren honderden e-mails per dag ontvangen, dus je moet opvallen door iets te schrijven dat interessant en overtuigend genoeg is om hun aandacht te trekken en hun interesse te wekken. Daarnaast is het belangrijk om een call-to-action op te nemen die de redacteur aanmoedigt om terug te linken naar je website.

Zodra de e-mailsjabloon klaar is, is het tijd om relaties op te bouwen met potentiële sites en eventuele reacties of publicaties bij te houden. Dit helpt SEO-teams van ondernemingen hun succes te meten, mogelijkheden voor verbetering te identificeren en onderweg de nodige aanpassingen te doen. Met een goed opgesteld linkbuildingplan en een strategische benadering van outreach kunnen bedrijven met succes gebruik maken van mediamogelijkheden om gezaghebbende backlinks te verkrijgen die kunnen helpen de organische zichtbaarheid en rankings in zoekmachines te verbeteren.

5. Vergeet de technische SEO niet

Naast het maken van een linkbuilding plan en het benutten van media kansen, is het ook belangrijk om te focussen op technische SEO. Technische SEO omvat het optimaliseren van de structuur van je website, met inbegrip van de URL-structuur, interne links en het ontwerp van de site. Dit maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om pagina's op je website te crawlen en te indexeren en verbetert de gebruikerservaring door de navigatie eenvoudiger en intuïtiever te maken.

Door je URL's te optimaliseren kan je je positie in zoekmachines verbeteren en bezoekers in één oogopslag inzicht geven in de content van de pagina. Een manier om de crawlbaarheid van de URL's van je site te verbeteren is door een beschrijvende naamgevingsconventie te volgen - vermijd indien mogelijk het gebruik van nummers of afkortingen in URL's en maak ze zo beschrijvend mogelijk. Ook het gebruik van koppeltekens in plaats van onderstrepingen kan de leesbaarheid van je URL's voor zowel gebruikers als zoekmachines verbeteren. Bovendien kan het gebruik van kortere URL's met minder parameters het voor zoekmachinecrawlers gemakkelijker maken om je webpagina's te indexeren, waardoor ze hoger in de SERP's komen te staan.

In termen van content optimalisatie is het essentieel dat elke URL informatie van hoge kwaliteit bevat die relevant is voor de pagina, om de ranking in zoekmachines te verbeteren. Het gebruik van URL's met veel zoekwoorden kan nuttig zijn omdat ze de relevantie verhogen en context bieden rond het onderwerp van de pagina, waardoor de kans op een hogere positie in de SERP's toeneemt. Bovendien kan het gebruik van beschrijvende metatitels en beschrijvingen zowel de gebruikerservaring verbeteren als zoekmachines meer informatie over je pagina's geven.

Maak bovendien een georganiseerde interne linkstructuur zodat gebruikers snel en gemakkelijk gerelateerde content kunnen vinden. Om een georganiseerde interne linkstructuur te maken: begin met het maken van een lijst van alle hoofdpagina's op je site en maak vervolgens bovenliggende categorieën die gerelateerde onderwerpen of content bevatten. Van daaruit kan je subcategorieën toevoegen met nog specifiekere content die gebruikers kunnen verkennen. Zodra je hebt vastgesteld welke pagina's aan elkaar moeten worden gekoppeld, moet je ervoor zorgen dat elke link een geschikte ankertekst krijgt om de content te beschrijven waarnaar hij verwijst. Dit helpt zoekmachines om de context van de link te begrijpen en je pagina's vervolgens te rangschikken. Zorg er ook voor dat elke pagina een unieke titel en metabeschrijving heeft, zodat gebruikers weten wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken. Gebruik ten slotte ook een responsief ontwerp, zodat je website er op elk apparaat of schermformaat goed uitziet.

Kortom, enterprise SEO is een krachtig instrument voor grotere organisaties die concurrerend moeten blijven in de steeds veranderende digitale wereld. Door het creëren van een effectief link-building plan en het benutten van media kansen, kunnen bedrijven met succes gebruik maken van gezaghebbende backlinks om hun organische zichtbaarheid en zoekmachine rankings te verbeteren. Daarnaast is het essentieel om te focussen op technische SEO door URL's te optimaliseren, beschrijvende metatitels en beschrijvingen te gebruiken, een georganiseerde interne linkstructuur te creëren en ervoor te zorgen dat de website een responsief ontwerp gebruikt zodat deze er goed uitziet op elk apparaat of schermformaat. Al deze stappen samen kan je helpen om je online aanwezigheid te maximaliseren en beter te presteren dan je concurrenten.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Technische SEO: 9 tips voor het verhogen van je online zichtbaarheid
Technische SEO: 9 tips voor het verhogen van je online zichtbaarheid

Technische SEO is een essentieel onderdeel van elke succesvolle zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie. Het gaat om het optimaliseren van de structuur en code van ...

Lees verder
Lokaal gevonden worden in de Google zoekmachine? Zo pak je dat aan met Local SEO!
Lokaal gevonden worden in de Google zoekmachine? Zo pak je dat aan met Local SEO!

Bedrijven passen online marketing toe om aankopen online te genereren. Als webshop zijnde is het belangrijk dat je je producten online verkoopt. Maar ook fysieke wink ...

Lees verder
5 waardevolle tips voor de technische SEO van jouw website
5 waardevolle tips voor de technische SEO van jouw website

Bij Search Engine Optimalization (SEO) denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan het optimaliseren van content. Ook wel bekend als on-page SEO. Echter wordt er d ...

Lees verder
SCROLL