Blog

blog

9 TikTok advertising tips voor het maximale resultaat

Social Media Marketing
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 24 februari 2023 | Bewerkt op 1 juli 2024

9 TikTok advertising tips voor het maximale resultaat

TikTok is een essentieel platform voor merken om hun doelgroepen te bereiken. Met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en een demografie die voornamelijk bestaat uit tieners en Gen Zers, is het een ideaal platform voor marketeers om in te zetten voor hun campagnes. Maar hoe haal je het meeste uit je reclame-inspanningen op TikTok? Hier zijn 9 tips om ervoor te zorgen dat je TikTok-advertenties maximale betrokkenheid en ROI opleveren.

1. Breng de doelgroep en het doel van je advertenties in kaart

Als het gaat om het lanceren van een succesvolle TikTok-advertentiecampagne, is een van de belangrijkste tips voor succes het in kaart brengen van je doelgroep voordat je begint. Het is belangrijk om te begrijpen wie de doelgroep is, dit zal je helpen de content en strategieën die worden gebruikt in de campagne beter te bepalen. Je moet ook het doel van je advertenties vaststellen: zijn ze bedoeld om naamsbekendheid te vergroten, verkoop te stimuleren of iets anders? Om je potentiële klant zo goed mogelijk te bedienen, wil je meer inzicht hebben in hun customer journey. Aan de ene kant wil je de klant voorzien van hun behoefte maar tegelijkertijd wil je ook vertrouwen opbouwen om de doelgroep aan je bedrijf te binden. En in het meest gunstigste geval gaan ze uiteindelijk over tot aankoop. Aan de hand van Google's See Think Do Care framework kun je je prospects de juiste richting op sturen. Het framework is gerelateerd aan de verschillende fases van de customer journey. In onze blogs over het see-think-do-experience-care model en de customer journey kan je meer lezen over hoe je kan starten met het in kaart brengen van je doelgroep. Zodra je de doelgroep en het doel van je advertenties hebt vastgesteld, kan je een effectieve boodschap overbrengen die resoneert met je gewenste publiek. Door je doelgroep en doel voor de ads in kaart te brengen, kan je ervoor zorgen dat elke dollar die je aan je campagnes besteed, goed besteed is.

2. Kies je advertentietype

Als het gaat om TikTok advertenties, zijn er verschillende advertentietypes beschikbaar. Hashtag challenges, branded lenses en brand takeovers zijn allemaal populaire opties voor merken die hun doelgroepen op creatieve manieren willen betrekken. Je kan kiezen uit verschillende soorten advertentietypes zoals zoals in-feed ads, spark ads, carrousel ads en topview ads, branded hashtag challenge en brand effects. Elk van deze advertentietype heeft zijn eigen voordelen en beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden bij de beslissing welke het meest geschikt is voor de behoeften van je campagne.

In-feed Ads
In-feed advertenties is het populairste advertentietype op TikTok en een van de eenvoudigste om te gebruiken. Met in-feed advertenties kunnen merken hun producten of diensten onder de aandacht brengen door een videopost van 15 seconden te maken met hun content. Deze advertenties verschijnen als gewone posts in de tijdlijn van een gebruiker en worden prominent weergegeven op meerdere apparaten, waaronder smartphones en tablets. Om ervoor te zorgen dat je in feed-advertentie zich onderscheidt van de rest, moet je zorgen voor visueel aantrekkelijk beeldmateriaal dat de aandacht van je publiek trekt. Voeg daarnaast tekst overlays toe die de kenmerken van je product op een aantrekkelijke manier uitleggen. Experimenteer ten slotte met nieuwe formaten en visuals zoals gifs of door gebruikers gegenereerde content om ervoor te zorgen dat je top of mind blijft voor potentiële kopers.

Spark Advertenties
Spark-advertenties zijn korte video’s van 5 seconden die verschijnen als gesponsorde posts tussen reguliere content in de for you page van gebruikers. Deze advertenties bieden een unieke manier voor merken om potentiële klanten aan zich te binden met opvallende visuals en creatieve teksten. Om het succes van je spark advertenties te maximaliseren, moet je content creëren die specifiek is afgestemd op je doelgroep. Zorg er bovendien voor dat je aan het einde van elke video een overtuigende call-to-action toevoegt, zodat kijkers weten welke actie je wilt dat ze ondernemen na het bekijken van je advertentie. Uiteindelijk kan je door gebruik te maken van spark ads binnen je TikTok-reclamecampagnes de betrokkenheid verhogen en conversies met gemak stimuleren.

