Blog

blog

8 belangrijke doelstellingen voor een contentmarketing strategie

Content Marketing
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 15 mei 2023 | Bewerkt op 1 juli 2024

8 belangrijke doelstellingen voor een contentmarketing strategie

Wil jij een succesvolle contentstrategie? Dan is het opstellen van contentmarketingdoelstellingen essentieel. Inhoudelijke doelstellingen bieden focus en richting, helpen je de voortgang en het succes te meten en kunnen worden gebruikt om je strategie zo nodig aan te passen. Contentdoelstellingen moeten ook worden afgestemd op de doelstellingen van je bedrijf. Door haalbare contentmarketingdoelen te stellen, kan je een duidelijk actieplan schrijven om succes te boeken. Bovendien kan je met meetbare contentmarketingdoelen de effectiviteit van je contentcampagnes in de loop der tijd volgen en op basis van data beslissen hoe je je strategie het beste kunt verfijnen. Ontdek de acht doelstellingen voor jouw contentmarketing strategie.

1. Online zichtbaarheid vergroten

Een van de doelstellingen van je contentmarketingstrategie is het verhogen van de online zichtbaarheid van je website. Door regelmatig kwalitatieve content te creëren die is geoptimaliseerd voor zoekmachines, kan je organisch zoekverkeer naar je site leiden. Dit betekent dat je relevante zoekwoorden in de tekst moet opnemen, evenals metatitles, beschrijvingen en alt-tags. Ook is het slim om content te creëren met een duidelijke call-to-action, zodat lezers gemakkelijk actie kunnen ondernemen op wat ze zojuist hebben gelezen. Door regelmatig SEO content van hoge kwaliteit te publiceren, kan je de belangstelling en betrokkenheid van lezers vergroten, wat vervolgens zal leiden tot meer verkeer vanuit zoekmachines als Google en Bing. SEO en content-marketing moeten parallel aan elkaar lopen om ervoor te zorgen dat je content goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines en een maximaal bereik heeft.

Daarnaast kan het promoten van je content via social media en andere kanalen ook helpen de zichtbaarheid te vergroten en een groter publiek te bereiken. Zorg er ook voor dat alle content kan worden gedeeld op social media, zodat je effectief gebruik kan maken van mond-tot-mondreclame. Tot slot kan je overwegen om gastbloggen te schrijven op populaire platforms of om bij te dragen aan publicaties binnen jouw branche om je bereik verder te vergroten.

2. De betrokkenheid van de doelgroep verbeteren

Meer betrokkenheid creëren bij je doelgroep is een belangrijk element van elke succesvolle contentmarketingstrategie. Het opbouwen van relaties en het creëren van een betrokken doelgroep is essentieel voor het stimuleren van websiteverkeer, het genereren van leads en het vergroten van de naamsbekendheid. Er zijn veel manieren om via contentmarketing in contact te komen met je doelgroep. Het ontwikkelen en promoten van hoogwaardige content die aanslaat bij je lezers is belangrijk om hen aan te zetten tot interactie met jou en je bedrijf. Het integreren van multimedia-elementen zoals video's of infographics kan ook helpen om meer mensen aan te trekken dan alleen geschreven content. Door het actief ingaan op reacties op social mediaposts of blogartikelen laat je potentiële klanten zien dat hun feedback belangrijk voor je is.

Verder is het maken van een contentkalender een goede manier om consistent top of mind te zijn en de betrokkenheid te vergroten. Het vooruit plannen van content zorgt ervoor dat je altijd relevante content van hoge kwaliteit voor je lezers produceert. Je kan deze gelegenheid ook gebruiken om verschillende soorten content te testen om te zien wat het meest aanslaat bij je doelgroep. Zorg er tenslotte voor dat je alle beschikbare promotiekanalen benut. Onderzoek wel op welke social media kanalen jouw doelgroep zich bevindt en wees hier zichtbaar op. Het gebruik van social media is een effectieve manier om meer mensen te bereiken in een korter tijdsbestek. 

3. Het aantal volgers en abonnees verhogen

Het vergroten van je volgers en abonnees betekent dat je een groter publiek hebt voor je content, wat kan leiden tot meer naamsbekendheid, websiteverkeer, leads en verkoop. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van social media platforms zoals Facebook, TikTok, Instagram, etc. Door regelmatig content van hoge kwaliteit met relevante hashtags of onderwerpen te plaatsen, kan je meer mensen aantrekken die mogelijk langdurige volgers of abonnees kunnen worden. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze relevant en boeiend is, zodat lezers terug willen komen voor meer en de informatie willen delen met hun contacten op social media of andere websites. Dit kan je doen door te onderzoeken over welke onderwerpen je publiek graag leest of video's bekijkt. Door zoekwoorden in je content op te nemen die verband houden met je branche, kan je ook meer mensen bereiken die je bedrijf willen volgen of zich erop willen abonneren. Daarnaast is het slim om als bedrijf gesprekken aan te gaan met je publiek op social media om vertrouwen te ontwikkelen en klantrelaties op te bouwen. Dit stimuleert ook de betrokkenheid van andere potentiële volgers of abonnees.

