Blog

blog

6 tips voor maximaal resultaat met Pinterest

Social Media Marketing
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 14 juli 2023 | Bewerkt op 17 november 2023

6 tips voor maximaal resultaat met Pinterest

In de steeds veranderende wereld van digitale marketing, moeten bedrijven zich aanpassen en gebruikmaken van de meest relevante platforms om hun publiek effectief te bereiken. Onder de verschillende sociale mediaplatforms is Pinterest naar voren gekomen als een krachtige speler, vooral vanwege de unieke focus op visuele ontdekking, ideeën en inspiratie. Pinterest onderscheidt zich van andere platforms met haar voornamelijk vrouwelijke gebruikers en een hoge aankoopintentie onder haar gebruikers. Het platform heeft wereldwijd meer dan 450 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Als je Pinterest dus effectief gebruikt, kan het een hulpmiddel van onschatbare waarde zijn in je digitale marketingstrategie. In deze blogpost verkennen we zes belangrijke tips om het volledige potentieel van Pinterest te benutten voor je bedrijf. Deze tips helpen je om je publiek aan je te binden, je pins te optimaliseren voor een betere zichtbaarheid en uiteindelijk meer verkeer naar je website te leiden.

Pinterest en haar gebruikersbasis begrijpen

Om je resultaten op Pinterest volledig te maximaliseren, is het essentieel om eerst het platform en de unieke gebruikersbasis te begrijpen. In tegenstelling tot andere sociale mediakanalen waar gebruikers zich voornamelijk bezighouden met hun vrienden of het volgen van beroemdheden, is Pinterest een ruimte voor persoonlijke ontdekking, het genereren van ideeën en planning. Gebruikers komen naar Pinterest om inspiratie op te doen, nieuwe dingen te ontdekken in hun interessegebieden en uiteindelijk aankopen te doen. Dit positioneert Pinterest als een krachtig marketinginstrument dat de kloof tussen ontdekken en beslissen overbrugt. Bovendien onderscheidt het demografische profiel van Pinterest gebruikers het platform. Het platform heeft voornamelijk vrouwelijke gebruikers, maar het is de moeite waard om op te merken dat mannelijke gebruikers ook gestaag groeien. Bovendien hebben Pinterest gebruikers vaak een hoger gemiddeld inkomen in vergelijking met andere platforms en zijn ze over het algemeen besluitvormers als het gaat om huishoudelijke aankopen. Deze kenmerken maken Pinterest gebruikers een waardevolle doelgroep voor veel merken en bedrijven.

In een notendop, het begrijpen van de aard van Pinterest en het gedrag van haar gebruikers is cruciaal voor het opstellen van een succesvolle marketingstrategie. Door de online aanwezigheid van je merk af te stemmen op de interesses en gewoonten van Pinterest gebruikers, kun je je publiek effectiever bereiken en je marketingdoelen bereiken.

1. Gebruik verticale afbeeldingen van hoge kwaliteit

Visuele aantrekkingskracht is de kern van Pinterest. Het platform is van nature visueel en daarom kan de kwaliteit van je afbeeldingen de betrokkenheid van gebruikers aanzienlijk beïnvloeden. Het is cruciaal om afbeeldingen met een hoge resolutie te gebruiken die er professioneel en aantrekkelijk uitzien. Een wazige afbeelding of afbeelding van lage kwaliteit wordt minder snel gepind of aangeklikt door gebruikers.

Net zo belangrijk is de beeldverhouding van je afbeeldingen. Verticale pins zijn geschikter voor Pinterest vanwege hun mobielvriendelijke formaat. De optimale beeldverhouding is 2:3 (breedte tot hoogte), of 1000 x 1500 pixels. Dit formaat neemt meer schermruimte in beslag, waardoor gebruikers gemakkelijker details kunnen zien en dus meer kans hebben op engagement.

Denk naast de kwaliteit en het formaat ook aan de inhoud van je afbeeldingen. Ze moeten overtuigend zijn, relevant voor je merk en afgestemd op de interesses van je doelgroep. Het gebruik van overlappende tekst op je afbeeldingen kan ook effectief zijn, omdat het context biedt en gebruikers aanmoedigt om op je pin te klikken.

Casestudies hebben aangetoond dat bedrijven die verticale afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruiken in hun Pinterest marketingstrategie meer engagement en websiteverkeer hebben gezien. Door tijd en middelen te investeren in het maken van visueel aantrekkelijke pins, kan je bedrijf soortgelijke resultaten behalen.