Carrousel Advertenties
Carrousel ads zijn een geweldige manier voor merken om hun verhaal te vertellen en producten op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen. Dit type advertentie stelt merken in staat om verhalen met meerdere foto’s of video’s te maken die vorderen naarmate gebruikers door de content swipen. Merken kunnen ook copywriting en visuals toevoegen aan elk frame van hun carrousel-advertenties, zodat kijkers precies weten waar ze in elke slide naar kijken. Als het gaat om het gebruik van carrouseladvertenties in je TikTok-advertenties, is creativiteit essentieel. Merken moeten ernaar streven content te produceren die zich onderscheidt van andere advertenties in de tijdlijn van de gebruiker. Gebruik dit advertentieformaat bovendien om een onderhoudend verhaal te creëren dat de kenmerken van je product of dienst benadrukt.

Top View Ads
Top view ads zijn een goede manier voor merken om maximale zichtbaarheid te krijgen binnen het platform van TikTok. Dit type advertentie verschijnt als een automatisch afspelende video direct nadat een gebruiker de app opent. Deze advertenties kunnen tot 15 seconden lang zijn en bieden merken de mogelijkheid om hun producten of diensten snel en effectief onder de aandacht te brengen. Maak visueel aantrekkelijke content die de kenmerken van je product duidelijk en beknopt weergeeft. Voeg ook relevante hashtags toe aan je bericht, zodat gebruikers je top view advertentie gemakkelijk kunnen terugvinden tussen andere content op de app. Experimenteer met verschillende visuals zoals animaties of gifs om meer aandacht te trekken voor de boodschap van je merk. Door top view ads te gebruiken in je TikTok Advertentiecampagnes, kan je meer betrokkenheid en conversies van je doelgroep bewerkstelligen.

Branded Hashtag Challenge
Bij dit type advertentie moeten gebruikers content creëren rond een vooraf bepaalde hashtag die verband houdt met je merk. Dit kan een goede manier zijn om door gebruikers gegenereerde content te genereren en potentiële klanten op een onderhoudende en creatieve manier te benaderen. Om dit advertentieformaat met succes te gebruiken, moet je de regels en doelstellingen van de challenge duidelijk definiëren voordat je deze lanceert. Maak visueel aantrekkelijke beelden en overweeg prikkels aan te bieden, zoals kortingen of productaanbiedingen, om meer gebruikers aan te moedigen aan de challenges deel te nemen.

Branded Effects
Bij branded effects kan je aangepaste animaties en geluidseffecten aan je video's toevoegen om ze te onderscheiden van anderen op het platform. Ook kan je het gebruiken om je producten of diensten op een onderhoudende manier onder de aandacht te brengen. Zorg ervoor dat je brandingelementen zoals logo's, visuals of copywriting in al je video's consistent houd. Experimenteer met verschillende soorten animaties en geluidseffecten, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen zien welke content betrekking heeft op jouw merk. Ook kan je overwegen influencers te gebruiken om de betrokkenheid te vergroten en tegelijkertijd meer potentiële klanten te bereiken.

3. Kies je biedstrategie en optimalisatiedoel

Als het gaat om TikTok Advertising, is het kiezen van de juiste biedstrategie en optimalisatiedoel essentieel voor het maximaliseren van het rendement op de investering. Er zijn drie hoofdtypen biedstrategieën: bid cap, cost cap en lowest cap. Overweeg zorgvuldig welk biedtype en optimalisatiedoel het meest geschikt zijn voor uw campagne om maximaal succes te garanderen.