Tot slot kan het inzetten van influencers of het samenwerken met andere merken met vergelijkbare doelstellingen zeer nuttig zijn om je aantal volgers en abonnees te vergroten. Influencers hebben een gevestigd publiek dat ze op de content van je bedrijf kunnen richten, terwijl partnerschappen mogelijkheden kunnen bieden voor gezamenlijke marketingcampagnes.

4. Het verkeer naar je website verhogen

De volgende belangrijke doelstelling voor een contentmarketing strategie is het verhogen van verkeer naar je website. Hier volgen enkele tips:

Schrijf blogberichten van hoge kwaliteit: Geef nuttige informatie over onderwerpen die verband houden met je branche, deel ideeën of inzichten in opkomende trends, of bied oplossingen voor veelvoorkomende problemen waarmee klanten in jouw branche te maken krijgen.

Maak gebruik van social media: Zorg ervoor dat je je blogberichten actief promoot op social media platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Gebruik hashtags om een groter publiek te bereiken en ga de dialoog aan met degenen die op jouw content reageren of je berichten delen. Ook kan je social mediacampagnes opzetten rond specifieke onderwerpen om verdere betrokkenheid te stimuleren en websitebezoeken te genereren.

Neem deel aan brancheforums: Raak betrokken bij gesprekken op relevante brancheforums, zoals Reddit en Quora, waar je vragen van potentiële klanten kan beantwoorden over onderwerpen die verband houden met je bedrijf. Het opnemen van links naar gerelateerde blogberichten of producten op je website is een effectieve manier om forumgebruikers terug te leiden naar je site voor meer informatie en mogelijk conversies te verhogen.

Optimaliseer voor SEO: Zorg ervoor dat je blogberichten, landingspagina's en productbeschrijvingen geoptimaliseerd zijn voor relevante zoekwoorden. Zorg er ook voor dat je metatitels en beschrijvingen gebruikt die de content van elke pagina nauwkeurig beschrijven.

5. Merkbekendheid creëren

Contentmarketing is een belangrijk instrument om naamsbekendheid te creëren en te behouden. Hierdoor kan er een emotionele band ontstaan tussen jouw potentiële doelgroep en je merk. Dit vergroot niet alleen hun kans om zich verder met je merk in te laten, maar wekt ook loyaliteit en vertrouwen bij potentiële klanten. Hieronder lees je een aantal belangrijke stappen voor het creëren van naamsbekendheid met contentmarketing:

Identificeer je doelgroep: Als je weet wie je doelgroep is, verbeter je de effectiviteit van je content aanzienlijk. Bepaal duidelijk wie je wilt bereiken, zoals leeftijd, locatie, interesses, hobby's, etc., zodat je content kan creëren die bij hen aanslaat.

Stel je brand voice vast: Het creëren van een consistente en herkenbare tone of voice zal helpen om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Dit houdt in dat je een duidelijke manier van communiceren hebt die de persoonlijkheid van je merk weerspiegelt.

Gebruik kwalitatieve content: Kwalitatieve content zal helpen om een hoge mate van betrokkenheid bij je doelgroep te behouden en hen terug te laten komen voor meer. Investeren in kwalitatieve copywriting, visuals, videoproductie, etc., kan zorgen voor geloofwaardigheid en vertrouwen bij potentiële klanten.

Monitor je vooruitgang: Door te meten hoe succesvol je content is, kan je kansen identificeren die verbetering behoeven en aanpassingen maken om toekomstig succes te garanderen. Met analytische tools, zoals Google Analytics, kan je belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) zoals websiteverkeer, en conversies meten, zodat je je contentstrategie daarop kunt afstemmen.

6. Het aantal leads verhogen

Het genereren van leads is een belangrijk onderdeel van elke contentmarketingstrategie. Hier volgen enkele belangrijke stappen hoe je je leads kan verhogen:

Stel doelen vast: Als je duidelijk definieert wat je doelen zijn met betrekking tot het genereren van leads, blijf je gefocust en op koers. Stel jezelf vragen als: "Welk type leads wil ik aantrekken?", "Hoeveel leads heb ik nodig om mijn verkoopdoelstellingen te halen?", zodat je realistische doelen en doelstellingen kan stellen.

Creëer waardevolle content: Het ontwikkelen van waardevolle content die voldoet aan de behoeften van je doelgroep is essentieel bij het aantrekken van potentiële klanten en het converteren in betalende klanten. Bied nuttige informatie die inzicht geeft in je branche en helpt jouw merk te vestigen als een autoriteit binnen jouw sector.