2. Optimaliseer je pins met zoekwoorden en beschrijvingen

Pinterest werkt op dezelfde manier als een zoekmachine, waardoor SEO (Search Engine Optimization) een cruciaal aspect is van je Pinterest strategie. Gebruikers komen vaak naar Pinterest om te zoeken naar inspiratie, ideeën of producten. Door je pins te optimaliseren met relevante zoekwoorden en beschrijvingen kun je de zichtbaarheid in deze zoekopdrachten aanzienlijk verbeteren.

Begin met het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Identificeer de zoekwoorden die je doelgroep waarschijnlijk gebruikt als ze op zoek zijn naar producten of diensten die vergelijkbaar zijn met die van jou. De begeleide zoekfunctie van Pinterest is hiervoor een handig hulpmiddel. Terwijl je in de zoekbalk typt, stelt Pinterest populaire zoektermen voor die gerelateerd zijn aan wat je typt.

Als je eenmaal je zoekwoorden hebt, verwerk ze dan op natuurlijke wijze in de titels en beschrijvingen van je pins. Vergeet niet dat je beschrijving niet alleen zoekwoorden moet bevatten, maar ook waardevolle informatie over de pin. Een goed opgestelde beschrijving moedigt gebruikers aan om met je pin aan de slag te gaan en vergroot de kans op verkeer naar je site.

3. Gebruik Rich Pins voor meer engagement

Rich Pins zijn een type Pinterest pin die meer context geven over een idee omdat ze extra informatie direct op de pin zelf weergeven. Er zijn vier soorten Rich Pins: product, recept, artikel en app.

Met product Rich Pins wordt winkelen op Pinterest een fluitje van een cent. Ze tonen realtime prijzen, beschikbaarheid en waar je het product kan kopen. Rich Pins voor recepten tonen ingrediënten, bereidingstijden en portiegroottes. Rich Pins voor artikelen tonen de kop, de auteur en de beschrijving van het verhaal, zodat pinners ideeën kunnen vinden en opslaan die ze leuk zullen vinden. Met App Rich Pins kunnen pinners een app downloaden zonder Pinterest te verlaten. Om Rich Pins te gaan gebruiken, moet je je aanmelden op de website van Pinterest. Het aanvraagproces kan enige technische kennis of hulp van je website ontwikkelaar vereisen, omdat het gaat om het toevoegen van bepaalde metatags aan je website.

De voordelen van het gebruik van Rich Pins zijn talrijk. Ze bieden gebruikers waardevolle informatie zonder dat ze Pinterest hoeven te verlaten. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar verhoogt ook de betrokkenheid bij je pins. Rich Pins worden ook automatisch bijgewerkt. Dus als je de prijs van je product op je website wijzigt, wordt de nieuwe prijs automatisch weergegeven in alle relevante Product Rich Pins. Door tijd te investeren in het instellen van Rich Pins voor je Pinterest account kan je de gebruikersbetrokkenheid drastisch verbeteren en meer verkeer naar je website leiden.

4. Pin consequent en ga een dialoog aan met andere gebruikers

Succes op Pinterest, net als op veel andere sociale mediaplatforms, komt van consistente activiteit en oprechte betrokkenheid. Het is niet genoeg om alleen je profiel in te stellen en pins te maken; je moet actief deelnemen aan de Pinterest community.

Begin met regelmatig pinnen. In tegenstelling tot andere platforms waar te veel posts kunnen leiden tot publieksmoeheid, stimuleert Pinterest om regelmatig te pinnen. Streef ernaar om 10-30 nieuwe pins per dag te pinnen, verspreid ze over de dag in plaats van ze allemaal tegelijk te posten. Vergeet niet dat niet al deze pins originele content hoeven te zijn. Je kunt pinnen van andere gebruikers, wat ook kan helpen om de betrokkenheid te vergroten. Ga een dialoog aan met andere gebruikers en merken. Geef commentaar op hun pins, reageer op commentaar op jouw pins en volg relevante gebruikers of boards. Dit helpt om een gemeenschap rond je merk op te bouwen en moedigt anderen aan om zich ook met jouw content bezig te houden. Je kunt ook lid worden of groepsboards aanmaken, dit zijn gedeelde boards waarop meerdere gebruikers kunnen pinnen. Groepsborden kunnen de zichtbaarheid van je pins vergroten en je helpen een groter publiek te bereiken. Onthoud dat Pinterest een gemeenschap is. Door een actief en betrokken lid van deze gemeenschap te zijn, kun je je zichtbaarheid en effectiviteit op het platform aanzienlijk vergroten.