Bid Cap
Met bid caps kunnen marketeers een maximumbedrag per klik of weergave instellen dat ze bereid zijn te betalen voor hun advertenties. Dit zorgt ervoor dat merken binnen het budget blijven terwijl ze hun campagnes optimaliseren voor de best mogelijke resultaten. Bovendien kunnen bid caps worden aangepast in reactie op externe factoren zoals concurrentie of gebruikersbetrokkenheid. Om succes met deze biedstrategie te verzekeren, moet je belangrijke statistieken bijhouden, zoals kosten per klik (CPC), kosten per weergave (CPV) en conversies in de loop van de tijd.

Cost Cap
Het gebruik van Cost Cap geeft het systeem een gemiddelde kostprijs per resultaat dat het probeert te bereiken. Dit betekent dat de kosten per resultaat soms hoger of lager zullen zijn dan het geboden bedrag. Overweeg om verschillende cost caps te testen met verschillende doelgroepen of advertentieformaten om een beter idee te krijgen van welke het beste presteren.

Lowest Cap
Deze biedstrategie is een op uitgaven gebaseerde aanpak. Adverteerders die deze strategie gebruiken hoeven geen bodbedrag in te voeren; in plaats daarvan zal het systeem het beschikbare advertentiegroepbudget gebruiken om zoveel mogelijk resultaten te genereren tegen de laagste kosten per resultaat.

4. Volg de trends, maar blijf uniek

TikTok introduceert voortdurend nieuwe trends die kunnen worden benut voor reclamecampagnes. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan wat trending is op het platform en je strategie aan te passen om maximale betrokkenheid te garanderen. Hou de trends zeer goed in de gaten, want TikTok is heel trendgevoelig. Als er een nieuwe trend is wordt er heel snel door veel contentmakers op ingehaakt. Deze trends worden echter wel snel weer door nieuwe trends ingehaald. Belangrijk is dat je door middel van research blijft bijhouden wat er trending is op het moment. Online zijn er verschillende artikelen te vinden met alle recente TikTok trends, bijvoorbeeld op de website van socialmediamarketing.net. Zorg ervoor dat je inspeelt op relevante, nieuwe trends en voorkom dat je wordt gezien als het bedrijf van boomers door te laat te zijn met je video’s. Het is echter ook belangrijk om in gedachten te houden dat elk merk een unieke stem en een uniek verhaal heeft, dus het is essentieel om trouw te blijven aan je merk bij het creëren van content voor TikTok-advertentiecampagnes.

5. Werk samen met content creators en influencers

Door samen te werken met influencers krijg je toegang tot hun reeds gevestigde fanbase, wat je campagnes een boost in zichtbaarheid zal geven. Daarnaast helpt het laten maken van video's met je product of dienst door content creators de betrokkenheid te verhogen, omdat gebruikers eerder geneigd zijn te reageren op content die is gemaakt door iemand die ze vertrouwen. Een samenwerking met andere merken kan je helpen een geheel nieuw publiek te bereiken dat anders niet mogelijk zou zijn via traditionele advertentiemethoden. Zorg er bij samenwerkingen voor dat de voorwaarden van de overeenkomst vanaf het begin duidelijk zijn, zodat alle betrokken partijen zich op hun gemak voelen en vertrouwen hebben in de samenwerking. Via de TikTok Creator Marketplace kan je eenvoudig creators zoeken voor nieuwe samenwerkingen.

6. Combineer paid en organic content

Als het gaat om het voeren van succesvolle TikTok-reclamecampagnes, is het combineren van betaalde en organische content een slimme zet. Paid content zorgt voor maximale zichtbaarheid op de app, wat op zijn beurt de potentiële betrokkenheid en het bereik vergroot. Organische content, aan de andere kant, stelt merken in staat om authentiek in gesprek te gaan met hun publiek en tegelijkertijd een omgeving van vertrouwen tussen hen te creëren. Door zowel betaalde als organische content te combineren, is de kans groter dat je een uitgebreide campagne opzet die van onschatbare waarde is om organisch met gebruikers in contact te komen, terwijl je ook effectief het gewenste publiek kan bereiken via advertenties. Door zowel betaalde als organische content in je strategie op te nemen, heb je bovendien een betere kans om merkbekendheid te verwerven onder je doelgroep, wat uiteindelijk kan leiden tot meer conversies.