Voeg call-to-actions toe: Het toevoegen van een duidelijke call-to-action (CTA) aan je content helpt lezers om actie te ondernemen. Dit kan zoiets zijn als je aanmelden voor een nieuwsbrief of het downloaden van een bestand. Zorg ervoor dat je deze CTA's strategisch in elk stuk van de content toevoegt, zodat lezers eerder geneigd zijn zich ermee bezig te houden.

Maak gebruik van marketing automation: Marketing automation is een van de meest effectieve manieren om meer leads te genereren, omdat je hiermee rechtstreeks contact kan opnemen met potentiële klanten en hen kan voeden vanaf het eerste contactmoment tot aan de aankoop. Gebruik e-mailcampagnes om regelmatig gerichte, gepersonaliseerde content te sturen om top of mind te blijven.

Implementeer een Lead Nurturing Strategie: Zodra je leads hebt binnengehaald, is het belangrijk om ze te koesteren tot het overgaan tot converteren. Dit houdt in dat je regelmatig relevante content en aanbiedingen stuurt om ze betrokken en geïnteresseerd te houden in je merk. Je kan ook lead scoring tools zoals Leadfeeder, HubSpot CRM of Salesforce gebruiken om leads te prioriteren op basis van hun mate van betrokkenheid en interesse.

7. Klantloyaliteit verhogen

Klantloyaliteit speelt een grote rol in het succes van contentmarketing, omdat het bedrijven in staat stelt relaties op te bouwen die opnieuw tot conversies kunnen leiden. Klantloyaliteit helpt deze band met je doelgroep tot stand te brengen en te onderhouden. Wanneer klanten zich gewaardeerd voelen door een merk, is de kans groter dat ze loyaal blijven en herhaalaankopen doen. Dit genereert ROI op lange termijn voor je bedrijf. Een aantal tips hoe je met contentmarketing de klantloyaliteit kunt vergroten:

Identificeer je publiek: Door de specifieke kenmerken van elke groep te begrijpen, kan je content creëren die is afgestemd op hun individuele interesses. Bied bijvoorbeeld artikelen, video's en tutorials aan die veelvoorkomende problemen van consumenten aanpakken, zodat ze weten dat ze zich tot jouw merk kunnen wenden als betrouwbaar product of dienst wanneer dat nodig is.

Personaliseer content: Gebruik tools zoals segmentatie, aangepaste doelgroepen en dynamische content om relevante berichten te leveren die zijn afgestemd op de interesses van elk individu.

Maak gebruik van social media: Door social media kan je op een meer persoonlijk niveau met klanten in contact te komen en relaties met hen onderhouden.

Bied beloningsprogramma's aan: Bied bijvoorbeeld exclusieve kortingen, VIP-toegang en speciale aanbiedingen aan om klanten een reden te geven om terug te komen.

8. Kosteneffectieve contentmarketing realiseren

Als het gaat om het creëren van een kosteneffectieve contentmarketing doelstelling, is het belangrijk dat je je richt op het maximaliseren van je middelen en het gebruik van tactieken die de grootste impact op je doelgroep zullen genereren. Zoals al eerder beschreven is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Bepaal wat je met je contentinspanningen wilt bereiken en hoe je succes zal meten.

Het is verstandig om gebruik te maken van bestaande middelen. Zoek naar mogelijkheden om bestaande content opnieuw te gebruiken en bij te werken. Maak bijvoorbeeld van een blogpost een infographic of publiceer een oud artikel opnieuw met informatie die up-to-date is. Verder kan je kosteneffectieve marketing realiseren door samen te werken met andere bedrijven, bijvoorbeeld door middel van gastbloggen of het deelnemen aan gezamenlijke webinars.

Kortom, contentmarketing is een essentieel onderdeel van elke digitale marketingstrategie. Het helpt de merkbekendheid te vergroten en de verkoop te stimuleren door boeiende content te creëren die is afgestemd op je doelgroep. Om het meeste uit je inspanningen te halen, is het belangrijk om uitgebreide contentmarketing doelstellingen te hebben die calls-to-action, e-mailmarketing, lead nurturing-tactieken, klantenbindingsinitiatieven en kosteneffectieve methoden omvat.

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

7 stappen voor het creëren van krachtige topic clusters
7 stappen voor het creëren van krachtige topic clusters

Opvallen tussen alle content is uitdagend. Dit is waar het concept van topic clusters van pas komt. Topic clusters zijn niet zomaar een trend; ze zijn een essentieel ...

Lees verder
EAT & YMYL in Google – Je geld of je leven
EAT & YMYL in Google – Je geld of je leven

Oh nee, daar heb je weer van die ingewikkelde marketingbegrippen... EAT en YMYL? In deze blog leer je waarom het bij bepaalde onderwerpen extra moeilijk is om te rank ...

Lees verder
SCROLL