5. Gebruik Pinterest Analytics

Pinterest Analytics is een krachtig hulpmiddel dat waardevolle inzichten kan bieden in hoe je content presteert op het platform. Om toegang te krijgen tot deze functie, heb je een Pinterest bedrijfsaccount nodig. Analytics kan je helpen te begrijpen welke van je pins en borden het populairst zijn bij gebruikers, de demografische gegevens van je publiek en hoe mensen omgaan met je pins vanaf verschillende apparaten. Je kunt ook zien welke pins verkeer naar je website leiden en of gebruikers je pins opslaan op hun borden.

De belangrijkste statistieken om te controleren zijn impressies (hoe vaak je pins opdoken in de feeds van gebruikers), opslaan (hoe vaak je pins werden opgeslagen op boards) en klikken (hoe vaak gebruikers op je pin klikten om deze te vergroten of doorklikten naar je website). Deze statistieken kunnen inzicht verschaffen in welk type content het beste aanslaat bij je publiek, zodat je toekomstige Pinterest strategie beter kan worden bepaald. Besteed ook aandacht aan Pinterest's Audience Insights. Deze tool biedt demografische gegevens van je publiek, hun interesses en hun gedrag op Pinterest. Het kan je helpen om je publiek beter te begrijpen en content te maken die aansluit bij hun interesses en behoeften.

6. Gebruik Promoted Pins voor een groter bereik

Hoewel organisch bereik essentieel is, kun je je zichtbaarheid en resultaten op Pinterest aanzienlijk vergroten door middel van Promoted Pins, Pinterest's versie van betaald adverteren. Dit zijn gewone pins die bedrijven kunnen betalen om aan meer gebruikers te tonen, waardoor ze extra zichtbaarheid en bereik krijgen.

Promoted Pins werken op basis van kosten per klik (CPC), wat betekent dat je alleen betaalt als iemand via de pin naar je website klikt. Dit kan een kosteneffectieve manier zijn om meer verkeer naar je website te leiden, vooral als je je pins en website hebt geoptimaliseerd voor conversies. Om een Promoted Pin te maken, kies je een pin die je al hebt geplaatst. Het is vaak het beste om een pin te promoten die het al goed doet, omdat deze waarschijnlijk goed wordt ontvangen door een groter publiek. Je kunt je Promoted Pin vervolgens targeten op basis van zaken als locatie, taal, apparaat en demografische gegevens, zodat deze aan het meest relevante publiek wordt getoond. Promoted Pins zien er net zo uit en gedragen zich net zo als gewone pins, met als enige verschil een klein "Promoted" label. Gebruikers kunnen deze pins op hun eigen prikbord zetten, er commentaar op geven en ze delen, net als alle andere pins.

Concluderend, Pinterest biedt een overvloed aan mogelijkheden voor bedrijven om een uniek en betrokken publiek te bereiken. Door het platform en zijn gebruikersbasis te begrijpen en de zes tips toe te passen - verticale afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruiken; pins optimaliseren met zoekwoorden en beschrijvingen; Rich Pins gebruiken; consequent pinnen en communiceren met andere gebruikers; Pinterest Analytics gebruiken; en Promoted Pins gebruiken - kun je je resultaten met Pinterest maximaliseren. Het implementeren van deze strategieën zal je niet alleen helpen om je publiek effectief te bereiken, maar ook om de betrokkenheid van gebruikers te vergroten, meer verkeer naar je website te leiden en uiteindelijk conversies te stimuleren. Het kan tijd en consistente inspanning kosten, maar de potentiële voordelen die Pinterest kan bieden voor je digitale marketing strategie zijn het waard.

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media
8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media

Retargeting via social media is een strategie waarbij eerdere bezoekers van een website opnieuw benaderd worden door middel van gerichte advertenties op sociale media ...

Lees verder
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren

In de snelle wereld van digitale marketing spelen Facebook-advertenties een cruciale rol bi ...

Lees verder
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?

De wereld van sociale media is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe platforms die voortdurend opkomen en strijden om de aandacht van gebruikers. Gebruikers zijn al ...

Lees verder
SCROLL