7. Hou het kort

TikTok-gebruikers zijn gewend om snel door content te scrollen, dus het is belangrijk dat je advertenties direct ter zake komen. Je video moet beknopt en boeiend zijn, terwijl je ook alle noodzakelijke informatie binnen een korte tijd overbrengt. Bovendien kun je door video's kort te houden ervoor zorgen dat mensen ze tot het einde bekijken, wat kan leiden tot meer betrokkenheid en conversies. Wanneer je TikTok-advertenties maakt, streef dan naar video's van 15-30 seconden, omdat dit de optimale lengte is voor succesvolle campagnes. Door creatief te zijn met hoe je je boodschap in zo'n kort tijdsbestek presenteert, kan je boeiende content creëren die zich zeker zal onderscheiden van andere concurrenten op het platform van TikTok. De TikTok-accounts van Pathe Nederland en Rituals Cosmetics spelen hier goed op in: korte video’s, creatief, inspelend op trends en authentiek aan het eigen merk. Bekijk de filmpjes via deze links:

https://www.tiktok.com/@pathenederland/video/7199964476005731590
https://www.tiktok.com/@ritualscosmetics/video/7192960220501495045

8. Mix en match je visuals

Bij het maken van TikTok-advertenties zijn visuals een belangrijke factor, omdat ze het eerste zijn wat gebruikers opvalt. Het is essentieel om een verscheidenheid aan visuals te gebruiken die de aandacht van gebruikers kunnen trekken en opvallen tussen andere content. Dit kan inhouden dat je videoclips, afbeeldingen, tekst of geluidseffecten in je advertentie opneemt. Bovendien moet je overwegen hoe de beelden zich tot elkaar verhouden en hoe ze samenwerken om een samenhangende boodschap te creëren. Door te experimenteren met verschillende visuele componenten kan je effectieve campagnes opzetten die gebruikers zullen boeien en tegelijkertijd de gewenste boodschap op een interessante en creatieve manier overbrengen.

9. Blijf je resultaten meten en testen

Om ervoor te zorgen dat je TikTok-reclamecampagnes succesvol zijn, is het belangrijk om te blijven testen en de resultaten te meten. Dit kan worden gedaan door verschillende videoformaten te testen, evenals het gebruik van verschillende doelgroepen. Daarnaast moet je ook statistieken bijhouden zoals impressies, bereik, klikken, conversies en betrokkenheid om te begrijpen hoe succesvol elke campagne is geweest. Via de TikTok Ads Manager heb je drie methoden of weergaven om de prestaties van je campagnes te begrijpen, elk ontworpen om je verschillende statistieken te geven, afhankelijk van je behoeften:

1. Dashboard-pagina: Een overzicht in vogelvlucht van je account.
2. Campagnepagina: Diepe duik in de prestaties per campagne.
3. Rapportagepagina: Aanpasbare prestatierapporten die rechtstreeks naar je inbox worden gestuurd.

In dit artikel lees je hoe je meer over hoe je je resultaten kan meten door middel van de TikTok Ads Manager. Door deze gegevens bij te houden, kan je je advertenties optimaliseren voor betere prestaties, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere ROI. Vergeet ten slotte niet om je content regelmatig bij te werken, zodat gebruikers niet verveeld raken bij het zien van steeds dezelfde advertentie - af en toe iets veranderen kan helpen om gebruikers betrokken en geïnteresseerd te houden. Met de juiste strategie en voortdurend testen kun je effectieve campagnes opzetten die de gewenste resultaten opleveren op TikTok.

Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

Verder lezen?

8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media
8 doelgerichte tactieken voor effectieve retargeting op sociale media

Retargeting via social media is een strategie waarbij eerdere bezoekers van een website opnieuw benaderd worden door middel van gerichte advertenties op sociale media ...

Lees verder
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren
7 redenen waarom je Facebook advertenties niet converteren

In de snelle wereld van digitale marketing spelen Facebook-advertenties een cruciale rol bi ...

Lees verder
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?
Threads (Instagram), wat is deze nieuwe X (voorheen Twitter) concurrent precies?

De wereld van sociale media is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe platforms die voortdurend opkomen en strijden om de aandacht van gebruikers. Gebruikers zijn al ...

Lees verder
SCROLL